ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Επείγουσα ανάγκη να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι

Πάνω από 8.300 ζώα είχαν θανατωθεί μέχρι τη Δευτέρα. Ψίχουλα οι κρατικές αποζημιώσεις. «Γυμνές» από προσωπικό και μέσα οι υπηρεσίες πρόληψης

Για τον περιορισμό και την εξάλειψή της ευλογιάς, όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, απαιτείται να θανατώνονται όλα τα ζώα, γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία

Eurokinissi

Για τον περιορισμό και την εξάλειψή της ευλογιάς, όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, απαιτείται να θανατώνονται όλα τα ζώα, γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία
Ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία προκαλεί η νόσος της ευλογιάς που το τελευταίο τρίμηνο επεκτάθηκε επιθετικά και με πολλές εστίες, στην περιοχή της Θράκης. Συνολικά, στους νομούς Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, μέχρι τη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν 41 κρούσματα και θανατώθηκαν 8.300 ζώα, ενώ πολλές χιλιάδες άλλα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ζωντάνεψε τον εφιάλτη που απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία στη Θράκη και καταδικάζει τους κτηνοτρόφους να μείνουν χωρίς εισόδημα, φορτώνοντάς τους παράλληλα με πολλαπλάσια χρέη, καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται να τους δοθεί είναι ψίχουλα. Η επιθετική επέκταση της νόσου δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, καθώς επιπρόσθετα, εκδηλώθηκε σε περίοδο όπου η πλειοψηφία των ζώων εγκυμονούν, οπότε έχει χτυπηθεί και η δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων ζώων.

Ειδικότερα, στο Βόρειο Εβρο εντοπίστηκαν 26 κρούσματα και οδηγήθηκαν στη σφαγή 4.300 αιγοπρόβατα που αντιστοιχεί στο 9% των αιγοπροβάτων της περιοχής. Στο νότιο Εβρο εντοπίστηκαν 5 κρούσματα και θανατώθηκαν 600 ζώα. Στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 2 κρούσματα και θανατώθηκαν 500 ζώα. Στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 8 κρούσματα και θανατώθηκαν 2.500 ζώα. Τρία κρούσματα ευλογιάς επιβεβαιώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου θανατώθηκαν περίπου 1.000 ζώα. Κρούσματα υπήρξαν και στη Λέσβο.

Η ευλογιά που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα (στην προκειμένη περίπτωση κυρίως τα πρόβατα) είναι μια ιογενής, πολύ μεταδοτική νόσος. Φέρεται να μεταφέρθηκε στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία, μέσω της παράνομης μετακίνησης ζώων ή ανθρώπων ή μηχανικά (με τα ελαστικά αυτοκινήτων) ή ακόμα και με τις μετακινήσεις της άγριας πανίδας.

Αποζημιώσεις ψίχουλα

Για τον περιορισμό και την εξάλειψή της ευλογιάς, όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, απαιτείται να θανατώνονται όλα τα ζώα, γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία. Επίσης, απαιτείται να παραμένουν έγκλειστα (να μπαίνουν δηλαδή σε καραντίνα) τα ζώα σε ακτίνα 3.000 χιλιομέτρων από την εστία όπου εντοπίσθηκε το κρούσμα.

Η αποζημίωση που προβλέπεται για τα ζώα που θανατώνονται εξαρτάται από την ηλικία του ζώου. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 55 ευρώ για κάθε ζώο. Την ίδια ώρα, μόνο για την αγορά ενός νέου ζώου, ο κτηνοτρόφος πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ. Και αν υπολογίσει τα έξοδα για τη συντήρησή του για ένα χρόνο, μέχρι δηλαδή να μπορέσει να του δώσει παραγωγή, το κόστος που θα επωμιστεί θα είναι μεγαλύτερο από 250-300 ευρώ. Ακόμα και ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τα αιγοπρόβατα που είναι πάνω από ένα έτος για 234 ευρώ, αλλά δεν τα αποζημιώνει στην περίπτωση αυτή, που χτυπήθηκαν από τη νόσο της ευλογιάς.

Ψίχουλα θεωρείται και η αποζημίωση για τα ζώα σε καραντίνα. Στην περιοχή της Θράκης η περίοδος καραντίνας προσδιορίστηκε στις 45 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον γι' αυτό το διάστημα, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να κρατούν έγκλειστα τα ζώα τους και να τα ταΐζουν εξολοκλήρου με ζωοτροφές. Κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Τα 10 ευρώ που ανακοίνωσε ότι θα δώσει το υπουργείο, κατ' αποκοπή για κάθε έγκλειστο ζώο, καταρχήν αφορούν μόνο την περιοχή του Βόρειου Εβρου και, επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος που θα επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι.

Αρχικά, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ζήτησε από το υπουργείο να αυξήσει το ποσό στα 0,40 λεπτά ανά ημέρα και ανά ζώο. Στη συνέχεια τροποποίησε το αίτημα και ζήτησε να αυξηθεί στα 0,70 λεπτά, παίρνοντας υπόψη ότι είναι αναπαραγωγική περίοδος και τα περισσότερα ζώα εγκυμονούν. Επιπλέον, όλη αυτή την περίοδο έχει απαγορευθεί η αγορά και η πώληση ζώων, η σφαγή ζώων και η πώληση κρέατος, καθώς και η παράδοση γάλακτος, αποκόβοντας τους κτηνοτρόφους από βασικές πηγές που τους εξασφάλιζαν εισόδημα.

Αλλεπάλληλα πλήγματα

Το χτύπημα της ευλογιάς, έρχεται να προστεθεί στα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της περιοχής σε βάθος 15ετίας, κυρίως από τον αφθώδη πυρετό που προκάλεσε σημαντικές ζημιές συνολικά στην οικονομία της περιοχής. Μιλώντας στο «Ρ», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, σημείωσε ότι «αν θέλουμε να μην πληρώνουμε κάθε φορά τόσο βαρύ τίμημα θα πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρός μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με διαλυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες».

Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη που εξακολουθεί να έχει σημαντική κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, πουλερικά) και αλιεία, έχουν απομείνει να εργάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες μόλις 50 κτηνίατροι. Επιπλέον, υπάρχει αδυναμία στις μετακινήσεις λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων. Ετσι, π.χ., οι προϋπολογισμοί των υπηρεσιών σε καύσιμα και χιλιομετρικές αποστάσεις, εξαντλούνται συνήθως την πρώτη βδομάδα του μήνα.

Ο Κ. Ζησίδης, κτηνοτρόφος, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και ταυτόχρονα υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει επάρκεια σε ζωοκομικά προϊόντα. Οπως είπε, οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν εισόδημα και επόμενα δε θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τα ζώα που χάνουν. Ετσι, θα αποποιηθούν τα δικαιώματά τους (ενισχύσεις) τα οποία στη συνέχεια θα επιστραφούν για να ξαναμοιραστούν σε άλλους, κυρίως μεγάλους επιχειρηματίες. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και η πολιτική συγκέντρωσης της κτηνοτροφίας στα χέρια λίγων.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν πλήρη αποζημίωση στο ύψος των πραγματικών ζημιών που έχουν υποστεί και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Επιπλέον, ζητούν να λειτουργήσει το ινστιτούτο επιζωοτίας που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει στην Ορεστιάδα και σήμερα παραμένει ένα κτίριο χωρίς προσωπικό και εργαστήρια. Οπως λένε, είναι σημαντικό να στελεχωθεί και να λειτουργήσει στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς ο Εβρος αποτελεί πύλη εισόδου ζωονόσων τόσο από την Τουρκία, όσο και από τη Βουλγαρία.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων στάθηκε από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ. Ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα. Στην περιοχή περιόδευσε κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής πολιτικής της ΚΕ και βουλευτής.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος στη Βουλή ζητούν: Λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων. Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους. Εκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής - Μακεδονίας Θράκης ζήτησαν να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρότειναν πέραν των μέτρων που αφορούν στην πρόληψη - αντιμετώπιση της νόσου και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, να παγώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες αφότου λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα χρέη των κτηνοτρόφων προς τις τράπεζες, τα τέλη προς Δήμους για ύδρευση, βοσκοτόπια, κλπ., οι εισφορές για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι.

Το ΚΚΕ ταυτόχρονα προειδοποιεί τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι με τη νέα ΚΑΠ θα επιταχυνθεί η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων, καθώς ενισχύονται οι μεγαλοαγρότες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ξεκαθαρίζει ότι κάτω από άλλη εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και οργάνωση της οικονομίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία της με κεντρικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις και τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσει τη διατροφική επάρκεια του λαού με φτηνά και ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.


Απειλούν με νέα αγροτοδικεία

Στον Πταισματοδίκη Λάρισας κλήθηκαν να καταθέσουν χτες αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, με κατηγορίες που αφορούν τις κινητοποιήσεις τους πέρυσι το χειμώνα στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούν αγροτικούς φορείς, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Σε υπόμνημα που κατέθεσαν, αναφέρουν ότι με τις κινητοποιήσεις «διεκδικούσαμε το δικαίωμα να ζούμε και να παράγουμε στα χωριά μας έχοντας βιώσιμο εισόδημα για τις οικογένειές μας. Παλεύαμε ενάντια στις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και στα κάθε είδους χαράτσια που μας εξαθλιώνουν και μας ξεκληρίζουν». Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποκρούουν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που διοργανώθηκαν στην Εθνική οδό «από αγρότες και άλλους πολίτες που ήρθαν εκεί για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ