ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ
Φριχτή πραγματικότητα για το λαό

Η επιβίωση ανάμεσα σε σορούς θυμάτων από τον καταστροφικό τυφώνα
Η επιβίωση ανάμεσα σε σορούς θυμάτων από τον καταστροφικό τυφώνα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Σε τραγική κατάσταση παραμένει ο λαός των Φιλιππίνων μετά το πέρασμα του τυφώνα «Χαγιάν», του ισχυρότερου της νεότερης ιστορίας. Οι επιζώντες, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι συνθήκες που επικρατούν μετά την καταστροφή γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Με τουλάχιστον 2.275 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν απολογισμό που θα φτάσει τις 10.000, 11 εκατομμύρια πληγέντες σε διάφορα νησιά της χώρας, η κρατική παρέμβαση αποδεικνύεται από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Στην Τακλομπάν, πόλη όπου καταστράφηκαν τα πάντα, οι σοροί εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους, καθαρό νερό και τρόφιμα δεν υπάρχουν, ενώ η βοήθεια φτάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Οι αρχές προχωρούν σε ομαδικές ταφές των νεκρών, με το φόβο επιδημιών ενώ την Τρίτη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση τοίχου αποθήκης ρυζιού, την οποία λεηλατούσαν σε μία απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης τροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 220.000 κατοίκους της Τακλομπάν βοήθεια έχει καταφέρει να λάβει μόλις το 20% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι λεηλασίες φαρμακείων, αποθηκών και καταστημάτων τροφίμων να είναι η μοναδική λύση επιβίωσης, η οποία ωστόσο εξαντλείται. Σε κάποιες περιοχές δε, οι κάτοικοι παίρνουν τα όπλα προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα, φάρμακα και νερό, με πυροβολισμούς να καταγράφονται σε περιστατικά λεηλασιών.

Παράλληλα, καταγγελίες αναφέρουν ότι εγκληματίες που απέδρασαν από τις φυλακές της Τακλομπάν, επίσης λεηλατούν και βιάζουν γυναίκες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να αποδράσουν από την Τακλομπάν με κάθε τρόπο. Τραγική είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια, αφού οι επιζώντες στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, συνωστίζονται και ποδοπατούνται, ενώ οι αρχές της χώρας αποδεικνύονται τραγικά κατώτερες των περιστάσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ακόμα δεν υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένες πόλεις και νησιά, των πληγέντων περιοχών, παρά τις προσπάθειες του στρατού να φτάσει και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε κάποιες περιοχές που καταστράφηκαν υποδομές πρόσβασης και έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες, θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να υπάρξει πρόσβαση.

ΣΥΡΙΑ
Αντεπίθεση του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκκληση σε όλες τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο Χαλέπι, την πάλαι ποτέ οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς φαίνεται να επίκειται γενικευμένη επίθεση ανακατάληψης από τις κυβερνητικές δυνάμεις, απηύθυνε χτες η μισθοφορική ακραία ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Από πλευράς συριακού καθεστώτος, αν και έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες επανακτήσεις πόλεων, δεν έγινε κανένα σχόλιο σχετικά με το Χαλέπι. Αντίθετα, ανακοινώθηκε και επισήμως η ανάκτηση του ελέγχου της πόλης Χουτζάιρα, νοτίως της Δαμασκού, βήμα που διώχνει ακόμη πιο μακριά τους αντικαθεστωτικούς από τη συριακή πρωτεύουσα. Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΣΑΝΑ, όλμοι που έπεσαν χτες στη χριστιανική συνοικία Μπαμπ Τούμα της Δαμασκού και στη Ζαμπλατάνι προκάλεσαν το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 20.

Την ίδια ώρα, η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση των κουρδικών οργανώσεων ότι προχωρούν σε ανακήρυξη αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης στη βορειοδυτική Συρία, όπου κατοικεί κυρίως κουρδικός πληθυσμός. Η «Συμμαχία» χαρακτηρίζει «εχθρικές» στους Σύρους αντικαθεστωτικούς τις κουρδικές δυνάμεις και τις κινήσεις τους, υποστηρίζει ότι «υποσκάπτουν τον αγώνα ενάντια στο συριακό καθεστώς» και αφήνει υπονοούμενα για τυχόν σύνδεση των κινήσεων αυτών με το συριακό καθεστώς.

Αναλυτές εκτιμούσαν, πάντως, ότι εκτός από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, η κίνηση για ανακήρυξη αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης στις κουρδικές περιοχές της Συρίας έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην Τουρκία. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η τουρκική ηγεσία γραπτώς ζήτησε από το ΝΑΤΟ παράταση κατά ένα χρόνο της αποστολής των έξι συστοιχιών «Πάτριοτ» στα τουρκο-συριακά σύνορα. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής λέγοντας ότι το αίτημα θα εξεταστεί.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων σχετικά με το πού και πώς θα μεταφερθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο που έχει σφραγιστεί προκειμένου να καταστραφεί. Χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει με δύο εκατομμύρια δολάρια τον Οργανισμό και με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί περί τα 10 εκατομμύρια δολάρια και ειδικός εξοπλισμός από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία. Επίσης, το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ότι φαίνεται να έχει «κλείσει» η μεταφορά μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου στην Αλβανία προς καταστροφή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί Ισραήλ, παραιτήσεις Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αλυσιδωτές «εκρήξεις» πυροδότησε η ανακοίνωση, την Τρίτη, του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού για την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης προσφορών για την ανέγερση 24.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης αλλά και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκ των οποίων μάλιστα λίγο λιγότερες από 1.500 στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή Ε1 ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα. Η παρέμβαση, τα ξημερώματα χθες, του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Οικισμού «να επανεξεταστεί το θέμα προκειμένου ν' αποφευχθούν μη αναγκαίες εντάσεις με τη διεθνή κοινότητα σε μια περίοδο κρίσιμη που γίνεται διαπραγμάτευση και προσπάθεια για την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας με το Ιράν» δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οπως έγινε σαφές, η «αγωνία» του Νετανιάχου δεν ήταν η παλαιστινιακή αντίδραση αλλά να μην «ανοίξει» πολλά «μέτωπα» ταυτόχρονα με την αμερικανική διπλωματία, σε μια φάση που πιέζει δια μέσου των ισραηλινών επιρροών στο Κογκρέσο για σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και σκληρότερη συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της «ομάδας των έξι» και της Τεχεράνης. Η κατασκευή των νέων κατοικιών δεν ακυρώθηκε αλλά απλώς «πάγωσε» μέχρι νεοτέρας, μια τακτική ιδιαίτερα δημοφιλής από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Από την άλλη, επιβεβαιώθηκε η παραίτηση της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας η οποία τόσο δια μέσου διαρροών όσο και δια του επικεφαλής της, Σάεμπ Ερακάτ, δήλωνε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή γιατί «δε βλέπει να υπάρχει ελπίδα» στις συνομιλίες λόγω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ και της επιμονής του στον εποικισμό. Η τελευταία ανακοίνωση ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς δήλωνε στο αιγυπτιακό δίκτυο CBC ότι αν δεν αλλάξει γνώμη η διαπραγματευτική ομάδα, πιθανώς θα σχηματιστεί μια άλλη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η ισλαμιστική «Χαμάς», από την άλλη, πραγματοποίησε χΤες στρατιωτική παρέλαση στη Γάζα για την πρώτη επέτειο από την οκταήμερη ισραηλινή επίθεση που έληξε με παρέμβαση του τότε προέδρου Μούρσι στην Αίγυπτο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 161 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου

TOKIO.--

Ενδείξεις αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του θυροειδούς σε εφήβους που κατοικούν στην ευρύτερη περιφέρεια της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε το Μάρτη του 2011 σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα - έγκλημα μετά από σεισμό και παλιρροϊκό κύμα, κατέγραψαν χτες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της περιοχής.

Η μελέτη των ειδικών αποκάλυψε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο εντοπίστηκαν τουλάχιστον 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε εφήβους κάτω των 18 ετών (δηλαδή οκτώ παραπάνω από τον περασμένο Αύγουστο...) ενώ άλλοι 32 νέοι παρουσιάζουν πολύ σοβαρές ενδείξεις εκδήλωσης της ίδιας καρκινοπάθειας. Ωστόσο, οι ειδικοί της Νομαρχίας Φουκουσίμα απέφυγαν να συνδέσουν άμεσα τα κρούσματα καρκίνου με το πυρηνικό δυστύχημα λέγοντας ότι ακόμη είναι «νωρίς» για να φανούν οι δυσμενείς συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος στην υγεία των κατοίκων της περιοχής...

Πάντως, οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους ότι η συνήθης αιτία του καρκίνου θυρεοειδούς είναι η έκθεση στη ραδιενεργό ακτινοβολία, κυρίως του ιωδίου 131, κατά τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνομιλίες και πιέσεις

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Την απόλυτη υποστήριξή τους στην «κοινή πρόταση συμφωνίας» με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα επαναδιατύπωσαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν «αισιόδοξοι» ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί βήμα προόδου. Αργότερα, το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο Πρόεδρο και συμφώνησαν ότι «είναι στο χέρι του Ιράν» να δεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έρχονται, ενώ αναμένεται η ενημέρωση από τον Τζον Κέρι για το τι ακριβώς συνέβη στη Γενεύη και αφού ο Λευκός Οίκος, διά του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, κάλεσε το Κογκρέσο να μην προχωρήσει σε νέες σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε τη διπλωματική προσπάθεια.

Παράλληλα, εντείνεται η φημολογία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, παρά το χαμήλωμα των τόνων που επιχείρησε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έχει θέσει σε λειτουργία όλη την επιρροή που έχει στο Κογκρέσο, προκειμένου να ληφθούν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

  • Συνελήφθη σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο FARS ένας ύποπτος για τη δολοφονία, την Κυριακή, του υφυπουργού Βιομηχανίας μέσα στο αυτοκίνητό του. Αν και δε δίνονται άλλα στοιχεία, το πρακτορείο αναφέρει ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι τα κίνητρα της δολοφονίας είναι «προσωπικά».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930

Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς την Κεντρική Επιτροπή του Φιλιππινέζικου ΚΚ-1930 σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φονικού χτυπήματος του τυφώνα "Χαϊγιάν" στη χώρα σας, του οποίου ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δυστυχώς χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Είναι φανερό ότι ο λαός βρέθηκε ανοχύρωτος στα φυσικά φαινόμενα με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης και απαιτείται ένταση της διεθνούς αλληλεγγύης και άσκηση ισχυρής πίεσης για την προστασία των λαϊκών οικογενειών.

Σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και συνολικά στο λαό των Φιλιππίνων.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ