ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Με αμείωτη ένταση στη δουλειά με το κουπόνι

Με το πανελλαδικό πλάνο να έχει καλυφθεί στο δεύτερο κιόλας «κλείσιμο» σε ποσοστό 33,23% οι Κομματικές αλλά και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ συνεχίζουν αποφασιστικά τη δουλειά με το κουπόνι, υλοποιώντας ένα πλατύ άνοιγμα στο λαό, ικανό όχι μόνο να αντισταθμίσει τις υπαρκτές δυσκολίες αλλά και να προσθέσει δυνατότητες ανάπτυξης της πολιτικής δράσης, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι πρωτοπόρες Οργανώσεις σε Αττική και Κ. Μακεδονία

Στην ΚΟ Αττικής, που έχει καλύψει σε ποσοστό 31,12% το πλάνο της, η σειρά των πρώτων 10 Τομεακών Οργανώσεων διαμορφώνεται ως εξής: Μεταφορές με 48,85%, Υγεία - Πρόνοια με 46,17%, Βιομηχανία με 37,72%, ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα με 36,70%, Χρηματοπιστωτικό με 35,52%, ΟΤΑ - Δημόσια Διοίκηση με 35,19%, Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα με 31,85%, Πειραιάς με 29,65%, ΕΒΕ με 28,65%, Κέντρο Αθήνας - Γαλάτσι με 28,57%.

Σε ό,τι αφορά την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας (με συνολικό ποσοστό κάλυψης του πλάνου 37,6%), οι 10 πρώτες Τομεακές Οργανώσεις είναι οι εξής: Κ/Α Θεσσαλονίκης με 40,8%, Πέλλας με 40,5%, Β/Δ Θεσσαλονίκης με 38,6%, Υγείας με 37,8%, Βιομηχανίας με 36%, Σερρών με 33,7%, ΑΕΙ - ΤΕΙ με 33,4%, Κατασκευών με 29,5%, Εκπαιδευτικών με 29,4% και Εμπορίου - Υπηρεσιών με 29%.

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ
Αναγκαία η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, που οδηγεί ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους, όπως το Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση, αναδείχτηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα ΕΑΣ.

Η εν λόγω ΠΝΠ παρέχει προσωρινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στα ΕΑΣ ώστε να μπορέσει το κράτος να αποδώσει αυτά που οφείλει και να καταβληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους. Η σχετική προθεσμία παρατείνεται με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μέχρι τις 31 Γενάρη 2014, για να δοθεί η δυνατότητα στα ΕΑΣ να συμμετάσχουν και σε διαγωνισμούς (με την αρχική πρόβλεψη η παράταση ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2013).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τις ΠΝΠ επισήμανε ότι «φυσικά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα επείγον θέμα πραγματικά, και κανένας δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στο να κυρωθεί αυτή η Πράξη», τονίζοντας ωστόσο, αφ' ενός, ότι αυτή δεν αποτελεί ούτε ασπιρίνη για το πρόβλημα συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας και, αφ' ετέρου, ότι σε περίπτωση που τελικά ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΑΣ θα λειτουργήσει υπέρ του ιδιώτη.

Ο Θ. Παφίλης κατέθεσε τη θέση του Κόμματος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας όπου θα ενταχθεί και η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ», συνδεδεμένος με τη ναυπηγική βιομηχανία. «Μόνο έτσι, σημείωσε, θα μπορούσε να διασφαλιστεί μία επιβίωση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας». Σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις με τη συνεχή συρρίκνωση των τεράστιων δυνατοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας «αντικειμενικά εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε αυτό τον τομέα». Περιέγραψε με συγκεκριμένα στοιχεία τους σχεδιασμούς της ΕΕ για συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων που εδρεύουν σε βόρειες χώρες. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι με αυτή την πολιτική οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται και στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι με βάση και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκύπτει ότι τα ΕΑΣ είναι ανάγκη «όχι μόνο να μην κλείσουν ή να συρρικνωθούν αλλά το ακριβώς αντίθετο. Να αναπτυχθούν, να χρηματοδοτηθούν για έρευνα για νέα προϊόντα (...) Να γίνουν προσλήψεις και όχι απολύσεις».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της ΠΝΠ, ενώ για λόγους εντυπώσεων κυρίως κατέθεσαν τροπολογία για να μην κλείσουν ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ άφησαν στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ που βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής

Στην ολομέλεια κατατίθεται αύριο ο προϋπολογισμός της Βουλής. Ο προϋπολογισμός είναι ενταγμένος στο γενικότερο πλαίσιο των περικοπών των μισθών και συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς περιέχει μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους της Βουλής.

Από το ΚΚΕ κατατέθηκε η πάγια θέση του για δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και πλήρη επίσης κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ», αύριο, Παρασκευή. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

-- 10.00: Συνάντηση με τη διοίκηση και επίσκεψη στα τμήματα.

-- 11.00: Συζήτηση με τους εργαζόμενους και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τους, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Οι ΚΟΒ Πύργου διοργανώνουν ομιλία στο Νοσοκομείο Πύργου, στις 12 μ. με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία», με ομιλητή τον Χ. Γιάνναρο, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση στο καφενείο-ψησταριά «Μπακογιάννη», έναντι του Νοσοκομείου Τρικάλων, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία». Θα μιλήσει η Ειρήνη Πετράκη, μέλος της ΤΕ Πόλης Τρικάλων του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Συγκέντρωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», θα πραγματοποιηθεί, στις 7 μ.μ., στα Γλυκά Νερά, στην αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων του Δήμου Παιανίας. Θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Η ΚΟΒ Κατασκευών Πάτρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Selman, στις 7 π.μ., με ομιλητή τον Δ. Βελόνα, Γραμματέα της ΚΟΒ Κατασκευών.

-- Η ΚΟΒ Υγείας Πάτρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Συγχωνεύσεις - Συνενώσεις Νοσοκομείων - Οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 12 μ., στο Νοσοκομείο Θώρακος, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ