ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Ωμή εργοδοτική παρέμβαση

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων»

Την ωμή παρέμβαση της εταιρείας «KPMG» στις αρχαιρεσίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), η οποία πιέζει τους υπαλλήλους της να εγγραφούν άμεσα στο επιμελητήριο και να ψηφίσουν τους εκπροσώπους που θα τους υποδείξει η ίδια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο).

Οπως αναφέρει η ΔΠΚ-Ο, «η διεύθυνση της εταιρείας επιχείρησε με απειλές να πιέσει τους εργαζόμενούς της να εγγραφούν στο ΟΕΕ και να τακτοποιηθούν οικονομικά προκειμένου να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του Επιμελητηρίου που θα γίνουν στις 15 Δεκέμβρη, ώστε να στηρίξουν με την ψήφο τους συνδυασμούς και υποψήφιους που θα υποδείξει η εργοδοσία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το σχετικό e-mail του προέδρου, η εταιρεία χρειάζεται να έχει μια ισχυρή φωνή στο ΟΕΕ».

Στη συνέχεια της καταγγελίας της η ΔΠΚ-Ο αναφέρει μάλιστα ότι «πριν την εκπνοή της προθεσμίας της οικονομικής τακτοποίησης των συναδέλφων, οι εργαζόμενοι "ενημερώθηκαν" εκ νέου μέσω e-mail ότι για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο προηγούμενο κάλεσμα θα σημειωθεί σχετική παρατήρηση στον ατομικό τους φάκελο».

Η ΔΠΚ-Ο καλεί όλες οι παρατάξεις στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ να καταδικάσουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας της KPMG και υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, «όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποθρασύνονται από την πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, τα συνεχή μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του Δημοσίου που γίνονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «το ΟΕΕ, ως σύμβουλος του αστικού κράτους, ως μηχανισμός εξωραϊσμού και αποδοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί εργαλείο ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, όπου καλούνται να συνυπάρξουν μαζί μισθωτοί και μικροί αυτοαπασχολούμενοι με στελέχη του κράτους και εκπροσώπους του κεφαλαίου... Την ίδια ώρα που η εργοδοσία σπρώχνει τους εργαζόμενους μακριά από τα σωματεία τους, απαιτεί τη συμμετοχή τους στο ΟΕΕ με το ζόρι για την υπερψήφιση των εκλεκτών της!».

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους εργαζόμενους της KPMG και συνολικά τους εργαζόμενους του ελεγκτικού-λογιστικού κλάδου να οργανωθούν στο ταξικό τους σωματείο, την Ενωση Λογιστών (ΕΕΛΠ) που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, και να προσέλθουν στις εκλογές του ΟΕΕ «ενισχύοντας αποφασιστικά τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων" (ΔΠΚ-Ο), την παράταξη των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια».

«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ»
Ενα ακόμα «εργαλείο» στη διάθεση των μονοπωλίων

Ως συμμέτοχοι φέρονται η ΕΤΕπ, γερμανικά και γαλλικά κεφάλαια και το ίδρυμα Ωνάση

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του λεγόμενου «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, συνοδεύοντάς το με τις συνήθεις δηλώσεις περί μέτρου «ενίσχυσης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της «ρευστότητας» της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμη «εργαλείο» στη διάθεση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και επενδυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές χρήματος, για την ενίσχυση της διείσδυσής τους στην εγχώρια οικονομία και φυσικά την αποκόμιση κερδών μέσω της πίστωσης που θα χορηγούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταρχήν τα κεφάλαια του «Επενδυτικού Ταμείου» θα συγκεντρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο, που θα «επενδύσει» - όπως είναι η χαρακτηριστική έκφραση - το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας «KfW» με 100 εκατ. ευρώ αρχικά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι η συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο και θα διέπεται από τους νόμους του, ενώ ως στόχος του περιγράφεται η «εξασφάλιση κέρδους για τους επενδυτές του υποστηρίζοντας συγχρόνως την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας».

Τα κονδύλια που θα παρέχει θα χορηγούνται με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων - υποτίθεται με επιτόκια χαμηλότερα από τα τρέχοντα - μέσω των εγχώριων εμπορικών τραπεζών. Μέτοχοί του μπορούν να είναι εκτός από το ελληνικό Δημόσιο, ξένοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά ότι το όποιο ρίσκο θα αναλαμβάνεται από το ελληνικό Δημόσιο, η συμμετοχή του οποίου δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 50% του συνολικού καταβεβλημένου κεφαλαίου, ενώ το σύνολο των 350 εκατ. από ελληνικής πλευράς θα διατεθεί σε βάθος τριετίας και θα προέλθει από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων ή και το ΕΣΠΑ. Επίσης, επιτρέπεται η μεταβίβαση μετοχών του Δημοσίου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η άρνηση συμμετοχής του σε ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα διοικείται από «επαγγελματικό managment διεθνούς εμβέλειας».

Εξάλλου χτες το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθύμισε το πόρισμα μελέτης διεθνούς εταιρείας σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, η οποία προσδιορίζεται στα 15 - 18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι σκοπός ίδρυσης του ταμείου είναι και η κάλυψη αυτού του «κενού».

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και να ψηφισθεί πριν την ολοκλήρωση του έτους, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του εντός του 2014.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίδει τις παράκτιες ζώνες στο κεφάλαιο

«Συναφείς δραστηριότητες και χρήσεις» των παράκτιων ζωνών προς όφελος των μονοπωλίων προωθεί η κυβέρνηση
«Συναφείς δραστηριότητες και χρήσεις» των παράκτιων ζωνών προς όφελος των μονοπωλίων προωθεί η κυβέρνηση
Η παράδοση των παράκτιων ζωνών στο μεγάλο κεφάλαιο και συνολικότερα η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος περιγράφεται από τους κυβερνώντες ανάμεσα στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά το Γενάρη του 2014.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σε μία συνεδρίαση στην οποία παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Κύκλου Βουλευτών Της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD, μετέχουν εκπρόσωποι μεσογειακών κρατών, εντός και εκτός ΕΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, παρουσίασε τους «άξονες θεματολογίας της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων, στη θεσμοθέτηση κοινής ευρωενωσιακής πολιτικής στα θέματα Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, στην ανάδειξη της ΕΕ ως σημαντικού τουριστικού προορισμού και στα «θέματα ανθρώπινης κινητικότητας».

Εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες σημείωσε ότι «την Ελληνική Προεδρία στον τομέα του Περιβάλλοντος θα απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η θαλάσσια χωροταξία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου». Εστίασε στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών (ΟΔΠΖ), που νοείται ως μια δυναμική διαδικασία με σκοπό την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «οικονομική διάσταση» του ζητήματος και να παραθέσει ως «πιθανές συναφείς δραστηριότητες, χρήσεις και συμφέροντα» που θα αναπτυχθούν εντός παρακτίων ζωνών, «εγκαταστάσεις και υποδομές για την έρευνα, εκμετάλλευση και εξόρυξη φυσικού αερίου, πετρελαίου, μεταλλευμάτων και πρώτων υλών και άλλων ενεργειακών πόρων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, τις θαλάσσιες μεταφορικές διαδρομές και τις ροές κίνησης, τα υποθαλάσσια καλώδια και τις οδεύσεις αγωγών, τις περιοχές αλιείας, τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας, την υποθαλάσσια πολιτισμική κληρονομιά, τις περιοχές εξόρυξης πρώτων υλών, τις στρατιωτικές χρήσεις, την επιστημονική έρευνα, τους οικοτόπους, τις περιοχές προστασίας και τις ευαίσθητες ζώνες και τον τουρισμό».

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Πτώση 4% στο 9μηνο

Συνεχίζεται η πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2013) κατέγραψε πτώση 4%. «Επιβράδυνση» καταγράφεται στο Γ' τρίμηνο του 2013, στη διάρκεια του οποίου ο ρυθμός της πτώσης διαμορφώθηκε στο 3%. Η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012 έφτασε στο 20,1%, ενώ μέχρι και για το τέλος του 2013 οι σωρευτικοί ρυθμοί της για την τελευταία εξαετία (2008 - 2013) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 24%.

Σε ρυθμούς υποχώρησης για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο εμφανίζονται και τα ΑΕΠ των 17 κρατών της Ευρωζώνης, όπου, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, ο καταγραφόμενος ρυθμός μείωσης στο Γ' τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 0,4%. Στο σύνολο της ΕΕ, εμφανίζεται ουσιαστικά στάσιμο, με ισχνή ανάκαμψη μόλις 0,1%. Πτώση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφεται σε Κύπρο (5,7%), Ιταλία (1,9%), Ισπανία (1,2%), Πορτογαλία (1%), Ολλανδία (0,8%) κ.ά. Εξαιρετικά αναιμική ανάκαμψη εμφανίζεται στη Γερμανία (0,8%) και τη Γαλλία (0,2%).

Σε αναζήτηση 2 δισ. η Eurobank

Την έναρξη διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά δύο δισ. ευρώ ανακοίνωσε χτες η «Eurobank» υπό την μεσιτεία -ή το «διεθνή συντονισμό»- της «Barclays Bank PLC», του υποκαταστήματος Λονδίνου της «Deutsche Bank» και της «JP Morgan Securities». Για την άντληση του παραπάνω ποσού θα διατεθούν μετοχές στην αγορά, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) -το οποίο είναι κάτοχος του 95,2% των μετοχών της «Eurobank»- να παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης «σημαντικού μεριδίου» από έναν ή περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, ενδεχόμενη επιτυχημένη ΑΜΚ της «Eurobank» θα διευκολύνει «την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα» την πώλησή της εκ νέου δηλαδή, προσπάθεια που εντάσσεται στην «σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος».

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο αναδιαρθρώσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μεταξύ άλλων προσδιορίζουν ως «στρατηγική επιλογή» την παρουσία τους στα Βαλκάνια, όπως δήλωσε και την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τα Τίρανα, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από αυτές να μειώσουν τα μεγέθη τους στην εγχώρια αγορά και να περιορίσουν την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ