ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προς νέα ημερομηνία για τη «Γενεύη ΙΙ»

«Θα μείνουμε όσο χρειάζεται στη Συρία» διαμηνύει για τους μαχητές του ο ηγέτης της λιβανικής «Χεζμπολάχ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την «ελπίδα» ότι οι κύριες αντικαθεστωτικές οργανώσεις θα «συμμετάσχουν στη σύνοδο της Γενεύης ΙΙ», που κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προγραμματίζεται για τις 12 Δεκέμβρη, εξέφρασαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Σύρος ομόλογός του. Κατά την επικοινωνία, που φαίνεται ότι έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του και για την πορεία του «συριακού χημικού αφοπλισμού» αλλά και την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί διώξεων χριστιανών από εξτρεμιστές στο συριακό έδαφος. Οπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα συριακή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη Μόσχα για «προετοιμασία» της «Γενεύης ΙΙ».

Στο ότι η πολιτική λύση είναι «μονόδρομος» στο ζήτημα της Συρίας συμφώνησαν κατά τη λακωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Αιγύπτου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, μετά από μεταξύ τους συνάντηση στο Κάιρο. Από την άλλη, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζόχμπι, σε ξεχωριστές δηλώσεις του λίγο αργότερα, ξεκαθάρισε ότι το συριακό καθεστώς δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο για «να παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας».

Αναταράξεις στο Λίβανο

«Οι μαχητές της "Χεζμπολάχ" θα μείνουν όσο χρειαστεί στη Συρία και θα συνεχίσουν να πολεμούν στο πλευρό του Ασαντ όσο ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους ενεπλάκησαν εξαρχής», διεμήνυσε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την επέτειο της θρησκευτικής σιιτικής γιορτής της Ασούρα, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλλαχ. Οπως υπογράμμισε, «η περιοχή δέχεται διεθνή και περιφερειακή επίθεση αλλά και επίθεση από τακφίρι (ακραίους σουνίτες)» και επανέλαβε ότι η παρουσία των μαχητών του στη Συρία «προστατεύει πάνω από όλα το Λίβανο».

Επίσης, όπως και την προηγούμενη μέρα έτσι και χτες, κατηγόρησε ορισμένες «αραβικές χώρες ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ» στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και προσπαθούν «να μην επιτευχθεί συμφωνία με τη Δύση». Ο Νασράλλαχ προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή «και θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο οι άλλοι» ενώ αν επιτευχθεί συμφωνία «τότε η δική μας πλευρά θα είναι ισχυρότερη τοπικά, περιφερειακά και διεθνώς», μη δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Γκρίνια και με τους Κούρδους

«Προσωρινή» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενωσης Κουρδιστάν, Σαλίχ Μουσλίμ, την ανακήρυξη «αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης» στις κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, παραπέμποντας σε μόνιμες λύσεις μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα ήταν αυτές. Ο Μουσλίμ, μιλώντας στο «Ρόιτερς», υποστήριξε ότι μετά από μήνες μαχών με ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να τους αποδυναμώσουν σοβαρά και να σκοτώσουν περίπου 3.000. Διευκρίνισε επίσης ότι βασικοί υποστηρικτές των κουρδικών πολιτοφυλακών είναι η Πατριωτική Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα του ιρακινού Κουρδιστάν και το ΡΚΚ, ενώ υπενθύμισε ότι στις κουρδικές περιοχές της Συρίας βρίσκεται το 30% των συριακών πετρελαιοπηγών που είναι ανενεργές.

Την ίδια ώρα, πάντως, μια άλλη μεγάλη κουρδική οργάνωση - ομπρέλα, το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο, επέκρινε ως «βιαστική» την κίνηση της ανακήρυξης αυτόνομης κυβέρνησης εκτιμώντας ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Εντονα αντέδρασε και η Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «απλώς αδύνατη» την ανακήρυξη. Ο Μουσλίμ ανταπάντησε κατηγορώντας την Τουρκία πως προσπάθησε επισταμένα να διχάσει τους Κούρδους της Συρίας, αξιοποιώντας ορισμένες προσωπικότητες στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο».

  • Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες στα Τίρανα και άλλες μεγάλες αλβανικές πόλεις (Δυρράχιο, Ελμπασάν, Σκόδρα, Κορυτσά, Φίερι) εναντίον της παραλαβής και καταστροφής χημικών όπλων από τη Συρία.
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ελιγμοί Κέρι

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Να μη ψηφίσουν την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε, χτες, βουλευτές και γερουσιαστές για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην «ομάδα των έξι» και στην Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Τζον Κέρι υποστήριξε ότι κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, «δεν υπήρξε καμία μεγάλη διαφορά που να μην μπορεί να γεφυρωθεί» και ότι «μια συμφωνία είναι πολύ κοντά» και δεν αποκλείεται να επιτευχθεί κατά την νέα συνάντηση της 20ής Νοεμβρίου.

Προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει ως αντάλλαγμα στην Τεχεράνη κάποια σημαντική χαλάρωση των κυρώσεων των οποίων «το 95% θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα» αλλά μόνο το «ξεπάγωμα» ορισμένων περιουσιακών τραπεζικών στοιχείων, θυμίζοντας ότι πριν τις κυρώσεις το Ιράν είχε έσοδα μέχρι 120 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πετρελαϊκές του εξαγωγές και τώρα δεν ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια. Ο Κέρι προειδοποίησε εκείνα τα μέλη του Κογκρέσου που εμφανίζονται αποφασισμένα να επιμείνουν στις κυρώσεις ότι αν επιβληθούν τώρα νέα μέτρα «υποσκάπτεται η προοπτική επίτευξης συμφωνίας και η επιτυχής συνέχιση των συνομιλιών» και ότι «ενυπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να χάσουν ορισμένους από τους εταίρους τους στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος πιθανότατα σε κάποιες από τις χώρες που απαρτίζουν την «ομάδα των έξι».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά το δίκτυο MSNBC, συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, επιδιώκοντας να κατευνάσει την ισραηλινή οργή και να διαβεβαιώσει το Τελ Αβίβ, για μια ακόμη φορά, ότι οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί, θα διασφαλίζει ότι το Ιράν δε θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και κατ' επέκταση να μετριάσει την ισραηλινή επιρροή στο Κογκρέσο που πιέζει για κυρώσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κινήσεις για κοινή καμπάνια στις ευρωεκλογές

ΧΑΓΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συνάντηση είχαν χτες στη Βιέννη στελέχη των ακροδεξιών εθνικιστικών και λεγόμενων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων από το «Κόμμα για την Αυστριακή Ελευθερία» (FPO) της Αυστρίας, «Βλάαμς Μπελάνγκ» του Βελγίου, του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» (FN), του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) και των Σουηδών «Δημοκρατών», προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης κοινής τους καμπάνιας ενόψει των ευρωεκλογών. Ο στόχος για το σχηματισμό μιας «ισχυρής πατριωτικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας» μετά τις ευρωεκλογές του 2014 τέθηκε ήδη μια μέρα νωρίτερα από την επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν κατά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) Γκέερτ Βίντερς στη Χάγη. Φυσικά, οι κινήσεις αυτές είναι έκφραση μερίδων του κεφαλαίου με άλλες προτεραιότητες στις συμμαχίες, που προβάλλοντας π.χ. λύσεις εθνικού νομίσματος, δεν αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και είναι εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μετά τη συνάντησή τους, μίλησαν και οι δύο για «ιστορική μέρα» κατά την οποία, όπως είπε η Λεπέν, «αποφάσισαν μαζί με άλλα πατριωτικά κινήματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις Βρυξέλλες. Εμείς, οι παλαιότερες χώρες της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένες να ζητάμε την άδεια των Βρυξελλών για τα πάντα. Πρέπει να ξαναβρούμε την εδαφική, τη νομισματική και την οικονομική μας ακεραιότητα». Ο Βίλντερς συμπλήρωσε ότι από τη συνάντηση της Χάγης «άρχισε η απελευθέρωση από το τέρας που λέγεται Βρυξέλλες» και χαρακτήρισε την ΕΕ «ναζιστικό κράτος».

Οι Λεπέν και Βίντερς παραδέχτηκαν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των κομμάτων τους, όπως π.χ. το ζήτημα της αντιμετώπισης της «ισλαμικής απειλής» για την οποία η Λεπέν υποστήριξε ότι ο Βίντερς είναι «σκληρότερος» ή ο αντισημιτισμός για τον οποίο ήταν γνωστός ο πατέρας της νυν προέδρου του «Εθνικού Μετώπου» και ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λεπέν, ενώ την ίδια στιγμή ο Βίντερς θεωρείται ιδιαίτερα «θετικά προσκείμενος προς το Ισραήλ». Παραδέχτηκαν επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες και με τα άλλα «πατριωτικά κινήματα» με τα οποία μιλούν αλλά ότι γίνεται προσπάθεια αυτές να αμβλυνθούν.

Σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο, την «πρόσκληση» για σχηματισμό «μετώπου» δε δέχτηκαν, μέχρι στιγμής, το γερμανικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές «Ανεξάρτητοι», ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει η ιταλική «Λέγκα του Βορρά». Παράλληλα, όπως σημειώνεται πάντα στο γαλλικό Τύπο, σε μια προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων να φανεί ότι πρόκειται για ένα «εθνικιστικό» και όχι «ρατσιστικό ή ναζιστικό μέτωπο», δεν έχει απευθυνθεί πρόσκληση συμμετοχής σε αυτό σε οργανώσεις όπως η Jobbik στην Ουγγαρία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και άλλες παρόμοιες σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβενία.

Ας σημειωθεί ότι για να σχηματιστεί ευρωκοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από 25 βουλευτές προερχόμενους από τουλάχιστον επτά χώρες. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει κόμματα από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΡΩΣΙΑ
Παρουσιάστηκαν τα αντιπυραυλικά συστήματα ΤΟR-Μ2

ΜΟΣΧΑ.--

Το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας TOR -Μ2 παρουσίασε η ρωσική αμυντική βιομηχανία Αλμάζ - Αντέι, ως μία εξέλιξη των συστημάτων TOR-Μ1, σε μία περίοδο όξυνσης των εξοπλιστικών ανταγωνισμών, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας, το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται μοναδικό στο είδος του, έχοντας βελτιώσει εξαιρετικά την ακρίβεια και το βεληνεκές του. Τα TOR-Μ2 έχουν μεγαλύτερη δυναμική, καλύτερη ακρίβεια επίτευξης στόχων και βελτιωμένη δυνατότητα μεταφοράς.

Τα συστήματα ΤΟR σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν μικρές έως και μεσαίες αποστάσεις, με πυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος, σύστημα αναχαίτισης αεροσκαφών, πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς στόχους.

Το νέο σύστημα ΤΟR - Μ2 δοκιμάστηκε επιτυχώς και οι μικρότεροι σε μέγεθος πύραυλοι επιτρέπουν τη μεταφορά διπλάσιου αριθμού. Πύραυλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν ήδη πάρει έγκριση για μαζική παραγωγή, ώστε να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ