ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Χιλιάδες οι νεκροί, υπό την απειλή επιδημιών οι επιζώντες

Τραγικές είναι οι συνθήκες επιβίωσης των επιζώντων του τυφώνα
Τραγικές είναι οι συνθήκες επιβίωσης των επιζώντων του τυφώνα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από τον τυφώνα «Χαγιάν», που χαρακτηρίζεται ως ο ισχυρότερος της νεότερης ιστορίας, στις Φιλιππίνες. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, στις περιοχές που έχουν καταφέρει να φτάσουν οι αρχές της χώρας, ξεπερνούν τους 2.300, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 10.000. Αρκετοί από τα θύματα δεν είναι δυνατό να αναγνωριστούν, ενώ εκατοντάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι. Οι αρχές των Φιλιππίνων διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι ο τελικός αριθμός ενδεχομένως να μη φτάσει τις 10.000 νεκρούς, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό, δεδομένου ότι πολλές είναι οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα «Χαγιάν» και ακόμα δεν είναι προσβάσιμες.

Η περισυλλογή των νεκρών προχωρά επίσης με αργούς ρυθμούς, με ομαδικές ταφές, ενώ οι σοροί βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης, διάσπαρτοι παντού και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια και μέρα με τη μέρα η κατάσταση τείνει προς το χειρότερο, καθώς τα τρόφιμα εξαντλούνται, πόσιμο νερό δεν υπάρχει, ενώ άμεση είναι και η ανάγκη σε φάρμακα. Οι πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκονται στα πρόθυρα διάδοσης εκτεταμένων επιδημιών και απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τη διεθνή κοινότητα, χτες έφτασε στις Φιλιππίνες αμερικανικό αεροπλανοφόρο, με δύο συνοδευτικά. Η αποστολή περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήρωμα 6.102 ατόμων, με τις ΗΠΑ να αξιοποιούν την καταστροφή στο έπακρο για την προώθηση και των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Παλέτες με τρόφιμα και φάρμακα που μετέφερε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μεταφέρονται στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περιοχές που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή, προκειμένου να μοιραστούν, ενώ βοήθεια φτάνει και από άλλες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληγείσες περιοχές έχουν υποστεί καταστροφή της τάξης του 80% - 90%, με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί εκτός από σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες, νοσοκομεία, ιατρεία και φαρμακεία. Ακόμα και η βοήθεια που έχει φτάσει ήδη παραμένει αδιάθετη, με τις ευθύνες να αποδίδονται στην κρατική μηχανή και την ελλιπή της προετοιμασία, που καταλήγει εγκληματική, απέναντι στα θύματα του τυφώνα.

Οι κάτοικοι τόσο της Τακλομπάν, όσο και άλλων περιοχών, επιχειρούν να αποδράσουν από την κόλαση που δημιούργησε το πέρασμα του τυφώνα και συντηρεί η καθυστερημένη αντίδραση των αρχών, συνωστιζόμενοι στα σημεία από όπου αναχωρούν τα στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια, εκλιπαρώντας να τους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο πανικός οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις, με το στρατό να έχει ήδη μεταβεί στην Τακλομπάν, προκειμένου να κρατήσει τις ήδη διαταραγμένες ισορροπίες, σε μία χώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε ήδη σε παραγκουπόλεις και δεν ελπίζει σε κανενός είδους βοήθεια από το αστικό κράτος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Επί τάπητος ποικιλία θεμάτων

ΚAΪΡΟ.--

Σειρά επαφών είχαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χτες, οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκούν, που συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους, Ναμπίλ Φάχμι και τον αρχηγό ΓΕΣ και ουσιαστικά νυν ισχυρό άνδρα της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη και δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να δει την Αίγυπτο με «ισχυρή οικονομία και αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα», αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στην ανατροπή Μούρσι, με το αιτιολογικό ότι η ρωσική διπλωματία «δεν αρέσκεται ν' αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών».

Η επίσκεψη των Λαβρόφ και Σοϊγκούν στο Κάιρο, που άρχισε την Τετάρτη, έχει τροφοδοτήσει σειρά συζητήσεων για το αν συνεπάγεται κάποιου είδους «στροφή» της αιγυπτιακής ηγεσίας προς ανατολάς λόγω της ψύχρανσης των αμερικανο-αιγυπτιακών σχέσεων μετά και το «πάγωμα» της αποστολής μέρους της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τον αιγυπτιακό στρατό μετά την ανατροπή Μούρσι. Ρώσοι και Αιγύπτιοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν επίκειται απαραίτητα υπογραφή μεγάλων εξοπλιστικών συμφωνιών αλλά δεν αποκλείεται η προετοιμασία τους.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημείωνε, ότι η Αίγυπτος αναζητά «υποκατάστατα άλλων γιατί έτσι κι αλλιώς η Ρωσία είναι πολύ σημαντική για να παίξει το ρόλο αυτό». Παρ' όλα αυτά, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξενούσαν ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε συζητήσεις για πώληση στρατιωτικού υλικού ύψους 2 - 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για αντιαεροπορικά συστήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτά ενισχύθηκαν και από τη συμμετοχή στη ρωσική αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξοπλισμού «Rosoboronexport» και του α' αναπληρωτή διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Αντρέι Μπόιτσοφ. Επίσης, σημειώνεται ως «σημαίνουσα» εξέλιξη ότι για πρώτη φορά μετά το 1992, «έδεσε» στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ρωσικό στρατιωτικό πλοίο, και συγκεκριμένα η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού «Varyag», που έγινε δεκτή με τιμές και θα παραμείνει στο λιμάνι για έξι μέρες.

Πηγές προσκείμενες σε ισραηλινές υπηρεσίες ισχυρίζονταν ότι η εξοπλιστική συμφωνία έχει, ήδη, κλειστεί και αφορά σε αντιαεροπορικό σύστημα που προστατεύει από βομβαρδιστικά τύπου stealth, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και από πυραύλους «Κρουζ», το οποίο θα εγκατασταθεί στην ανατολική Αίγυπτο, θα καλύπτει τη διώρυγα του Σουέζ, τα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και αρκετές σαουδαραβικές πόλεις. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η αγορά αφορά και σε πυραύλους εδάφους - εδάφους εμβέλειας που καλύπτει όλη τη Μέση Ανατολή, και ότι στην Αίγυπτο άμεσα θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 1.500 Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να «στήσουν» το σύστημα και να εκπαιδεύσουν το αιγυπτιακό προσωπικό. Η αγορά θα γίνει «με διευκόλυνση» από τη Σ. Αραβία, η οποία φέρεται να προσφέρθηκε «να διευκολύνει» χρηματικά την Αίγυπτο.

Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο έρχεται δέκα μέρες μετά από την ολιγόωρη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος φέρεται να επέστησε την προσοχή στην αιγυπτιακή ηγεσία να μην προχωρήσει σε αγορές από τη Ρωσία και να έκανε σχετική νύξη και στη σαουδαραβική ηγεσία με την οποία συναντήθηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας.

ΠΑΜΕ
Να εκφραστεί αλληλεγγύη στο λαό των Φιλιππίνων

Την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη τους καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα συνδικάτα, να εκφράσουν το ΠΑΜΕ, στο λαό των Φιλιππίνων που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του τυφώνα «Χαγιάν», την απώλεια χιλιάδων ζωών και τις ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Στο κάλεσμά του, σημειώνει: «Η αλληλεγγύη είναι όπλο των εργατών. Από το υστέρημά μας και το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα να ενισχύσουμε οικονομικά, να δώσουμε μικρή ανακούφιση στους πληγέντες. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν με το υστέρημά τους να απευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β), στις τοπικές Γραμματείες κάθε πόλης και στα συνδικάτα».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις υπέρ της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Με κεντρικό αίτημα την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 6% του ΑΕΠ χιλιάδες Ρουμάνοι φοιτητές διαδήλωσαν το περασμένο 48ωρο στους δρόμους του Βουκουρεστίου, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα για αύξηση της βασικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, αύξηση 30% των επιδοτήσεων για τη στέγαση και τη σίτισή τους, αύξηση κατά 30% των πόρων για το Ταμείο Υποτροφιών, καθώς και επενδύσεις σε κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών αντανακλούν την αγανάκτηση της νεολαίας για σαρωτικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της ανώτατης εκπαίδευσης όπως συγχώνευση σχολών, αύξηση διδάκτρων, υποχρηματοδότηση «μη εμπορικών» σχολών.

Κινητοποιήσεις με παρόμοια αιτήματα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ρουμανικές πόλεις με μαζικότερες εκείνες που έγιναν σε Τιμισοάρα, Κλουζ - Ναπόκα, Ιάσιο, Κοστάντα, Γκαλάτι, Μπάγια Μάρε, Σουτσεάβα, Αλμπα Ιούλια, Σιμπίου και Οραντέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ