ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Ο εθνικός αερομεταφορέας να παραμείνει 100% στο Δημόσιο

Αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ συναντήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με Ελληνες ευρωβουλευτές και άλλους παράγοντες της ΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα και να ζητήσει συμπαράσταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Ανάμεσά τους, συνάντησε και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη.

Κατά τη συνάντηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αν ανησυχεί για κάτι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι για το ότι η «Ολυμπιακή Αεροπορία» δεν έχει ακόμα ξεπουληθεί. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΟΑ δε θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την πορεία ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, αν δεν κινηθούν στην κατεύθυνση ρήξης με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αν δεν αναπτύξουν αγώνες για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής σε συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης υπογράμμισε «σε ό,τι αφορά τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, θα συνεχίσουν τον αγώνα, ώστε ο εθνικός αερομεταφορέας, αντίθετα με τις επιλογές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, να παραμείνει 100% στο Δημόσιο, με ταυτόχρονη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη και των εργαζομένων σ' αυτόν και όχι τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη».

Το ΚΚΕ πιστεύει πως μόνο μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσει η Ολυμπιακή Αεροπορία να συνεχίσει τον κοινωνικό και εθνικό ρόλο που έχει και πρέπει να συνεχίσει να έχει, και πως μόνο με αυτές τις συνθήκες λειτουργίας της θα εξασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σ' αυτήν. Το ΚΚΕ είναι ακόμα πεπεισμένο ότι όποια άλλη λύση προταθεί από οποιονδήποτε είναι σίγουρο ότι θα κινείται στην κατεύθυνση της παραπλάνησης, προκειμένου να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η ΕΕ και υλοποιεί επιμελώς η ελληνική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απεγκλωβιζόμενοι από τις δυνάμεις που προωθούν αυτή την πολιτική και κατέληξε ότι μοναδική αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της ΟΑ αποτελεί η ένταξή της σε ένα δημόσιο ενιαίο φορέα μεταφορών, που βέβαια δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί απ' αυτή την κυβέρνηση.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παρέπεμψε σε «διάλογο» τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Στο διάλογο που θα γίνει με τα πολιτικά κόμματα παρέπεμψε ο πρωθυπουργός τις οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Π. Παυλόπουλου.

Οσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη σημερινή ρύθμιση επειδή όπως είπε «δεν εξασφαλίζει επαρκή γνώση της χρηματοδότησης των κομμάτων». Δεν ξεκαθάρισε όμως το ποιος θα διενεργεί τον έλεγχο λέγοντας ότι «αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα γίνει για τη ρύθμιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα κόμματα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε κόμμα «πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να χειριστεί τους πόρους του κατά ένα τρόπο που νομίζει, μέσα σε ένα ορισμένο πλαίσιο. Αλλος θέλει να κάνει συγκεντρώσεις, άλλος θέλει να τυπώνει εφημερίδες, άλλος θέλει τηλεοπτικό χρόνο. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εκ των προτέρων επ' ακριβώς πώς θα χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός». Πρόσθεσε ότι στις σκέψεις της αρμόδιας υπουργού Β. Παπανδρέου είναι από τα χρήματα τα οποία διαθέτει το κράτος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ένα ορισμένο ποσοστό να διατίθεται για την «αγορά» τηλεοπτικού χρόνου.

Ο Π. Παυλόπουλος ζήτησε να υπάρχει υποχρεωτική και δωρεάν παραχώρηση χρόνου στα κόμματα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και πρότεινε τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων να τον πραγματοποιεί το Ελεγκτικό συνέδριο, κάτι που πρακτικά σημαίνει παρέμβαση στα εσωτερικά και στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων.

Μήνυση Κεδίκογλου για έργα στο Εφετείο

Μήνυση «κατά πάντων των υπευθύνων, οι οποίοι συνήργησαν αμέσως ή εμμέσως στις παρανομίες που διεπράχθησαν κατά την εκτέλεση του δημοσίου έργου "Αποπεράτωση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών Εφετείου και αίθουσας εορτών Δικαστικού Μεγάρου Αθηνών", το οποίο παρεδόθη "εν ιαχαίς και οργάνοις" σε δύο τελετές προ των εκλογών», κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας Βασ. Κεδίκογλου.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο έργο «αποτελεί μνημείο: Παρανόμου υπερβάσεως προϋπολογισμού από 3,58 δισ. δρχ. σε 59 δισ. δρχ. Παρανόμων διοικητικών πράξεων. Εξαπάτησης της Βουλής. Παράβασης της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων. Σκανδαλωδών πράξεων. Προνομιακής και χαριστικής μεταχείρισης ενός εργολάβου με τη διαρκή διεύρυνση του συμβατικού ποσού προς όφελός του. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής εργολάβου και κυβέρνησης μέσω της σύμβασής του με το δημόσιο και αναδεικνύει όλη την παθογένεια του πολιτικού συστήματος του εκσυγχρονισμού από τη διαπλοκή και τη χρήση της Βουλής ως "κολυμβήθρας του Σιλωάμ" έως την εξαπάτηση Βουλής και λαού διά των ευκαιριακών τροπολογιών!». Αναφέρει, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του έργου «μέσα από μια νόμιμη σύμβαση και διάταξη προέβησαν σε απευθείας αναθέσεις και άλλων έργων "εντασσομένων" στο ίδιο», ότι «η παράβαση της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων είναι πρωτοφανής, θρασυτάτη, κραυγαλέα και σκανδαλώδης» και ότι «όλα αυτά συμβαίνουν με φορέα το γραφείο του πρωθυπουργού και εκτελεστή και διαπλεκόμενο τον θεματοφύλακα των θεσμών, τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης».

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της μήνυσης, ο Βασ. Κεδίκογλου μίλησε για «μεγάλο σκάνδαλο ολοκλήρωσης του Εφετείου Αθηνών» και τόνισε ότι «πρέπει, επιτέλους, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».

Οικονομική Εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Οικονομική εξόρμηση, ενόψει των γιορτών, πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες, λόγω των γιορτών, ανάγκες των ανθρώπων που περιθάλπει, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» σημειώνει πως «η αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης και η ηθική δικαίωση των αγωνιστών της δεν έλυσε τα προβλήματα, που από πολλά χρόνια αυτοί αντιμετωπίζουν» και συνεχίζοντας διευκρινίζει: «Γιατί, δυστυχώς, η υλική τους αποκατάσταση - παρά τα δειλά βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή - δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ώστε οι αγωνιστές να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ύστερα από τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα και τη δημοκρατία, που τους "αντάμειψαν" με φυλακές, εξορίες κι άλλες παντοειδείς διώξεις, με συνέπεια να χάσουν τις δουλιές τους, τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και να βρεθούν, σε προχωρημένη πια ηλικία και άρρωστοι οι πιο πολλοί, κυριολεκτικά χωρίς κανέναν πόρο ζωής, ενώ οι περισσότεροι - οι λιγότερο "τυχεροί" - "έφυγαν", με την πίκρα της εγκατάλειψης»!

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως «στην επιτέλεση του καταστατικού της αυτού χρέους, η "Δημοκρατική Μέριμνα" ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, χάρη και στη δική σας συμπαράσταση, που αποτέλεσε εκπλήρωση δημοκρατικού χρέους απέναντι σε ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα και τη δημοκρατία, χωρίς να κρατήσουν τίποτα για τον εαυτό τους, με συνέπεια τη σημερινή τους κατάσταση».

Αναφορικά με την οικονομική εξόρμηση, υπογραμμίζεται: «Στα πλαίσια της εξόρμησής μας, απευθυνόμαστε και σε σας, βέβαιοι ότι, όπως και στο παρελθόν, δε θα μας αρνηθείτε την προσφορά σας, βοηθώντας μας στην εκπλήρωση της αποστολής μας.

Με τη βεβαιότητα αυτή, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το νέο έτος 2001».

Οι ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν το σημαντικό έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της, στην οδό Ακαδημίας 78, στο τηλέφωνο 38.22.776 ή να καταθέσουν την προσφορά τους στον τραπεζικό λογαριασμό 129/480210/14.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 14.00 Πολιτική Επικαιρότητα: Ο Ανδρέας Θερμός φιλοξενεί τον Αλεξάντερ Ζάρικοφ, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, και την Ιβα Καρυώτη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ, σε μια συζήτηση, με θέμα: «Η παγκοσμιοποίηση και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».
  • Στις 16.00, σε επανάληψη, την έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
  • Στις 19.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής», θα μεταδοθούν: α) Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική. β) Παρέμβαση του Αγγελου Τζέκη στη συζήτηση για την τροπολογία του Γιάννου Παπαντωνίου, για τις χρηματιστηριακές αλλαγές και γ) τοποθέτηση του Σταύρου Σκοπελίτη στη συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου για τις αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Επιμέλεια παρουσίαση Θάνος Κανιάρης.
  • Στις 22.10 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Α' Εθνικής κατηγορίας: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΑΛΛΙθΕΑ.
ΔΗΚΚΙ
Πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, η οποία αναδείχτηκε από το 1ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 του Δεκέμβρη. Η ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ, η οποία απαρτίζεται από 120 τακτικά και 20 αναπληρωματικά μέλη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρόκειται να αναδείξει με ψηφοφορία τη νέα Πολιτική Γραμματεία, την Επιτροπή Δεοντολογίας, την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, καθώς και τους 12 υπευθύνους των τομέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ