ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά του
Ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά του
Για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό (29 Νοέμβρη) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, το ΚΚΕ αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές, στους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες, στις γυναίκες, στα παιδιά της Παλαιστίνης, που έδωσαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ισραηλινή κατοχή που στηρίζεται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, έχει πάρει αναρίθμητες πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα, στη βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Απαιτεί να καταργηθεί η στρατιωτική συμφωνία και συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Απορρίπτει το χαρακτηρισμό της λαϊκής πάλης ως "τρομοκρατίας", τη λογική των ίσων αποστάσεων από θύτη και θύμα, που προωθούν οι ιμπεριαλιστές και υιοθετείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, τη Σοσιαλιστική Διεθνή και δυνάμεις του λεγόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς" (ΚΕΑ).

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη λαϊκή συμμαχία, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό για: Ανεξάρτητο, βιώσιμο, πλήρως κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Να κατεδαφιστεί το απαράδεκτο τείχος. Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους.

Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης όλων των λαών της περιοχής ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους, ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και κάθε μορφή καπιταλιστικής καταπίεσης».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Διογκώνεται το δράμα των προσφύγων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των Σύρων προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών απηύθυνε, εκ νέου, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας νέα έκθεση της υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 2,2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν προκληθεί από όταν ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια η ιμπεριαλιστική επέμβαση με αιχμή του δόρατος τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους, οι μισοί είναι μικρά παιδιά. Εξ αυτών, δε, αρκετά ζουν εντελώς μόνα, χωρίς κανέναν από τους δύο γονιούς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από Ιορδανία και Λίβανο, καθώς στις δύο αυτές χώρες εκτιμάται ότι έχει καταφύγει το 60% των παιδιών που έχουν υποχρεωθεί να ξεριζωθούν για να σωθούν από τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με αυτά 385.007 παιδιά ζουν στο Λίβανο, εκ των οποίων τα 2.440 χωρίς κανένα γονιό, και 291.238 ζουν στην Ιορδανία, εκ των οποίων τα 1.320 χωρίς κανένα γονιό. Εξ αυτών των παιδιών το 80% στο Λίβανο και το 56% στην Ιορδανία έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Στην πλειοψηφία τους, δε, εργάζονται υπό άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες για να ζήσουν τα ίδια ή τα αδέλφια τους.

Το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως και τη λιβανική ηγεσία, η οποία μέχρι στιγμής αν και έχει δεχτεί στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, δεν έχει στήσει καταυλισμούς και ζητάει βοήθεια για να το κάνει. Στο μεταξύ, εντός Συρίας ο κυβερνητικός στρατός φαίνεται να προελαύνει αργά αλλά σταθερά στην επαρχία Καλαμούν, κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο. Η ορεινή ζώνη του Καλαμούν ήταν βασικό «πέρασμα» όπλων, μαχητών και ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών ενώ παράλληλα ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Χομς. Επίσης, το μεσημέρι η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι όλμοι έπληξαν σημείο στο κέντρο της Δαμασκού κοντά στο τέμενος των Ομαϊάδων σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 26.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κλιμάκωση εκ νέου της πολιτικής έντασης

ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση, με επίκεντρο το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος απαγορεύει συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων χωρίς άδεια και προβλέπει ποινές κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια για όσους δε συμμορφώνονται. Οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» καλούσαν, χτες αργά το απόγευμα, σε νέες διαδηλώσεις, χωρίς να έχουν ζητήσει σχετική άδεια, ενώ προγραμματίζουν διαδήλωση και για σήμερα το πρωί κατά της φυλάκισης 21 γυναικών μελών της οργάνωσης, με ποινές που φθάνουν μέχρι και τα 11 χρόνια μόνο λόγω της ιδιότητάς τους ως μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν, το απόγευμα της Πέμπτης, μεταξύ φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο Πανεπιστημίου του Καΐρου υπέρ του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και στη συνέχεια εξήλθαν στο δρόμο όπου συγκρούστηκαν με την αστυνομία γιατί «δεν είχαν πάρει άδεια». Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν, ενώ δε γνωστοποιήθηκε πόσοι συνελήφθησαν. Είχε, επίσης, προηγηθεί η αθώωση τριών αξιωματικών της ασφάλειας για το βασανισμό συλληφθέντων μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 2011 και η εγκατάλειψη περίπου 20 διαδηλωτριών κατά της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις στο μέσον της ερήμου μετά από κράτηση ωρών για λόγους εκφοβισμού και εξευτελισμού.

Η ατμόσφαιρα έγινε πιο εκρηκτική μετά τη δημοσίευση από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Αχράμ» αποσπασμάτων του υπό εκπόνηση συντάγματος, στα οποία αποτυπώνεται η ενίσχυση της εξουσίας του στρατού. Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, που δε διαψεύστηκαν επισήμως, το νέο σύνταγμα προβλέπει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο του υπουργού Αμυνας για οκτώ χρόνια από την υιοθέτηση του συντάγματος, κάτι που καθιστά «κράτος εν κράτει» το στρατό. Επίσης, απαγορεύονται όλα τα κόμματα με «ισλαμική ιδεολογία», παρατείνεται η πρόβλεψη για παραπομπή πολιτών σε στρατοδικεία (κάτι που δεν είχε καταργήσει ούτε η προεδρία Μούρσι) κ.ά.

Συλλυπητήρια από το ΠΑΜΕ

Για θάνατο αγωνιστή συνδικαλιστή από τη χώρα των Βάσκων

Τη θλίψη του για το ξαφνικό θάνατο του Igor Urrutikoetxea, 38χρόνων, αγωνιστή του λαϊκού κινήματος από τη Χώρα των Βάσκων, άξιο στέλεχος της διοίκησης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και ΓΓ της Διεθνούς Μετάλλου εκφράζει το ΠΑΜΕ με μήνυμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εργατική τάξη και το λαό της Χώρας των Βάσκων.

 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα αντιπαράθεση

Νέα ένταση στις αργεντινο-βρετανικές σχέσεις με επίκεντρο τα νησιά Φόκλαντ (ή Μαλβίνες στα ισπανικά) προκαλεί η απόφαση του κοινοβουλίου της Αργεντινής να ψηφίσει νόμο που θα επιβάλει ποινικές αλλά και οικονομικές κυρώσεις σε όσους επιχειρούν «παράνομη εξερεύνηση» κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της χώρας.

Σε απάντησή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το αργεντίνικο Δίκαιο δεν έχει ισχύ στα Νησιά Φόκλαντ, επαναλαμβάνοντας πως είναι «υπερπόντια κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου» που έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη των δικών της φυσικών πόρων για δικό της οικονομικό όφελος.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναφέρει πως ήδη η πρεσβεία της Αργεντινής στο Λονδίνο έχει στείλει περισσότερες από 200 επιστολές σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε γεωτρήσεις και έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου, προειδοποιώντας με ποινές.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης Βρετανίας - Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντς/Μαλβίνες, το 1982, έχασαν τη ζωή τους περίπου 650 Αργεντινοί και 250 Βρετανοί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχική επιχείρηση με θύματα αμάχους

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ακόμα μία επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι, μία γυναίκα και ένα παιδί, πραγματοποίησαν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, την Πέμπτη. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε -κατά το σύνηθες- ότι θα ερευνήσει την αεροπορική επιδρομή στη Χελμάντ, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, οξύνεται περαιτέρω η αντιπαράθεση για την υπογραφή της συμφωνίας Αφγανιστάν - ΗΠΑ που θα επιτρέπει στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις να παραμείνουν στη χώρα και μετά το 2014, με τον Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να προβάλλει δήθεν όρους για την παύση των αμερικανικών επιχειρήσεων σε σπίτια αμάχων.

ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις στη Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν, εκ νέου, χτες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, όπου την Πέμπτη έληξε η τριήμερη γενική απεργία που κηρύχθηκε την Τρίτη με βασικό αίτημα την απομάκρυνση από την πόλη των ενόπλων παραστρατιωτικών. Αλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, χτες, σε επίθεση ενόπλων της ακραίας ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σαρία» σε ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου που ο στρατός έχει αναπτύξει στην πόλη από την περασμένη Δευτέρα ενώ την Πέμπτη ο απολογισμός ανάλογων επιθέσεων ήταν τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες.

Το συνεχόμενο χάος επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των παραστρατιωτικών, το οποίο, από τον Ιούλιο και μετά, έχει εκδηλωθεί και με τη μορφή καταλήψεων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από ενόπλους.

Σε εκατόμβη νεκρών εξελίχθηκε, τελικά και η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε αποθήκη πυρομαχικών για τεθωρακισμένα στην πόλη Μπάρεκ αλ Σάτι (περίπου 650 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας). Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 40 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες της έκρηξης καθώς μαρτυρίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ανέφεραν ότι συνέβη ενώ κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την αποθήκη βλήματα και καλώδια προκειμένου να τα μεταπουλήσουν, ενώ πηγές του στρατού υπονοούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ