ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δε θέλουν και δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ για την ανεργία των νέων

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ για την ανεργία των νέων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει τα εξής:

«Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Θυμίζουμε:

  • Το Μάρτη του 2008, συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το αντίστοιχο θέμα. Το ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών και 24-34 ετών στην Ελλάδα ήταν 24,1% και 11,3%, αντίστοιχα. Το αντίστοιχο ποσοστό της ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν 14,7%.
  • Τον Ιανουάριο του 2012 συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα των νέων ηλικίας 15-24 ετών ήταν 51% και των νέων ηλικίας 25-34 ετών ήταν 29% τον αντίστοιχο μήνα. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 22,1%.
  • Το Μάη του 2012 συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον ίδιο μήνα το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών αγγίζει το 55,1% και των νέων ηλικίας 25-34 ετών το 32,7%.
  • Μόνο μέσα στο 2013 έχουν γίνει 5 συνεδριάσεις οργάνων της ΕΕ. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα στις αρχές του 2013 έφτασαν το 64,2% στις ηλικίες 15-24 ετών και 36,2% στις ηλικίες 25-34 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 24,1%.

Η ανεργία των νέων όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά γιγαντώνεται. Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας.

  • Ενώ, με τα προγράμματα για την ανεργία των νέων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν παχυλές επιδοτήσεις (μόνο στην Ελλάδα 517 εκατ. ευρώ) και τσάμπα μισοεργαζόμενους για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
  • Ενώ οι νέοι άνεργοι περιπλανιούνται από την ανεργία στη δουλειά για λίγους μήνες, με μισθούς πείνας χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μετά ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο αξιοποιούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων για να αποδεχθεί η νέα γενιά τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Δε θέλουν και δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανεργία, η οποία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του εκμεταλλευτικού συστήματος και θα παραμείνει διογκωμένη.

Οι νέοι άνεργοι, οι κακοπληρωμένοι, οι μισοεργαζόμενοι - μισοάνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα σούρτα - φέρτα της κυβέρνησης, τις συνόδους και το ζεστό χρήμα στα αφεντικά.

Εδώ και τώρα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να τα επιβάλουν με τη δύναμη του δίκιου, της οργάνωσης και του ανυποχώρητου αγώνα.

Μόνο με την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος μπορεί να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στην ανεργία, με τον πλούτο στα χέρια των εργατών μπορεί να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους.

Με αυτήν την προοπτική, μπορούν να δικαιωθούν τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Ολοι στον αγώνα»!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Προωθούν τη μαθητεία με τις επιχειρήσεις να δίνουν τον τόνο

Σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε χτες η πολυεθνική «NΕSTLE»

Από την Αθήνα ανακοίνωσε χτες η ευρωπαϊκή πολυεθνική «NΕSTLE» την έναρξη πρωτοβουλίας με τίτλο «Η "NΕSTLE" χρειάζεται τη νεολαία», στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε σχέδιο για 20.000 θέσεις (οι 500 περίπου αφορούν την Ελλάδα) για εργασία, μαθητεία και πρακτική άσκηση για νέους έως 30 ετών, στις επιχειρήσεις της «NESTLE» σε όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση των παραπάνω ήρθε λίγες μέρες μετά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανεργία των νέων και συνδέονται με τα σχετικά προγράμματα της λυκοσυμμαχίας για την ανακύκλωση της ανεργίας, την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και την παραπέρα εξυπηρέτηση των μεγάλων ομίλων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της «NESTLE» αποτελεί μέρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις θέσεις μαθητείας» που υλοποιεί η Κομισιόν από τον Ιούλη.

Στα πλαίσια της χτεσινής εκδήλωσης χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ενώ μίλησαν η Επίτροπος Εκπαίδευσης της ΕΕ, Α. Βασιλείου και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Δράσης "Εγγύηση για την Νεολαία" θα είναι από τους κεντρικούς άξονες των παρεμβάσεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας» σημείωσε ο Γ. Βρούτσης. Χαρακτήρισε ακόμα την πρωτοβουλία της πολυεθνικής «δείγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και επιχείρησε να την εμφανίσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, να τη συνδέσει με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που θα δώσουν υποτίθεται λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. «Οι θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει έκρηξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία», αξιοποιώντας την τεράστια ανεργία των νέων, επιδιώκει να διευρύνει τη μαθητεία, δηλαδή τη φθηνή και χωρίς δικαιώματα δουλειά για τους νέους, να δρομολογήσει αλλαγές στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των χωρών στα πρότυπα της «μάθησης στο χώρο εργασίας», αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο των ίδιων των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας.

Στα πλαίσια της προώθησης της μαθητείας εντάσσεται και η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιχειρήσεων με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης. Μάλιστα και στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, θέτοντας σε εφαρμογή πιλοτικό σχήμα δανειοδότησης επιχειρήσεων στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Κριτήριο για τη χρηματοδότηση θα είναι η προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης σε νέους ή η συνεργασία των επιχειρήσεων με επαγγελματικές σχολές ώστε να απασχολούν σπουδαστές στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 95 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Σκυλίτση 19). Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας οργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των 95χρονων του ΚΚΕ, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ταμπαχάνων του ΚΚΕ και το ΤΣ Μαθητών της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για τα 95χρονα του ΚΚΕ και τα 45χρονα της ΚΝΕ, σήμερα στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Π. Βακάλογλου, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Βλαχιώτη διοργανώνει ομιλία με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στη Σκάλα Λακωνίας, σήμερα στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Δ. Δημόπουλο, μέλος της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
40 χρόνια μετά...

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Τα χρόνια που ακολούθησαν από την αποκατάσταση του αστικού κοινοβουλευτισμού τον Ιούλη του 1974 έως σήμερα, φανέρωσαν ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία τους πλήττονται όχι μόνο από ορισμένες μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου αλλά και από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κάθε αστικής διακυβέρνησης.

Το ιστορικό δίδαγμα για το λαό είναι ότι πρέπει: Να υπερασπίζεται τα δικά του δικαιώματα ανεξάρτητα από τις αστικές επιδιώξεις και αντιθέσεις. Να οργανώνει την πάλη του με στόχο την κατάκτηση της δικής του εξουσίας, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Σαράντα χρόνια μετά το 1973, το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα για να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο ο λαός και η νεολαία, να οικοδομήσουν γερό λαϊκό κίνημα με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή για να απαλλαγούν από τη φτώχεια, την καταπίεση και τα δεινά της κρίσης. Με το ΚΚΕ δυνατό, στήριγμα του λαού, με την αυτοθυσία των κομμουνιστών, την προσφορά και την πρωτοπόρα δράση, όπως πάντα στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος, να ανοίξει ο δρόμος για τη χειραφέτηση του λαού. Αυτές είναι προϋποθέσεις για να σπάσει η μοιρολατρία που καλλιεργεί το σύστημα, να μπολιαστεί με πείρα η οργάνωση του λαού για να νικήσει. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που έφεραν οι ανατροπές, ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Το φανερώνουν οι αντιφάσεις του καπιταλισμού. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στις κρίσεις, στους πολέμους, στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που βιώνουν ο ελληνικός λαός και η νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ