ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εμπαίζει τους πληγέντες η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δασοπροστασίας, για μηχανισμούς πρόληψης και προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μη θρηνούν κάθε φορά θύματα οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες, γίνονται θυσία στο βωμό της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τις καταστροφές στη Ρόδο. Ο βουλευτής του Κόμματος κατέθεσε το αίτημα του ΚΚΕ να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες και να γίνουν τα κατάλληλα έργα.

Ο Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε με αφορμή τις καταστροφές στη Ρόδο ότι «είναι πολύ επικίνδυνες οι πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση έχουν αφήσει απροστάτευτους τους κατοίκους από έργα υποδομής, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιορίζονται σε έργα βιτρίνας». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Μηχανισμοί προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι ανύπαρκτοι. «Εχουμε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, απολύσεις εργαζόμενων, έχουμε έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις». «Στον αντίποδα - συνέχισε - αυτών των αναγκών, δηλαδή δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων και στελέχωσης δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αντιπαραθέτουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες τις οποίες προσπαθούν να συμπληρώσουν με το λεγόμενο εθελοντισμό, με δραστηριότητες ΜΚΟ και βεβαίως μεταφέροντας σε ένα μεγάλο βαθμό την ευθύνη στις πλάτες του λαού».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επιδόθηκε σε απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στους πληγέντες και συνολικά στους εργαζόμενους. Αφού έριξε όλες τις ευθύνες επί της ουσίας στους Δήμους, όταν είναι πασίγνωστο ότι έχει «τελειώσει» πλέον η χρηματοδότησή τους από το κράτος, προσπάθησε να πείσει ότι με τα ψίχουλα των 350 χιλιάδων ευρώ που έχουν εγκριθεί για να αποδοθούν στους πληγέντες αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, όταν οι καταστροφές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εφτασε μάλιστα να πει ότι ακόμα και αυτό το ελάχιστο, όπως είναι το ξεμπάζωμα των ρεμάτων, δεν γίνεται γιατί δεν το επιτρέπουν οι οικολογικές οργανώσεις! Εκεί πια που έδωσε ρέστα ήταν όταν είπε ότι τις επόμενες μέρες θα γινόταν η δημοπράτηση έργων όπως η «μοιραία» γέφυρα της Κρεμαστής, αλλά από ατυχία την κυβέρνηση την πρόλαβε η πλημμύρα!

Ο Σπ. Χαλβατζής στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση, αφού με βάση την αντιλαϊκή πολιτική η μέριμνά της είναι πώς θα δώσει προνόμια και χρήμα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και απηύθυνε το κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν την κάλυψη των βασικών λαϊκών αναγκών.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κανένα αντιπλημμυρικό έργο μέσω ΕΣΠΑ!

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των προγραμμάτων του πολυδιαφημισμένου ΕΣΠΑ αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, όπου συζητήθηκαν μια σειρά παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας, χωρίς όμως καμία να αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, θέματα που αφορούν πρώτα και κύρια τη ζωή και υγεία, το βιός των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατήγγειλε τον προσανατολισμό αυτό των προγραμμάτων. Mαζί και με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ, στηλίτευσαν την έλλειψη σχετικών μελετών ή την επίκληση έλλειψης (ενώ υπάρχουν π.χ. μελέτες της ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια για τα αντιπλημμυρικά) προκειμένου ακριβώς να μην προχωρούν αντιπλημμυρικά και άλλα αναγκαία για το λαό έργα, ενώ δαπανώνται ποτάμια χρήμα για να στρώνεται μπετόν και πλακάκια σε πλατείες, να επελαύνουν κατόπιν τραπεζοκαθίσματα στερώντας και τα τελευταία ελεύθερα τετραγωνικά μέτρα από το λαό της Αθήνας.

Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Νίκος Σοφιανός ζήτησε ξανά την παραμονή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ευελπίδων στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα, ενάντια στα σχέδιά έξωσής του. Ο δήμος να διεκδικήσει με κάθε τρόπο και μέσο την παραμονή του εκεί καθώς στεγάζει βασικές υπηρεσίες για χιλιάδες κατοίκους στις περιοχές Γκύζη, Πολύγωνο, Κυψέλη.

Ο χώρος ανήκει σε υπηρεσία του στρατού (ΤΕΘΑ). Σχεδιάζεται να φύγει από κει το Πολιτιστικό Κέντρο για να ενοικιαστεί κατόπιν στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να στεγάσει εκεί υπηρεσίες των δικαστηρίων. Οι τέτοιοι σχεδιασμοί αρχικά έβρισκαν σύμφωνη τη δημοτική αρχή, ωστόσο συνάντησαν την αντίδραση, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και κατοίκων, γονέων και μαθητών, οπότε και η δημοτική πλειοψηφία έδειξε να αλλάζει ρότα, αν και ακόμα δεν έχει δώσει οριστική λύση στο ζήτημα, αντίθετα το αφήνει να σέρνεται με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Το Πολιτιστικό Κέντρο πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης για Γκύζη, Πολύγωνο και Κυψέλη, γειτνιάζει με το 38ο Γυμνάσιο - Λύκειο του Δήμου Αθηναίων, οι χώροι και το γήπεδο μπάσκετ του Κέντρου καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών των δύο σχολείων, τα οποία δε διαθέτουν δικές τους αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και γυμναστήριο.

Η δημοτική πλειοψηφία αρκέστηκε να ορίσει τη σχετική συζήτηση για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο Κυριακή ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 1.12.2013 ώρα 11.30 π.μ. στον τόπο της ανατίναξης, εκδήλωση για την επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Για τη μετάβαση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην εκδήλωση, ανάμεσα στα άλλα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, πούλμαν δρομολογούν και τα παρακάτω:

Χαλανδρίου: Πούλμαν θα αναχωρήσει, την Κυριακή στις 7 π.μ., από το πάρκινγκ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (πληροφορίες: 210 6849.427).

Πειραιά: Αναχώρηση από την Αγία Τριάδα 7.30 π.μ. (τηλέφωνα: 210.4124.696 (πρωί), 210.4517.569 / 697.1723.788 (απόγευμα).

Καισαριανής: Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής. Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στα γραφεία του Παραρτήματος Οδεμησίου και Εθν. Αντίστασης κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου (τηλ. 2107239.591 - 694.4862.556 - 693.6626.273 - 698.0055.135).

Ηλιούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από τα γραφεία του Παραρτήματος.

Πετρούπολης: Αναχώρηση ώρα 7 π.μ. από το Δημαρχείο Πετρούπολης (για συμμετοχή στα τηλ: 210 5012.893 - 6977850.866 και 210 5017.676.

Ζωγράφου: Αναχώρηση πούλμαν από το Ηρώο, ώρα 7 πμ την Κυριακή. (Για συμμετοχή τηλ: (210 7701920 και 697.6908.792).

Βόλου: Αναχώρηση ώρα 8 το πρωί της Κυριακής 1 Δεκέμβρη, από το δημαρχείο του Βόλου.

Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου: Πληροφορίες στα τηλ: 697.2338.459 (Χάρης) και 697.6869.951 (Μιχάλης).

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) βάζει πούλμαν για το Γοργοπόταμο, με αναχώρηση την Κυριακή 1.12.013 ώρα 7 π.μ., μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο (Αθηνάς).


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ
φωτό 1

Στις 3.10.2011, «έφυγε» από τη ζωή στα 91 του χρόνια, έπειτα από βασανιστική μακρόχρονη πορεία της υγείας του, ο αγαπημένος μου θείος ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΣΑΡΡΗΣ, ανταρτοΕΠΟΝίτης του ΕΛΑΣ. Το 1944 τραυματίστηκε βαριά χάνοντας το ένα του χέρι στη μάχη του Μιστρά με γερμανοτσολιάδες.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

Η ανιψιά του, Θωμαή Σταύρου Χαϊδεμένου

***

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, η αδερφή του Αγγελική Τσακριλή προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Αύριο 1η Δεκέμβρη 2013, συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μου συζύγου ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΙΑΠΗ από την Κορνοφωλιά Εβρου. Ο σ. Πασχάλης ήταν Γραμματέας της ΚΟΒ Αγ. Νικολάου Ανω Λιοσίων.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου αδελφού του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΑΠΗ, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων 30 ευρώ.

Η σύζυγος και νύφη Αντιγόνη Τσιάπη.

***

φωτο

Πέρασε ενάμισης χρόνος σχεδόν από το θάνατο του σ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ. Με τον σ. Γιάννη σε περιόδους Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, πάντα αναπτύσσαμε μεταξύ μας άμιλλα, στο πλαίσιο της ΚΟΒ. Παλεύαμε να ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλον για να πετύχουμε μαζί το στόχο της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος, την ισχυροποίηση του Κόμματος συνολικά.

Στη μνήμη του, και στο πλαίσιο της άμιλλας που έχει θέσει η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και ο Εργατικός Τομέας Ιωαννίνων προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα.

Ανθή Κωνσταντίνου,

ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων

***

φωτο (χαρτί)

Στη μνήμη της αδελφής μου ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από συμμορίες της Δεξιάς, και του αδελφού μου, ΜΗΤΣΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, όπως και στα τρία αδέλφια: ΑΛΕΞΗ, ΜΙΧΑΛΗ και ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, διαμάντια του Κόμματος, για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης του ΚΚΕ.

Γιώργος Π. Σαρρής
Γιώργος Π. Σαρρής
Ηλίας Παπαϊωάννου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Σήμερα η εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Εκδήλωση με θέμα: «Διαχρονικές μνήμες Νοέμβρη: Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25/11/1942. Εξέγερση Πολυτεχνείου, στις 17/11/1973» οργανώνει σήμερα Σάββατο στις 11 π.μ η ΠΕΑΦΕ, στο Σύλλογο «Εύγερος» (Δεληγιώργη 24, Αθήνα). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια και τραγούδια της εποχής του Πολυτεχνείου, καθώς και αφιέρωμα στην αγωνίστρια Βαγγελίτσα Λύτρα.

Αρχισε η δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό

Ξεκίνησε χτες στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη των Ανδ. Μπουρζούκου, Αναρ. Ντάλιου, Δημ. Πολίτη, Φοίβ. Χαρίση, Γ. Μιχαηλίδη και Ν. Ρωμανού που πιάστηκαν για τη διπλή ληστεία σε Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ, την 1η Φλεβάρη του 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης και κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τέσσερις από τους κατηγορούμενους αφού διάβασαν ένα κείμενο στο οποίο εκτιμούν ότι η καταδίκη τους έχει ήδη αποφασιστεί αποχώρησαν από την αίθουσα. Παρέμειναν οι Ανδ. Μπουρζούκος και Ανάρ. Ντάλιος. Από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατατέθηκε αίτημα να μην καταγράφονται τα στοιχεία και οι ταυτότητες όσων προσέρχονται στη δίκη για να την παρακολουθήσουν. Για τέσσερις από τους κατηγορούμενους εκκρεμεί δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες τους ότι ξυλοκοπήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ