ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η αντιπαράθεση καλά κρατεί...

Η Ν. Κορέα διευρύνει τη ζώνη αεράμυνάς της

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Περιπλέκεται η κατάσταση στη στρατηγική (για τις εναέριες και πλωτές συγκοινωνίες και ενεργειακά ενδιαφέρουσα) Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, μετά και από την προχτεσινή απόφαση της Νότιας Κορέας να διευρύνει τη δική της ζώνη αεράμυνας τουλάχιστον όσον αφορά τις διελεύσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, υπερκαλύπτοντας και βραχονησίδες στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας που εμπίπτουν ταυτόχρονα στις ανάλογες ζώνες αεράμυνας του Τόκιο και του Πεκίνου.

Παράλληλα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως πυκνώνει τις περιπολίες αεροσκαφών του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή με την πρόεδρο της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν Χίε να δηλώνει ότι πρόκειται για «συνετή απόφαση, με στόχο την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στον ανώτατο βαθμό».

Η Ιαπωνία δεν αντέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας να δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν δημιουργείται πρόβλημα» με το επιχείρημα ότι η νοτιοκορεατική διευρυμένη ζώνη αεράμυνας δεν καλύπτει περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας. Ωστόσο, όπως σημείωναν διεθνή πρακτορεία, η διεύρυνση της νοτιοκορεατικής ζώνης αναγνώρισης πτήσεων καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τη βραχονησίδα Ieodo που καλύπτεται ταυτόχρονα από τις ανάλογες ζώνες Ιαπωνίας και Κίνας.

Αντίθετα, πιο έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι που εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση της Σεούλ, ισχυριζόμενη ότι η αντίστοιχη κίνηση του Πεκίνου με τη διεύρυνση της δικής του ζώνης αεράμυνας στις 23 Νοέμβρη ήταν «διαφορετική και σύννομη προς το διεθνές δίκαιο».

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι εκτίμησε πως η διεύρυνση της νοτιοκορεατικής ζώνης αφορά μόνον τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και ότι «γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Κατέληξε, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε συνεχή συνεννόηση με τους συμμάχους της στην περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα».

Το ζήτημα της πρόσφατης διεύρυνσης της σινικής ζώνης αναγνώρισης πτήσεων αποτέλεσε ένα από τα θέματα τριβής στην κυριακάτικη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ και του Κινέζου ομολόγου της Γουάνγκ Γι, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι η Αυστραλία με τις δηλώσεις και τις πράξεις της αναφορικά με τη ζώνη εναερίου ελέγχου στη Θάλασσα της Α. Κίνας, «έχει διαταράξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει επηρεάσει (δυσμενώς) τη σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΧΕΪΓΚΕΛ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Διαβεβαιώσεις μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας

Το «γεράκι» των ΗΠΑ με αρχηγό ΓΕΣ του Πακιστάν
Το «γεράκι» των ΗΠΑ με αρχηγό ΓΕΣ του Πακιστάν
ΜΑΝΑΜΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τη διαβεβαίωση ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θα διατηρήσει την ισχυρότατη στρατιωτική του παρουσία στον Κόλπο (τουλάχιστον 35.000 άνδρες) για να υπερασπίζει τους συμμάχους του έδωσε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, κατά τη συμμετοχή του στη σύνοδο ασφαλείας της Μανάμα, στο Μπαχρέιν. Ο Χέιγκελ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πετρελαιομοναρχιών υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες διπλωματικές επιλογές των ΗΠΑ που κατέληξαν στην έναρξη διαλόγου «με ορισμένους στην περιοχή» (Ιράν) δεν σημαίνει ότι δεν έχουν απόλυτη επίγνωση ότι «η επιτυχία της διπλωματίας θα εξαρτηθεί από τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ και την αξιοπιστία των εγγυήσεων που αυτές δίνουν σε φίλους και συμμάχους στην περιοχή».

Ο Χέιγκελ απέφυγε ν' απαντήσει σε ερώτηση Ιρανού πρώην διπλωμάτη, γιατί αποσιωπάται ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο. Αντίθετα, παρότρυνε τις πετρελαιομοναρχίες χωριστά αλλά και ως Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να αγοράσουν κι άλλα αμερικανικά αμυντικά συστήματα.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Αφγανιστάν, όπου επισκέφθηκε τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μουχάμαντ Αγιούμπ Σαλόνγκι, και όχι με τον Πρόεδρο Καρζάι, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως έκφραση «δυσφορίας» για τις παλινωδίες του τελευταίου ως προς την υπογραφή της «συμφωνίας ασφαλείας» που διευθετεί την περαιτέρω παραμονή τμήματος των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Ο Καρζάι, από την άλλη, μετέβη στην Τεχεράνη, την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Ρουχανί, ο οποίος επανέλαβε ότι «το καλύτερο θα ήταν η αποχώρηση όλων των ξένων από το αφγανικό έδαφος».

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός πήγε στο Πακιστάν και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αρχηγό του πακιστανικού ΓΕΣ Ραχίλ Σαρίφ, ουσιαστικά ζητώντας περισσότερες διευκολύνσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση για τα «λάθη» των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν στοιχίσει ζωές στρατιωτών και απλών πολιτών.

ΣΥΡΙΑ
Επέλαση του στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με τα παράλια της πόλης στη Μεσόγειο και την πόλη Χομς, ο οποίος διέρχεται μέσα από ορεινές περιοχές της περιοχής Καλαμούν, που έχει γίνει το επίκεντρο σκληρότατων μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, ανέκτησε, χτες, ο συριακός στρατός.

Η εξέλιξη, εκτός από την πορεία των συγκρούσεων, είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ωρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων δήλωνε ότι υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην εφαρμογή της συμφωνίας λόγω της κατάστασης ασφαλείας. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς (που έχει αποκαλύψει τη σφαγή στο Μάι Λάι στο Βιετνάμ και τα βασανιστήρια στο Αμπού Γράιμπ) στο «London Review of Book» με το οποίο υποστηρίζει ότι η αμερικανική ηγεσία «γνώριζε» ότι, εκτός του καθεστώτος Ασαντ, δυνατότητα κατασκευής χημικών όπλων είχε και η αντικαθεστωτική ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα». Ο Χερς δηλώνει ότι δε γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις, αλλά τονίζει ότι υπάρχει «σκόπιμη παραπλάνηση» εφόσον δεν δίνονται όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Επικαλείται ως απόδειξη άκρως απόρρητη 4σέλιδη έκθεση της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας. Οι αμερικανικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν το άρθρο του.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» δήλωνε ότι εντός του μήνα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για το αν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ» αλλά δε σχολίασε την εντεινόμενη φημολογία ότι επίκειται επίσκεψή του στη Μόσχα. Εντός Συρίας, η κυβέρνηση απέστειλε γραπτό αίτημα στον ΟΗΕ να παρέμβει προκειμένου να τερματιστεί η υποστήριξη της Σ. Αραβίας «σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που είναι μετριοπαθής σε σύγκριση με τους ακραίους ισλαμιστές, ξεκίνησε «εκστρατεία» προσέγγισης του πληθυσμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστές.

ΙΤΑΛΙΑ
Ποικίλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

ΡΩΜΗ.--

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, από ένα «κράμα» διαδηλωτών τόσο σε επίπεδο επαγγελματικών κλάδων όσο και πολιτικών απόψεων. Στους δρόμους βρέθηκαν οδηγοί φορτηγών, αγρότες, άνεργοι, μικροί καταστηματάρχες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν από τη φορολογία μέχρι τη λειτουργία και τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες. Δεν έλειψαν μάλιστα τα επεισόδια, κυρίως στο Τορίνο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία καθώς συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο της περιφέρειας.

Ως αφετηρία των κινητοποιήσεων αναφέρονται οι διαμαρτυρίες πριν από λίγες βδομάδες αγροτών στη Σικελία, οι οποίοι ζητούσαν κρατική στήριξη. Εκτοτε, οι διαμαρτυρίες διευρύνθηκαν και σε αυτές, σύμφωνα με αρκετά ιταλικά ΜΜΕ, φαίνεται ολοένα περισσότερο να έχουν παρεισφρύσει αρκετά ακροδεξιά στοιχεία, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνεται από φυλλάδια που διανεμήθηκαν χτες σε αρκετές συγκεντρώσεις και απευθύνουν πρόσκληση διαμαρτυρίας «μόνο στους πραγματικούς Ιταλούς», ενώ ταυτόχρονα στρέφονται κατά των πάντων: Ολων των κομμάτων, όλης της πολιτικής ζωής και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο ισοπεδωτικό τρόπο. Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν έχουν σχέση με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την περασμένη Παρασκευή που στηρίχτηκαν από την Ενωση Συνδικάτων Βάσης, που παλεύει με την ταξική γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

  • Με άνετη πλειοψηφία (68%) στις εσωκομματικές εκλογές, ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι εκλέχθηκε, την Κυριακή, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρέντσι που έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θέλει «ν' αναμορφώσει» το Δημοκρατικό Κόμμα και να το «εκσυγχρονίσει», για να μην «έχει τα βαρίδια του παρελθόντος» (νύξη για παλαιότερους στενότερους δεσμούς με συνδικάτα και κάπως πιο προοδευτικές θέσεις). Χτες, έσπευσε να εμφανιστεί «ενωτικός», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να διασπαστεί το Δημοκρατικό Κόμμα» και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, πρώην επικεφαλής του κόμματος, όπου διαβεβαίωσε ότι «το ζητούμενο είναι να πετύχει η κυβέρνηση Λέτα και όχι να πέσει», απαντώντας στη φημολογία περί πιθανότητας ζητήματος για τη στήριξη της κυβέρνησης.
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εναρξη νέων διαβουλεύσεων

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχισε, χτες, στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η διαβούλευση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της «ομάδας των έξι» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ) καθώς του Ιράν για την εξεύρεση «μηχανισμού εφαρμογής» της «ενδιάμεσης συμφωνίας» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες, που θα συνεχιστούν τουλάχιστον και σήμερα, συμμετέχει και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί.

Ωρες νωρίτερα, πάντως, την Κυριακή, δύο επιθεωρητές της ΔΕΑΕ επισκέφτηκαν, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, μετά από αρκετό καιρό απουσίας, την εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αρακ το Ιράν.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε φόρουμ για τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, αποπειράθηκε να κατευνάσει την ισραηλινή οργή για την «ενδιάμεση συμφωνία» επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα δοκιμαστικό εξάμηνο κατά το οποίο αν η Τεχεράνη δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα «όλες οι επιλογές παραμένουν πάνω στο τραπέζι». Εκτίμησε ότι οι πιθανότητες «επιτυχούς κατάληξης της συμφωνίας» είναι «50 - 50» αλλά αξίζει, όπως συμπλήρωσε, να δοθεί «μια ευκαιρία στη διπλωματία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ