ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με ψέματα πάει να ζεστάνει τα σπίτια

Ενόψει επερχόμενου παγετού, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης «ψάχνουν» να βρουν όσους δεν επωφελούνται από το... κρύο αστείο του «Κοινωνικού Τιμολογίου» της ΔΕΗ

Μακάβριο επικοινωνιακό χορό πάνω στα θύματα της ενεργειακής τους πολιτικής, τις εκατοντάδες χιλιάδες παγωμένων και σκοτεινών λαϊκών σπιτιών, στήνουν κυβέρνηση και δήμαρχοι, με τους επικοινωνιακούς ομίλους χειραγώγησης να αναλαμβάνουν το συνήθη βρώμικο ρόλο για την εμφάνιση της κυβερνητικής αναλγησίας σαν «κοινωνική πολιτική υπέρ των αδυνάτων».

Με το επόμενο κύμα παγετού να βρίσκεται προ των πυλών - και το αν θα υπάρξουν και νέα θύματα από αναθυμιάσεις ή πυρκαγιές να είναι ζήτημα πιθανοτήτων - η κυβέρνηση ανακοινώνει μια σειρά μέτρων που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά αξιοποιούνται τόσο επικοινωνιακά όσο και προεκλογικά. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, θα υπάρξει έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έως 70% στους χώρους των κοινωνικών δομών της Εκκλησίας, των δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πρόκειται για πρόκληση άνευ προηγουμένου να προβάλλεται ως κοινωνική πολιτική η παροχή έκπτωσης σε χώρους των εκκλησιών και των ΜΚΟ, όπου μοιράζεται ένα πιάτο φαΐ ή μια τσάντα με ρούχα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, και στη συνέχεια αυτοί να επιστρέφουν στο σπίτι τους που η ΔΕΗ τους έχει κάνει διακοπή ρεύματος. Επίσης, στο ίδιο μοτίβο, οι Ε. Βενιζέλος και Γ. Μανιάτης ανακοίνωσαν ότι θα αξιοποιηθούν οι κατάλογοι κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων ώστε να εντοπιστούν όσοι χρήζουν δικαιώματος παροχής «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) της ΔΕΗ χωρίς οι ίδιοι να έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Πρόσθεσαν ότι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι σε τέτοιους καταλόγους την 1η Νοέμβρη του 2013, θα «απολαύσουν» τα ευεργετήματα του «ΚΟΤ», καθώς επίσης και ότι κατά τη διάρκεια των ημερών όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αιθαλομίχλης οι δικαιούχοι «ΚΟΤ» δεν θα χρεώνονται για την κατανάλωση ρεύματος.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι μόνοι που θα ωφεληθούν άμεσα από φτηνό ρεύμα θα είναι οι ΜΚΟ, η Εκκλησία και τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων, μέτρο που είναι και άμεσα εφαρμόσιμο, σε αντίθεση με τη χρονοβόρα διαδικασία αναζήτησης όσων δικαιούνται «ΚΟΤ» και δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι η εύρεσή τους θα ολοκληρωθεί πριν το... επόμενο καλοκαίρι, η ωφέλεια αυτών των ανθρώπων θα είναι μερικά ευρώ το μήνα - όπως έγραψε ο «Ρ» του περασμένου Σαββάτου - και μόνο στην περίπτωση που η κατανάλωσή τους μείνει αυστηρά εντός των πολύ χαμηλών ορίων που προβλέπει η σχετική ρύθμιση. Δηλαδή, αν μία τετραμελής οικογένεια ξεπεράσει τις 1.500 Kwh την τετραμηνία δεν θα λάβει ούτε την πενιχρή έκπτωση, αλλά θα πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού τιμολογημένο «κανονικά».

Πλεόνασμα υποκρισίας

Στο μεταξύ, στο «χορό» μπήκαν και μερικοί δήμαρχοι που ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να επιτραπεί στους δήμους να πληρώνουν το ρεύμα για λογαριασμό πολιτών που αδυνατούν, μόνο φυσικά στην περίπτωση που τα οικονομικά του κάθε δήμου το επιτρέπουν. Αντίθετοι στην παραπάνω τοποθέτηση εμφανίστηκαν άλλοι δήμαρχοι, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία της τοπικής διοίκησης να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη που συγκάλεσε το περασμένο Σάββατο ο Γ. Μανιάτης με τη συμμετοχή ανάμεσα σε άλλους του προέδρου της ΔΕΗ, του περιφερειάρχη Αττικής και του προέδρου της ΚΕΔΕ, όπου αποφασίστηκε η συμβολή των δήμων στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τη δήθεν στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευθεί η διακοπή ρεύματος

Με καθαρά λόγια το ΚΚΕ παρεμβαίνει και στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά σπίτια, δίνοντας έτσι μία πρώτης τάξης ευκαιρία σε όσους... κόπτονται για την «ενεργειακή φτώχεια» που πλήττει τα φτωχά λαϊκά στρώματα να το αποδείξουν υπερψηφίζοντάς την. Επίσης, τους απαλλάσσει από όλη την χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία να αναζητήσουν σε όλη τη χώρα τις λίστες των κοινωνικών δομών των εκκλησιών, των ΜΚΟ και των δήμων ώστε να έχουν τώρα ηλεκτρικό ρεύμα όλοι όσοι το χρειάζονται και όχι μέσω της κοροϊδίας του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά πραγματικά δωρεάν.

Η τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ, για την απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν, θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται:

«Ο θάνατος δύο ανθρώπων, οι άθλιες συνθήκες που ζούνε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και το στοιχείο που αναφέρει ότι το πρόβλημα βασανίζει περίπου 350.000 εργατικές - λαϊκές οικογένειες τονίζουν την ανάγκη της λήψης επειγόντων μέτρων, μέτρων συγκεκριμένων που θα οδηγήσουν τόσο στην αποκατάσταση της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στην απαγόρευση των διακοπών σε οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων.

Οπως διαπιστώνουμε, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι γενικόλογες, αόριστες, δεν απαντούν στη διάσταση και την κρισιμότητα του προβλήματος.

Η ευχή να εξαντληθούν όλες οι "ανθρώπινες δυνατότητες" και η μετάθεση της ευθύνης στην Εκκλησία, στους δήμους, στη λεγόμενη "κοινωνία των πολιτών" αποτελεί κοροϊδία μέσα στην "απελευθερωμένη αγορά" ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αυτήν την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από τη λεηλασία του εισοδήματός τους, την ανεργία και τους δυσβάσταχτους φόρους, προβάλλει άμεσα η οργάνωση της πάλης του λαού για να αποκατασταθεί η διακοπή του ρεύματος, να απαγορευτεί η διακοπή του, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, καταθέτει την ακόλουθη τροπολογία.

ΑΡΘΡΟ

  • Η ΔΕΗ υποχρεούται να αποκαταστήσει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ιδιαίτερα στους ανέργους, στις οικογένειες που ζούνε στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους χρόνια πάσχοντες, στους υπερήλικους, στις πολύτεκνες λαϊκές οικογένειες, στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, στους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες.
  • Απαγορεύεται η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Αθήνα 9 Δεκέμβρη 2013

Οι Προτείνοντες Βουλευτές, Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Θανάσης Παφίλης, Σπύρος Χαλβατζής».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ προγραμματίζουν αύριο Τετάρτη, 11 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν:

Στη ΔΕΗ της Αισώπου, οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στη ΔΕΗ της Ανδριανουπόλεως, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς.

Στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου, οι Λαϊκές Επιτροπές Τούμπας, Ε' Διαμερίσματος και Τριανδρίας.

Στη ΔΕΗ της Τσιμισκή, η Λαϊκή Επιτροπή Α' Διαμερίσματος.

Καλούν κάθε άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, κάθε οικογένεια που έχει καταδικαστεί από τη ΔΕΗ να μένει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, που απειλείται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, να δώσει μαζικά και αποφασιστικά το «παρών». Να βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλο και μαχητικά να απαιτήσουν να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κανένα παιδί να μην καταδικαστεί να διαβάζει υπό το φως των κεριών, να μην παγώσει καταμεσής του χειμώνα.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ έκανε, για μια ακόμα φορά, χτες η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Σε τέτοιες κινητοποιήσεις, η Λαϊκή Επιτροπή προχωρά δύο φορές τη βδομάδα, αφού στην περιοχή υπάρχουν εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και οι πρωτοβουλίες για επανασυνδέσεις και διακανονισμούς είναι συνεχείς.
Σε αραβικά κεφάλαια ο «Αστέρας»

Με 400 εκατ. ευρώ, η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV και υποστηρίζεται από έξι επενδυτές (αραβικά κεφάλαια) με τη συμμετοχή του ομίλου Dogus, προκρίθηκε πλειοδότης για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου του «Αστήρ Παλλάς» Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, η οποία αφορά το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ», όπως οι μετοχές αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της JERMYN STREET είχε μεγάλη διαφορά από τις δύο άλλες συμμετοχές των σχημάτων ΤΕΜΕΣ και ομίλου Olayan, καθώς και COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν, μέσα στη βδομάδα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν τη σχετική γνωμοδότηση για το ακίνητο του «Αστέρα Βουλιαγμένης» στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οπως είχαν σημειώσει «στο όνομα της προσέλκυσης επενδυτών και της τουριστικής ανάπτυξης δίνονται τα πάντα βορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο "Αστέρας Βουλιαγμένης"».

Χαρακτήρισαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τον ισχυρισμό ότι η πρόσβαση για τους πολίτες στον αιγιαλό και την παραλία θα είναι ελεύθερη και ακώλυτη, ενώ είπε πως «όσοι κλίνουν την ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις δεν λένε προς όφελος ποιανού θα είναι αυτή. Βούλιαξε φέτος η χώρα από τους τουρίστες. 17 εκατομμύρια λένε. Γέμισαν τα σεντούκια των μεγαλοξενοδόχων με 12 δισ. ευρώ έσοδα, όταν αντίστοιχα οι εργαζόμενοι είχαν 15% μείωση στους μισθούς, εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρι τελικής πτώσης, απολύσεις όσων είχαν δικαιώματα όπως και στον "Αστέρα Βουλιαγμένης" και προσλήψεις παιδιών με 400 ευρώ και εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Μάλιστα, φρόντισε η διαχειρίστρια εταιρεία να ξεμπερδέψει με τους 100 εργαζόμενους που απέλυσε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ