ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ
Προκλητικές και επικίνδυνες για τους λαούς

Εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας - ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας

Λάδι στη φωτιά των επικίνδυνων ανταγωνισμών και αντιθέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων των Βαλκανίων - και όχι μόνο - έριξαν οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, για τη Θράκη.

Ο Τ. Ερντογάν, ως βασικός εκφραστής της πολιτικής του «νεο-οθωμανισμού», που προωθεί το κυρίαρχο αυτήν τη στιγμή τμήμα της αστικής τάξης της Τουρκίας, σε ομιλία του προχτές στην Κεσάνη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, ισχυρίστηκε ότι έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και πρόσθεσε πως όταν η Τουρκία αναφέρεται στη Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, το Κιρτζαλί, την περιοχή του Νόβι Παζάρ της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και τη Βοσνία. «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπός μας σε αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει σαν μια «κοινή περιφέρεια» ένα μεγάλο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν έγιναν λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, ο οποίος θα συζητήσει με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, ανέφερε: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής. Για την Ελλάδα - που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές - αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Η τουρκική προκλητικότητα και οι επικίνδυνες αναφορές του Ερντογάν είναι άρρηκτα δεμένες με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων, δρόμων και διαδρόμων μεταφοράς. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και ευρύτερα των ιμπεριαλιστικών κέντρων εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας με αυτές των ανταγωνισμών, διαμορφώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την περιοχή της Θράκης «φωτογραφίζουν» τη διαδρομή αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο ΤΑΡ και ο ΙGP, που έχουν σχεδιαστεί για να διατρέχουν τα Βαλκάνια, συνδέονται με τον τουρκικό αγωγό ΤΑΝΑΡ και προορίζονται να μεταφέρουν αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.

Η παρέμβαση Ερντογάν πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε μια περίοδο που η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτω από τις παραινέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), προωθούν από κοινού νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, ενώ παράλληλα δρομολογούν στο παρασκήνιο τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χώρων και των μονοπωλίων της Ενέργειας.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Στο επίκεντρο οι διεργασίες για την «κεντροαριστερά»

Με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας δοκιμασμένα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, την πλήρη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ, επιχειρείται να συγκροτηθεί ο λεγόμενος χώρος της κεντροαριστεράς, ως δήθεν κάτι νέο, με στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων στην αστική πολιτική και τη διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Μετά την προχτεσινή εκδήλωση της «πρωτοβουλίας των 58», όπου κυριάρχησε η πρόταση για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ως πρώτο βήμα για τη συνεργασία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, κατά τα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς», χτες συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις από στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος.

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των «58» και στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές, εξέφρασε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση, ωστόσο στο πλαίσιο και των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την παρουσία του Κ. Σημίτη και υποστήριξε ότι στην κίνηση των «58» έχει «συρρεύσει όλο το "σημιταριό" και προσπαθεί να κάνει την κίνηση σαν να είναι δική του».

Από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM», εκ μέρους της πρωτοβουλίας των «58», φρόντισε να δώσει τις στοχεύσεις της κίνησης για την εξασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος μέσω της συμμετοχής σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων της αστικής διαχείρισης. «Από τη στιγμή που τις κυβερνήσεις συνεργασίας επιβάλλουν έκτακτες περιστάσεις, όπως στη χώρα μας, θα υπάρξουν και συμβιβασμοί. Αλλά κάποια στιγμή, αυτό θα τελειώσει και αυτό επιδιώκουμε και στο μέλλον, διότι κάποια στιγμή η συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα τελειώσει (...) υπάρχει χώρος για την κεντροαριστερά, το έδαφος υπάρχει», σημείωσε.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας τη στάση του Φ. Κουβέλη που έχει απορρίψει τη συμμετοχή ΔΗΜΑΡ σε ενιαίο εκλογικό σχήμα ανέφερε: «Κοντή μνήμη έχει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, διότι πάρα πολλοί ήταν εκεί από τη ΔΗΜΑΡ, και επώνυμοι και κυρίως ανώνυμοι».

Υπέρ της πρωτοβουλίας των «58» τάχτηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να υπάρξει προσέγγιση και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο «Real FM» τόνισε: «Θα ήθελα να δω στην κίνηση αυτή να προσέρχεται όχι μόνο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ και τους ανένταχτους, αλλά και κόσμος από τη ΔΗΜΑΡ (...) Επίσης θα ήθελα να καταλύσει αυτή η διαδικασία κι ένα διάλογο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να αποτελέσει δηλαδή μία εστία συζητήσεων, προβληματισμών για τη χάραξη και εμπέδωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής της χώρας».

Στη χρησιμότητα της κίνησης των «58» συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα αναφέρθηκε εξάλλου η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή.«Χρειαζόταν αυτή η κίνηση. Τέτοιες φωνές ενδυναμώνουν την προσπάθειά μας να μην επικρατήσει ο άκρατος λαϊκισμός απ' όπου κι αν προέρχεται», σημείωσε.

Ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του «Alpha», δήλωσε ότι δεν πήγε «στην "Ελιά", γιατί το δέντρο απαιτεί κορμό» και ανέφερε ότι «χρειάζεται καινούργια αφήγηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου, που ήταν αντιφατική, γιατί έβλεπε φούσκα κι έλεγε σύγκλιση με την Ευρώπη».

Θέλει να 'χει και διάρκεια ο εμπαιγμός

Ευκαιρία να ανακυκλώσει τις αυταπάτες που μεθοδικά καλλιεργεί στο λαό βρήκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται εκτός του Ολι Ρεν, να έχει επαφές με ευρωβουλευτές που δραστηριοποιούνται στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που έχει αναλάβει να διερευνήσει, τάχα, το έργο της τρόικας στα τέσσερα κράτη - μέλη της ΕΕ με μνημόνιο, δηλαδή σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Δεν πρόκειται βεβαίως για αγνών προθέσεων πρωτοβουλία, απεναντίας αντανακλά τον οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ καπιταλιστικών κρατών για το ποιου η αστική τάξη θα χάσει τα λιγότερα ή θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι του λεηλατημένου απ' τους λαούς πλούτου. Μεταξύ των κρατών του νότου και των κρατών του βορρά, ΕΕ και ΔΝΤ, Γερμανίας και ΗΠΑ, για το μείγμα διαχείρισης που μπορεί να φέρει κοντύτερα την έξοδο απ' την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Μέσα στους κόλπους των ίδιων των αστικών τάξεων, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί καλά κρατούν ανάμεσα σε μερίδες τους με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Είναι διαδικασία που δεν αφορά τους λαούς. Ακόμα και αν γίνεται στο όνομά τους, αποσκοπεί να αποπροσανατολίσει από τους πραγματικά υπεύθυνους, δηλαδή τα μονοπώλια και τη βάρβαρη για τους λαούς στρατηγική που απαιτούν τα συμφέροντά τους, την ΕΕ που την επεξεργάζεται, τη χαράζει και την προωθεί και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών, τις αστικές κυβερνήσεις που συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωσή της και την εξειδικεύουν σε κάθε χωριστό κράτος, με πυγμή την επιβάλλουν στους λαούς προς όφελος των καπιταλιστών. Διαδικασία στημένη και διπλά προκλητική, αφού ως πρωτοβουλία προέρχεται απ' το Ευρωκοινοβούλιο κι από ευρωβουλευτές που επικυρώνουν το ένα μετά το άλλο τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά μέτρα, ευρωβουλευτές προερχόμενοι από κόμματα που στις χώρες τους τσακίζουν τους λαούς τους, παίρνοντας ασταμάτητα μέτρα σε βάρος τους. Η τρόικα δεν ήταν ποτέ ανεξέλεγκτη. Είχε μπούσουλα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που την απαρτίζουν, που πέρα και πάνω απ' τις διαφωνίες τους, για το συλλογικό καλό των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, ομονοούν στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των λαών. Η ίδια η πολιτική της ΕΕ απαιτεί μνημόνια διαρκείας για τους λαούς.

Αυτήν την παρωδία, τον εμπαιγμό για το λαό, έσπευσε να νομιμοποιήσει ευθύς εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτώντας την. Και τώρα ανοίγοντας διάλογο με τους πρωτεργάτες της, αφού, όπως μας πληροφορεί με non paper, ο Αλ. Τσίπρας «αναμένεται να προτείνει στους δύο εισηγητές την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο, αλλά και τα "έργα και ημέρες" της τρόικας στις χώρες αυτές. Τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής μπορούν να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από το επόμενο, νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Θέλει να είναι και διαρκείας ο αποπροσανατολισμός και η κοροϊδία! Γιατί όχι; Ευρωεκλογές έρχονται, μια χαρά θα τροφοδοτεί την ψευτοαντιπαράθεση ο καραγκιόζ μπερντές του ευρωκοινοβουλίου. Εξεταστική εκεί, εξεταστικές εδώ, ντόρος να γίνεται, μακριά απ' την ουσία όμως, για να μη φανεί ότι κοινό είναι το στρατηγικό πλαίσιο όπου κινούνται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.


Ψ.

ΚΚΕ
Η ειρήνη για τους λαούς προϋποθέτει σπάσιμο των δεσμών των κυρίαρχων τάξεων

Σε σχόλιό του, για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανταγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη, εναρμονισμένες με την πολιτική του "νεοοθωμανισμού" που ακολουθεί η τούρκικη κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής, εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας με αυτές του ανταγωνισμού, υπονομεύοντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη. Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία, αν απαλλαγούν από τα δεσμά των κυρίαρχων τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, διασφαλίζοντας τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ