ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θα μείνουν αμερικανικές δυνάμεις

KAMΠΟΥΛ.--

Ο επικεφαλής του ΓΕΣ των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε χτες από την αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν πως η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία ασφαλείας με την Καμπούλ και πως η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα στο τέλος του 2014 θα μπορούσε να αντιστρέψει τα «οφέλη» που δημιούργησε τάχα η ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με πρόσχημα τη δράση των Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ σημείωσε, ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους πως επί του παρόντος δε σχεδιάζει τη λεγόμενη «μηδενική λύση», δηλαδή την απόσυρση όλων των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2014 μετά την αποτυχία υπογραφής μιας διμερούς συμφωνίας «ασφαλείας» που θα διασφαλίζει το «μέλλον» της παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν και την οποία η Ουάσιγκτον επιθυμεί να υπογραφεί έως τις 31 Δεκέμβρη, αλλά προσκρούει στην άρνηση του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι...

Ωρες πριν τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον αυτοκινητοπομπής, που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ δίχως, ωστόσο, να προκληθούν θύματα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν αργότερα οι Ταλιμπάν με γραπτό μήνυμα του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε χτες η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, με 379 ψήφους υπέρ, 212 κατά και δύο αποχές, καθώς μετά την αποχώρηση της «Φόρτζα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι στηρίζεται πλέον από το Δημοκρατικό Κόμμα, τη μετριοπαθή «Επιλογή Πολιτών», την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση και τη «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο.

Στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δε διαθέτουν πλειοψηφία, η κυβέρνηση Λέτα προσδοκά πως θα εξασφαλίσει και εκεί την ψήφο εμπιστοσύνης, στηριζόμενη ως επί το πλείστον στη «Νέα Κεντροδεξιά», στην «Επιλογή των Πολιτών» και του Χριστιανοδημοκρατικού UDC.

Ομως, την ώρα που ο Λέτα καμωνόταν μέσα στη Βουλή πως θα πολεμήσει σαν «λιοντάρι» για «μια νέα αρχή, για ανόρθωση της οικονομίας» και αναστροφή του κλίματος ευρείας λαϊκής δυσαρέσκειας, υποστηρίζοντας πως δίχως την κυβέρνησή του «η επόμενη εναλλακτική είναι το χάος», την ίδια ώρα στο κέντρο της Ρώμης αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές από το λεγόμενο «Κίνημα των Δικράνων» πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας μεταξύ άλλων τον τερματισμό της λιτότητας. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το «Κίνημα των Δικράνων» που ξεκίνησε σαν διαμαρτυρία αγροτών από τη Σικελία, στηρίζεται από τη νεοφασιστική οργάνωση «Forza Nuova», ωστόσο οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων αρνούνται την ύπαρξη διασυνδέσεων με πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

  • Η διοίκηση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας ΑΛΙΤΑΛΙΑ ανακοίνωσε χτες το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας, επιλέγοντας να προχωρήσει σε περικοπές των λειτουργικών εξόδων για την εξοικονόμηση 295.000.000 ευρώ, αλλά όχι απολύσεις.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO.-- H μεγαλύτερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας, δεδομένης της εντεινόμενης αύξησης της ισχύος της Κίνας, προτείνεται ως «κεντρική εθνική στρατηγική ασφαλείας» από επιτροπή ειδικών που διόρισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε.

ΣΟΦΙΑ.-- Την παραίτησή της υπέβαλε, προχτές βράδυ, στον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Πλάμεν Ορεσάρσκι, η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SCEWR), Αντζελα Τόνεβα, «λόγω των προβλημάτων στον ενεργειακό τομέα»...

KAΪΡΟ.-- Τρεις δικαστές που προεδρεύουν στη δίκη ανώτερων στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» παραιτήθηκαν χτες στο Κάιρο μετά τη διακοπή της διαδικασίας από συνηγόρους υπεράσπισης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χιλιάδες επιβάτες παγιδεύτηκαν χτες στα αεροδρόμια του Λονδίνου (Χίθροου και Γκάτγουικ) αφού εξαιτίας πυκνής ομίχλης ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν πάνω από 80 πτήσεις.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ενας 45χρονος πνίγηκε από ορμητικά κύματα στη νήσο Μαδέρα της Πορτογαλίας και τουλάχιστον άλλοι τρεις αγνοούνται από το σφοδρό κύμα βροχοπτώσεων που πλήττει το τελευταίο 48ωρο την Πορτογαλία. Δεκάδες κατοικίες έχουν πλημμυρίσει και χιλιάδες έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες, κυρίως στο νησί Λα Πάλμα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Πάπας Φραγκίσκος επιλέχθηκε από το περιοδικό διεθνούς επικαιρότητας ΤΙΜΕ ως ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2013 με το επιχείρημα πως «κατάφερε»(;) να αλλάξει τη γενικότερη αντίληψη για το θεσμό της Καθολικής Εκκλησίας με ασυνήθιστο τρόπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρόπους για την αντιμετώπιση της νέας «ασθένειας του αιώνα», της άνοιας, και κυρίως του Αλτσχάιμερ, αναζητούν από χτες σε σύνοδό τους στο Λονδίνο οι υπουργοί Υγείας των χωρών του G8, καθώς εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ο αριθμός των ασθενών θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, φτάνοντας τα 135.000.000. Στόχος της συνόδου είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεθνή συνεργασία στην έρευνα για την καταπολέμηση της άνοιας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πυρκαγιά που σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία σε ανοιχτή αγορά της νότιας σινικής πόλης Σεντζέν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενας 25χρονος Κούρδος διαδηλωτής που τραυματίστηκε στο κεφάλι το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, άφησε χτες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της πόλης Βαν όπου νοσηλευόταν.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Γερανός από παρακείμενο εργοτάξιο έπεσε σε σούπερ-μάρκετ της αλυσίδας ALDI, στην πόλη Μπαντ Χόμπουργκ σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους. Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

ΗΠΑ
Σχέσεις... Χόλιγουντ και CIA

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση «συνεργασίας» ανάμεσα σε σεναριογράφους του Χόλιγουντ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή νέα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα από τα κρατικά αρχεία των ΗΠΑ, που αποδεικνύουν πως ο πρώην διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων και στο σεναριογράφο της ταινίας «Ζero Dark Thirty», Μαρκ Μπόαλ, απόρρητες πληροφορίες για την επιδρομή των κομάντος SEALS στο «φρούριο» του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν (2/5/12), που οδήγησε στην εκτέλεση του αρχηγού της «Αλ Κάιντα»...

Ο Πανέτα χτες ισχυρίστηκε πως η «ενημέρωση» για την απόρρητη επιχείρηση των κομάντος SEALS έγινε στη διάρκεια ομιλίας του σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων στην έδρα της CIA και ότι τότε αγνοούσε την ύπαρξη του σεναριογράφου στην αίθουσα...

Οι πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν μετά την κοινοποίηση κρατικών εγγράφων από τη CIA αργά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από αίτημα της συντηρητικής οργάνωσης «Judicial Watch» για περίπου 200 σελίδες ντοκουμέντων που αφορούν στις εσωτερικές έρευνες που έκαναν στελέχη της CIA σχετικά με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στο σεναριογράφο της χολιγουντιανής εταιρείας παραγωγής «Columbia Pictures».

ΗΠΑ
Διακομματική συμφωνία για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία συμβιβαστική διακομματική συμφωνία για το σχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης διετίας προχώρησαν χτες ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μία νέα αναστολή λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, όπως είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβρη.

Ωστόσο, αυτό που πέτυχαν ελάχιστα πρόκειται να ανακουφίσει τον αμερικανικό λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει υπό τη μέγγενη των συνεχών απαιτήσεων της αστικής τάξης, που οδηγούν σε οξυμένες οικονομικές, εισοδηματικές, κοινωνικές και άλλες ανισότητες. Το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, για παράδειγμα, δεν προβλέπει ούτε μία παράταση στο πενιχρό επίδομα ανεργίας πέραν των 26 βδομάδων που ισχύει σήμερα. Δεν προβλέπει ούτε έναν καινούριο φόρο στο λεγόμενο 1% των πάμπλουτων Αμερικανών που έχουν περιουσία μεγαλύτερη από το βιος του υπόλοιπου 99%. Αντίθετα, προβλέπει αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών που θα κληθούν να δίνουν από το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Προβλέπει ακόμη αύξηση των φόρων στα αεροδρόμια...

Οι αστοί και ο Πρόεδρος Ομπάμα πανηγυρίζουν γιατί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό των επόμενων δύο χρόνων, που θεωρείται η πρώτη διακομματική των τελευταίων τριών δεκαετιών και αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς πρόβλημα από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα άρει ως το τέλος του 2015 το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

ΤΣΕΧΙΑ
Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού

Σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξαν τρία κόμματα της Τσεχίας σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, που δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα. Τα κόμματα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση έχουν 111 έδρες στην 200μελή Βουλή και είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα ANO (κόμμα του πολυεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις με δημαγωγικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα που στηρίζει το σύστημα, προβάλλοντας ζητήματα διαφθοράς και άλλα «ανώδυνα», με φιλελεύθερο πρόγραμμα) δεύτερη πολιτική δύναμη στην Τσεχία και το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (KDU-CLS).

Στις εκλογές του Οκτώβρη, τρίτο κόμμα ήταν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας που σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του θεωρεί ότι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν στα προγράμματα των τριών κομμάτων και ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν αρκετές υποχωρήσεις. Θυμίζουμε ότι οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν στην Τσεχία με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς και παρακολουθήσεων που ανέτρεψε τον Ιούνη την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας. Η συμφωνία αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Συλλήψεις μεταναστών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.--

Σε μαζικές πολύωρες ανακρίσεις υπέβαλαν χτες οι αστυνομικές αρχές της Σιγκαπούρης περίπου 3.700 μετανάστες εργάτες ενώ απήγγειλαν κατηγορίες για παράνομη συνάθροιση και «επίδειξη εγκληματικής δύναμης» σε δεκάδες απ' αυτούς, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο προάστιο «Μικρή Ινδία» της πόλης - κράτους με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό 33χρονου Ινδού εργάτη από λεωφορείο.

Σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων μεταναστών και αστυνομικών ο υπουργός Εσωτερικών, Τέο Τσι Χιαν, ανακοίνωσε χτες την απαγόρευση της πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ στο προάστιο «Μικρή Ινδία», όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της ινδικής παροικίας εργατών-μεταναστών, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θεωρώντας ότι το αλκοόλ ήταν η αιτία που εξώθησε σε έκρηξη βίας... Ωστόσο, οι πραγματικές αιτίες που έβγαλαν τους μετανάστες στους δρόμους δεν ήταν το αλκοόλ αλλά η κρατική καταστολή και οι τεράστιες ανισότητες σε αμοιβές και συνθήκες εργασίας και ζωής που υφίστανται στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που αποτελούν πλέον το 1/4 των κατοίκων της Σιγκαπούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ