ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Διαδηλώνουν για την Υγεία στις 18 Δεκέμβρη

Δεκάδες συγκεντρώσεις σε Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλα σημεία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που οδηγούν στην υποβάθμιση των παροχών Υγείας, διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη συνταξιουχικές οργανώσεις, σωματεία, μαζικοί φορείς και Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές της Αθήνας.

Απαιτούν να μην κλείσει καμιά υγειονομική μονάδα. Κανένας εργαζόμενος, κανένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ να μην απολυθεί. Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις, συνταγογράφηση, θεραπείες και επισκέψεις στους γιατρούς. Παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Μέχρι τώρα, έχουν ανακοινωθεί οι εξής συγκεντρώσεις σε Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ: Μαρούσι, στις 11 π.μ., Ν. Ιωνία, στις 10 π.μ., Ν. Φιλαδέλφεια, στις 10 π.μ., Χαλάνδρι, στις 10 π.μ., Χαϊδάρι, στις 10 π.μ., Αιγάλεω, στις 10 π.μ., Αγ. Βαρβάρα, στις 10 π.μ., Αγ. Ανάργυροι, (οδός Μπίμπιζα), στις 8 π.μ., Γαλάτσι, στις 11 π.μ., Παγκράτι, στις 8.30 π.μ., Θυμαράκια, στις 10 π.μ., Κολιάτσου (οδός Δροσοπούλου), στις 10 π.μ., Αγιο Δημήτριο, στις 10 π.μ., Γλυφάδα, στις 9.30 π.μ., Ασπρόπυργο, στις 10 π.μ.

Επίσης, συγκεντρώσεις θα γίνουν: Στο Δημαρχείο Περιστερίου, στις 9 π.μ., στην οδό Δεκελείας στο Μενίδι (παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων) στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδό Ο. Σκυλίτση), στις 10 π.μ., στην πλατεία Κανάρια στην Ηλιούπολη στις 10 π.μ., στην πλατεία Γαρδένια στο Ζωγράφου στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα στις 10.30 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., μπροστά στον ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους. Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Μυτιλήνη, συγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ. στο ΙΚΑ.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έκαναν οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Σαλαμίνας, Φυλής, το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεγάρων, όπου μετά από σειρά παρεμβάσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών όλο το προηγούμενο διάστημα παρέδωσαν περίπου 7.500 υπογραφές.

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας

Συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Υγείας είχαν χτες εκπρόσωποι από Λαϊκές Επιτροπές, συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους, να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, δωρεάν για όλους Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο, χρηματοδότηση και στελέχωση του νοσοκομείου «Θριάσιο», δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για άνεργους και ανασφάλιστους. Ο γγ του υπουργείου επιβεβαίωσε το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, είπε πως όπου υπάρχει και Κέντρο Υγείας και ιατρεία ΕΟΠΥΥ - όπως π.χ. στην Ελευσίνα και στα Μέγαρα - θα κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και ορισμένες ειδικότητες γιατρών θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ. Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν έδωσε για τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών, μηχανημάτων και άλλου προσωπικού στις δομές ΠΦΥ, ενώ για τους ανασφάλιστους είπε πως ήδη γίνονται αρκετά με το κουπόνι Υγείας (!) το οποίο προσφέρει ελάχιστες εξετάσεις για λίγους μήνες...


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνη η σχεδιαζόμενη κατάργηση των οδηγών

Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων

Σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση του κλάδου των οδηγών των νοσοκομείων και η μετακίνησή τους στο ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί Τεχνικού των Νοσοκομείων είναι απαραίτητοι για εσωτερικές διακομιδές ασθενών -κυρίως στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα- για μεταφορά αιμοληψιών, υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά., ενώ δεν έχουν τα προσόντα διασωστών πληρωμάτων για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», οι οδηγοί «από τις 20 Δεκέμβρη μπαίνουν σε διαθεσιμότητα», ενώ καταγγέλλει «μπαράζ εγγράφων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ζητούσαν τα πλήρη στοιχεία των συναδέλφων μας οδηγών, αλλά και του στόλου των ασθενοφόρων που διαθέτει το Ασκληπιείο». Το Σωματείο υπογραμμίζει πως το «Ασκληπιείο» της Βούλας, «ένα νοσοκομείο που εκτείνεται σε έκταση 100 και πλέον στρεμμάτων, που αριθμεί πέραν των 25 κτιρίων (...) δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους συναδέλφους οδηγούς». Το Σωματείο καλεί σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 8 π.μ. και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Αλλο παράδειγμα είναι το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στο Ψυχικό, το οποίο ανήκει στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι οδηγοί του νοσοκομείου είχαν αναλάβει τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο. Προχθές ειδοποιήθηκαν οι γονείς πως από Δευτέρα δεν θα υπάρχει οδηγός και καλούνται να βρει ο καθένας τρόπο μετακίνησης του παιδιού του.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σημειώνει σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οδηγών πως «στο νοσοκομείο μας έχουν παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία τη μεταφορά δειγμάτων ασθενών, παραγόντων αίματος, λοιπών υλικών κ.λπ. σε άλλα νοσοκομεία ή ειδικά διαγνωστικά κέντρα με ετήσια σύμβαση 100.000 ευρώ (για ένα μόνο δρομολόγιο καθημερινά - τα υπόλοιπα χρεώνονται επιπλέον)».


Στα 10,4 δισ. ευρώ οι δαπάνες του λαού για την Υγεία

«Χρυσάφι» κοστίζει για τους ασφαλισμένους η Υγεία, καθώς η συμμετοχή τους στις δαπάνες (ΣΔΥ), με απευθείας πληρωμές ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, φτάνει στο 53,2% επί του συνόλου ή στα 10,4 δισ. ευρώ. Στο βήμα της διάσκεψης για την Υγεία, απ' όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχτές το πρόγραμμα για «οικονομικά προσιτές υπηρεσίες σε όλους», τη σκυτάλη πήρε χτες ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το 2011 οι Συνολικές Δαπάνες Υγείας (ΣΔΥ) ήταν 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,4 δισ. (66%) ήταν δημόσιες και 6,4 δισ. (34%) ιδιωτικές (δηλαδή άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και φάρμακα ή μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων).
  • Από τα 12,4 δισ. των δημοσίων δαπανών, τα 7 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα 5,4 δισ. απ' το κράτος και αφορούσαν μισθούς και λειτουργίες των δημόσιων δομών Υγείας. Σημειωτέον ότι και αυτά τα χρήματα είναι του λαού, αν σκεφτεί κανείς ότι προκύπτουν από τη δική τους φοροαφαίμαξη.
  • Από τα 7 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, τα 4 δισ. ευρώ ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων (εργαζομένων και ελευθεροεπαγγελματιών) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ήταν επιχορηγήσεις του κράτους προς τα Ταμεία (που κι αυτές είναι λεφτά του λαού).

Προκύπτει, δηλαδή, με βάση τα στοιχεία, ότι 10,4 δισ. ευρώ (ή 53,2%) απ' τα 18,8 δισ. ευρώ των ΣΔΥ προέρχονται από άμεσες πληρωμές (όπως τα πεντάευρα, οι συμμετοχές μέχρι 25% στα φάρμακα και 15% στις εργαστηριακές εξετάσεις). Ο Λ. Λιαρόπουλος πρότεινε την κατάργηση των εισφορών Υγείας και την αντικατάσταση των δαπανών Υγείας με κονδύλι απ' τη γενική φορολογία. Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης στόχο έχει να απαλλάξει τους εργοδότες απ' την καταβολή των εισφορών για τον κλάδο της Υγείας, ενώ οι παροχές θα υποβαθμιστούν κι άλλο, με δεδομένη τη διαρκή μείωση των κρατικών δαπανών.

Ολα αυτά λέγονται και γίνονται την ίδια ώρα που στον «Ευαγγελισμό» «ξημερώθηκαν» χτες 21 ράντζα στους διαδρόμους, σε μία από τις παθολογικές κλινικές που έχει 31 κλίνες. Αυτούς τους συνολικά 52 ασθενείς έπρεπε να τους φροντίσουν στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια μόλις δύο νοσηλεύτριες! Δηλαδή μία νοσηλεύτρια για 26 ασθενείς!

Συνεχίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Την απόφαση να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Γραμματεία για συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και μετά τις 19/12 πήρε χτες κατά πλειοψηφία το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του ΕΟΠΥΥ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών τάχθηκε υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων με αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου που θα επικεντρώνει στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με πλήρη αποκλειστική απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους σ' αυτήν, με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Πρότεινε επίσης την Τετάρτη 18/12 οι γιατροί να ενώσουν τον αγώνα τους με τους συνταξιούχους και τις Λαϊκές Επιτροπές που βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και αξιοπρεπείς συμβάσεις. Τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ