ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Πετσοκομμένοι μισθοί διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Πανηγύρια από κυβέρνηση, ξενοδόχους και εργατοπατέρες για τη συμφωνία που χτυπάει τους εργαζόμενους

Η υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης επιβεβαιώνει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά συνδικάτα, την απομόνωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού
Η υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης επιβεβαιώνει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά συνδικάτα, την απομόνωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού
Διατήρηση και για το 2014 των πετσοκομμένων κατά 15% μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και 10ωρη απασχόληση, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να υπηρετείται αποτελεσματικότερα η κερδοφορία των ξενοδόχων, προβλέπει η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν χτες η Ομοσπονδία Ξενοδόχων με την πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Η πρόβλεψη για αύξηση των μισθών κατά 1% το 2015, που υπάρχει στη σύμβαση, αποτελεί ωμό εμπαιγμό. Το καλοκαίρι του 2012, η ίδια πλειοψηφία είχε συμφωνήσει να μειωθούν οι μισθοί κατά 15%, όταν την περίοδο 2012-2013 οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν σχεδόν 25%: Από 10,44 δισ. ευρώ το 2012 σε περίπου 13 δισ. ευρώ το 2013.

Στη νέα ΣΣΕ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία «παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό (...) επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας.

Προς αντιστάθμιση των πρόσθετων ωρών εργασίας δύναται να χορηγείται στον εργαζόμενο αντί μειωμένου ωραρίου ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός και των δύο». Να σημειωθεί ότι εδώ και 20 χρόνια οι συμβάσεις που υπογράφει η πλειοψηφία προβλέπουν την υπέρβαση του ωραρίου κατά μία ώρα καθημερινά, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Συμπερασματικά η συνδικαλιστική πλειοψηφία που ήδη έχει αποδεχτεί και «νομιμοποιήσει» το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έρχεται σήμερα να το στηρίξει και να το ενισχύσει ακόμα πιο πολύ. Μέτρο που μειώνει τους μισθούς, αφού με την εφαρμογή του δεν πληρώνεται η προσαύξηση της υπερωρίας.

Κατά τα άλλα, η νέα σύμβαση διατηρεί τους μειωμένους μισθούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2012. Δηλαδή:

  • Ο βασικός μισθός για την Α' κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπάλληλος υποδοχής, ρεσεψιόν, Α' μάγειρας κλπ.) παραμένει στα 821,95 ευρώ (ήταν 967,01 ευρώ πριν το καλοκαίρι του 2012).
  • Στη Β' κατηγορία (σερβιτόρος, πλυντήριο, Β' μάγειρας κλπ.), στα 804,62 ευρώ (946,61 ευρώ πριν το καλοκαίρι του 2012).
  • Στη Γ' κατηγορία (βοηθός σερβιτόρου, ντόρμαν, καμαριέρα, Γ' μάγειρας κλπ.) στα 788,68 ευρώ (927,86 ευρώ πριν το καλοκαίρι του 2012).
  • Στη Δ' κατηγορία (πλύντρια, λάντζα, σιδερώστρα κλπ.) στα 753,68 ευρώ (886,69 ευρώ πριν το καλοκαίρι του 2012).
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τη σύμβαση - καρμανιόλα

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων νομού Αττικής αναφέρει σε ανακοίνωση για τη νέα ΣΣΕ στα ξενοδοχεία:

«Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού έβαλε σήμερα την υπογραφή της σε νέα Συλλογική Σύμβαση - καρμανιόλα για τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από το 2012 έως τέλος του 2013 είχε υπογράψει ΣΣΕ με -15% στους μισθούς. Σήμερα υπέγραψε για το 2014 0% αύξηση στους μισθούς. Για το 2015 υπέγραψε 1% αύξηση στους μισθούς. Υπέγραψαν, επίσης, από το 2014 στυγνότερη εκμετάλλευση με επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς!

Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, το κατακτημένο με αίμα 8ωρο, θυσιάζεται από αυτούς που ανέλαβαν εργολαβικά για λογαριασμό των ξενοδόχων, να μας γυρίσουν στον αιώνα που οι εργάτες δούλευαν ήλιο με ήλιο. Η "συμβολική" αύξηση κατά 1% των μισθών το 2015 αποτελεί πρόκληση και προσβολή για τους 130.000 εργαζόμενους, που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται την ίδια ώρα που τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων σημειώνουν αυξήσεις ρεκόρ.

Το 2012 είχαμε 16,9 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10,44 δισ. ευρώ στα χρηματοκιβώτια των μεγαλοξενοδόχων. Το 2013 είχαμε 17,5 εκατ. τουρίστες και έσοδα 13 δισ. ευρώ στα χρηματοκιβώτια των μεγαλοξενοδόχων.

Αυτοί στα κέρδη και στη χλιδή κι εμείς στη μίζερη ζωή. Πάνω στις δικές μας πλάτες, στη γενικευμένη μαθητεία, στην απλήρωτη δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, στις εργολαβίες, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας, έβγαλαν και αυτή τη σεζόν 13 δισ. ευρώ.

Τέρμα πια οι αυταπάτες!

Η νέα κατάπτυστη συμφωνία Ξενοδόχων και Ομοσπονδίας καταδικάζει τους εργαζόμενους στον κλάδο και σώζει την κερδοφορία των εργοδοτών. Οι πανηγυρισμοί ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ο χαιρετισμός του υπουργού Εργασίας που διατείνεται ότι θα διασφαλίσει "εργασιακή ειρήνη" και "πνεύμα συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας" αφορούν μονάχα τους μεγαλοξενοδόχους και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουν να παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, προτάσσοντας τις ανάγκες τους, κόντρα στις υποταγμένες ηγεσίες που προτάσσουν τα κέρδη των εργοδοτών. Γι' αυτό η οργάνωση των εργαζομένων στα Συνδικάτα τους, η ισχυροποίηση των δυνάμεων που αταλάντευτα υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας είναι καθήκον τους, για να υψώσουμε εμπόδια στην ισοπέδωση της ζωής μας.

Η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης που επιτυγχάνεται με αυτή τη σύμβαση όπως διατείνεται και ο υπουργός Εργασίας να μην περάσει. Η οργάνωσή μας και ο συλλογικός μας αγώνας είναι αυτός που μπορεί να έχει αποτελέσματα».

Πανηγυρίζει και η κυβέρνηση

Η χτεσινή πρεμούρα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας να πανηγυρίσουν για τη σύμβαση στα ξενοδοχεία δείχνει ποιος πραγματικά ωφελείται από τη συμφωνία ξενοδόχων και συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Στο μήνυμα για τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η ανάκαμψη που αρχίζει θα βάλει τέλος στην αγωνία. Θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών. Κι αυτό δεν είναι κάτι αφηρημένο: Ηδη υπογράφηκε προχθές η πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών. Στα τουριστικά επαγγέλματα! Η αντιστροφή του κλίματος άρχισε και σιγά-σιγά θα διαχυθεί παντού».

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης (ο ίδιος που έβλεπε πριν λίγους μήνες άνοδο της απασχόλησης), χαιρέτισε την υπογραφή της ΣΣΕ, «όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων».

Χάνουν 136 ευρώ το μήνα

Πρακτικά, η αύξηση κατά 1% των μισθών το 2015, για την οποία πανηγυρίζουν ξενοδόχοι, εργατοπατέρες και κυβέρνηση, σημαίνει ότι: Ενας ξενοδοχοϋπάλληλος μέχρι το καλοκαίρι του 2012 έπαιρνε βασικό μισθό 967,01 ευρώ. Από τον Ιούλη του 2012 παίρνει 821,95 και το 2015 θα πάρει 830,95 ευρώ! Δηλαδή, περίπου 136 ευρώ λιγότερα απ' όσα έπαιρνε με τη σύμβαση που ίσχυε πριν το καλοκαίρι του 2012! Με δεδομένες τις αυξήσεις στη φορολογία και σε όλα τα βασικά αγαθά, η μείωση στους μισθούς είναι πολλαπλάσια.

ΠΑΜΕ
Να ποιον υπηρετεί η «ανάπτυξη»!

Σε σχόλιο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που τα ΜΜΕ την παρουσίασαν ως θετική εξέλιξη, κάνοντας το «μαύρο - άσπρο», το γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το 2013 αυξήθηκαν οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας, αυξήθηκαν και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων τουριστικών γραφείων. Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με τραγικές μειώσεις μισθών, με ένταση της εκμετάλλευσης που θα μεγαλώσει με τη νέα ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή για την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών οι διακοπές έγιναν όνειρο θερινής νυκτός. Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, που περιλαμβάνει εκτός από τις μειώσεις του 15% το 2013 και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, αποδείχνεται όπως λέει και ο λαός μας "άνθρακας ο θησαυρός". Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία διαγκωνίζονται κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ