ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το 2014 να αποτελέσει καμπή στην ανασύνταξη του κινήματος

Μήνυμα της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη νέα χρονιά

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στους ανέργους, στη νεολαία
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα στους ανέργους, στη νεολαία
Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εύχεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά. Η εργατική τάξη της χώρας μας, οι νέοι και οι νέες, τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη και μπορούν αν το θελήσουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, να στρίψουν το τιμόνι σε φιλολαϊκή ρότα.

Μπορούν με οργάνωση στα συνδικάτα τους σε κάθε τόπο δουλειάς να απαντήσουν με ταξική ενότητα στο κεφάλαιο και στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει. Μπορούν, ενισχύοντας την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα, ενισχύοντας το ΠΑΜΕ, να αποδυναμώσουν το αίσχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση του προδίδει τους εργαζόμενους, δυσφημίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και το ρόλο του.

Μπορούν να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στα κυβερνητικά κόμματα και σε όλους όσοι πουλάνε το παραμύθι ότι μέσω της ανάπτυξης, που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, θα δουν άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός. Μπορούν με το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά, να δώσουν ακόμα πιο μαχητική, αποφασιστική και οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Σε όλους όσοι μιλούν για το δήθεν μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για υγιείς επιχειρηματίες, για εξασφάλιση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα υπόσχονται και καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Υπόσχονται ότι θα έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.

Στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου που σπέρνουν στην εργατική τάξη το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία και με τη συγκρότηση ταγμάτων, όπως των προγόνων τους ταγματασφαλιτών στην Κατοχή, αποτελούν έναν από τους βασικούς μηχανισμούς καταπίεσης και επιβολής του κεφαλαίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τα συνδικάτα με υπομονή, επιμονή και σχέδιο να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στην εργατική τάξη, στις αγωνίες της, στην οργάνωση της πάλης της, ιδιαίτερα στους ανέργους, στη νεολαία.

Την εργατική τάξη, όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ παντού, κάθε τίμιο και αγωνιστή εργαζόμενο, ακόμα πιο αποφασιστικά, στηριγμένοι στη θετική και αρνητική πείρα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων, να δώσουν τη μάχη ώστε η νέα χρονιά να αποτελέσει αποφασιστική στροφή στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Νέο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Λίγες μέρες μετά το «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ, που έγινε στις 9/12 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 40χρονου εργάτη Γιώργου Κούτσικου, στις 26/12 έγινε ένα ακόμα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο, δύο εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης σε ένα γερανό, πάνω από τα καμίνια, ενώ ο γερανός θα έπρεπε να έχει βγει έξω και τα καμίνια να είναι σβηστά.

Ο εργάτης - συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, λόγω πείρας και μόνο, κατάφερε να αντιδράσει έγκαιρα και να αποφύγει την εκτόνωση της ηλεκτροκαμίνου. Τελικά, τη γλίτωσε με ένα μικρό κάψιμο και όπως ο ίδιος δήλωσε, αν ήταν κάποιος νέος και άπειρος εργαζόμενος, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μη γλιτώσει. Ο συνάδελφος που δούλευε μαζί του, από καθαρή τύχη είχε πάει να φέρει κάποια εργαλεία.

Τις προηγούμενες μέρες, είχε γίνει παρέμβαση στη Διεύθυνση για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων εργασιών, χωρίς όμως να παρθεί κάποιο μέτρο. Τελικά, την επομένη του ατυχήματος, έγινε νέα παρέμβαση από το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας. Μετά από πιέσεις, πάρθηκε η απόφαση οι εργάτες να μην κάνουν εργασίες συντήρησης σε αυτό το σημείο, αν δε σβήνουν τα καμίνια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας έκανε παρέμβαση σε μεγαλοεργολάβο της ΛΑΡΚΟ που καθυστερούσε την καταβολή δεδουλευμένων στους εργάτες και τους είχε απλήρωτους μέσα στις γιορτές. Μετά την παρέμβαση και την προειδοποίηση ότι θα υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση αν δεν πληρωθούν οι εργάτες, ο εργολάβος κατέβαλε τα οφειλόμενα.

Ψήφισμα της ΠΣΟ για τους απεργούς της «Coca Cola»

Με ψήφισμά της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ) εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους εργαζόμενους εργάτες της πολυεθνικής «Coca Cola HBC» της Ελλάδας, «που δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα εδώ και περίπου 90 μέρες για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα».

Στο ψήφισμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 3 χρόνια η Coca Cola έχει απολύσει 320 εργαζόμενους και σπρώχνει στη φτώχεια λαϊκές οικογένειες. Η πολυεθνική Coca Cola, με τη μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, ακολουθεί την ίδια πρακτική που ακολουθεί το κεφάλαιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, προσπαθώντας να μεταφέρει το βάρος της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι απεργοί του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και του ταξικού αγώνα προς όλους τους Ελληνες εργαζόμενους ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου να καθυποτάξει την εργατική τάξη και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα. Η ΠΣΟ καταγγέλλει τις πρακτικές της πολυεθνικής στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της σε όλο τον κόσμο για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους Ελληνες απεργούς στην Coca Cola».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συγκέντρωση για να μη μείνει κανείς χωρίς ρεύμα

Συγκέντρωση οργανώνει την Τετάρτη 15 Γενάρη, στις 7 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), διεκδικώντας δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατάργηση των φόρων που υπάρχουν σε αυτά. «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα», είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το ΕΚΖ, στη Ζάκυνθο, πάνω από 50 λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Το Εργατικό Κέντρο καλεί: «Μέσα από τα σωματεία μας να οργανώσουμε την ταξική αλληλεγγύη, να απαιτήσουμε κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα, να κόψουμε το χέρι σε κάθε μαυραγορίτη τραπεζίτη που θα επιδιώξει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι συναδέλφου. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα. Αμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, να καταργηθούν οι φόροι που υπάρχουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Αναγκαία διόρθωση

Η μετατροπή της υποδιαστολής σε τελεία, αλλοίωσε τα πραγματικά στοιχεία για τα κέρδη των επιχειρήσεων μετάλλου στην κυριακάτικη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τον κλάδο. Το σωστό απόσπασμα έχει ως εξής: «Ακόμα και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Ξεχωρίζει η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου, η οποία σημείωσε 138,895 εκατ. ευρώ κέρδη το 2011 από 98,255 το 2010 (αύξηση 41%). Η Crown Hellas Can Βιομηχανία ειδών συσκευασίας αύξησε τα κέρδη της κατά 790% (από 10,851 εκατ. ευρώ το 2010 πήγαν στα 96,615 εκατ. ευρώ το 2011), η ΣΥΜΕΤΑΛ του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ του Στασινόπουλου κατά 209% (από 886 εκατ. ευρώ το 2010 στα 2,739 εκατ. το 2011), η ΕΛΒΑΛ, επίσης, του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατά 80% (από 11,455 εκατ. ευρώ το 2010 20,712 εκατ. ευρώ το 2011), τα Σωληνουργεία Κορίνθου κατά 415% (από 1,012 εκατ. ευρώ το 2010, σε 5,216 εκατ. ευρώ το 2011).

Συμπαράσταση στους απεργούς του «Παπουτσάνη»

Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις συνδικάτων που καταδικάζουν την επέμβαση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις εργαζομένων, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ», την προηγούμενη βδομάδα. Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδίας Μισθωτών Βιομηχανίας Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ. Η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζομένων δεν έγινε χτες καθώς το εργοστάσιο αυτή τη βδομάδα θα είναι κλειστό λόγω αδειών. Η συνέλευση προγραμματίζεται για την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ