ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο εργατόκοσμος αγκάλιασε την εκδήλωση αλληλεγγύης

Κατάμεστη από εργαζόμενους, άνεργους και τις οικογένειές τους η αίθουσα του ΟΛΠ την περασμένη Κυριακή

Εκατοντάδες παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση στην εκδήλωση των συνδικάτων στον Πειραιά
Εκατοντάδες παιδιά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση στην εκδήλωση των συνδικάτων στον Πειραιά
Γιορτή αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις οικογένειές τους, οργάνωσαν το πρωί της Κυριακής δεκάδες ταξικά σωματεία του Πειραιά, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς της περιοχής. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική και η αίθουσα του ΟΛΠ στο ήταν κατάμεστη. «Καμία αναμονή - Ολοι τώρα στον αγώνα», ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην είσοδο, τα τραπεζάκια των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών υποδέχονταν γονείς και παιδιά, ενημέρωναν για τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν, καλούσαν εργαζόμενους και ανέργους να έρθουν σε επαφή και να συμμετάσχουν στη δράση τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με θεατρική παράσταση που παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά, στα οποία στο τέλος μοιράστηκαν δώρα. Ακολούθησε μεγάλο λαϊκό γλέντι, με μεζέδες και κρασί, καθώς και μουσική από τους Δημήτρη Κανέλλο (τραγούδι), Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κιθάρα), Γιάννη Μπαξεβάνη (μπουζούκι) και Αγγελο Μουζάκη (πλήκτρα).

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τόνισε πως η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οτι δραστηριότητες όπως αυτή είναι μέρος της προσπάθειας να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση, να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη.

Μέχρι το απόγευμα κράτησε το γλέντι στην αίθουσα του ΟΛΠ στο λιμάνι
Μέχρι το απόγευμα κράτησε το γλέντι στην αίθουσα του ΟΛΠ στο λιμάνι
Σημείωσε ακόμα πως στόχος των παρεμβάσεων αλληλεγγύης είναι να βοηθήσουν όλους όσοι αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι. Να δώσουν μια ευκαιρία για συλλογική διασκέδαση, μακριά από τις λογικές της φιλανθρωπίας, αλλά και μια αφορμή για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων. Υπενθύμισε, τέλος, τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα καθοριστεί νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η εκδήλωση προετοιμαζόταν από τα συνδικάτα για δύο περίπου μήνες, με οργανωτική Επιτροπή που συγκρότησαν τα εξής σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», Συνδικάτο Οικοδόμων, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας, το Σωματείο Λογιστών, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η Επιτροπή αυτή με συχνές συνεδριάσεις φρόντισε για κάθε πρακτικό ζήτημα, από την προετοιμασία του χώρου μέχρι την υποδοχή του κόσμου, το σερβίρισμα του φαγητού, το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Ακόμα, φρόντισε να γίνει πλατιά γνωστή η πρωτοβουλία στους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής.


Γιορτινές δραστηριότητες με επίκεντρο τα παιδιά

Δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, από ταξικά Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές

Από την εκδήλωση στη Σάμο
Από την εκδήλωση στη Σάμο
Εκδήλωση για τα παιδιά πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, το Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Σάμου, η Ομάδα Γυναικών και η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα «Κάλαντα της Ειρήνης» και προβολή ταινίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά συζήτησαν με εκπαιδευτικούς γύρω από τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Στις μητέρες μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό του ΠΑΜΕ για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, καθώς και ανακοίνωση με το αίτημα του Εργατικού Κέντρου Σάμου προς τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, για έκτακτη επιδότηση όλων των ανέργων με 1.000 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή πραγματοποίησε το Σάββατο το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Με κεντρικό σύνθημα «μπορούμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, στη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας», γονείς και παιδιά διασκέδασαν, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης μοιράστηκαν δώρα που συγκεντρώθηκαν από επαγγελματίες, φορείς και εργαζόμενους του νησιού.

Στην Κρήτη, δεκάδες οικογένειες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και πήραν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παιδική παράσταση από την ομάδα κουκλοθέατρου «Κλου - Κλο». Ανάλογη εκδήλωση πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ.

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι, στην πλατεία του Φοίνικα, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς. Στον κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, προσφέρθηκαν φασολάδα, άλλα εδέσματα και κρασί, ενώ υπήρξε και μουσικό πρόγραμμα.

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Λάρισας, μαζί με την Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) διοργάνωσαν την Κυριακή χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παράσταση, κουκλοθέατρο, δημιουργικό εργαστήρι γιορτινών κατασκευών και ζωγραφικής, γλυκά και δώρα για τα μικρά παιδιά. Στο χώρο συγκεντρώθηκαν ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα και βιβλία για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Μαζική ήταν η προσέλευση και στην εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας στον Ταύρο. Η προσέλευση ήταν μαζική, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε κατασκευές αυτοσχέδιων παιχνιδιών για τους μικρούς επισκέπτες, θεατρική παράσταση, έκθεση βιβλίου και μοίρασμα δώρων στα παιδιά καθώς και μπουφέ για μικρούς και μεγάλους.

Τέλος, λαϊκό γλέντι με φασολάδα και κρασί οργανώνει η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ το Σάββατο 4 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.


Του παίρνουν το σπίτι για χρέος 2.026 ευρώ!

Παρέμβαση για να εμποδιστεί η κατάσχεση του σπιτιού λαϊκής οικογένειας στην Καλαμαριά, για χρέος 2.000 ευρώ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη Δ' εφορία, οι Λαϊκές Επιτροπές Καλαμαριάς, Τούμπας και Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του σπιτιού, που βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες της Καλαμαριάς, επιδόθηκε στην οικογένεια στις 27 Δεκέμβρη. Ο πατέρας το τελευταίο διάστημα δουλεύει ως οδηγός σε μεταφορική εταιρεία και με ένα μισθό πείνας προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένεια, καθώς η σύζυγός και ο γιος του είναι άνεργοι εδώ και χρόνια.

Το χρέος του στην εφορία αφορά φόρο εισοδήματος και μια κλήση της τροχαίας συνολικού ποσού 1.500 ευρώ τα οποία με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 2026 ευρώ. Γι' αυτό το ποσό η εφορία θέλει να κατάσχει το σπίτι που η ίδια κοστολογεί στο ποσό των 140.000 ευρώ και να το βγάλει σε πλειστηριασμό.

Εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών, μαζί με τον οφειλέτη και το γιο του, χτες το πρωί πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Δ' ΔΟΥ και απαίτησαν να σταματήσει η κατάσχεση και να γίνει μακροχρόνιος διακανονισμός, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ