ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμμεσες τεχνικές φοροαφαίμαξης

Μέσο «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», με το οποίο θα επιτραπεί η «ελάφρυνση των φορολογικών βαρών σταδιακά», αποκαλεί το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, τις νέες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» των φορολογικών δηλώσεων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι το παραπάνω μέτρο αφορά τον έμμεσο προσδιορισμό φορολογητέου εισοδήματος και περιλαμβάνει ελέγχους σε όλα τα έσοδα (φορολογητέα ή όχι), σε αγορές και άλλες δαπάνες (ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές), στις μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, στις τραπεζικές καταθέσεις (αναλήψεις - καταθέσεις) και κάθε είδους δαπάνες των ελεγχομένων (προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές). Από τις «τεχνικές» αυτές (όπως και από τα «αντικειμενικά κριτήρια» κ.τ.λ.) προβάλλει το ενδεχόμενο επιβολής τεκμαρτών φόρων και χαρατσιών ακόμη και σε ανύπαρκτα εισοδήματα, ακόμη και σε ανέργους, που στηρίζονται, π.χ., σε οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες.

Στη χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η ενεργοποίηση των παραπάνω ελέγχων συνιστά «ευθυγράμμιση της Ελλάδας με διεθνή (και ευρωπαϊκή) νομοθεσία περί καταπολέμησης μαύρου χρήματος» και επισημαίνει ότι «πρόκειται για εξίσωση των Ανωνύμων Εταιρειών με όσα ήδη ισχύουν από χρόνια για τις Ομόρρυθμες και τις ΕΠΕ». Υποστηρίζεται ακόμη ότι το παραπάνω «φορολογικό εργαλείο» θα χρησιμοποιείται σε λίγες περιπτώσεις, εκεί όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, και σε μία προσπάθεια καθησύχασης των λαϊκών νοικοκυριών και αποπροσανατολισμού από την αιτία της έντασης της αντιλαϊκής φοροληστείας προσθέτει ότι «οι έντιμοι φορολογούμενοι - η πλειοψηφία των συμπολιτών μας - δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις τεχνικές αυτές, καθώς απεναντίας θα επωφεληθεί στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου».

Σε χτεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ, ο Χ. Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, σε σχέση με τα παραπάνω δήλωσε ότι θα υπάρχουν στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό «εκτός από τους άλλους τρόπους υπολογισμού και ανακάλυψης των παραπτωμάτων και δύο ή τρεις νέες μεθοδολογίες με τις οποίες μπορούμε να βρούμε τα υποκρυπτόμενα εισοδήματα. Κάθε φορολογούμενος πολίτης που συστρατεύεται πίσω από αυτό το στόχο, είναι συνεπής δηλαδή στις υποχρεώσεις του, πρέπει να δέχεται θετικά ότι αυξάνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή».

«Πιλοτικές» ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών - συντάξεων

Στο μεταξύ, ξεκίνησε «πιλοτικά» το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων - εξπρές από τραπεζικές καταθέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι υπάγονται στις εφορίες Α' Αθηνών, Ηλιούπολης, Κηφισιάς και ΦΑΕ Πειραιά. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία οι έφοροι - ελεγκτές θα ενημερώνονται από το δικαστικό τμήμα της Εφορίας για ληξιπρόθεσμα χρέη οφειλετών και στη συνέχεια θα αποστέλλουν εντολές κατάσχεσης στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ σύμφωνα με τα ΑΦΜ των οφειλετών του Δημοσίου. Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από τις 12 Δεκέμβρη παρέχοντας τη δυνατότητα στις εφορίες να έχουν πρόσβαση εντός 24 ωρών στα πλήρη τραπεζικά στοιχεία των οφειλετών.

Από τις κατασχέσεις δεν εξαιρούνται ούτε οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπου κατατίθενται μισθοί και συντάξεις μέχρι του ορίου των 1.500 ευρώ, ενώ οι τράπεζες από τη στιγμή που θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο είναι υποχρεωμένες εντός 10ημέρου να καταθέσουν το σχετικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, χτες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ελέγχων σε 44 φορολογούμενους που την τριετία 2009 - 2011 απέστειλαν υψηλά χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 12 δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πέραν των όσων ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, η φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος θα ενταθεί, ενώ ο εκσυγχρονισμός των φορολογικών μηχανισμών σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που στις υφιστάμενες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, μελετάται η πρόσθεση και άλλων ακόμη πιο προκλητικών «νόμιμων» οδών φοροαποφυγής.

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Συνεχίζει να πνίγει το λαό που παγώνει

Η εξέταση «νέων κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης» ήταν επισήμως το αντικείμενο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν «συγκεκριμένες παρεμβάσεις». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα «κίνητρα» αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους έξαρσης της αιθαλομίχλης και ότι σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, γύρω από τις «εκπτώσεις» στα τιμολόγια χαμηλής και μέσης κατανάλωσης, το «κόστος» των οποίων λέγεται ότι θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη. Σε ό,τι και αν καταλήξουν, ουσιαστικά είναι «μέτρα ευχές» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο «κόκκινο» ξανά η δυτική Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στη δυτική Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα σε Αμπελόκηπους, Κορδελιό, Δενδροπόταμο, Εύοσμο. Ενδεικτικές είναι οι μετρήσεις στο σταθμό της οδού Λαγκαδά το Σαββατοκύριακο: Το βράδυ του Σαββάτου καταγράφηκε τιμή 212 mg/m3, ενώ η μέση ημερήσια τιμή της Κυριακής ήταν στα 124 mg/m3. Aναφέρθηκε επίσης ότι το 80% των κατοικιών στο κέντρο και ανατολικά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους, ενώ στα δυτικά το ποσοστό είναι αντίστροφο.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκαν στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και υιοθετεί και η διοίκηση της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι αντί να λύνει το πρόβλημα, επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειές του, νομιμοποιεί ουσιαστικά τη βλάβη που προκαλείται στην υγεία του λαού από την αιθαλομίχλη.

Επισήμαναν ότι με τα μέτρα αυτά ορίζεται υπερβολικά υψηλό όριο συγκέντρωσης μικροσωματιδίων για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δεν συνυπολογίζεται η επίπτωση άλλων ειδών ρύπων, που προκύπτουν κατά την καύση των στερεών καυσίμων σε ξυλόσομπες, σε ανοιχτά και σε ενεργειακά τζάκια, καθώς διατηρούνται τα υπάρχοντα όρια γι' αυτά.

Ξακαθάρισαν ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης και ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών είναι η κατάργηση, εδώ και τώρα, των αντιλαϊκών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η δραστική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, με έγγραφό του προς το ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία ζητά συγκεκριμένα κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου στην πόλη, όπως την επιδότηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου στις κατοικίες, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 2.000 - 3.000 ευρώ για κάθε σπίτι), τη διατήρηση της δωρεάν σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου και την επιδότηση του τιμολογίου του φυσικού αερίου για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά (π.χ. όσα περιλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ). Αυτή η τοποθέτηση δείχνει ενέργειες ενίσχυσης του φυσικού αερίου στην αγορά, κατ' επέκταση και των επιχειρηματικών ομίλων στο συγκεκριμένο ενεργειακό μέσο.

Τελευταία ημέρα για τέλη κυκλοφορίας

Δεκάδες χιλιάδες και φέτος οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας

Motion Team

Δεκάδες χιλιάδες και φέτος οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας
Σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανέρχονται τα οχήματα για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί μέχρι χτες, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, τα τέλη κυκλοφορίας, επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων οχημάτων (λίγο παραπάνω από 1 στα 5). Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 100.000 οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 120.000 με 130.000.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι, το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες να πληρώσουν μέχρι σήμερα Τετάρτη, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, τα τέλη κυκλοφορίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα δοθεί παράταση. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα αναγκαστεί να πληρώσει το διπλάσιο ποσό. Πάντως και την προηγούμενη χρονιά, λίγο πριν κλείσουν οι τράπεζες και οι εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ολιγοήμερη παράταση για την καταβολή των τελών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι φέτος έχουν πληρωθεί τα τέλη για 250.000 έως 300.000 περισσότερα οχήματα σε σχέση με πέρσι, ενώ εκτίμησε ότι οι ρυθμοί πληρωμής τους βαίνουν με κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου το 78% των πολιτών είχε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 με τα έσοδα να ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ από 1,2 δισ. που έχει προϋπολογισθεί.

  • Υπενθυμίζεται ότι κλειστές θα παραμείνουν για το κοινό οι εφορίες την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Γενάρη 2014.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ