ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαθήματα εικαστικών για παιδιά

Συνεχίζονται στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210.3461.981) τα μαθήματα εικαστικών για παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, από την κυρία Pascaline Bossu, πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών Olivier de Serres. Ο Β' κύκλος, που περιλαμβάνει έξι μαθήματα, είναι αφιερωμένος στον Γάλλο ζωγράφο και γλύπτη Ζορζ Μπρακ, έναν από τους θεμελιωτές, μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο, του κινήματος του κυβισμού. Τα δίωρα μαθήματα, που λαμβάνουν χώρα μέρα Κυριακή και ώρα 11.30 - 13.30, κοστίζουν 20 ευρώ το δίωρο (συμπεριλαμβανομένων των υλικών) για κάθε παιδί, με έκπτωση 10% στα αδέλφια. Το πρόγραμμα μαθημάτων έχει ως εξής:

1. Κυριακή 12/1/2014 - Περίοδος Φωβισμού: Τα πρώτα έργα του Μπρακ χαρακτηρίζονται ιμπρεσιονιστικά. Σύντομα όμως το ύφος του καλλιτέχνη δανείζεται στοιχεία και από το κίνημα των φωβιστών. Εστίαση στο έργο «Paysage a L' Estaque» (1906). Τεχνική: γκουάς.

2. Κυριακή 26/1/2014 - Περίοδος Κυβισμού: Τη διετία 1909 - 1911 ο Μπρακ εργάζεται με τον Πικάσο στην ανάπτυξη του κυβισμού. Εστίαση στο έργο «Le Viaduc a L' Estaque» (1908). Τεχνική: λαδοπαστέλ.

3. Κυριακή 9/2/2014 - Περίοδος Κυβισμού: Γύρω στο 1912 ο Μπρακ ανακαλύπτει την τεχνική του κολάζ και εισάγει στα έργα του κομμάτια χαρτιού και εφημερίδας. Εστίαση στα έργα «La Mandoline» (1914), «Compotier et bouteille de verre» (1912) και «Compotier, Quotidien du Midi». Οι μαθητές θα δημιουργήσουν δική τους σύνθεση με μολύβι, κάρβουνο και κομμάτια χαρτιού.

4. Κυριακή 23/2/2014 - Συνθετικός Κυβισμός και Νεκρή Φύση: Μεταπολεμικά ο Μπρακ συνέχισε να εκπροσωπεί το κυβιστικό ρεύμα, θεμελιώνοντας τον αποκαλούμενο συνθετικό κυβισμό και εστιάζοντας τις προσπάθειές του στο χρώμα. Εστίαση στο έργο «Guitare et verre» (1921). Τεχνική: Ακριλικό και άμμος σε μαύρο φόντο.

5. Κυριακή 9/3/2014 - Η ενότητα των πουλιών: Το σύνολο των πειραματισμών του καλλιτέχνη αλλά και της εικαστικής του περιπέτειας σκιαγραφείται στην ενότητα των πουλιών, που άρχισε να ζωγραφίζει προς το τέλος της ζωής του. Με κομμάτια χαρτιού και χρώματα λαδοπαστέλ οι μαθητές θα δημιουργήσουν έργο εμπνευσμένο από τη σειρά των πτηνών του Μπρακ.

Τέλος, Κυριακή 23/3/2014 - Τα γλυπτά του Μπρακ: Οι μαθητές θα δημιουργήσουν γλυπτά από άργιλο, εμπνευσμένα από έργα του Μπρακ με θέμα άλογα, πουλιά, προσωπογραφίες...

«Κόκκινο φωτεινό»

Το Οικείο Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Κόκκινο Φωτεινό», που αποτελείται από μικρές σκηνές μιας αδήριτης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Οι ιστορίες είναι απλές και ευανάγνωστες. Τραγικές και κωμικές ταυτόχρονα, με αναφορά στα θεατρικά κείμενα και ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ.

«Στην παράστασή μας αυτές οι σκηνές» - σημειώνει ο σκηνοθέτης Μίλτος Δημουλής - «μετουσιώνονται σε ζωντανές απεικονίσεις πραγματικών και φανταστικών γεγονότων της ανθρώπινης ζωής με στόχο την ψυχαγωγία, την παραγωγή ιδεών και αισθημάτων, την όξυνση της πνευματικής κρίσης. Μια ισορροπία, μια σύγκρουση, ένα παιχνίδισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Μια αρμονία των αισθήσεων, της λογικής, της φαντασίας και των προεκτάσεών τους, με ζωντανή μουσική, όπου το "Κόκκινο φωτεινό" ρέει στη φλέβα του ιστορικού χρόνου και μας διαφωτίζει... μας ενεργοποιεί... και τελικά μας δίνει συνειδητή ζωή».

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ψωμά. Σκηνοθεσία. Σύνθεση κειμένων: Μίλτος Δημουλής. Σκηνικά, κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός. Μουσική, διδασκαλία τραγουδιών: Κωνσταντίνος Καγιάννης. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Γιάννης Πολιτάκης, Ντομένικα Ρέγκου, Βασίλης Μπατσακούτσας, Σταυρούλα Οικονόμου, Μίλτος Δημουλής. Παραστάσεις: 5 και 12 Γενάρη στις 8 μ.μ. στην Galerie Δημιουργών - Πολυχώρος Τέχνης - είσοδος από Χελιδονούς 28 - Νέα Κηφισιά, τηλ. κρατήσεων: 210.6251.732.

Μουσικό ταξίδι

Αντλώντας έμπνευση από διάφορα είδη της παγκόσμιας μουσικής αλλά και από την ελληνική παράδοση, η Νάνσυ Κανέλλη δημιουργεί μία μοναδική παράσταση και μας προσκαλεί όλους σε ένα νέο μουσικό ταξίδι, στο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, στάση μετρό: Κεραμεικός, τηλ. 210.3412.313) το Σάββατο 4 Γενάρη στις 10 μ.μ. Η μουσική παράσταση με τίτλο «Παράνοιά μου! Αχ πόσο σ' αγαπώ...» περιλαμβάνει τα πιο αγαπημένα τραγούδια της έντεχνης ελληνικής μουσικής που συνδυάζονται μοναδικά με ρεμπέτικες και ροκ μελωδίες. Παράλληλα θα ακουστούν πρωτότυπες διασκευές γνωστών κομματιών της ελληνικής και της ξένης μουσικής σκηνής, αλλά και κάποια νέα τραγούδια της Νάνσυς Κανέλλη. Συμμετέχουν: Αφροδίτη Φρυδά (φωνή), Γωγώ Αγγέλου (φωνή), Ξένια Δικαίου (κιθάρα - φωνή), Υάκινθος Μάινας (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα - φωνή), Νίκος Ιωαννίδης (πιάνο - φωνητικά), Συμεών Κωνσταντινίδης (drums, κρουστά). TANGO χορεύουν: Στάθης Κανιός - Κυριακή Κοκκινίδου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σουζάνα Βαρτάνη - Σουέλεν Κωνσταντινίδου. Είσοδος: 9 ευρώ.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει συναυλία την Τρίτη 14 Γενάρη, στις 20.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe (Ομήρου 14-16, τηλ: 210 3661.000), αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Εκθεση αρχειακού υλικού Δ. Δραγατάκη στο φουαγιέ της αίθουσας συναυλιών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Εισαγωγική ομιλία της Μαγδαληνής Καλοπανά. Σονάτα αρ. 2 (1961) για βιολί και πιάνο (α' εκτέλεση) Στέλλα Τσάνη, βιολί, Βίκυ Στυλιανού, πιάνο. Τέσσερα τραγούδια σε ποίηση Γ. Δροσίνη (1971): Οχι τα ρόδα, Δεν θέλω του κισσού, Με ποια λαχτάρα, Να σε προσμένω, για φωνή και πιάνο (α' εκτέλεση). Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο σοπράνο, Βίκυ Στυλιανού, πιάνο, Ντούο (1984) για βιόλα και πιάνο, Ηλίας Σδούκος, βιόλα, Βίκυ Στυλιανού, πιάνο. Τρίο (1986) για κλαρινέτο, πιάνο και κρουστά (α' εκτέλεση). Γιάννης Σαμπροβαλάκης, κλαρινέτο, Βίκυ Στυλιανού, πιάνο, Μαξίμ Μανκόβσκι, κρουστά. Αναδρομές Ι (1976) για ενόργανο σύνολο. Πρακτικό 19 (1979) για ενόργανο σύνολο. Διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ