ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις από Ιαπωνία και Βιετνάμ

TOKIO - ANOΪ.--

Νέες αντιδράσεις προστίθενται διαρκώς γύρω από τις «ρυθμίσεις» που ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές για τα αλιευτικά σκάφη που κινούνται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ζητώντας από αυτά σχετική άδεια για να ψαρεύουν ή να ερευνούν.

Μετά την Ουάσιγκτον και τη Μανίλα, έντονη (όπως αναμενόταν) ήταν και η αντίδραση του Τόκιο καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, δήλωσε: «Το να προχωρά κανείς σε τέτοιες ρυθμίσεις μονομερώς, σαν να πρόκειται για δικά του θαλάσσια ύδατα και να επιβάλλει περιορισμούς σε αλιευτικά σκάφη είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό διεθνώς». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όχι μόνο η Ιαπωνία αλλά η διεθνής κοινότητα ως σύνολο ανησυχεί πως η Κίνα απειλεί μονομερώς την υπάρχουσα διεθνή τάξη». Η επισήμανση του Ιάπωνα αξιωματούχου έγινε την Κυριακή, την ίδια μέρα που - σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - τρία κινεζικά πλοία μπήκαν σε θαλάσσια ύδατα κοντά στα νησιά Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαογιού (στα κινεζικά) τα οποία σήμερα θεωρούνται ιαπωνική επικράτεια αλλά διεκδικεί και η Κίνα (που το Νοέμβρη μάλιστα διεύρυνε τη ζώνη αεράμυνάς της και πάνω από αυτά).

Οι κανονισμοί που ανακοίνωσε η Κίνα αφορούν σε μια έκταση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν τα 2/3 του συνόλου της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας), που περιλαμβάνουν περιοχές διαφιλονικούμενες μεταξύ μιας σειράς χωρών, όπως οι Κίνα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι.

Αντιδρά και το Ανόι

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του βιετναμέζικου υπουργείου Εξωτερικών, Λουόνγκ Ταν Νγκι, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός και άλλες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Κίνα τους τελευταίους μήνες είναι «παράνομες και άκυρες» και παραβιάζουν σοβαρά την κυριαρχία του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Νγκι σημείωσε πως «το Βιετνάμ απαιτεί η Κίνα να ακυρώσει τις παραπάνω εσφαλμένες πράξεις και να συνεισφέρει πρακτικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι συνεχείς διπλωματικές παρεμβάσεις συνοδεύουν την «κινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σ' αυτό το πλαίσιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ συμφώνησαν πώς θα καταμερίσουν το κόστος για την παραμονή της δύναμης 28.500 στρατιωτών που θα «σταθμεύει» στη Νότια Κορέα την επόμενη 5ετία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διευρύνουν τα «πατήματά» τους στην περιοχή, όπως φανέρωσε και η πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην περιοχή, χωρίς να παραλείψει να επισκεφτεί και το Ανόι.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Εντονο το ενδιαφέρον των μονοπωλίων

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για μπίζνες στη Μοζαμβίκη
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για μπίζνες στη Μοζαμβίκη
ΜΑΠΟΥΤΟ.--

Στη δημιουργία νέων γόνιμων πεδίων δράσης για τα ιαπωνικά μονοπώλια, στο πλαίσιο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με την Κίνα και δυτικές χώρες, αναζήτησε με την επικείμενη ολοκλήρωση της περιοδείας του στο Ομάν και τρεις αφρικανικές χώρες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναχωρώντας χτες από την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, για την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα (τελευταίο σταθμό της περιοδείας του) σημείωσε ότι η Αφρική είναι το τελευταίο «σύνορο για την ιαπωνική διπλωματία», μην κρύβοντας το έντονο ενδιαφέρον για νέες μπίζνες από ιαπωνικούς κολοσσούς, δεκάδες διευθυντικά στελέχη των οποίων των συνόδευσαν στο ταξίδι του σε Ομάν, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη και Αιθιοπία.

Το ενδιαφέρον του Αμπε ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση της Μοζαμβίκης, όπου ανακαλύφθηκαν το 2011 πάνω από 100 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία για την Ιαπωνία θα αρκούσαν για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενεργειακής κατανάλωσης για πάνω από 20 χρόνια. Μάλιστα, χτες εκπρόσωπος της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Μιτσούι που δραστηριοποιείται γύρω από την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων στη Μοζαμβίκη δήλωνε πως σχεδιάζεται η ετήσια παραγωγή 10.000.000 τόνων υγραερίου το 2018, προβλέποντας ως πιθανή να γίνει η Μοζαμβίκη η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή υγραερίου μετά το Κατάρ και την Αυστραλία.

Επιπλέον, ο Αμπε ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προωθήσει στη βόρεια Μοζαμβίκη το αγροτικό σχέδιο ProSAVANA, για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής στο διάδρομο Νακάλα έκτασης 14,5 εκατομμυρίων εκταρίων, δίνοντας 676.000.000 δολάρια έως το 2017, σε αντιδιαστολή με τις επενδύσεις ύψους 75 δισ. δολαρίων που έχει δώσει η Κίνα για διάφορα αναπτυξιακά έργα υποδομών στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, υγείας, εκπαίδευσης, ιατρικής, κ.ά.

Το Σαββατοκύριακο στην επίσκεψή του στην Ακτή Ελεφαντοστού ο Αμπε υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας 83,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των Αφρικανών οικονομικών προσφύγων που έρχονται από το λεγόμενο Σαχέλ της βόρειας Αφρικής και στρέφονται σε χώρες όχι μόνον της Ευρώπης αλλά και της δυτικής Αφρικής για εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με την περιοδεία Αμπε στην Αφρική, ξεκίνησε στις 6 του μήνα αφρικανική περιοδεία και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι...

ΗΠΑ
Χημική ρύπανση ποταμού από βιομηχανία

TΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.--

Σε μερική άρση της απαγόρευσης της χρήσης τρεχούμενου νερού, που επιβλήθηκε το τελευταίο τριήμερο σε εννιά κομητείες της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, μετά τη μόλυνση του ποταμού Ελκ από επικίνδυνες διαλυτικές ουσίες της βιομηχανίας Freedom Industries, προχώρησαν χτες βράδυ οι πολιτειακές αρχές, προσπαθώντας να κατευνάσουν τις εύλογες αντιδράσεις των 300.000 κατοίκων της περιοχής για ακόμη ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από χημικές βιομηχανίες και τα δεκάδες ανθρακωρυχεία που λειτουργούν στην πολιτεία.

Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκαν τα νερά του ποταμού, καθώς και οι ταμιευτήρες νερού της πολιτείας με 162.000 λίτρα της χημικής διαλυτικής ουσίας «4 - Methylcyclohexane» που χρησιμοποιείται από τη χημική βιομηχανία Freedom Industries για τον καθαρισμό του άνθρακα που παράγεται από τα δεκάδες ανθρακωρυχεία της πολιτείας. Εκπρόσωποι της εταιρείας Freedom Industries δηλώνουν άγνοια, ενώ η έρευνα των αρμόδιων πολιτειακών αρχών δεν έχει ακόμη φέρει στην επιφάνεια κάποιο αποτέλεσμα.

Το περιβαλλοντικό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη, αλλά οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν την Παρασκευή οπότε ξεκίνησε η απαγόρευση κάθε χρήσης τοπικού νερού στους κατοίκους της χώρας και η εφαρμογή μέτρων εκτάκτου ανάγκης για τον περιορισμό των κρουσμάτων δηλητηρίασης που φάνηκαν να περιορίζονται σε πέντε.

Η πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή άνθρακα μετά το Γουαϊόμινγκ, διαθέτοντας 538 ανθρακωρυχεία και 26.619 εργαζόμενους, αλλά και 150 χημικές εταιρείες που απασχολούν περίπου 12.000 εργαζόμενους, ενώ είναι συχνά τα εργατικά ατυχήματα - εγκλήματα.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εναλλαγή στην Προεδρία

MΠΑΝΓΚΙ.--

Προσωρινούς πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η αντικατάσταση του Μισέλ Ντζοτόντια (σφετεριστή Προέδρου και επικεφαλής των ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ) από τον προσωρινό Πρόεδρο Αλεξάντρ - Φερντινάν Νγκεντέ, ο οποίος διορίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας που είχαν μεταβεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, μετά από κάλεσμα διακυβερνητικής ένωσης χωρών της περιοχής.

Ο Νγκεντέ ισχυρίστηκε χτες πως η αναρχία στο Μπανγκί «τερματίστηκε», καλώντας τις ένοπλες ομάδες μουσουλμάνων και χριστιανών που τριγυρνούσαν στους δρόμους της πόλης προχωρώντας σε πολύνεκρες σφαγές αντεκδίκησης επί μήνες, να σταματήσουν τη δράση τους γιατί «το γλέντι τελείωσε».

Παράλληλα, άρχισαν από χτες να επιστρέφουν στους στρατώνες και στα αστυνομικά τμήματα εκατοντάδες στρατιώτες του τακτικού στρατού, χωροφύλακες και αστυνομικοί που είχαν λιποτακτήσει τους τελευταίους μήνες λόγω του φόβου για αντίποινα από τους ενόπλους της οργάνωσης «Σελέκα» που είχαν βοηθήσει τον σφετεριστή Πρόεδρο Μισέλ Ντζοτόντια να ανατρέψει, το Μάρτη, τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για εκεχειρία

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Πιέσεις στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν άσκησε και χτες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή Ντόναλντ Μπουθ επιχειρώντας, συνοδεία Αφρικανών μεσολαβητών, να πείσει ιδιαίτερα τις ένοπλες δυνάμεις στασιαστών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ να σταματήσουν τις συγκρούσεις στα πεδία των μαχών με το νοτιοσουδανικό στρατό. Νωρίτερα ο Μπουθ είχε υπαινιχθεί ως πιθανή την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον σε βάρος της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης σε περίπτωση που συνεχίσει τις επιχειρήσεις ανακατάληψης στρατηγικών περιοχών και πόλεων όπως έγινε την Παρασκευή με την πετρελαιοφόρο πόλη Μπέντιου της πολιτείας Γιούνιτι.

Παράλληλα, διεθνείς και Αφρικανοί διαπραγματευτές, οι οποίοι συνεδριάζουν εδώ και μία βδομάδα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, ανέστειλαν χτες τη συνεδρίασή τους αναμένοντας τις απαντήσεις από τα αντίπαλα στρατόπεδα σχετικά με ένα σχέδιο άμεσης εκεχειρίας. Συνολικά 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών, στις οποίες «πολλοί περισσότεροι» από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών που έχουν εκτοπιστεί, 50.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ