ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου

Την έντονη ανησυχία τους και την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του νόμου 2557/97 για την ενιαία τιμή βιβλίου - την πώληση, δηλαδή, κάθε βιβλίου των τελευταίων δύο χρόνων στην ίδια τιμή - έχουν διατυπώσει και συνεχίζουν να εκφράζουν πολλοί επίσημοι φορείς που σχετίζονται με το βιβλίο.

Το μέτρο αυτό, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το ποιοτικό βιβλίο - το οποίο δεν εντάσσεται από την «αγορά» στην κατηγορία των «ευπώλητων» βιβλίων (best sellers) - και κατ' επέκταση για τους «μικρούς» και «μεσαίους» εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, που κατά κανόνα εκδίδουν και διαθέτουν ποιοτικά βιβλία. Ο νόμος αυτός, όπως και αντίστοιχοι που ισχύουν σε σειρά άλλων χωρών, αποτελεί μια, έστω και αδύναμη, «ασπίδα» προστασίας των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αλυσίδες βιβλιοπωλείων και μεγάλα εκδοτικά μονοπώλια, τα οποία είναι σε θέση να καθορίζουν τις τιμές των βιβλίων με αποκλειστικό κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία. Μια κατάσταση που οδηγεί - μέσα από διάφορα παιχνίδια με τις τιμές - στην πώληση κυρίως των αποκαλούμενων best sellers, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα, τις επανεκδόσεις και τη συγγραφή νέων έργων.

Με άλλα λόγια, η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου οδηγεί στη συγκεντροποίηση του βιβλίου σε μονοπωλιακούς ομίλους που θα εκδίδουν μόνον ό,τι αυτοί αποφασίζουν με κριτήριο το εμπορικό κέρδος και σε ανεξέλεγκτες τιμές. Στρέφεται όχι μόνον κατά των ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων, που αποθαρρύνονται έτσι από την έκδοση ποιοτικού βιβλίου, αλλά προπαντός κατά της πολύπλευρης μόρφωσης του αναγνώστη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), έδωσαν, χτες, συνέντευξη Τύπου, για το θέμα αυτό.

«Η ενιαία τιμή του βιβλίου», υποστηρίζει - ανάμεσα σε άλλα - η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου «είναι ένα σύστημα, το οποίο σκοπό έχει να στηρίξει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα έκδοσης, κυκλοφορίας και προώθησης, όχι μόνο των ευπώλητων βιβλίων, αλλά και των έργων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, των ποιοτικών και των ειδικών βιβλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαιδευτική και πολιτιστική προαγωγή του λαού μας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απαραίτητη η στήριξη των πολλών μικρών και μεσαίων βιβλιοπωλείων, που έχουν άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι η Ενιαία Τιμή Βιβλίου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα μέτρο περιοριστικό για το βιβλίο το οποίο θα πρέπει να αρθεί. Αντιθέτως, αποτελεί ένα μέτρο προστατευτικό για το βιβλίο».

Ανέστειλε τη λειτουργία της η Ορχήστρα Μότσαρτ

Στην αναστολή της λειτουργίας της οδηγήθηκε η Ορχήστρα Μότσαρτ, που έχει ιδρύσει πριν από μερικά χρόνια ο θρυλικός αρχιμουσικός Κλαούντιο Αμπάντο, λόγω οικονομικών κυρίως δυσκολιών αλλά και εξαιτίας προβλημάτων υγείας του 80χρονου Αμπάντο. Η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας έγινε στις 11 του Γενάρη από τη διοίκηση του συνόλου.

Θυμίζουμε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κλείνουν ορχήστρες. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έκλεισαν οι δύο ορχήστρες και η χορωδία της δημόσιας τηλεόρασης, η Ορχήστρα των Χρωμάτων την οποία ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στην Ολλανδία έκλεισαν οι δύο ορχήστρες και η χορωδία της δημόσιας ραδιοφωνίας. Ακόμα, έκλεισε η δεύτερη όπερα της Νέας Υόρκης και 37 ορχήστρες της Γερμανίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπάντο έχει ιδρύσει τρεις ορχήστρες νέων με τελευταία την Ορχήστρα Μότσαρτ το 2004 που έχει έδρα την Μπολόνια. Το εν λόγω νεανικό συγκρότημα διέγραψε μια ενδιαφέρουσα διεθνή διαδρομή, χάρη στη σταθερή παρουσία του Αμπάντο, ο οποίος ήταν και ο συνιδρυτής του από κοινού με τον Κάρλο Μαρία Μπαντίνι. Πέρα από τον Αμπάντο, όμως, κατά καιρούς συνεργάστηκαν με την ορχήστρα διακεκριμένοι αρχιμουσικοί όπως ο Τζον Ελιοτ Γκάρντινερ και ο Τρέβορ Πίνοκ.

Παζάρι Βιβλίου

Διοργανώνεται και φέτος, για 18η συνεχή χρονιά από τα εκδοτικά σωματεία ΣΕΚΒ και ΕΣΕΒΕ, το Παζάρι Βιβλίου 2014. Σε ένα τεράστιο και ενιαίο για το σύνολο των εκδοτών περίπτερο στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), θα εκτεθούν, από την Παρασκευή 17 Γενάρη έως και την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, σχεδόν μισό εκατομμύριο βιβλία από 180 εκδοτικούς οίκους. Το 18ο αυτό Παζάρι Βιβλίου, το μεγαλύτερο που οργανώνεται στην Ελλάδα, θα λειτουργεί όλες ανεξαιρέτως τις μέρες της βδομάδας από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ