ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ «BP»
Δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά

Eurokinissi

Η προχτεσινή συμφωνία που σύναψαν η «Energean Oil» και η βρετανική «BP Oil Int.» για την παράδοση του συνόλου της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά.

Η εκτέλεση της συμφωνίας των δύο εταιρειών απαιτούσε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει την υφιστάμενη σύμβαση εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την οποία η «Energean» όφειλε να παραδίδει το σύνολο των ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Καβάλας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ). Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι έχουμε αφαίρεση της παράδοσης της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου από έναν ντόπιο μονοπωλιακό όμιλο, τα ΕΛΠΕ, στην αγγλική «BP». Βεβαίως, παραμένει το ερώτημα τι είδους αντάλλαγμα πήραν από την ελληνική κυβέρνηση τα «ΕΛΠΕ» ώστε να συναινέσουν στην άρση της αποκλειστικής προμήθειας των παραγόμενων ποσοτήτων από τον Πρίνο, καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες εκπρόσωποι της εταιρείας διέρρεαν ότι δε θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα που τους παρείχε ο νόμος. Να σημειωθεί ακόμη, ότι το 2009 τα ΕΛΠΕ απέκτησαν τα 1.200 πρατήρια λιανικής πώλησης καυσίμων που διέθετε η «BP», η οποία πλέον επιστρέφει στη χώρα για την προμήθεια αργού πετρελαίου που θα επεξεργάζεται σε δικά της διυλιστήρια στη Μασσαλία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Energean», με την τροποποίηση της σύμβασης η «ελληνική Πολιτεία αίρει ένα ακόμη σημαντικό πρόσκομμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι «η αγορά της παραγωγής πετρελαίου απελευθερώνεται». Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβρη ανοιχτή προειδοποίηση της εταιρείας προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναστείλει επ' αόριστον το γεωτρητικό της πρόγραμμα σε περίπτωση που δε συναινέσει στην τροποποίηση της σύμβασης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της «Energean»

Η εκτέλεση της συμφωνίας με την «BP» - ύψους 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχουν επίσημα ανακοινωθεί - είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της «Energean», το οποίο περιλαμβάνει τρεις νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο και άλλες δύο στο στο λεγόμενο «πεδίο Ε», δυτικά του Πρίνου. Επιπλέον, είναι βασικός υποψήφιος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε Κατάκολο και Ιωάννινα, τα οποία, σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις του προηγούμενου, διαθέτουν απολήψιμα αποθέματα που ανέρχονται στα 55 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία «Ratio» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες σε περιοχές του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού κόλπου, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει με ποσοστό 44,5% η αμερικανική επενδυτική εταιρία «Third Point».

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας «χαιρετίστηκε» και από το Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος τη συνέδεσε, αφενός, με την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί «να διασφαλίσει την παροχή ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» και, αφετέρου, με τις «επικείμενες προοπτικές έρευνας για νέα κοιτάσματα» στην επικράτεια της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η νορβηγική εταιρία «PGS» έχει προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εντός του 2014 θα ξεκινήσει ο πρώτος διεθνής «γύρος» παραχωρήσεων για την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Μεταρρυθμίσεις» για την κερδοφόρα αξιοποίηση γης

«Μεταρρυθμίσεις» στο ισχύον καθεστώς για τις χρήσεις γης και προκειμένου να τονωθούν οι «επενδύσεις» και η κερδοφορία του κεφαλαίου, κυρίως στον τουριστικό κλάδο, προτείνει μελέτη της Εθνικής Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία τα «δυνητικά έσοδα» που χάνονται λόγω των «στρεβλώσεων» φτάνουν στα 8 δισ. ευρώ το χρόνο. Η μελέτη έρχεται μετά από τις εμφανιζόμενες καθυστερήσεις ή και την «απροθυμία» των «επενδυτών» να υποβάλλουν προτάσεις για ορισμένα από τα φιλέτα δημόσιας γης, που προσφέρονται μέσω του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, τα φυσικά πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων για την αγορά γης και την κατασκευή υποδομών, κυρίως τουριστικής φύσης». Ως εμπόδιο αναφέρονται οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες που αφορούν τουλάχιστον το 10% της ελληνικής γης, σημειώνοντας ότι το κράτος διεκδικεί σχεδόν το 60% της γης και οι ιδιώτες το 50%, ενώ οι δασικές διεκδικήσεις του κράτους βασίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945. «Εξίσου σημαντική» χαρακτηρίζουν την αποσαφήνιση των χρήσεων γης για κάθε γεωτεμάχιο. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, η «διόρθωση των στρεβλώσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση γης» θα επιφέρει επιπλέον τουριστικά έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ και επιπλέον τουριστικές επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 8,1 δισ. ευρώ το χρόνο. Σημειώνουν, επίσης, ότι τα εν λόγω ποσά αφορούν μόνο σε ένα μέρος της οικονομίας, καθώς άμεσα ή έμμεσα θα επωφεληθούν και άλλοι κλάδοι, όπως η βιομηχανία και η Ενέργεια. Στο «διά ταύτα» προτείνουν την αποσαφήνιση των χρήσεων γης, εθελοντικές ανταλλαγές ιδιωτικών γεωτεμαχίων με δημόσιες εκτάσεις αντίστοιχης αξίας, νομιμοποιήσεις κτισμάτων σε «αποδεκτές περιοχές».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ζημιώνεται ο λαός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την παράδοση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου στην ΒP

Σε ανακοίνωσή του για την παράδοση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου στην ΒP το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η σύμβαση, με την οποία παραδίδονται προς εκμετάλλευση στο βρετανικό μονοπώλιο BP τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής Πρίνου - Καβάλας, αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την οποία διαφημίζει και στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας.

Από τη συμφωνία αυτή κερδισμένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, ενώ θα ενισχυθούν οι ήδη οξυμένοι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς. Ζημιωμένος θα είναι ο λαός, που βλέπει τον ορυκτό πλούτο της χώρας να παραδίνεται στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ζημιωμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας με νέες περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον που η εμπειρία, από τη δράση των μονοπωλίων της Ενέργειας, δείχνει ότι θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γι' αυτό απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, αποδέσμευση απ' την ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας θα αξιοποιεί την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και την έρευνα εγχώριων κοιτασμάτων με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Ανάκαμψη 3% κατέγραψε το Νοέμβρη του 2013, σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2012, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, όσο και συνολικά στην ΕΕ. Η Γερμανία εμφανίζει ρυθμό αύξησης 4%, η Γαλλία 1,6% και η Ιταλία 1,4%, ενώ άλμα 13,2% καταγράφεται στην Ιρλανδία. Σε πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν η Ελλάδα (6,2%), Φινλανδία (0,5%) και Δανία (1,4%)

«Ψάχνονται» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

«Εμπλοκές» καταγράφονται γύρω από την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημερινός μεγαλομέτοχος στις 4 «συστημικές» τράπεζες, ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος για τη Γιούρομπανκ το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Να σημειωθεί ότι θα εκτιμηθούν το εύρος των επισφαλειών και στη συνέχεια το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση, η νέα ανακεφαλαιοποίση της Γιούρομπανκ θα έφτανε σε 2 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ