ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βαθιά αντιδραστικές τομές στα πανεπιστήμια

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την απόρριψη υποψήφιας κοσμήτορα

Ενα νέο κρούσμα ήρθε αυτές τις μέρες να επιβεβαιώσει τον άκρως αντιδραστικό ρόλο που παίζουν τα Συμβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ και το στόχο τους να επιταχύνουν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου καταργώντας έως και την αρχή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθήνας απέρριψε την υποψηφιότητα της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το σκεπτικό ότι η καθηγήτρια εναντιώθηκε στο νόμο - πλαίσιο. Η Ε. Καραμαλέγκου ήταν η μοναδική υποψήφια για τη θέση και έχει εμπειρία από διάφορες διοικητικές θέσεις στο ίδρυμα τώρα αλλά και στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνέντευξή της με τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης επέμεναν να της κάνουν ερωτήσεις για τη στάση της γύρω από το νόμο - πλαίσιο και εκείνη επέμεινε στο δικαίωμά της να ασκεί κριτική σε ό,τι θεωρεί στραβό και λαθεμένο. Τελικά, η απόφαση του Συμβουλίου για την υποψηφιότητά της, που δημοσιεύτηκε επίσημα χτες, ήταν αρνητική.

Με αφορμή το νέο αυτό κρούσμα, που φανερώνει το ρόλο των Συμβουλίων Διοίκησης, το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η άρνηση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του ΕΚΠΑ να εγκρίνει αυτές τις μέρες, σε συνεδρίασή του, τη μοναδική υποψηφιότητα της κας Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με το επιχείρημα ότι "εναντιώθηκε στο νόμο, άρα και δεν θα συνεργαστεί για την εφαρμογή του", όπως δημοσιοποιήθηκε από μερίδα του Τύπου, κάνει καθαρό ότι ο ρόλος αυτός των οργάνων είναι μέρος μιας βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής που ξετυλίγεται στα πανεπιστήμια και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά και καθαρά από το σύνολο των παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας!

Η απόφαση του ΣΙ του ΕΚΠΑ αποδεικνύει έμπρακτα τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων θεσμών που έφερε για τα πανεπιστήμια ο νόμος - πλαίσιο και η κυβέρνηση. Τα ΣΙ, με το ρόλο και τη θέση τους, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, συντάσσουν και προωθούν στα όργανα και τις λειτουργίες του πανεπιστημίου τη λογική της επιχειρηματικότητας. Γι' αυτό και στη συγκρότησή τους συναντήθηκαν φανταχτερά πανεπιστημιακά ονόματα με στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων. Η δήλωση υποταγής από τους υποψηφίους είναι η συνέχεια της εκδίωξης του φοιτητικού κινήματος και των οργάνων του από τις λειτουργίες και τα όργανα των πανεπιστημίων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτά! Στόχος, να ανοίξει πλέρια ο δρόμος για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων, τη βίαιη προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Είναι στο χέρι των συνεπών με την επιστήμη τους και τις ανάγκες της νεολαίας για ολόπλευρη επιστημονική γνώση, πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων, να αντιπαλέψουν τις αντιδραστικές εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, τη μετατροπή των σπουδών και Ιδρυμάτων σε συμπληρωματική υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές εξελίξεις στις πανεπιστημιακές σπουδές είναι μέρος της πάλης για τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας, μπορεί και πρέπει να γίνει πεδίο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης για το φοιτητικό κίνημα σε κοινή πάλη με το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ

Την απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η "δήλωση υποταγής" από τους υποψηφίους είναι συνέχεια της εκδίωξης του φοιτητικού κινήματος, των εργαζομένων και των οργάνων τους από τις λειτουργίες και τα όργανα του πανεπιστημίου, με στόχο να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, την προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν αυτήν την απόφαση. Να παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, στη μετατροπή των ιδρυμάτων σε συμπληρωματική υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Να παλέψουν για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα».

Περιοδεία του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ

Η διαρκής και συστηματική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες. Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που παρακολουθούν τα προγράμματά του. Στο σύνολο των 53 μονάδων υποκατάστασης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υπάρχει μόνο μία μονάδα επανένταξης. Στο Τμήμα Ερευνας του Οργανισμού εργάζεται μόνο μια υπάλληλος. Τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ: «Είμαστε εργαζόμενοι - φαντάσματα, δουλεύουμε κανονικά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε», επισημαίνουν. Επιβάλλεται να αναθεωρηθεί η φιλοσοφία που διέπει τον Οργανισμό, καθώς η συντήρηση κυριάρχησε, η απεξάρτηση και η πρόληψη μπαίνουν στη γωνία. Επιβάλλεται οι δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση να είναι δημόσιες, δωρεάν και υψηλών προδιαγραφών.

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που έθεσαν χτες οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, κατά τη διάρκεια περιοδείας που έγινε στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ.

«Η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζετε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ είναι κοινή με την αιτία που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τη βαρβαρότητα, τη ζούμε όλοι μας. Το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτήν. Οι εργαζόμενοι να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη έχοντας στο στόχαστρο αυτούς που έχουν την ευθύνη: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ. Μιλούν διάφοροι για τα μνημόνια. Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι η θέληση των εργοδοτών, των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο Γ. Πέρρος, και υπενθύμισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», που περιελάμβανε «όλα όσα ζούμε σήμερα, κατάργηση εργασιακών σχέσεων, σταθερού χρόνου δουλειάς, μείωση μισθών, την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων (Παιδεία, Υγεία, ΔΕΗ κ.ά.) κι έδινε τα πάντα στους ιδιώτες. Ευαγγέλιό τους είναι ο ιδιωτικός τομέας και ήδη το έχουν κάνει πράξη. Τότε έλεγαν ότι θα φάμε με χρυσά κουτάλια...».

«Ποια είναι η αιτία που σήμερα ο ΟΚΑΝΑ είναι σε αυτήν την κατάσταση; Θέλουν όλες τις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση στα νύχια του μεγάλου κεφαλαίου ή να αναγκάσουν τους χρήστες υπηρεσιών να πληρώνουν. Δεν γίνεται να βάλουμε αυτόν που δημιουργεί το πρόβλημα να το λύσει», σημείωσε ο Γ. Πέρρος, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλουν να γίνει ο αγώνας κατά των ναρκωτικών κτήμα της εργατικής τάξης, να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος που σήμερα έχει εκφυλιστεί. «Δεν μπορεί ένα συνδικάτο, είπε, να είναι υποχείριο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της εργοδοσίας. Ως ταξικό εργατικό κίνημα μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων. Οσο τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν τα αφεντικά, οι εργοδότες, τα μεγάλα συμφέροντα, αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν».

Συναυλία διαμαρτυρίας για τα ΕΠΑΛ

Αύριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά

Συναυλία διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο το απόγευμα στον Πειραιά το Συντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν:

«Κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ να μην πληρώσει φράγκο για τη μεταφορά του και το γεύμα στο σχολείο. Πάσο απεριορίστων διαδρομών και δωρεάν γεύμα (δύο σάντουιτς κι ένα χυμό τη μέρα) σ' όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους. Κανένα τμήμα να μη συγχωνευτεί. Κανένας μαθητής και καθηγητής στο δρόμο. Να ξαναλειτουργήσουν τα τμήματα και οι ειδικότητες που έκλεισαν. Καμία απόλυση καθηγητή. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Λείπουν 90 εκπαιδευτικοί από δημοτικά - νηπιαγωγεία

Να καλυφτούν εδώ και τώρα όλα τα κενά σ' εκπαιδευτικούς ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Με αυτό το αίτημα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Σωκράτης» κι εκπρόσωποι των γονιών διοργανώνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής και καλεί την Τρίτη 21 Γενάρη σε συγκέντρωση την ίδια ώρα στο υπουργείο Παιδείας. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τρίτης κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας.

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί όλους τους μαζικούς φορείς να κάνουν δική τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις για τη μόρφωση των παιδιών, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και τους συλλόγους εκπαιδευτικών που στις περιοχές τους έχουν κενά στα σχολεία να συντονίσουν τη δράση τους. Να διεκδικήσουν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς ελλείψεις.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, 90 είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε πρωινά και ολοήμερα. Περίπου 22 τάξεις δεν έχουν δάσκαλο και 8 τμήματα νηπιαγωγείων είναι κλειστά. Λείπουν 8 νηπιαγωγοί, 28 δάσκαλοι, 6 αγγλικών, 5 εικαστικών, 11 φυσικής αγωγής, 10 μουσικής, 9 πληροφορικής, 4 θεατρολογίας και 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ