ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δέχεται δανεισμό που θα βαρύνει τους εργαζόμενους

Το σχέδιο δανειοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συζητήθηκε, χτες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ενα σχέδιο που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία στην πλειοψηφία των δήμων έχουν γίνει δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση από το κράτος, με αποτέλεσμα μια σειρά υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι να σταματούν, να υπολειτουργούν ή να παραδίδονται σε ιδιώτες. Και βέβαια, η χτεσινή συζήτηση έγινε με την ΚΕΔΕ να έχει αποδεχτεί και να έχει δώσει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους κουτσουρεμένους κατά 60% πόρους των δήμων την τελευταία τετραετία, που οδηγούν σε μεγαλύτερα χαράτσια για τους δημότες. Παράλληλα, αντιστέκεται μόνο στα... χαρτιά μπροστά στις νέες περικοπές των χρηματοδοτήσεων που έχουν εξαγγελθεί για το 2014 και που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην τοποθέτησή του είπε πως αποτελεί πρόκληση τα επόμενα χρόνια το πώς θα περάσει η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. «Για τη χρηματοδότηση ως Ταμείο, είπε, πήραμε μια πρωτοβουλία και με προσπάθεια δύο ετών υπογράψαμε σύμβαση με την ΕΤΕπ για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, ανέπτυξε τις... προσφορές του Ταμείου (όπως λόγου χάρη επιτόκια και όρους δανειοδότησης «ιδιαίτερα ελκυστικούς») και υπογράμμισε πως «τα έργα που μπορούν και εντάσσονται σε αυτή τη δράση αφορούν όλα τα συνήθη έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν και μια κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μεταφορές, οδικό δίκτυο, αναβάθμιση κτιρίων, χώροι πρασίνου, αποκατάσταση ανοικτών χώρων, εκπαιδευτικές - αθλητικές εγκαταστάσεις». Πρόσθεσε ακόμα πως «στα αναπτυξιακά προγράμματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπερχρεωμένοι δήμοι εφόσον τα έργα είναι ανταποδοτικά και δεν επιβαρύνουν την οικονομική λειτουργία τους».

Οι δανειοδοτήσεις των δήμων για να πληρώσουν τους εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές εισφορές, να λειτουργήσουν υπηρεσίες και να εκτελέσουν έργα είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται σε δήμους σε όλο τον κόσμο και που όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά το επιτείνει. Πολλοί δήμοι σε ευρωπαϊκές χώρες είναι χρεωμένοι σε τράπεζες. Συγκεκριμένα:

1. Στην Ιταλία, στην πόλη Ρεκανάτι, με 22.000 κατοίκους, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη ιδιωτικοποιήθηκε το πάρκο της πόλης, έκλεισαν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μειώθηκαν τα βοηθήματα προς τους ηλικιωμένους και ανεστάλησαν έργα.

2. Στο δήμο του Σεντ Ετιέν, στη Νοτιοανατολική Γαλλία, αυξήθηκαν δύο φορές οι φόροι, μειώθηκε κατά τα 2/3 το σχέδιο ανακαίνισης του τοπικού μουσείου και ματαιώθηκε η κατασκευή γραμμής τραμ.

3. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Ετσι άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, για εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα, ή αυξάνοντας πολύ σε άλλες τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου.

4. Στην Ισπανία, οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας βασίζουν τα έσοδά τους σε μεγάλο βαθμό στη φορολογία.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι για τους χρεωμένους στις τράπεζες δήμους, ο «Καλλικράτης» προβλέπει το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». Το «Παρατηρητήριο» μετά από τρεις μήνες και αν υπάρχουν αποκλίσεις στα οικονομικά, προβλέπει την ένταξη του δήμου σε «πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης», με συνέπειες τον περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων, όπως είναι τα τέλη και οι τοπικοί φόροι. Ετσι, το όποιο εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων θα ισοσκελίζεται με δανεισμό, ο οποίος θα επιβαρύνει συνολικά τους εργαζόμενους με την επιβολή πρόσθετων φόρων, τροφείων στους παιδικούς σταθμούς ή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (π.χ. προγράμματα Πρόνοιας) που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο καταργεί φορείς και οδηγεί σε απολύσεις

Στην κατάργηση 19 φορέων και στην απόλυση ή ένταξη των εργαζομένων τους στη διαθεσιμότητα προχωρά η κυβέρνηση, μέσω σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε για διαβούλευση. Οπως έγινε γνωστό, καταργούνται 12 φορείς και 4 νομικά πρόσωπα, ενώ συγχωνεύονται 3 κλαδικά ερευνητικά κέντρα σε 1 καθώς και 2 νομικά πρόσωπα και 1 δημόσια υπηρεσία γίνονται ένα νέο νομικό πρόσωπο.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των αντίστοιχων Δημοσίου Δικαίου «εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας».

Συγκεκριμένα, οι φορείς που εντάσσονται στο σχέδιο νόμου είναι: Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών, Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, Οργανισμός Κωπαΐδας, Κεντρική Αγορά Πατρών, Εθνικό Ιδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας.

Σε συγχώνευση οδηγούνται το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας που θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο, τον Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας και το Ταμείο Εθνικού Στόλου συγχωνεύονται στο νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η νέα αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων. Οπως τονίζεται, με την ψήφισή του, οι εργαζόμενοι θα αξιολογούνται με ανώτατα ποσοστά, όπως «με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ είχε η υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Ε. Καραμολέγκου. Νωρίς χτες το απόγευμα, ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κερατέας, όπου ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς πως είναι θύμα της απαγωγής. Υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, ένας από τους απαγωγείς συνελήφθη. Αναζητούνται άλλοι δύο δράστες.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ έρευνα για την επίθεση φασιστοειδών που έκοψαν το αφτί Ιρανού μετανάστη στην πλατεία Μεταξουργείου διατάχτηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας βάσει δημοσιευμάτων. Την έρευνα θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας για εγκλήματα ρατσιστικής βίας. Υπενθυμίζεται ότι η μαρτυρία του μετανάστη έγινε γνωστή μετά από αναφορά των «Γιατρών του Κόσμου». Σύμφωνα με όσα είπε ο Σαΐντ, «τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες με πλησίασαν, καθώς περπατούσα μιλώντας στο τηλέφωνο, με χτύπησαν κι ένας από αυτούς μου έκανε κεφαλοκλείδωμα. Με τα δόντια του έκοψε το αφτί μου, αιμορραγούσα και το αφτί μου έπεσε στο έδαφος. Ενας φίλος μου με είδε, πήγαμε με το κομμένο αφτί στο νοσοκομείο, αλλά η συγκόλληση δεν πέτυχε κι έτσι έχασα το αφτί μου».

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» που είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία των δύο νέων έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» στο Νέο Ηράκλειο τον περασμένο Νοέμβρη.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Απαράδεκτο το πρόγραμμα

Την πλήρη αντίθεση σχετικά με το σχέδιο δανειοδότησης των δήμων εξέφρασε χτες, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά. Η Ε. Παντελάκη, που ήταν και η μόνη από πλευράς παρατάξεων που διαφώνησε με το οικονομικό σχέδιο το οποίο αναπτύχθηκε, τόνισε:

«Εμείς διαφωνούμε πλήρως με αυτό το πρόγραμμα. Το θεωρούμε απαράδεκτο και πρέπει ν' αποσυρθεί αυτή η σκέψη. Δεν είναι δυνατό, σε τέτοια οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι δήμοι, αντί να πάρουν μια ελάχιστη χρηματοδότηση από το κράτος για να κάνουν έργα που θα ωφελήσουν τον κόσμο, να δανείζονται για να κάνουν έργα. Δε γίνεται να προχωρήσει αυτό το πράγμα. Δε γίνεται να κάνει "παιχνίδι" η ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην πλάτη του ελληνικού λαού και των εργαζομένων».

Προσφορές

Ο Γιάννης Βεντούρας προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου.

Ο Παπακώστας Ιωάννης, από το Βυθό Πενταλόφου Κοζάνης, προσφέρει για ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Η Δέσποινα Λαμπαδά προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση και τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ταύρου - Μοσχάτου πρόσφερε στο ΚΚΕ 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ταύρου.

Ο Γ. Λ. προσφέρει 150 ευρώ, στη μνήμη του Κ. Μ., για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Το παράρτημα Πρέβεζας της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΔΣΕ προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ για την Οικονομική του Εξόρμηση.

Εμπρησμός στο γραφείο του Γ. Μιχελάκη

Επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε προχτές αργά τη νύχτα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη στην οδό Αμερικής στον 4ο όροφο. Την ώρα της επίθεσης δε βρισκόταν κανείς στο γραφείο. Οι δράστες τοποθέτησαν τον εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του γραφείου και από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση κατά του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.»

ΜΑΤ σε καταυλισμό Ρομά

Διμοιρία των ΜΑΤ με εισαγγελέα μπήκαν χτες γύρω στις οκτώ το πρωί στον τσιγγάνικο καταυλισμό στην περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, πραγματοποιώντας έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι μένουν σε αυτόν.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει απόφαση της Πολεοδομίας για κατεδάφιση του καταυλισμού για τις 25 Φλεβάρη, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει, αφού ο δήμαρχος Μεγάρων έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης, για ν' αποτρέψει τη μετεγκατάστασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ