ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βροχές μετά τα χιόνια

Θυελλώδεις άνεμοι προβλέπονται από σήμερα, ενώ  από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά 

Μετά τους δυνατούς βοριάδες και τις χιονοπτώσεις που «έντυσαν» στα λευκά την ηπειρωτική Ελλάδα τις μέρες των Χριστουγέννων, σειρά τώρα έχουν οι ισχυροί νοτιάδες που θα αυξήσουν τη θερμοκρασία, αλλά όμως θα προκαλέσουν έντονες καταιγίδες. Ετσι λοιπόν με βροχές, και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν μέχρι και τα 9 Μποφόρ, «φεύγει» αυτή η χρονιά, ενώ χιονοπτώσεις θα υπάρξουν σε ελάχιστες μόνο ορεινές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, για σήμερα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι πολύ ισχυρές, ενώ οι πολύ δυνατοί νοτιάδες θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους θελήσουν να αφήσουν το «κλεινόν άστυ» τις επόμενες μέρες. Πάντως η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, αφού θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές της χώρας από 2 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου, χτες το πρωί στις 6 επιτράπηκε ξανά ο απόπλους από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά, που είχε απαγορευτεί από την Τρίτη το πρωί, αφήνοντας έτσι αποκλεισμένα όλα τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Πάντως όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες μέρες εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ξανά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τόσο στο Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό, όσο και στο Ιόνιο πέλαγος.

Πιο αναλυτικά η ΕΜΥ προβλέπει στη Δυτική Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές, που τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, που σταδιακά θα αυξηθούν και αργότερα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ισχυροί μέχρι θυελλώδεις, αλλά γρήγορα στο Ιόνιο, και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Αιγαίο, θα γίνουν τοπικά πολύ θυελλώδεις.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και στα πελάγη τοπικά πολύ θυελλώδεις, που αργότερα στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Από την Παρασκευή το βράδυ και μέχρι την Πρωτοχρονιά οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει ακόμη περισσότερο και θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, ενώ αναμένονται νέες χιονοπτώσεις στην ορεινή Ελλάδα. Ιδιαίτερα από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει αισθητά, ενώ οι άνεμοι από νοτιάδες θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα πνέουν βοριάδες.

Β' ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι σε συμπτύξεις και κλείσιμο σχολείων

Την πολιτική των συμπτύξεων τμημάτων από την κυβέρνηση με την ανοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρατηρείται σε σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, σε αυτή σημειώνουν: «Είναι γνωστή η ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το έντονα οξυμένο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού, αλλά και με ποιους τρόπους η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να το λύσουν. Στην προσπάθειά τους αυτή και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των καθηγητών, αλλά και των μαθητών - γονιών για τη λειτουργία των σχολείων σε πρωινή βάρδια, προχώρησαν σε συμπτύξεις τμημάτων.

Θα μας βρουν αντίθετους σε οποιαδήποτε ενέργειά τους που έχει στόχο το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολείων».

Οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για σχολεία με 25 μαθητές ανά τμήμα, κάθε σχολείο να έχει το κτίριό του, κάθε κτίριο να έχει τον απαραίτητο αριθμό τμημάτων - αιθουσών (τουλάχιστον 2-3 αίθουσες απ' αυτές που χρησιμοποιούνται), αλλά και όλους τους λειτουργικούς χώρους (αίθουσα τελετών, εργαστήρια, βιβλιοθήκη κλπ.).

Ζητάμε να προωθηθούν προσωρινές λύσεις που υποβαθμίζουν τη λειτουργία των σχολείων της Γενικής και Τεχνικής εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργία είναι περισσότερο υποβαθμισμένη».

Χιονισμένη Πρωτοχρονιά

Καταιγίδες, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, νέα πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας αναμένονται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το 2000 «φεύγει» και μαζί του και η χιλιετηρίδα κάνοντας αισθητή την αποχώρησή τους και μέσα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Για κάποιους ήταν όμορφα αφού πρόσφεραν απλόχερα το τοπίο που περιγράφει το τραγούδι «χιόνια στο καμπαναριό» αλλά για κάποιους άλλους τα χιόνια δεν είναι και τόσο... ευπρόσδεκτα, όπως στα απομονωμένα χωριά όπου ζουν πλέον μόνο γέροντες. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ήταν ευπρόσδεκτες και στις πόλεις λόγω των τσουχτερών τιμών του πετρελαίου και της ΔΕΗ.

Πάντως όπως και να έχει, τα χιονισμένα τοπία θα είναι πάντα όμορφα. Αρκεί να μην περιμένουμε πότε θα χιονίσει για να δούμε άσπρες μέρες.

Ρύπανση στον Αξιό

Σοβαρά είναι τα προβλήματα ρύπανσης του Αξιού που καταγράφηκαν σε έρευνα που έγινε ύστερα από συνεργασία των οικολογικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο ποταμός ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα εργοστασίων στις περιοχές Γκόστιβαρ και Τέτοβο και δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων, καθώς και 12 μικρότερων πόλεων της γειτονικής μας χώρας. Δύο παραπόταμοι του Αξιού διοχετεύουν διάφορες επικίνδυνες ουσίες, όπως οξέα, ενώσεις χρωμίου κ.ά. από βυρσοδεψεία, αλλά και από σφαγεία. Στο Βέλες υπάρχουν δύο εργοστάσια μολύβδου και ψευδαργύρου και εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων με επανειλημμένες διαρροές υδροφθορικού οξέως. Επίσης στο ελληνικό έδαφος ο Αξιός ρυπαίνεται από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων. Αλλα σοβαρά προβλήματα που απειλούν το Δέλτα και την κοίτη του Αξιού είναι η λαθροθηρία, οι εκτεταμένες αμμοληψίες, η υπερβόσκηση, οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις και κτίσματα, καθώς και τα απορρίμματα.

Ηδη τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιήθηκαν στα υπουργεία Περιβάλλοντος των δύο χωρών, όπως και στα υπουργεία Εξωτερικών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε από όλους τους φορείς να προχωρήσουν όχι μόνο στην καταγραφή, αλλά και την αναζήτηση λύσεων τεχνικών και διαχειριστικών, καθώς και εφαρμογής τους με διακρατική συνεργασία.

Προσφυγή στο ΣτΕ από υποψηφίους

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, κατέθεσαν αποτυχόντες υποψήφιοι από τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ παραβιάζονται οι διατάξεις περί ισότητας.

Οι υποψήφιοι προσφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο, επαναφέροντας το γνωστό θέμα που προέκυψε από τις τελευταίες εξετάσεις κατά τις οποίες πολλοί μαθητές με υψηλή βαθμολογία αποκλείστηκαν από την είσοδό τους στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οπως σημειώνουν, με την αλλαγή του συστήματος που επιτρέπει την εγγραφή σε μια σχολή και δίνει τη δυνατότητα να ξαναδώσει ο υποψήφιος εξετάσεις, δημιουργείται ανισότητα γιατί κάποιοι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους με βάση την παλιά διάταξη (δηλαδή της μη δυνατότητας εγγραφής σε σχολή, εφόσον θέλει να ξαναδώσει εξετάσεις), δήλωσαν μόνο σχολές της πρώτης επιλογής, με αποτέλεσμα, λόγω της ανόδου των βάσεων, να μην περάσουν σε καμία σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Αυτό δημιουργήθηκε και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους γνώριζαν το βαθμό του απολυτηρίου τους και δήλωσαν μόνο σχολές που πραγματικά ήθελαν να εγγραφούν, έτσι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, αφού δήλωσαν περιορισμένο αριθμό σχολών, ενώ άλλοι υποψήφιοι με χαμηλότερη βαθμολογία, που δήλωσαν όμως πολλές σχολές, κατάφεραν να εισαχθούν.

Οι υποψήφιοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητούν την άρση της ανισότητας αυτής και ζητούν να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν νέα μηχανογραφικά δελτία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας προκηρύσσει το 8ο Τακτικό της Συνέδριο για τις 8-10 Μάρτη 2001. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα.

Αθήνα, 20.12.2000

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΛ. ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠ. ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Αύριο η δίκη του Ιταλού

Για αύριο Παρασκευή αναβλήθηκε η δίκη του 52χρονου Ιταλού Φραντζέσκο Προυντεντίνο, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και φέρεται να είναι το υπ' αριθμόν ένα στέλεχος της μαφιόζικης οργάνωσης «Σάκρα Κορόνα Ουνιτά». Ο Ιταλός συνελήφθη στις 22.12.2000 στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης από μέλη της Ομάδας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής που έδρασαν σε συνεργασία με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελέας του άσκησε δίωξη για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και ο ίδιος ζήτησε τριήμερη αναβολή για να απολογηθεί. Χτες οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ομως εξαιτίας απουσίας μεταφραστή, ζητήθηκε εκ νέου αναβολή και έτσι η απολογία του 52χρονου Ιταλού αρχιμαφιόζου αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή.

Ο Φρ. Προυντεντίνο εμφανίζεται ως ηγετικό στέλεχος της Μαφίας, που δρα κυρίως στη Νότιο Ιταλία και φέρεται να έχει διαπράξει δολοφονίες, εκβιασμούς και άλλες εγκληματικές πράξεις, όπως λαθρεμπόριο όπλων και τσιγάρων.

Για τη σύλληψή του είχε εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» από την Ιντερπόλ, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των δικαστικών αρχών του Λέτσε, από το 1995.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ