ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνέχιση διαπραγματεύσεων στη Γενεύη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας σε δηλώσεις του στη Γενεύη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας σε δηλώσεις του στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζονταν έως χτες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στις 22 Γενάρη στην Ελβετία ανάμεσα στη Συριακή κυβέρνηση και το λεγόμενο «Εθνικό Συνασπισμό» (μια από τις ομάδες των αντιπολιτευομένων). Μια πρώτη προσέγγιση στη συνδιάσκεψη που ονομάστηκε «Γενεύη 2» είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Κυριακή σχετικά με την ασφαλή απομάκρυνση γυναικόπαιδων από την πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας και την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η συμφωνία δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, ενώ ο κυβερνήτης της πόλης Ταλάλ Μπαράτζι σημειώνει ότι το βασικό εμπόδιο για την απομάκρυνση των αμάχων και την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η παραμονή ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών και η ρίψη σποραδικών πυρών στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Βασικό πρόβλημα στις συναντήσεις των δύο πλευρών με το διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι ήταν οι (γνωστές) διαφωνίες αμφοτέρων πλευρών πάνω στη σύνθεση ενός συριακού «κυβερνητικού μεταβατικού φορέα», στον οποίο η συριακή «αντιπολίτευση», δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απαιτούν να μην έχει κανένα ρόλο ο Σύρος νυν Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Παράλληλα, τις αρνητικές αντιδράσεις της συριακής «αντιπολιτευτικής» αντιπροσωπείας προκάλεσε η χτεσινή κατάθεση ενός εγγράφου - διακήρυξη αρχών από τη μεριά της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία δεν αναφερόταν η μετάβαση εξουσίας, αλλά η δυνατότητα επιλογής από το συριακό λαό ενός πολιτικού συστήματος «δίχως επιβεβλημένες φόρμουλες από το εξωτερικό», με σεβασμό για την ακεραιότητα της χώρας, την αποκατάσταση του κλεμμένου της εδάφους και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας και εξτρεμισμού». Δυσκολίες σημειώθηκαν χτες και στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Παρόλα αυτά, έως χτες βράδυ, οι αντιπροσωπείες αμφοτέρων πλευρών δήλωναν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Προετοιμασία για την παραπέρα εκμετάλλευση των λαών

ΝΤΑΒΟΣ.--

Τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η σύναξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των πολιτικών ηγετών που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, στο Νταβός της Ελβετίας και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκλήρωσε τις τριήμερες συνεδριάσεις του το περασμένο Σαββάτο. Στο Φόρουμ επικράτησαν συγκρατημένες εκτιμήσεις για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και γενικά στον κόσμο, αλλά και επίγνωση ότι αυτή θα είναι αναιμική και εύθραυστη. Την τελευταία μέρα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το κοινό νόμισμα, Ολι Ρεν, είπε ότι: «Η υπαρξιακή αγωνία για το ευρώ πέρασε», ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε τη βούλησή του για χρήση όλων των επιτρεπόμενων από τις συνθήκες εργαλείων για την προστασία του ευρώ. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «εάν επιθυμούμε βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να πολεμήσουμε για δομικές μεταρρυθμίσεις ξανά και ξανά, μιας και ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα. Εάν θέλουμε να εργαστούμε για την αειφορία θα πρέπει να έχουμε κατά νου πώς θα πρέπει να αποφύγουμε τις μεγάλες ανισότητες, αλλιώς θα αποτύχουμε». Φρένο στην υπέρμετρη αισιοδοξία έβαλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υπενθύμισε ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία ευνοούν περισσότερο τους πλούσιους, κάνοντας την απόσταση που τους χωρίζει από τους φτωχούς μεγαλύτερη.

Επίσης ο Τζερόεν Ντισσελμπλούμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προεδρεύει του Eurogroup, επανέλαβε τις ανησυχίες σχετικά με το ότι ακόμη και εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί, η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει με βραδύ ρυθμό.

Επίσης τα πρόσφατα μέτρα περικοπών των δημόσιων δαπανών και νέων φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ.Ολάντ, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Π.Μοσκοβισί ως ζήτημα που θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Νέα επιδρομή των ΗΠΑ

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Μία ακόμη αεροπορική επιδρομή στη νότια Σομαλία με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ΗΠΑ. Υποτίθεται με στόχο την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών των Σομαλών ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται ανταποκριτής του BBC στη Σομαλία, οι πύραυλοι σκότωσαν το διοικητή της Αλ Σαμπάμπ, Σαχάλ Ισκουντχούκ, και άλλα τέσσερα άτομα που συνταξίδευαν με το ίδιο κομβόι οχημάτων έξω από το λιμάνι της πόλης Μπάραγουε, περίπου 177 χιλιόμετρα από τη Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της χώρας.

Η νέα αεροπορική επιδρομή σημειώνεται μόλις τρεις βδομάδες μετά την ανοικτή παραδοχή των ΗΠΑ στις αρχές του μήνα πως έχουν αναπτύξει στη Σομαλία «μία μικρή ομάδα στρατιωτικών συμβούλων» με στόχο να υποστηρίξουν την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης που δρα στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς πρόωρες κάλπες

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκονται πλέον τα αστικά κόμματα της Σερβίας έπειτα από την απόφαση του κυβερνώντος «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 16 Μάρτη, παράλληλα με τις επαναληπτικές εκλογές για το δήμο του Βελιγραδίου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει με ανανεωμένη εντολή «μεταρρυθμίσεις» κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η επίσημη απόφαση για τη διεξαγωγή των πρόωρων σερβικών εκλογών θεωρείται θέμα ελάχιστου χρόνου και δεν επισημοποιήθηκε χτες, καθώς το περασμένο 24ωρο πραγματοποιούνταν στις Βρυξέλλες ο 21ος γύρος συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας, με τη συμμετοχή της σερβικής ηγεσίας και τη μεσολάβηση της ΕΕ. Κεντρικά ζητήματα των συνομιλιών ήταν θέματα που αφορούν στο δικαστικό σύστημα και τη συγκρότηση Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου...

Στην Πρίστινα πάντως, η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών ανέβασε το θερμόμετρο στις σχέσεις με το Βελιγράδι, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στο προτεκτοράτο τη διεξαγωγή των σερβικών βουλευτικών εκλογών, αν και οι πολίτες σερβικής εθνικότητας που έχουν διπλή υπηκοότητα, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές και στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτά ενώ στη διάρκεια επιχείρησης της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, συνελήφθη, υπό άγνωστη αιτία και με ασαφές κατηγορητήριο, ο υποψήφιος δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην τελική ευθεία για προεδρικές εκλογές

KAΪΡΟ.--

Η χτεσινή προαγωγή του στρατηγού, υπουργού Αμυνας, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, από το αιγυπτιακό «Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων» σε στρατάρχη, θεωρήθηκε ως το τελευταίο «σκαλοπάτι» για την υποψηφιότητά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες (σύμφωνα με προχτεσινή απόφαση του μεταβατικού προέδρου Αντλι Μανσούρ) θα προηγηθούν τελικά των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να διεξαχθούν το νωρίτερο στις 17 Φλεβάρη και το αργότερο στις 18 Απρίλη.

Επιπλέον, το συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού αποφάσισε ως «διάδοχο» του ελ Σίσι στο υπουργείο Αμυνας το στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, αμέσως μόλις ο πρώτος υποβάλλει την παραίτησή του επισημοποιώντας την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά τις νέες βίαιες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντα πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι το περασμένο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την τρίτη επέτειο από τις λαϊκές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Στις Σαββατιάτικες εκδηλώσεις δεν έλειψαν και μαζικές συγκεντρώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας του στρατάρχη ελ Σίσι, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Στη διάρκεια συγκρούσεων ή και επιθέσεων του Σαββάτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 240 άλλοι.

Για σήμερα Τρίτη, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν απευθύνει έκκληση για νέες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της μεταβατικής κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι στην αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης για την εξουσία και την εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας, με προβαλλόμενη διαφορά το θέμα της θρησκείας, έχουν εγκλωβιστεί σημαντικές μάζες εργαζομένων.

ΙΣΡΑΗΛ
Πρόταση «για παλαιστινιακό κράτος με εποίκους»

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η «ακραία και ριψοκίνδυνη» απόρριψη της πρότασης για παραμονή Εβραίων εποίκων σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος αποδεικνύει ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν επιθυμεί την ειρήνη, ισχυρίστηκε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της αντίπαλης πλευράς, λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη κατάθεση των προτάσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποτίθεται για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Η «πρωτότυπη» πρόταση Νετανιάχου (που αποτελεί και διαπραγματευτικό τέχνασμα πιθανής εμπλοκής της ήδη προβληματικής διαπραγματευτικής διαδικασίας) εμφανίζεται, ενώ εδώ και χρόνια στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις θεωρούνταν δεδομένη η απομάκρυνση (εκούσια ή διά της βίας) Εβραίων εποίκων από τα εδάφη ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Γι' αυτό και απορρίφθηκε σχεδόν αβλεπτί από την παλαιστινιακή πλευρά, ενώ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου όπως επίσης και στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας και ηγέτης του κόμματος Εβραίων εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι», Ναφτάλι Μπένετ, για παράδειγμα αποκάλεσε την πρόταση Νετανιάχου «εθνική παράνοια» και ζητώντας του να την αποκηρύξει, πάραυτα δήλωσε: «Οποιος φαντάζεται ότι οι Εβραίοι στη γη του Ισραήλ μπορούν να ζήσουν υπό την παλαιστινιακή εξουσία, υποβαθμίζει τη διαβίωσή μας στο Τελ Αβίβ»...

Πάντως δεν έλειψαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη βόρεια Δυτική Οχθη. Τη Δευτέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο άνδρα, γύρω στα τριάντα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διέλευση ισραηλινής περιπόλου στο Ουάντι αλ Σάλκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ