ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις και προσπάθεια συμβιβασμού

Οδοφράγματα στο Κίεβο
Οδοφράγματα στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιπαράθεση, οι ελιγμοί και η επιδίωξη συμβιβασμού ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης και πολιτικούς εκπροσώπους τους καλά κρατεί, ενώ συνεχίζονται οι οδομαχίες στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ουκρανίας και κάποιες πόλεις στις δυτικές επαρχίες. Το υπόβαθρο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η διαπάλη των αστών για τον προσανατολισμό της χώρας και τη σύνδεσή της με διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, διαπάλη που συμπαρασύρει και λαϊκό κόσμο. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς το παρόν αναβάλει τη σύνδεση με την ΕΕ, δίνοντας προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία, κίνηση στην οποία αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκουν στήριξη στους αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Ο πρόεδρος της χώρας επιχείρησε το Σάββατο ένα συμβιβασμό, προτείνοντας κυβερνητικό ανασχηματισμό και αμνηστία στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Επίσης, προτάθηκε στον Αρσένι Γιατσένουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα και της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, η θέση του πρωθυπουργού και στον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο του Ουντάρ, θέση αντιπροέδρου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διεθνή διαμεσολάβηση από την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Χτες από το πρωί, ομάδες κρούσης εθνικιστών φασιστών με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά μετά την απειλή κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποχώρησαν, ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

Στην Ουκρανία, που είναι πεδίο έκφρασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ο Στέφαν Φούλε, επίτροπος υπεύθυνος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο και συναντήθηκε με τον Γιανουκόβιτς και με το νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρι Κλιούγεφ. Μέσα στην βδομάδα θα βρίσκεται και η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενίσχυση της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην Αφρική

BEΡΟΛΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική «στο πλαίσιο των συμμαχιών» του Βερολίνου με άλλους εταίρους ανήγγειλε την Κυριακή η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, στη διάρκεια δηλώσεών της στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Η Λέγεν υποστήριξε ότι η Γερμανία «δεν μπορεί να κοιτά από την άλλη μεριά, όταν συμβαίνουν καθημερινά φόνοι και βιασμοί σε αφρικανικές χώρες, ακόμη και μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους», προβλέποντας αύξηση της γερμανικής αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι από τους νυν 180 σε περίπου 250 και την πραγματοποίηση εναέριας αποστολής ιατροφαρμακευτικών υλικών προς υποστήριξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ίδια προέβλεψε μακροπρόθεσμα τη συγχώνευση των ευρωπαϊκών εθνικών στρατών σε μία κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη γιατί, όπως είπε, «οι ενοποιημένες Ενοπλες Δυνάμεις είναι λογική συνέχεια μιας ολοένα και εντεινόμενης στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη».

Η Λέγεν δεν είναι η μόνη υπουργός της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού που στηρίζει την εμβάθυνση της συμμετοχής του Βερολίνου σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με διάφορα προσχήματα στην Αφρική, με στόχο την εξασφάλιση νέων πρώτων υλών και ενεργειακών δρόμων για τα γερμανικά μονοπώλια. Και ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ γνωστοποίησε τα σχέδια της Γερμανίας να αναπτύξει τις δραστηριότητες «ανθρωπιστικής» αρωγής στην Αφρική, και ιδιαίτερα στο Μάλι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag». Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα, στην οποία χτες και ο προεδρεύων της Ενωσης Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρε Ουέστνερ προέβλεψε πως η αποστολή της ΕΕ στο Μάλι θα πάρει πάνω από μία δεκαετία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λαϊκή πάλη δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αναφορά του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις εξελίξεις στην Ουκρανία

Μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Θήβα, το περασμένο Σάββατο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιβεβαιώνουν ότι η λαϊκή πάλη, η πάλη του λαού για να βρει λύση στις αγωνίες και τα προβλήματά του, δε μπορεί να συμβαδίσει, ποτέ και πουθενά, με τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που αντιμάχονται ποιος θα επικρατήσει, σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για τις αγορές και τις πηγές της Ενέργειας. Αυτή η επιλογή είναι άλμα στο κενό για τους λαούς, που πληρώνουν τα "παιχνίδια" των ισχυρών, πολλές φορές και με αίμα.

Είναι φως - φανάρι ότι πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία, που μπορεί να εγκλωβίζουν και απλούς ανθρώπους που υποφέρουν, βρίσκονται αντιδραστικές δυνάμεις, αστικές, ακόμη και φασιστικές, που επιδιώκουν την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Δείτε την τεράστια υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, δείτε τη διγλωσσία και την υποκρισία των αστικών μέσων ενημέρωσης. Οταν γίνονται διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εξαπολύουν μύδρους και στην περίπτωση της Ουκρανίας μιλάνε υποκριτικά για το "ιερό δικαίωμα" στη διαδήλωση. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Φυσικά, λύση για τον ουκρανικό λαό δεν αποτελεί ούτε και η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της Ρωσίας, της σημερινής καπιταλιστικής - ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Οι λαοί πρέπει να οργανώσουν τη δική τους ανεξάρτητη πάλη, αυτοτελώς, με κριτήριο τα συμφέροντά τους και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας των χωρών τους.

Μήπως όλα αυτά δεν μοιάζουν και με τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, και στην οποία πρωτοστατούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τμήματα του κεφαλαίου, για το αν θα πρέπει να στηριχτεί η πρόταση της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, όπως κάνει η κυβέρνηση, ή του ΔΝΤ, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα βγει χαμένος.

Οι λαοί, ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού. Μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν, γι' αυτό άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών αναπολεί το σοσιαλισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και οι νέες γενιές δεν έχουν ζήσει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Αυτή είναι η προοπτική για τον ουκρανικό, το ρωσικό, τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς. Να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία, που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος, αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».

ΓΑΛΛΙΑ
Δηλητηριάστηκαν εργάτες στη σήραγγα της Μάγχης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πάνω από τριάντα εργάτες που δούλευαν στη σήραγγα της Μάγχης (συνδέει υποθαλάσσια τη Γαλλία με τη Βρετανία) υπέστησαν δηλητηρίαση από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές του νομού του Πα-ντε Καλέ στη βόρεια Γαλλία ανακοίνωσαν ότι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκαεννέα εργάτες δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα την ώρα που έκαναν εργασίες συντήρησης στην κατεύθυνση Καλέ-Φολκστόουν προς τη Βρετανία. Προχτές αναφέρθηκε ότι ένας οξυγονοκολλητής (που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του Καλέ και στη συνέχεια στη Λιλ) ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Στις εργασίες συμμετείχαν συνολικά 60 εργάτες. Δεκαοκτώ ακόμα εργάτες είχαν επίσης υποστεί δηλητηρίαση το προηγούμενο 24ωρο και εισήχθησαν σε νοσοκομεία για να νοσηλευτούν. Η εταιρεία Eurotunnel - διαθέτει τρένα που περνούν τη σήραγγα - ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί 20.000 αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων του μονοξειδίου του άνθρακα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διπλασιάστηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

ΤΟΚΙΟ.--

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές της Ιαπωνίας για το 2013 έναντι των εξαγωγών της, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά χτες, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε για την περσινή χρονιά τα 11,47 τρισεκατομμύρια γεν (112 δισ. δολάρια) έναντι 6,94 τρισ. το 2012. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5% και έφτασαν τα 69,8 τρισ. γεν (680,9 δισ. δολάρια), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% φτάνοντας τα 81,3 τρισ. γεν (793,2 δισ. δολάρια). Βασικότερη αιτία θεωρείται το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής Ενέργειας (μετά το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα το Μάρτη του 2011) στη Φουκουσίμα που μεγάλωσε τα ενεργειακά αποθέματα που προμηθεύεται η Ιαπωνία από άλλες χώρες.

Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα (το σημαντικότερο εμπορικό «εταίρο» της Ιαπωνίας) αυξήθηκε πάνω από 43%, ενώ με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20%.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου ως βασική σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναδεικνύοντας και έτσι την αυξημένη αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και την παρατεταμένη κρίση που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει την ιαπωνική καπιταλιστική οικονομία και βέβαια πληρώνει ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ