ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διήμερη επίσκεψη Ολάντ για μπίζνες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τη συνοδεία 40 επιχειρηματιών και επτά μελών του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε χτες η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία, η πρώτη Γάλλου προέδρου μετά από 22 χρόνια. Μετά από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπ. Γκιουλ, ο Ολάντ δήλωσε ότι «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (σ.σ. στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ) θα βοηθούσε την Τουρκία, καθώς μερικά από τα διαπραγματευόμενα κεφάλαια έχουν σχέση με ζητήματα - σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, βασικά δικαιώματα, τις αρχές δικαίου και το δικαστικό σώμα - που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην εσωτερική πολιτική σκηνή προσκήνιο της πολιτικής». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει «μπλοκάρει» με βέτο τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Γαλλίας στα κεφάλαια που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αγροτική οικονομία, ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και τους θεσμούς.

Ο Α. Γκιουλ δήλωσε από τη μεριά του ότι η ένταξη αποτελεί «στρατηγικό στόχο» για την Τουρκία, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε ότι όλοι θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους». Οσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων - η αναγνώριση της οποίας αποτελούσε πάντα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών - ο μεν Ολάντ αναφέρθηκε στην ανάγκη «κοινής εντατικής δουλειάς» και εφαρμογής «όσων προβλέπουν οι νόμοι» (σ.σ. αναφερόμενοι σε απόφαση του Γαλλικού δικαστηρίου που θεωρεί αδίκημα τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας), ο δε Γκιουλ δήλωσε ότι χρειάζεται «κοινή μελέτη των γεγονότων του 1915 από ιστορικούς και με τη συμμετοχή τρίτων», συμπληρώνοντας ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας».

Σχετικά με τη Συρία, οι ηγέτες των δύο χωρών (που είχαν ταχθεί υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης) συμφώνησαν στην ανάγκη μιας «μεταβατικής» κυβέρνησης» που δεν θα αφήσει «γκρίζες ζώνες» για «ανεπιθύμητες» καταστάσεις, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών για την αποτροπή εξτρεμιστικών ομάδων που εισέρχονται στη Συρία.

Πλήθος οικονομικών συμφωνιών

Ο Ολάντ συναντήθηκε ακόμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη (όπου θα μιλήσει σε συνάντηση επιχειρηματιών και εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Γαλατάσαραι), θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Επιβεβαιώνοντας ότι η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων αποτελεί επιδίωξη για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, οι δύο πλευρές έθεσαν ως στόχο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν ετησίως τα 20 δισ. ευρώ. Υπογράφτηκαν πάνω από δέκα συμφωνίες για συνεργασία σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια (η γαλλική εταιρεία GDF Suez μαζί με την ιαπωνική κοινοπραξία Mitsubishi Heavy Industries Ltd and Itochu θα κατασκευάσουν στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας το δεύτερο πυρηνικό σταθμό συνολικής αξίας 22 δισ. δολαρίων).

Ακόμα, υπογράφτηκε συμφωνία για «στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου» (αντίστοιχες συμφωνίες η Τουρκία έχει υπογράψει με χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο, με τις οποίες ωστόσο οι οικονομικές σχέσεις είναι πλέον τεταμένες). Τέλος, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η συνεργασία (με ετήσιες συναντήσεις) μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλληλοκατηγορίες και συνεχής πτώση της λίρας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- ΑΓΚΥΡΑ.--

Κατηγορίες σε βάρος του υποψήφιου δημάρχου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την Κωνσταντινούπολη, Μουσταφά Σαριγκιούλ, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει (για το οποίο το CHP κατηγορείται ως ηθικός συναυτουργός) στοχοποιεί άδικα τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ο Σαριγκιούλ τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που διαθέτει.

Στο μεταξύ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο ισλαμιστής επιχειρηματίας και διανοητής Φετιουλάχ Γκιουλέν - που θεωρείται ότι πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις που «πλήττουν» την κυβέρνηση Ερντογάν - δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει σχέση με τις αποκαλύψεις, σχολιάζοντας για τις εξελίξεις στην Τουρκία: «Προφανώς οι δικαστές και οι αστυνομικοί που διεξήγαγαν τις έρευνες δεν ενημερώθηκαν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έπαψαν να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις στην Τουρκία...». Ο Γκιουλέν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι Κούρδοι με τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αντιτάχθηκαν στη δράση του Χιζμέτ, του «κινήματος» του οποίου ηγείται («τα σχολεία και οι επενδύσεις στην περιοχή θεωρήθηκε ότι στρέφονταν ενάντια στις ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε). Ενώ ερωτώμενος τι θα συμβούλευε κάποιον να ψηφίσει στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, απάντησε «θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ψηφίσουν όσους σέβονται τη δημοκρατία, τις αρχές του δικαίου».

Χτες, αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα σημείωνε τη χαμηλότερη από το 1996 συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

  • Επίθεση με ένα νεκρό και έξι τραυματίες σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, στα γραφεία του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ενοπλοι επιτέθηκαν σε οπαδούς του MHP κατά την προσέλευση του υποψήφιου του κόμματος για τη δημαρχία, Ρασίμ Ακάρ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών και άλλοι έξιτραυματίστηκαν, όταν πυροδοτήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες που μετέφεραν, στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας. Πρόκειται για δυτική επαρχία, όπου μένουν πολλοί Ουιγούροι, μια μουσουλμανική φυλή τουρκικής καταγωγής. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση σε ομάδες με θρησκευτικά κίνητρα. Η Σινγιάνγκ βρίσκεται σε σημαντικό γεωστρατηγικά σημείο (σύνορα με Ινδία και Πακιστάν) η ένταση, υπάρχουν ενδείξεις ότι, υποδαυλίζεται και από εξωτερικές δυνάμεις.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ενα στέλεχος των διαδηλωτών σκοτώθηκε την Κυριακή στην Μπανγκόκ από πυροβολισμούς, σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία. Διαδηλωτές εμπόδισαν την προσέλευση σε εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί σε πολλές περιοχές η διαδικασία που προβλεπόταν για όσους δεν μπορούν να ψηφίσουν στις 2 Φλεβάρη (μέρα που είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές).

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάθεση γεωτρήσεων πετρελαίου σε περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί κοιτάσματα 3,5 δισ. βαρελιών στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «Tullow Oil», στη γαλλική «Total» και στην κινεζική CNOOC. Η πετρελαϊκή παραγωγή στην Ουγκάντα αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Google», που δραστηριοποιείται στο χώρο του Ιντερνετ, ανακοίνωσε χτες την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης «DeepMind» έναντι 292.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κόστος εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα η «Google».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες πλήττουν το τελευταίο διήμερο τα Βαλκάνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση εκτενών περιοχών της ΝΑ Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της ΝΑ Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που πρωτοστάτησε τον περασμένο Μάρτη σε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μποζιζέ, αναγκάστηκαν χτες να αποχωρήσουν από μεγάλη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, συνοδεία στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης. Μαζί τους αποχώρησαν και μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι άμαχοι με κατεύθυνση το Τσαντ, από το φόβο κύματος διώξεων εναντίον τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ιράκ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 82. Παράλληλα, παρά τις συνεχιζόμενες από αέρος επιδρομές του ιρακινού στρατού σε περιοχές ισλαμιστών στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, οι ισλαμιστές αιχμαλώτισαν την Κυριακή 22 Ιρακινούς στρατιώτες στη Φαλούτζα.

ΙΝΔΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενίσχυση σχέσεων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία ολοκλήρωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε. Ηταν ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, ωστόσο οι επαφές που έγιναν επισφράγισαν την πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, σε Ενέργεια και Αμυνα στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η «Times of india» αναφέρει ότι ιαπωνικές εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν στην κατασκευή δρόμων και αποχετευτικών δικτύων, στη γεωργία, στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και των αποθεμάτων νερού. Επιπλέον, ιαπωνικά κεφάλαια θα επενδύσουν στην κατασκευή νέου λιμανιού στο νότιο Μαντράς (μία από τις σημαντικότερες οικονομικά πόλεις της Ινδίας), ενισχύοντας τη θαλάσσια σύνδεση της Ινδίας με όλη τη νοτιοανατολική Ασία και ανοίγοντας νέες προοπτικές στις εταιρείες που δρουν σε ένα κρίσιμο εμπορικό σταυροδρόμι. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα θα εξυπηρετήσει πλήθος ακόμα σχεδιασμών για νέες υποδομές στην περιοχή, όπως οδικός άξονας που κατασκευάζεται για τη σύνδεση Ινδίας - Βιρμανίας - Ταϊλάνδης και στο μέλλον το Βιετνάμ. Στο συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο συμμετέχουν και αμερικανικά κεφάλαια.

Μετά από τη συνάντηση του Σ. Αμπε με τον Ινδό ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ, σε κοινή δήλωσή τους, που είχε βασικό αποδέκτη την Κίνα σημειώνουν: «Οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν τη σημασία της ελευθερίας υπερπτήσεων και την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες και όρια και τις συνιστώμενες πρακτικές του διεθνούς οργανισμού πολιτικών πτήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ