ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέα εποικιστική πρόκληση

TEΛ ΑΒΙΒ.--

Η χτεσινή απόφαση των δημοτικών αρχών της Ιερουσαλήμ να εγκρίνει την οικοδόμηση 558 διαμερισμάτων σε εβραϊκούς εποικισμούς των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών του ανατολικού τομέα της πόλης δυναμίτισε το ήδη τεταμένο κλίμα, ενόψει και της επικείμενης δημοσιοποίησης των προτάσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας ως τον Απρίλη. Το σχέδιο των ΗΠΑ βεβαίως δεν αφορά το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα, αλλά εντάσσεται στα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Η νέα εποικιστική πρόκληση προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλής διαπραγματευτών της ισραηλινής πλευράς, υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι - προφανώς για λόγους τακτικής - που δήλωσε «σοκαρισμένη», κατηγορώντας άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως «αντιτίθενται σε οποιοδήποτε είδος ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και πως αδιαφορούν για τις προτάσεις Κέρι». Περίπου ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Ναφταλί Μπένετ είχε απειλήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι προτάσεις Κέρι «δεν ικανοποιούν τις αξίες μας». Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάλον είχε δηλώσει πως «θα είμαστε μια χαρά» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ - ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ
Διαρκείς αφορμές για αντεγκλήσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Η λεγόμενη «σφαγή της Ναντζίνγκ» «δεν έγινε ποτέ», δήλωσε το στέλεχος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Ιαπωνίας NHK Ναόκι Χουακούτα, αναζωπυρώνοντας την ιαπωνικο-κινεζική «κόντρα» που καλά κρατεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η «σφαγή της Ναντζίνγκ» αφορά στις βιαιότητες που έγιναν μετά την κατάληψη της κινεζικής πόλης Ναντζίνγκ από τον ιαπωνικό στρατό το Δεκέμβρη του 1937, τις οποίες οι κινεζικές αρχές συνδέουν με το θάνατο 300.000 ανθρώπων.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους για την κυριαρχία σε κλάδους, για τους οποίους η περιοχή παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο αλλά και η Αλιεία. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι καθημερινές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε πολλά από τα κράτη της περιοχής, αλλά και η «κινητικότητα» που υπάρχει τόσο όσον αφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις και τους εξοπλισμούς όσο και στις εδαφικές διαφορές σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Οπως όλα δείχνουν, η Ιαπωνία είναι έτοιμη και για συνταγματική αναθεώρηση που θα άρει τους όποιους περιορισμούς είχαν τεθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων.

Πριν από μερικές μέρες, το κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας KCNA ανέφερε σε άρθρο του: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον μανιακό φασίστα Χίτλερ, που πολέμησε τους κομμουνιστές για να δικαιολογήσει έναν άλλο πόλεμο, και τον ριψοκίνδυνο Αμπε που χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση με την Βόρειο Κορέα για να δικαιολογήσει τις νέες στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ιαπωνίας».

Το σίγουρο είναι ότι, τόσο παρασκηνιακά όσο και ανοιχτά, οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων δίνουν και παίρνουν. Χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία που παρουσιάζει «εύθραυστη» πλέον την πολύχρονη συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι αυτό αναγκάζει την Ιαπωνία να ενισχύσει το στρατό και να αλλάξει το Σύνταγμά της, αναζητώντας πιο στενούς συμμάχους σε κράτη όπως η Ινδία, η Αυστραλία αλλά και η Ρωσία. Ως αιτίες της ιαπωνικής ανησυχίας εμφανίζονται οι αμερικανο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις αλλά και η θέση της αμερικανικής οικονομίας στην παγκόσμια πυραμίδα που «χάνει έδαφος»...

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι αντικαθεστωτικοί εμποδίζουν την απόσυρση των χημικών»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ αλ Μικντάντ απέρριψε χτες τις επικρίσεις των ΗΠΑ περί ολιγωρίας στο πρόγραμμα απομάκρυνσης των συριακών χημικών όπλων από τη χώρα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «αβάσιμες και άδικες».

Μιλώντας στη συριακή τηλεόραση, ο υφυπουργός υποστήριξε πως υπεύθυνες για την καθυστέρηση είναι οι ΗΠΑ γιατί, όπως είπε, «εξακολουθούν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στη Συρία» που εμποδίζουν την ασφαλή μεταφορά των χημικών τοξικών υλικών προς το λιμάνι της Λαττάκεια. Σημείωσε ότι η Συρία εντείνει τις προσπάθειές της για εκπλήρωση των προβλεπόμενων σχετικών προθεσμιών για την απομάκρυνση και καταστροφή των χημικών όπλων.

Στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος και άσκησης πιέσεων έναντι της Δαμασκού, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, «καταδίκασε» τη συριακή κυβέρνηση για τη ρίψη βαρελιών γεμάτα εκρηκτικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο και δεκάδων αμάχων. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που κατηγορεί συριακές και ξένες οργανώσεις που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ότι στρατολογούν παιδιά Σύρων προσφύγων σε γειτονικές χώρες. Κατηγορεί ακόμη κυβερνητικές δυνάμεις πως συλλαμβάνουν και βασανίζουν τους ανηλίκους που έχουν διασυνδέσεις με τις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευαν, τουλάχιστον από το 2002 και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας (1998 - 2005) σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, αποκάλυψε η δημόσια γερμανική τηλεόραση NDR.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η νότια κυρίως Αγγλία πλήττεται και πάλι από σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας (θύελλες, πλημμύρες κ.λπ.), με αποτέλεσμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, να υποσχεθεί χτες νέα έκτακτη οικονομική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές ύψους 100.000.000 στερλινών.

ΜΟΣΧΑ.-- Τρένο που μετέφερε 32 δεξαμενές φυσικού αερίου εκτροχιάστηκε χτες το πρωί στο Κίροφ, 900 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια πυρκαγιά. 250 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεσή της, ενώ πάνω από 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Τρία πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη της χρεοκοπημένης τράπεζας «Anglo Irish Bank», η «διάσωση» της οποίας στοίχισε στους Ιρλανδούς περίπου 29 δισ. ευρώ, οδηγήθηκαν χτες ενώπιον ενός δικαστηρίου στο Δουβλίνο. Κατηγορούνται ότι προσέφεραν παράνομα δάνεια σε 16 άτομα για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας το 2008, ώστε να ανεβάσουν τεχνητά την τιμή της μετοχής της.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε χτες τη θέσπιση χημικού ευνουχισμού σε άτομα που έχουν καταδικαστεί πάνω από μία φορά για παιδεραστία.

ΣΟΦΙΑ.-- Τρεις ηλικιωμένοι κάηκαν το βράδυ της Τρίτης ζωντανοί στη διάρκεια πυρκαγιάς σε γηροκομείο της πόλης Χάσκοβο, στη Βουλγαρία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 32 άτομα σκοτώθηκαν χτες σε νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε πυκνοκατοικημένες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δώδεκα παιδιά τραυματίστηκαν χτες από βομβιστική επίθεση αγνώστου σε ιδιωτικό σχολείο στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης.

ΟΗΕ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Εκθεση - φωτιά για παιδεραστές ιερείς

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού εγκαλεί το Βατικανό για τα απανωτά κρούσματα παιδεραστίας με δράστες καθολικούς ιερωμένους, που σημειώνονται εδώ και δεκαετίες σε βάρος χιλιάδων παιδιών, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση κατηγορουμένων και υπόπτων από τα καθήκοντά τους και την παραπομπή τους στις δικαστικές αρχές.

Η έκθεση του ΟΗΕ, που είναι συνέχεια έρευνας στην οποία συμμετείχαν 18 ανεξάρτητοι ειδικοί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορες χώρες, προκάλεσε τις επιδοκιμασίες του «Δικτύου Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς» (SNAP), αλλά και την αντεπίθεση του πρεσβευτή του Βατικανού στον ΟΗΕ, που λοιδώρησε την επιτροπή για παραποίηση στοιχείων και γεγονότων, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «προκατειλημμένη και άδικη».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ξεκινούν επαφές επανένωσης οικογενειών

Στην επανάληψη των συναντήσεων μεταξύ μελών οικογενειών που ο πόλεμος του 1950-53 χώρισε συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και της ΛΔ Κορέας.

Το BBC χαρακτήρισε τη συμφωνία «σπάνιο σημάδι συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία προβλέπει συναντήσεις μελών των χωρισμένων οικογενειών στην περιοχή του Ορους Κουμγκάνγκ της Βόρειας Κορέας, στα σύνορα των δύο χωρών, από τις 20 μέχρι τις 25 Φλεβάρη. Τέτοιες συναντήσεις έχουν να γίνουν από τον Οκτώβρη του 2010. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 72.000 Νοτιοκορεάτες - οι μισοί πάνω από 80 ετών - περιμένουν στη λίστα που υπάρχει για συμμετοχή στις συναντήσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ακυρώθηκε σχετική συμφωνία όταν η Πιονγιάνγκ απέδωσε στη Σεούλ «εχθρότητα». Η συμφωνία καταλήχθηκε λίγο καιρό μετά την ανοιχτή επιστολή της Πιονγιάνγκ με την οποία ζητούσε να τερματιστούν «οι εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες», αλλά και λίγο πριν την κοινή άσκηση Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, που η ΛΔ Κορέας έχει ζητήσει ν' ακυρωθεί, κάτι που η Σεούλ αρνήθηκε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία Ισπανίας

Το Σάββατο στις 11 π.μ.

Την αντίθεσή της, στην απαγόρευση των εκτρώσεων από την ισπανική κυβέρνηση, εκφράζει η ΟΓΕ και προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας, το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 11 π.μ., απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εκτρώσεις. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως, παρότι η άμβλωση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, η απαγόρευσή της «σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν και σε αυτήν όταν υπάρχει ανάγκη».

Η ΟΓΕ τονίζει: «Οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Τα εμπόδια, ακόμα και τα νομικά, μπορούν να αρθούν εύκολα για τις γυναίκες της αστικής τάξης. Εχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση και να πληρώσουν όποια ιδιωτική κλινική επιλέξουν. Δεν ισχύει το ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια έξοδα και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού υποχρεώνονται να καταφύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ