ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κάλεσμα σε επενδυτές με κράχτη την αντιλαϊκή πολιτική

Με κράχτη το «φιλοεπενδυτικό κλίμα», που θεμελιώθηκε πάνω στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιχείρησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μιλώντας σε εκδήλωση της επιχειρηματικής λέσχης της Φρανκφούρτης, εστίασε στους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν τις «κινητήριες δυνάμεις» του μοντέλου ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για βασικούς κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, οι οποίοι υπόσχονται κέρδη στα μονοπώλια.

Ειδικότερα:

-- Ο τομέας της Ενέργειας, όπου η Ελλάδα «αναδείχνεται γρήγορα ως ένας σημαντικός παίκτης στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο κλάδος συνεισφέρει πάνω από το 4% του ΑΕΠ και δίνει πρόσθετα πλεονεκτήματα στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

-- Οι κλάδοι των τροφίμων και της γεωργίας, που «απολαμβάνουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», όπως το «χαμηλό λειτουργικό κόστος και οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες».

-- Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και κλινικών δοκιμών.

-- «Σημαντικές προοπτικές» διαγράφονται στις υδατοκαλλιέργειες, στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες, στην ανάπτυξη ακινήτων, στις μεταφορές. Ειδική αναφορά έκανε στην εξαγορά του ΟΤΕ από την «Ντόιτσε Τέλεκομ», σημειώνοντας ότι αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις.

-- Η «γερμανική τεχνογνωσία» μπορεί να αξιοποιηθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα έργα υποδομής και διαχείρισης αποβλήτων.

-- Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι για τη διαχείριση της διαμετακομιστικής αλυσίδας εμπορευμάτων (logistics).

Επανέλαβε εξάλλου την ίδρυση «Επενδυτικού και Αναπτυξιακού Ταμείου», το οποίο θα προχωρήσει σε «μακροπρόθεσμη εταιρική συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η KfW». Να σημειωθεί ότι η KfW είναι ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα.

Ο Γ. Στουρνάρας διαφήμισε και τα παρεχόμενα κίνητρα, όπως τη διαδικασία του «fast track» για μεγάλες επενδύσεις, που περιλαμβάνει προγράμματα για ΑΠΕ, τουρισμό και ορυχεία. Επίσης, τις διατάξεις του «επενδυτικού νόμου» για τις κρατικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις.

Ο υπουργός παρέθεσε εξάλλου στοιχεία για την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας, την απότομη πτώση, πάνω από 20%, του κόστους εργασίας από το 2010, τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την απότομη μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ για το 2013 θα είναι «καλύτερος» από την προηγούμενη εκτίμηση (-4%).

Παζάρια για το κρατικό χρέος

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φρανκφούρτη, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) καθώς και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκαν «οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» καθώς και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Ουσιαστικά, στο επίκεντρο των εξελίξεων και των συζητήσεων βρίσκονται τα διάφορα σενάρια για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνονται και συγκλίσεις - συμβιβασμοί μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ γύρω από τον τρόπο της «ελάφρυνσης».

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε, χτες, ότι «η ΕΕ συμφωνεί να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, να προχωρήσουμε σε νέα ελάφρυνση, εάν αυτή κριθεί αναγκαία», κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος». Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως το χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, παραμένοντας εν προκειμένω στην αρχική θέση.

Πάντως, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν με τη μορφή «διαρροών» από την πλευρά της Κομισιόν (επιμήκυνση στις μακροπρόθεσμες λήξεις ομολόγων, μείωση επιτοκίων κατά 0,5%) απέχουν κατά πολύ από τους στόχους που βάζει το ΔΝΤ. Με βάση το εν λόγω σενάριο η μείωση των χρεολυσίων αφορά σε λήξεις μετά το 2023, είναι δηλαδή εκτός χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως «σύντομα η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα».

Παζάρια και κόντρες εκδηλώνονται και γύρω από την υπόθεση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα εξετάσει η αποστολή της τρόικας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο σημερινός μεγαλομέτοχος των τραπεζών, σε επιστολή του στην τρόικα ζητά να επιταχυνθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η διοίκησή του εκφράζει ανησυχίες για τις «καθυστερήσεις» και τις «μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, οι οποίες ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους «επενδυτές» που ενδιαφέρονται για τη Γιούρομπανκ.

«Κίνδυνοι» και αβεβαιότητες

«Πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές από την αβεβαιότητα στις αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε εξάλλου σε χτεσινή συνέντευξη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο «η εξέλιξη στις ισοτιμίες των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσει την Ευρωζώνη και κυρίως τα κράτη που εμφανίζουν μεγαλύτερη εξάρτηση». Η ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά, τα οποία, σύμφωνα με τον Ντράγκι, «θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί». Η σημερινή νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης της αναιμικής ανάκαμψης, που όμως, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «παραμένει ακόμη εύθραυστη», ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται τα σενάρια για την ενίσχυση της διοχετευόμενης ρευστότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τον κομματικό Τύπο

Εκδήλωση, με θέμα «"Ριζοσπάστης": Το καθημερινό μας όπλο για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανασύνταξη του κινήματος», διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΔΟΘ, στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα στο μπλόκο της Νίκαιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος, θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια, σήμερα Παρασκευή, στις 13.00.

Σε συγκεντρώσεις στην Αττική
  • Αύριο Σάββατο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι, στις 6.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ.
  • Την Κυριακή 9/2, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, στις 11 π.μ., στο Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης.
  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με θέμα «Για τη δημόσια δωρεάν Υγεία του λαού με λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ παντού», τη Δευτέρα 10/2, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 και Λιοσίων).
Εκδήλωση στη Ρόδο για τον τουρισμό

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» πραγματοποιεί αύριο Σάββατο, στις 18.00, στο Ακταίον, η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ