ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Η οργανωμένη πάλη ανοίγει δρόμους

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον ΟΑΕΔ απέσπασε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα»

Εκεί όπου οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» οργανώνονται στο πλευρό των μόνιμων και άλλων συναδέλφων τους, εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν για την υπεράσπισή τους, δημιουργούνται προϋποθέσεις να βελτιωθούν οι όροι που δουλεύουν οι νέοι στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Στις αρχές της βδομάδας, το Συνδικάτο ΟΤΑ και η Επιτροπή των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» στους δήμους, έκαναν νέα παρέμβαση στον ΟΑΕΔ, προβάλλοντας το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει. Από τη διοίκηση του Οργανισμού απέσπασαν τις εξής διαβεβαιώσεις:

1. Κάθε 1η του μήνα, οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα δίνουν τις καταστάσεις με τα μεροκάματα και κάθε 5 του μήνα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

2. Οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται σε ειδικότητες που υπάγονται στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ.

3. Με εισήγηση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας, καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας.

4. Αναγνωρίζονται σε όλους τους εργαζόμενους στα 5μηνα συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

5. Δεν θα παραχωρείται ή θα ενοικιάζεται κανένας εργαζόμενος σε άλλους φορείς από αυτούς που προσλήφθηκαν.

6. Ο υπολογισμός της ηλικίας θα γίνεται με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988 (σ.σ. έχει σχέση με το ύψος του μισθού τους).

7. Θα γίνει αποκατάσταση του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι πληρώθηκαν χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αργίες και όχι ως μισθωτοί.

Επίσης, ύστερα από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια και της Επιτροπής Εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα, η Περιφέρεια δεσμεύθηκε πως θα ισχύουν για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» όλα όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους. Τέλος, παρέμβαση έγινε και για την «παραχώρηση» εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο, μετά την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην Περιφέρεια.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
φωτο

Στις 16 Φλεβάρη γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ στη Μεταμόρφωση Σωτήρος του Φαναρίου Καρδίτσας.

Σήμερα η εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

«Ηλέκτρα, Αδελφή της Επανάστασης», είναι η εκδήλωση - αφιέρωμα που «ανεβάζει» η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» (οδός Κρέμου 141), στην Καλλιθέα. Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η Ηλέκτρα Αποστόλου και η πείρα από τη δράση των καλλιτεχνών σε συνθήκες ανόδου του φασισμού και πολέμου». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σήμερα στις 9.30 το πρωί το μνημόσυνο για τον Κ. Παπαπολυχρονίου

Σήμερα Κυριακή, στις 9.30 το πρωί στην εκκλησία Αγ. Αναργύρων στην παραλία Ασπροπύργου, θα γίνει το μνημόσυνο του Κώστα Παπαπολυχρονίου που «έφυγε» από κοντά μας στις 7 Γενάρη. Ο Κώστας Παπαπολυχρονίου γεννήθηκε το 1936 στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στο εργοστάσιο «ΧΑΛΥΨ». Ηταν δικηγόρος στο επάγγελμα.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1956 και δούλεψε στην παράνομη Οργάνωση Ελευσίνας - Ασπροπύργου και από στελεχικές θέσεις στην Οργάνωση Δ. Αττικής του ΚΚΕ. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Αττικής το 1977 και το 1981. Για 8 χρόνια διετέλεσε δήμαρχος στον Ασπρόπυργο και για πάνω από 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Από το 2002 έως το 2010 ήταν επικεφαλής του νομαρχιακού ψηφοδελτίου και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη Δ. Αττική. Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε μαχητικά δίπλα στο ΚΚΕ και την πάλη του λαού.

Tην Τετάρτη 12 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Καλύψω» (Καλλιθέα, Γρηγορίου Λαμπράκη 9 και Καλυψούς), παρουσιάζεται το έργο του Sepulveda «Ο γάτος που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει». Μια παράσταση δημιουργημένη από επαγγελματίες ηθοποιούς και καλλιτέχνες του θεάτρου, που θέτουν την τέχνη τους στην υπηρεσία του λαού. Μια πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΣΕΗ) που δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Εναερίτες», στο πλαίσιο της ταξικής αλληλεγγύης.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδρομή «Ιστορικής Μνήμης» στην Πολωνία

Προβλέπονται, εκτός των άλλων, εκδηλώσεις στο «Νοσοκομείο 250», που ιδρύθηκε για τη νοσηλεία τραυματιών του ΔΣΕ, και στο Στρατόπεδο (σφαγείο) του Αουσβιτς στην Κρακοβία.

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), συνεχίζοντας τις παιδαγωγικές - ενημερωτικές Εκδρομές «Ιστορικής Μνήμης» που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, φέτος, από τις 13 έως τις 21 Ιούλη 2014, διοργανώνει 9ήμερη εκδρομή στην Πολωνία που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων: Επίσκεψη και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο «Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250», που λειτούργησε, αποκλειστικά, για τη νοσηλεία - περίθαλψη τραυματιών μαχητών/τριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στα 1949 - 1950. Ακόμα, επίσκεψη στο Στρατόπεδο -σφαγείο- του Αουσβιτς στην Κρακοβία.

Για δηλώσεις συμμετοχής - με την παράκληση, το δυνατό συντομότερο για να επιτύχουμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια - στο τηλέφωνο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 2108222952 ή στα γραφεία της (Μαυροματαίων 12, 2ος όροφος), καθημερινά από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύουμε τη Δευτέρα 10/2/2014 και ώρα 12 μεσημβρινή στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Νικαίας τον

ΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ

ετών 95

Εναν από τους ιδρυτές του ΕΑΜ στη Νίκαια και από τους τελευταίους αντιστασιακούς αγωνιστές και συντρόφους.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Δουλειά για έναν στους τέσσερις με μείωση μισθού

Μόλις 526 σχολικοί φύλακες σε σύνολο 2.200 θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, ως βοηθοί υγειονομικού προσωπικού, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε προχτές.

Με δεδομένο ότι οι θέσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και αμείβονται με βάση αυτή, πολλοί από τους σχολικούς φύλακες που θα επανατοποθετηθούν και προηγουμένως ανήκαν στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Πρόκειται για την υλοποίηση του νόμου 4172/2013 που προβλέπει ότι ένας υπάλληλος μπορεί να μεταταχθεί «εφόσον συναινεί (...) σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας». Αλλά όποιος μεταφέρεται «σε κατώτερη κατηγορία (...) κατατάσσεται στο βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο της νέας κατηγορίας (...) χωρίς να διατηρεί τυχόν διαφορά αποδοχών».

Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία και ωμό εκβιασμό, αφού η «συναίνεση» του εργαζόμενου μπορεί να εξασφαλιστεί με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας αντίστοιχες της κατηγορίας του και επομένως αν δεν δεχτεί να πάει σε κατώτερη κατηγορία με λιγότερες αποδοχές, θα τελειώσει η διαθεσιμότητα και θα απολυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται εκβιαστικά οι σχολικοί φύλακες να υποβάλουν αιτήσεις και να επιλεγεί ποιοι θα επανατοποθετηθούν.

Από την άλλη, όσοι δεν επιλεγούν, παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα και αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη, θα πεταχτούν στο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ