ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας χιλιάδες νοικοκυριά

Πολλές περιοχές της Βρετανίας έχουν μετατραπεί σε λίμνες
Πολλές περιοχές της Βρετανίας έχουν μετατραπεί σε λίμνες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σαν να μην έφταναν οι συνεχιζόμενες πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Αγγλίας, Ουαλίας και Σκωτίας, χτες άρχισαν να «μαστιγώνουν» τις δυτικές ακτές της Βρετανίας και θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα άνω των 160 χλμ. την ώρα, προκαλώντας προβλήματα σε όλες τις συγκοινωνίες και αφήνοντας στο κρύο και το σκοτάδι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Εκκενώσεις εκατοντάδων σπιτιών συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο στην κοιλάδα του Τάμεση, που αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 χρόνων, αλλά και στις (εδώ και βδομάδες) πλημμυρισμένες νοτιοδυτικές περιοχές της Αγγλίας (κυρίως στο Σόμερσετ), που υφίστανται αμέτρητες καταστροφές από τον πιο βροχερό χειμώνα των τελευταίων 2,5 αιώνων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν αμέτρητες πτώσεις δέντρων, οδηγώντας σε αναστολή της κυκλοφορίας σε δεκάδες γέφυρες, όπως αυτή του Μπρίστολ, που χτες έκλεισε για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η βρετανική περιβαλλοντική υπηρεσία εξακολουθεί να θέτει σε ισχύ τις προειδοποιήσεις για θανάσιμο κίνδυνο από καιρικά φαινόμενα σε 14 περιοχές γύρω από την κοιλάδα του Τάμεση και προειδοποιήσεις για λιγότερο σοβαρές πλημμύρες σε άλλες 139 περιοχές.

Το ίδιο 24ωρο ο Βρετανός Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετώπισε στη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερωτήσεις δεκάδων βουλευτών ιδιαίτερα μετά την προχτεσινοβραδινή δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει ζήτημα χρημάτων» όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας στα χιλιάδες πλημμυροπαθή νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί επιδόματα ύψους 5.000 στερλινών σε κάθε πλημμυροπαθές νοικοκυριό για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής θωράκισής του, «100% βοήθεια» για ένα τουλάχιστον τρίμηνο στις πληγείσες επιχειρήσεις, έκτακτη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς αγρότες ύψους 10.000.000 στερλινών. Ωστόσο αυτό που αποδεικνύεται, με δεδομένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ότι το αστικό κράτος βρέθηκε απροετοίμαστο, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο στην πολύ δύσκολη κατάσταση για το λαό.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια, πιέσεις και αντιπαράθεση

ΚΙΕΒΟ.--

Δε λέει να κοπάσει η αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό της αστικής τάξης στην Ουκρανία καθώς και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτη του κόμματος «Πατρίδα» (της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, φυλακισμένης για διαφθορά) που δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η βοήθεια της ΕΕ εξαρτάται από τη στάση του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μιλήσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το πώς βλέπουν ένα νέο σύνταγμα, μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα».

Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο βασικός συνομιλητής των ιμπεριαλιστών που θέλουν να ελέγξουν την Ουκρανία για τη γεωστρατηγική της θέσης και να προωθήσουν ένα πρόγραμμα πιο βαθιών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα επιτρέψει την καλύτερη διείσδυση των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Στο ίδιο παιχνίδι παίζει για τα δικά της μονοπώλια και η Ρωσία, που μπήκε «σφήνα» από τον περασμένο Δεκέμβρη στα σχέδια της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς να συνάψει η Ουκρανία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Η ρώσικη κυβέρνηση πρόσφερε δάνειο 15 δισ. δολαρίων και μείωση στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, ωστόσο με το εξελισσόμενο παζάρι που συνεχίζεται και τις παρεμβάσεις άλλων ανταγωνιστών δηλώνει ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Είναι φανερό, πάντως, ότι αυτή η κόντρα για την Ουκρανία, είναι απολύτως ξένη προς τα πραγματικά συμφέροντα του ουκρανικού λαού που, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με τη μια ή άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία βγαίνει χαμένος.

Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και τα οδοφράγματα που έχει στήσει η αντιπολίτευση, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο Κρέμεντζουγκ της κεντρικής Ουκρανίας δολοφονήθηκε από αγνώστους ο 34χρονος δικαστής Αλεξάντερ Λομποντένκο, που είχε καταδικάσει διαδηλωτές της αντιπολίτευσης για καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέα περιοδεία Κέρι εν μέσω εντάσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η απόφαση της Ιαπωνίας να ζητήσει αποζημίωση από τον καπετάνιο κινεζικού αλιευτικού σκάφους που το 2010 είχε συγκρουστεί με πλοίο της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στα νησιά Ντιαογιού (στα κινεζικά) / Σενκάκου (στα ιαπωνικά). Πρόκειται για τα νησιά που αποτελούν «μήλο της έριδος» για τις δύο χώρες στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, πάνω από τα οποία τον περασμένο Νοέμβρη η Κίνα αποφάσισε να διευρύνει τη ζώνη αεράμυνάς της. Οπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ζητά από το συγκεκριμένο ναυτικό 14,29 εκατομμύρια γεν (πάνω από 139.000 δολάρια).

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε πως τα νησιά ανήκουν στην Κίνα και είναι η Ιαπωνία που θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση. Μιλώντας για το συμβάν, αναφέρθηκε σε «σοβαρή εισβολή στη θαλάσσια κυριαρχία της Κίνας» και κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει τις προκλήσεις, να παραδεχτεί και να διορθώσει τα λάθη της».

Στο μεταξύ, στην περιοχή φτάνει σήμερα (για πέμπτη φορά σ' ένα χρόνο) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να κάνει επίσημη επίσκεψη σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ινδονησία, κι ενώ θα προηγηθεί ενδιάμεση στάση στο Αμπου Ντάμπι. Είναι δεδομένο το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, τα ενεργειακά αποθέματα (σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα, αλλά και ανεξερεύνητα), την αλιεία, όπως και τους εμπορικούς δρόμους. Ετσι, επιδιώκουν διαρκώς να στερεώνουν τις βάσεις τους εκεί.

Χτες, ο αρχηγός του βασιλικού μαλαισιανού Ναυτικού Αμπντούλ Αζίζ Τζααφάρ δήλωσε ότι Κουάλα Λουμπούρ και Ουάσινγκτον θα ενισχύσουν τη θαλάσσια συνεργασία τους και τις «αμυντικές» τους σχέσεις. Η δήλωση έγινε με αφορμή τη συνάντηση που είχε στη μαλαισιανή πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο Τζόναθαν Γκρίνερτ, ο οποίος σημείωσε ότι η Μαλαισία δεν πρέπει να νιώθει αβέβαιη για την ασφάλειά της.

  • Να στηρίξουν οι ΗΠΑ το Βιετνάμ στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για το μέλλον της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (Trans-Pacific Partnership - TPP) ζήτησε ο Βιετναμέζος υπουργός Οικονομικών Ντινχ Τιεν Ντουγκ, σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα Ντέιβιντ Σέαρ. Ο Ντουγκ είπε πως το Βιετνάμ συμφωνεί με τους όρους της TPP και επιταχύνει τις προσπάθειές του για να ολοκληρωθούν σύντομα οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι το Βιετνάμ είναι μια μεταβατική οικονομία με μεγάλη επιθυμία να αναδιαρθρώσει τις κρατικές εταιρείες και να ανοίξει την αγορά του βήμα - βήμα. Η ΤΡΡ αποτελεί εμπορική συνεργασία μεταξύ μερικών από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Ξεκίνησε ως συνεργασία Χιλής, Σιγκαπούρης, Μπρουνέι και Νέας Ζηλανδίας, αλλά σήμερα συμμετέχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, μεταξύ άλλων και το Βιετνάμ.
Δημοσκόπηση στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Το 34% των Γάλλων συντάσσεται με τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου» (FN), σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για διάφορα γαλλικά ΜΜΕ. Η έρευνα γίνεται κάθε χρόνο από το 1984 και τα τελευταία χρόνια καταγράφει αύξηση του σχετικού ποσοστού. Ηταν 22% το 2011, έφτασε το 31% το 2012 και το 32% το 2013. Το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ηγέτης του Μετώπου Μαρί Λεπέν είναι «ικανή να συσπειρώσει πέραν της παράταξής της», το 56% πως «κατανοεί τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων» και 40% πως «έχει νέες ιδέες για να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας».

Το 54% θεωρεί ότι το FN παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αντίθετα, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση. Δύο βασικά σημεία του προγράμματος του FN απορρίπτονται πάντως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία: Η έξοδος από το ευρώ (64% αντιτίθενται, έναντι 29% που την υποστηρίζουν) και η εθνική προτίμηση στην απασχόληση (72% την απορρίπτουν, έναντι 24%).

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίσημη συνάντηση μετά από 7 χρόνια

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την πρώτη επίσημη συνάντηση μετά από επτά χρόνια είχαν χτες αντιπροσωπείες της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας στο συνοριακό χωριό Πανμουγιόν, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν και οι συναντήσεις για τη λεγόμενη «επανένωση οικογενειών». Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από πρόταση που υπέβαλε η Πιονγιάνγκ, παρά το ότι σε λίγο καιρό ξεκινά στην περιοχή η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας, για την οποία έχει ζητήσει να ακυρωθεί.

«Για το Βορρά, αν επιτευχθεί βελτίωση των διμερών σχέσεων, θα εξασφαλιστεί καλύτερη ατμόσφαιρα για ένα ταξίδι στην Κίνα (σ.σ. που φέρεται να επιδιώκει ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ - Ουν), αλλά και απόδειξη ότι επιδιώκει συνομιλίες και με τις ΗΠΑ» εκτιμούν αναλυτές σε διεθνή πρακτορεία. Το «Ρόιτερς» αναφέρει ότι μετά το Μάη του 2010 (όταν βυθίστηκε πλοίο του νοτιοκορεατικού Ναυτικού) η Σεούλ είχε σταματήσει όλες τις εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις με το Βορρά, όπως και ότι υπάρχουν σχέδια για διμερή συνεργασία ώστε να κατασκευαστεί εργοστάσιο στη μεθοριακή πόλη της ΛΔ Κορέας Καεσόνγκ. Η Κίνα καλωσόρισε τις διμερείς επαφές και ευχήθηκε να έχουν τα «καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ