ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ
Γη και ύδωρ στις πολυεθνικές

 Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η τρομοκρατία και η ασυδοσία των εργοδοτών, μαζί με αρκετές ώρες σκληρής  επιπλέον δουλιάς, είναι αυτά που βιώνουν οι εμποροϋπάλληλοι τις μέρες των γιορτών

Μπορεί για όλους εμάς οι μέρες των γιορτών να είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση και διασκέδαση. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο όμως οι μέρες αυτές μάλλον μοιάζουν με... Γολγοθά.

Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η τρομοκρατία και η ασυδοσία των εργοδοτών, μαζί με αρκετές ώρες σκληρής και ιδιαίτερα κουραστικής επιπλέον δουλιάς, είναι αυτά που βιώνουν οι εμποροϋπάλληλοι και συνθέτουν τα στοιχεία μιας εικόνας που δεν είναι καθόλου γιορταστική.

Πρωταγωνιστές και φέτος είναι οι πολυεθνικές και η κυβέρνηση που έχουν διαμορφώσει μια άθλια κατάσταση για τους εργαζόμενους, τόσο στο εμπόριο όσο και γενικότερα.

Οι πολυεθνικές, από τη μια έχουν θέσει τους δικούς τους όρους στη λειτουργία της αγοράς, αφού έχουν πετύχει ως ένα βαθμό την απελευθέρωση του ωραρίου και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν όποτε θέλουν εκείνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «Βίρτζιν Μέγκαστορ» που λειτουργούν, στο χώρο του «Βίλατζ Παρκ» στο Ρέντη και το Σάββατο μέχρι και τις 10 το βράδυ, ενώ έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να καταπατήσουν την αργία της Κυριακής.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι πολυεθνικές του εμπορίου επιβάλλουν τις 3μηνες, 4μηνες και 5μηνες συμβάσεις, μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις όλο και σε πιο «ευέλικτες». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Πράκτικερ», στο Αιγάλεω το 20% των υπαλλήλων του είναι ωρομίσθιοι. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα σούπερ μάρκετ «Carrefur» (Καρφούρ) και DIA στα οποία μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι 4ωροι. Η κατάσταση φτάνει στα όρια όταν σε καταστήματα «Καρφούρ» - «Μαρινόπουλος» στο κέντρο, καλούνται εργαζόμενοι να δουλέψουν μερική απασχόληση με γιγαντοαφίσες: «Θέλεις να δουλέψεις μερική απασχόληση;».

Η φετινή χρονιά άλλωστε έχει ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο, αφού τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, από ένα χουντικό νόμο που λειτουργεί από το 1971!!!

Αρωγός και χορηγός των πολυεθνικών η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, με το τελευταίο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι και το τελικό ίσως χτύπημα σε αυτό που μέχρι πρόσφατα ονομάζαμε εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, με το τελευταίο αντεργατικό νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η αύξηση της μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα η υπερωριακή απασχόληση να γίνεται «δώρο» στους εργοδότες, αφού θα μπορούν να μην καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα. Και όλα αυτά με το πρόσχημα ότι θα μειωθεί η ανεργία.

Τη στιγμή, μάλιστα, που ο χώρος του εμπορίου είναι ο χώρος - πείραμα, αφού έχει εφαρμοστεί ήδη η μερική απασχόληση και οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους είναι κάτι παραπάνω από ολέθριες.

Αρχισαν τα «όργανα»...

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, λοιπόν, οι έμποροι δεν μπορούσαν να μην επωφεληθούν από την ανοχή της κυβέρνησης και τα νομοσχέδιά της.

Ετσι, στα Χανιά λίγες μέρες πριν τις γιορτές ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ανακοινώνει στις τοπικές εφημερίδες ένα εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην πόλη, αγνοώντας προκλητικά τόσο τους εργαζόμενους όσο και την ισχύουσα νομοθεσία, με «επιμήκυνση» μισής έως και δυόμισι ωρών επιπλέον!

Το ωράριο επιμηκύνεται κατά μισή ώρα τις καθημερινές, ώστε αντί να κλείνουν στις 8 μ.μ. να κλείνουν στις 8.30 μ.μ., και τις δύο Κυριακές κατά δυόμισι ώρες, δηλαδή αντί να κλείσουν στις 6 μ.μ. να κλείσουν στις 8.30 μ.μ.!!!

Στη Θεσσαλονίκη τα μαγαζιά κλείνουν μισή ώρα αργότερα από ό,τι στην Αθήνα, ενώ τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», και «Αρβανιτίδης - Γαλαξίας» επιχειρούν να καταπατήσουν την αργία της Κυριακής.

Να υπενθυμίσουμε ότι σημαντική ευθύνη στην κατάσταση αυτή έχει και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, που επανειλημμένα έχει επιχειρήσει να καταργήσει ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα που λειτουργούν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Απόφαση που είχε δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων στη συμπρωτεύουσα και δεν πέρασε.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ
«Εορταστικό» ωράριο μόνο για τους εμπόρους!

Πρωτεργάτης στους αγώνες των εργαζομένων στο εμπόριο είναι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με αγώνες και παρεμβάσεις έχει προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Ο «Ρ» μίλησε με τον Πέτρο Βαμβακά, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος μας είπε για το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τους εργαζόμενους και πόσο επηρεάζει τη ζωή τους, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση αυτή.

- Τι σημαίνουν τα εορταστικά ωράρια για τους εμποροϋπαλλήλους;

- Το σωστό ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρχουν εορταστικά ωράρια. Και για εμάς τους εμποροϋπαλλήλους δεν πρέπει να υπάρχουν. Οταν εξήγγειλαν θεσμικά κάτι τέτοιο, υπήρχαν ωράρια μικρότερης λειτουργίας και, στην προσπάθειά τους οι έμποροι να καλύψουν όλες τις κοινωνικές ομάδες εργαζομένων, οριοθετούσαν κάποιο συγκεκριμένο ωράριο για τις γιορτές. Αυτή η ανάγκη δεν υπάρχει σήμερα, γιατί μιλάμε για ένα ελεύθερο ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ και σχεδόν για όλες τις μέρες της βδομάδας.

- Οπότε, ποιες ανάγκες και ποιους εξυπηρετεί το εορταστικό ωράριο και γιατί τώρα πια έχει καθιερωθεί;

- Το σίγουρο είναι ότι οι έμποροι δε θα ήθελαν μεγαλύτερη διεύρυνση των ωρών των καταστημάτων, αν οι εργαζόμενοι είχαν πλήρη απασχόληση. Δυνατότητα γι' αυτά τα ωράρια, τους δίνουν το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, το φθηνό εργατικό κόστος. Κύρια το ωράριο αυτό εξυπηρετεί τα καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα, ενώ, αντίθετα, στις μικρότερες επιχειρήσεις, για να μπορέσει να υπάρχει, έχουμε εντατικοποίηση της δουλιάς, με πολλές ώρες απλήρωτη εργασία. Ιδιαίτερα τώρα, με τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις και το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αυτές οι επιπλέον ώρες εργασίας, που μέχρι σήμερα υπήρχε περίπτωση να τις πληρωθούν οι εργαζόμενοι, τώρα νόμιμα πια θα είναι απλήρωτες.

- Στους εργαζόμενους στο εμπόριο, τι επιπτώσεις έχει αυτό το «εορταστικό» ωράριο;

- Για τους εργαζόμενους, οι επιπτώσεις είναι πολλές και αφορούν το ρυθμό της απασχόλησης, ο οποίος, στην κυριολεξία, μετατρέπει τον υπάλληλο σε «λάστιχο» και σε καμία περίπτωση για τον εργαζόμενο εμποροϋπάλληλο δεν μπορούν αυτές οι περίοδοι να ονομάζονται εορταστικές. Εχουμε απασχόληση από το πρωί μέχρι το βράδυ για 15 τουλάχιστον μέρες «σερί» και την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έως αργά. Πρακτικά και μόνο, καταλαβαίνει κανείς ότι μια εργαζόμενη γυναίκα εμποροϋπάλληλος δεν μπορεί να καλύψει καμία υποχρέωσή της, στην οικογένειά της, στο σπίτι της, έτσι το μόνο που μένει είναι να κάνει κουράγιο για να περάσει αυτή η περίοδος.

- Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση αυτή;

- Με αφορμή τα εορταστικά ωράρια, αλλά και τον τρόπο που καθημερινά λειτουργεί ο χώρος του εμπορίου, προκύπτει ότι, με τη σαθρότητα που λειτουργεί ο σημερινός νόμος για το ωράριο, θα πρέπει να ενισχυθεί νομικά για την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αλλά και για τη δέσμευση πανελλαδικά συγκεκριμένου ωραρίου κλεισίματος των καταστημάτων και τον περιορισμό των τριών τουλάχιστον απογευμάτων την εβδομάδα κλειστά. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει τίποτα, εάν οι εργαζόμενοι δεν κατοχυρώσουν με τον αγώνα τους την πλήρη απασχόληση, τον περιορισμό των ωρών εργασίας στις 35, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και, το κυριότερο, ...εργασία.

- Φέτος σαν σωματείο έχουν πέσει στην αντίληψή σας παραβιάσεις στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων;

- Παραβιάσεις του ωραρίου υπάρχουν ακόμα και από τους υποτιθέμενους εκπροσώπους του νόμου, όπως οι νομάρχες, που σε διάφορες περιοχές (π.χ. Θεσσαλονίκη) ανακοινώνουν ωράρια ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε οικονομικού παράγοντα της περιοχής και πάντα εις βάρος των εργαζομένων. Τέτοιες παραβιάσεις υπήρχαν και στο χώρο της Αθήνας. Με παρεμβάσεις όμως, το σωματείο μας, τόσο προσωπικά ή απευθυνόμενο στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στην Αστυνομία, προσπάθησε να περιορίσει τέτοια αρνητικά φαινόμενα.

Η φετινή χρονιά, άλλωστε, είχε το αρνητικό να δουλεύουμε και τις δύο Κυριακές του χρόνου από ένα χουντικό νόμο που λειτουργεί από το 1971 και που θα πρέπει να παλέψουμε για την κατάργησή του. Παράλληλα, εμείς καταγγείλαμε τον εμπορικό σύλλογο για το εορταστικό, υποτίθεται, ωράριο που ανακοίνωσε, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις των μεγάλων πολυεθνικών και των ντόπιων εταιριών.

- Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τους εργαζόμενους, μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση;

- Στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έχει από κοινού με άλλα σωματεία, όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλα, δημιουργήσει ένα Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο, το οποίο έχει προσπαθήσει και προσπαθεί γι' αυτά τα ζητήματα. Καθημερινά προσπαθούμε να δίνουμε τη μάχη, από καλύτερες θέσεις, σε αντίθεση με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΕΚΑ και η ΓΣΕΕ σ' αυτά τα ζητήματα. Οι οργανώσεις αυτές, όχι μόνο δε διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, όπως είναι το ωράριο, αλλά όλο αυτό το διάστημα παίζουν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας, παραμένοντας με αυτό τον τρόπο θεατές σε όλα αυτά τα γεγονότα.

«Δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι γιορτές!»

Μια βόλτα αν κάνει κάποιος στα μαγαζιά τις μέρες των γιορτών, διαπιστώνει ότι για τους εμποροϋπαλλήλους την ώρα που σχολάνε δεν είναι καθόλου μέρες γιορτών, αφού τα πρόσωπα και... τα πόδια τους μαρτυρούν πολλά.

Από τις 9 το πρωί - το αργότερο - μέχρι τις 8 το βράδυ - τυπικά, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ - είναι όρθιοι, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους πελάτες στο κάθε κατάστημα. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν μόνο αυτή την περίοδο αφού είναι «εποχικοί» και κατά συνέπεια δεν έχουν ούτε ασφάλιση, ούτε ένσημα, ούτε το δικαίωμα να ζητήσουν υπερωρίες. Οι παλιότεροι, μπορεί να έχουν τα παραπάνω, έχουν όμως και το φόβο ότι τα χρόνια περνάνε και μπορεί κάποια μέρα ξαφνικά να πεταχτούν από το κάθε αφεντικό στο δρόμο επειδή απλώς μεγάλωσαν...

Ο «Ρ» και φέτος έκανε μια βόλτα στα μαγαζιά, όχι όμως για να δει τις βιτρίνες, αλλά για να δει και να μιλήσει με αυτούς που δουλεύουν πίσω από αυτές... Ο λόγος λοιπόν είναι δικός τους...

Η Χαρούλα Μιχελή είναι πωλήτρια σε μαγαζί με ανδρικά. Δουλεύει 12 χρόνια στο χώρο του εμπορίου και είναι παντρεμένη με ένα παιδί τεσσάρων ετών. Μόνο εκείνη ξέρει πόσο εορταστικό είναι το ωράριο, αφού δεν προλαβαίνει καλά καλά να δει το παιδί της. Ειδικά φέτος που τα μαγαζιά ήταν δύο Κυριακές ανοιχτά, ήταν ακόμα χειρότερα. «Για εμάς τις εργαζόμενες μητέρες είναι πολύ δύσκολα, αφού δεν μπορούμε να χαρούμε ούτε τις γιορτές ούτε το παιδί μας, ούτε το σπίτι μας», μας λέει και συνεχίζει: «Το ωράριο είναι πολύ σκληρό και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα. Οσο για τις γιορτές, δεν τις καταλαβαίνουμε καθόλου, αφού μέχρι και τις παραμονές είμαστε μέχρι αργά στο μαγαζί ενώ μετά τρέχουμε να προλάβουμε κανένα μαγαζί μήπως και ψωνίσουμε κάτι». Οταν τη ρωτάμε αν βλέπει το παιδί της και τι λέει εκείνο, χαμογελάει και κουνά το κεφάλι και λέει: «Ασε καλύτερα, του λείπουμε πολύ και συνεχώς ρωτάει: Πάλι στη δουλιά θα πάτε;».

Ενα παιδί έχει και η Ζωή που δουλεύει σε κατάστημα υποδημάτων, το οποίο όπως μας λέει δεν το βλέπει καθόλου. «Για μας οι γιορτές είναι... τίποτα», σημειώνει και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει για κυνισμό, αφού «άμα δουλεύεις σαν τρελός, δεν καταλαβαίνεις ούτε γιορτές ούτε τίποτα. Το μόνο που θες είναι να ξεκουραστείς και να κάτσεις στο σπίτι σου».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τη Βάσω που δουλεύει 17 χρόνια σε μαγαζί υποδημάτων και όπως είπε, το εορταστικό ωράριο είναι: «... μαύρο χάλι και αδιόρθωτο. Αν ρωτήσεις το 95% των γυναικών εμποροϋπαλλήλων το ίδιο πράγμα θα σου πουν». Οταν τη ρωτάμε «γιατί», μας απαντά: «Τρεις βδομάδες δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ και δε νιώθουμε ούτε γιορτές, ούτε Χριστούγεννα. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι γιορτές κάθε βράδυ που φεύγω και πάω σπίτι και περνάω από το Σύνταγμα! Βλέπω τους ανθρώπους με ψώνια, με δώρα και τότε καταλαβαίνω ότι ήρθαν οι γιορτές. Είμαι τυχερή που δεν έχω παιδιά, γιατί αν είχα σίγουρα θα το είχα σκοτώσει μετά από τόση κούραση να μου ζήταγε να πάμε βόλτα».

Οσον αφορά τα χρήματα και τα παραπάνω που μπορεί να παίρνουν με τις υπερωρίες, η Βάσω μας λέει: «Με την κούραση που τραβάμε ακόμα και τα ελάχιστα που παίρνουμε παραπάνω δε μετράνε».

Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν εμποροϋπάλληλοι οι οποίοι είναι λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία και παλιοί στο επάγγελμα. Οι νέοι είναι κατά πολύ χειρότερα και αυτό φαίνεται από τα λεγόμενά τους.

Η Εύη είναι υπάλληλος σε γνωστό πολυκατάστημα. Δουλεύει εδώ και δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκε ένας χρόνος με τρίμηνες συμβάσεις, με τετράωρα πρωί και απόγευμα για να υπογράψει τελικά σύμβαση αορίστου χρόνου. Τώρα όπως μας λέει: «Οχι ότι ησύχασα, αλλά δεν τρέμει η ψυχή μου κάθε τρίμηνο αν θα μου ανανεώσουν τη σύμβαση». Οσον αφορά τις γιορτές, η Εύη είπε: «Οι γιορτές είναι για τους καταναλωτές. Εμείς είμαστε απαραίτητοι για να εξυπηρετούμε τους πελάτες. Ούτε γιορτές δεν έχει για μας, ούτε τίποτα. Για την ακρίβεια, εμείς γιορτάζουμε μετά τα Χριστούγεννα, που μπορούμε να ξεκουραστούμε λιγάκι...».

Σε σούπερ μάρκετ δουλεύει η Μαρία. Το πρωί ξεκίνησε με σφουγγάρισμα, συνέχισε με το φόρτωμα στα ράφια, μετά πήγε στο ταμείο και εμείς την «πετύχαμε» ξανά στα ράφια. Η Μαρία είναι δύο χρόνια στο μαγαζί αλλά η τακτική του μαγαζιού είναι ίδια από την αρχή όπως μας λέει: «Οποιος δεν έχει δουλιά πρέπει να βρίσκει και άμα δε βρίσκει του βρίσκουνε με το ζόρι». Στην ερώτηση πώς περνάνε οι γιορτές στο μαγαζί, η Μαρία ξεσπά σε γέλια και λέει ειρωνικά: «Πολύ ωραία!» για να συνεχίσει: «Σπίτι μου μπορεί να μην έχω προλάβει να στολίσω δέντρο, αλλά εδώ έχω τρελαθεί να στολίζω». Αναφορικά με την κούραση, η Μαρία τονίζει: «Οταν τελειώνει η δουλιά δε νιώθουμε ούτε τα πόδια, ούτε τα χέρια μας. Το μόνο που θέλουμε είναι ένα κρεβάτι και να κοιμηθούμε για μια βδομάδα για να φύγει η κούραση των τελευταίων ημερών».

Η Χαρά δουλεύει σε μεγάλο κατάστημα ρούχων, στο κέντρο. Δεν έχει ούτε ασφάλιση, ούτε ένσημα τις κολλάνε, ούτε «Δώρο» παίρνει, αφού την έχουν προσλάβει μόνο για τις γιορτές. Ενα χρόνο ψάχνει για δουλιά και όμως ακόμα δεν μπορεί να βρει. Δουλεύει τρεις μήνες εδώ, δύο μήνες εκεί και τίποτα. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά σε ένα μαγαζί και ελπίζει μήπως και την προσλάβουν μόνιμα. Για τις γιορτές όπως μας λέει: «Εγώ και κάτι άλλες κοπέλες όπως εγώ, κάνουμε ό,τι μπορούμε μήπως και μας προσλάβουν μόνιμα. Αν σου πούνε μείνε μια ώρα ακόμα θα μείνεις. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς και ας είναι παραμονή Χριστουγέννων...».

Ημιαπασχόληση... πολλών ταχυτήτων

Δεν είναι «κανονικές» εργαζόμενες, δε δουλεύουν στον ίδιο εργασιακό χώρο, στέκονται όρθιες και μιλάνε ακατάπαυστα, τριπλοδιαφημίζουν τις εταιρίες και δεν πληρώνονται καλά. Ετσι «συστήνονται» οι προωθήτριες. Γυναίκες εργαζόμενες, μ' ένα εκπτωτικό κουπόνι στο χέρι ή μ' ένα προϊόν - «τιμή γνωριμίας» προσφορά στον πελάτη του καταστήματος. Αυξημένη η παρουσία τους την περίοδο των γιορτών στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα και ακόμη πιο εντατικοποιημένη η δουλιά τους τις γιορτές, αφού από τη δική τους δουλιά οι πωλήσεις πολλαπλασιάζονται.

Το επάγγελμα της προωθήτριας γνωρίζει «άνθηση» τα τελευταία χρόνια. Σημαντική πλευρά και σκόπιμα καλυμμένη η «βαρύτητα» της δουλιάς. Οι εργαζόμενες, δε διαφημίζουν και δεν πουλάνε μόνο ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά όλη τη «φίρμα» των προϊόντων. Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα, όταν υπάρχει το «πρόγραμμα» όπως λέγεται, τριπλασιάζονται ενώ οι μισθοί των 5.500 - 6.500 δρχ. την ημέρα θεωρούνται αμελητέοι.

Μητέρες, φοιτήτριες και άνεργες αναζητούν δουλιά στα γραφεία προώθησης πωλήσεων, στους μεσάζοντες. «Θεωρείται δουλιά "εύκολη" για τις συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών -μας λέει η Μαρία- στην ουσία όμως δουλεύεις όταν θέλει να διαφημίσει η εταιρία. Τα γραφεία έχουν ένα μικρό σταθερό πυρήνα εργαζομένων και άλλες έχουν απασχόληση όταν "προκύψει". Οπως καταλαβαίνετε, ο υποτιθέμενος μισθός δεν είναι μισθός, το γραφείο παίρνει περισσότερα για μας. Αρκεί να σας πω ότι η ημιαπασχόληση είναι... πολλών ταχυτήτων. Διαχωρίζουν τις κοπέλες ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση και συμπεριφορά, ένας μικρός αριθμός, κυρίως από γραφεία μοντέλων, πληρώνονται καλά και δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα».

Μεγάλο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες με την «ταυτότητά» τους: ενώ δεν είναι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων, των ηλεκτραγορών, οι εργοδότες θέλουν να «βοηθάνε» στη δουλιά. «Δε μας πληρώνουν και μας ζητάνε να δουλέψουμε. Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν διώξει κοπέλες γιατί αρνήθηκαν να κάνουν, κάτι παραπάνω», μας λέει η Ελένη. «Ετσι δημιουργείται αντίθεση με τους άλλους εργαζομένους. Δεν αισθανόμαστε και δεν είμαστε σταθεροί. Γυρνάμε όλη την Αθήνα. Δημιουργείται μια λαθεμένη νοοτροπία. Λες και δεν είμαστε εργαζόμενες, λες και δεν κουραζόμαστε, λες και δεν αδικούμαστε».

Η άποψη τέλος, ορισμένων εργοδοτών για «ελαφριά» δουλιά διαψεύδεται από λόγια εργαζομένων: «Η πολύωρη ορθοστασία, μαζί με τη συνεχή ομιλία και τα ράφια με τα προϊόντα γύρω σου, κυριολεκτικά σε τρελαίνει, οι πολλές ώρες δουλιάς σ' εξουθενώνουν. Η αστάθεια της δουλιάς και του χώρου, το ότι δουλεύεις μέσω γραφείου, οξύνει την ανασφάλεια και το άγχος, γιατί δε νιώθεις αλληλέγγυος με τους άλλους εμποροϋπάλληλους».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ