ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λαϊκά προβλήματα που ζητούν λύση έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προβλήματα που αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια έθεσαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σύμβουλοι, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση χιλιάδων κατοίκων. Συγκεκριμένα:

Επανέφεραν το θέμα για το κόμιστρο του ΚΤΕΛ στην Περιφέρεια Αττικής που, σύμφωνα με το νόμο, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας: Ζήτησαν να μειωθεί κατά 50% και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, ΑμΕΑ. Οπως τόνισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, είναι οξυμένο το πρόβλημα, καθώς άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ακόμα και εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας της Περιφέρειας, αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γονέα μαθητή ΕΠΑΛ της Ανατολικής Αττικής που ζήτησε «να δικαιολογηθούν οι απουσίες μιας ημέρας, που οφείλονται στο ότι δεν είχα χρήματα για τη μετακίνηση του παιδιού μου με το λεωφορείο».

Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας: Μετέφεραν το αίτημα της Ενωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδας για την κάλυψη των αναγκών σε Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Από τα στοιχεία που κατέθεσε η Ενωση προκύπτει ότι λείπουν συνολικά 18 σχολικές μονάδες, καθώς από τις 17 μόνο οι 6 έχουν δικό τους ιδιόκτητο κτίριο, ενώ σε κανένα δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και οι σύγχρονες προδιαγραφές για ποιοτικό μάθημα. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν 4 Νηπιαγωγεία, και από 1 Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑΛ. Για τα παραπάνω είναι απαραίτητη η εξασφάλιση κονδυλίων από την Περιφέρεια για την άμεση αγορά οικοπέδων όπου θα ανεγερθούν οι σχολικές μονάδες.

Για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: Ζήτησαν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση προγενέστερης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής με 500.000 ευρώ στο Δημοτικό Θέατρο εγκρίθηκε με την προϋπόθεση ένα ποσοστό των εισιτηρίων να διατίθενται δωρεάν σε μαθητές, ανέργους και εργαζόμενους της περιοχής και τα υπόλοιπα με χαμηλό αντίτιμο για τις ίδιες κατηγορίες. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι περιουσία του λαού και κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως συμπράττων φορέας, να απαιτήσει να παραχωρείται σε όλους τους φορείς, μαζικές οργανώσεις, σωματεία και πολιτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και παρόμοιων ναζιστικών μορφωμάτων.

Τέλος, με αφορμή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις απολύσεις στη «Χαλυβουργική», η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι είναι πρόκληση η διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίζει το αίτημα για μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους με πρόσχημα τις απολύσεις. Η πλειοψηφία της Περιφέρειας δεν διεκδίκησε μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για κανένα λαϊκό νοικοκυριό και κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι φτηνό ρεύμα για τους βιομηχάνους σημαίνει ακριβό για το λαό. Θύμισε μεταξύ άλλων πως η πλειοψηφία της Περιφέρειας, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, τοποθετούνταν ενάντια στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στην «Χαλυβουργία Ελλάδας», σε αντιδιαστολή με τη σημερινή τους τοποθέτηση που πάλι στηρίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές και όχι οι εργάτες. Τέτοιες ρυθμίσεις προς όφελος των βιομηχάνων, όπως το φτηνό ρεύμα και οι επιδοτήσεις, δεν εξασφαλίζουν τη δουλειά στους εργαζόμενους, και τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως του Λαναρά, της «ΑΛΟΥΜΥΛ», της «SIEMENS HELLAS», της «MISKO» κ.ά.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Βρήκαν στεριά και αλληλεγγύη

Θαλασσοπνίγονταν στο Αιγαίο, βγήκαν στην Ελλάδα και βρήκαν ...ένα κομμάτι ψωμί. Πρόκειται για 23 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη το πρωί «ξεβράστηκαν» στη βόρεια ακτή της Καλύμνου. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά περπάτησαν σχεδόν δέκα ώρες σε κακοτράχαλα και ορεινά μέρη μέχρι το αστυνομικό τμήμα όπου παραδόθηκαν. Η Αστυνομία δεν είχε πού να τους φιλοξενήσει και τους έκλεισε σε ...μοναστήρι, στον Αγ. Παντελεήμονα. Εκεί τους δόθηκε μόνο ψωμί.

Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε και τους έδωσε τρόφιμα, παπούτσια και ρούχα. Το πρόβλημα αυτό αναδείχνει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη υποδομών για τη φιλοξενία των προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει, επίσης, ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Στη Βουλή

Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, με το οποίο διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο, οι «μόνιμοι» μετανάστες είναι περίπου 600.000. Αδεια έχουν πάρει οι 440.000, από τους οποίους οι 112.000 είναι μέχρι 19 ετών, ενώ άδειες μακράς διαμονής (10ετής παραμονή που με το νομοσχέδιο θα γίνει 5ετής) κατέχουν οι 120.000. Ακόμα 60.000 κατέχουν άδεια διαμονής ως μέλη οικογένειας Ελληνα ή Ευρωπαίου πολίτη, 78.000 κατέχουν άδειες εργασίας που ανανεώνονται με ένσημα, 203.000 είναι τα μέλη οικογένειας που ανανεώνουν την άδεια μέσω του μέλους της οικογενείας τους που εργάζεται και έχει εισόδημα.

Χαρακτηριστική των αποτελεσμάτων της πολιτικής για τους μετανάστες η τοποθέτηση της εκπροσώπους της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακαουλέι: «Είμαι στην Ελλάδα 35 χρόνια. Το παιδί μου έχω να το δω 20 χρόνια, γιατί δεν μπορώ να το νομιμοποιήσω». «Εχουμε μετανάστρια με 3 παιδιά που έχει πάθει εγκεφαλικό και είναι ανασφάλιστη. Τι θα γίνει;».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ενισχύει την κινητικότητα για φτηνότερα εργατικά χέρια

Την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής, που περιλαμβάνει την προσέλκυση φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, που θα «ανακυκλώνεται» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ζητά σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση αναφέρεται στη συνολική προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σύμφωνα με αυτή, πρέπει να «ενισχυθεί η ελκυστικότητα της ΕΕ και η οικονομία της», με «μέσα» τη μετανάστευση και το άσυλο. Πρέπει, δηλαδή, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι διαθέσιμοι για εκμετάλλευση και οι μετανάστες - σύμφωνα με την Κομισιόν - προσφέρονται για τέτοια χρήση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία κατά τα επόμενα χρόνια και, για τον λόγο αυτό, οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας» θα μπορούσαν να εστιάσουν σε αυτό το θέμα (π.χ., με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής φοιτητών ή επαγγελματιών, την ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης της μετανάστευσης σε χώρες εκτός ΕΕ, την κατάρτιση προγραμμάτων κυκλικής μετανάστευσης, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των νόμιμων μεταναστών, την αντιμετώπιση, όπου χρειάζεται, της δυνατότητας μεταφοράς κοινωνικών δικαιωμάτων κ.λπ.).

Οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας» συνάπτονται με χώρες εκτός ΕΕ και αφορούν επιλεκτική μετανάστευση φτηνών εργατικών χεριών, αλλά και τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας», η διευκόλυνση των θεωρήσεων σε συνδυασμό με τις συμφωνίες επανεισδοχής και τους κοινούς κανόνες θεωρήσεων αποτελούν εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως την αντιλαμβάνονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το παλιό μοντέλο της μόνιμης ή μακροχρόνιας μετανάστευσης «ξεθωριάζει» έναντι της βραχυπρόθεσμης, επαναλαμβανόμενης, κυκλικής μετανάστευσης με εθελοντική επιστροφή και επανένταξη του μετανάστη στη χώρα του. Η ΕΕ θεωρεί ότι η μετανάστευση σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μέρος της «λύσης» καθώς οι μεταναστευτικές πολιτικές μπορούν να ...εξασφαλίσουν ότι τα σωστά προσόντα θα είναι διαθέσιμα στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ