ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συζήτηση και σχέδιο για την ανασύνταξη του κινήματος

Στις 5 και 6 Μάρτη οι εκλογές για νέα διοίκηση

Από το Συνέδριο του ΕΚ Λάρισας
Από το Συνέδριο του ΕΚ Λάρισας
Αποφάσεις που εξοπλίζουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) στη μάχη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την αναζωογόνηση της λειτουργίας και της δράσης των σωματείων, πάρθηκαν στο 29ο Συνέδριο του ΕΚΛ, που έγινε την περασμένη Κυριακή, στα γραφεία του, στη Λάρισα.

Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε, αποφάσισε οι εκλογές για νέα διοίκηση, Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ να διεξαχθούν στις 5 και 6 Μάρτη. Το Συνέδριο, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε ο Σ. Ζαριανόπουλος. Επίσης, ο Ρίζος Μαρούδας από την ΠΑΣΥ, ο Β. Σταμουλάκης από την ΠΑΣΕΒΕ, ο Δ. Ζιώγας από το ΜΑΣ και η Κική Καρυώτη από την ΟΓΕ.

Στο Συνέδριο εγκρίθηκαν ψηφίσματα για τους εργαζόμενους στα 5μηνα, στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα», στην «Ιντρακάτ», καθώς και για την καταγγελία του σφραγίσματος μονάδων του ΕΟΠΥΥ και της σχεδιαζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με πολεμικό ορμητήριο το στρατηγείο της Λάρισας.

Αναμέτρηση με τις δυσκολίες

Στην εισήγηση, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Τ. Τσιαπλές, σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Η σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταστραφεί και δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Να έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι όσες δυσκολίες κι αν έχει η πορεία της ταξικής πάλης, η εξέλιξη θα είναι τελικά προς τα μπρος, πάντα, όμως, με τη συνειδητή δράση των πιο πρωτοπόρων αγωνιστών της τάξης μας, που πρέπει να δίνουν συνεχώς τον καλύτερο εαυτό τους σ' αυτό το σκοπό.

Οπου οι εργαζόμενοι υποχώρησαν, συμβιβάστηκαν και αποδέχτηκαν κάτω από τις πιέσεις τη μείωση μισθών και τις ατομικές συμβάσεις, την εκ περιτροπής εργασία, δεν έσωσαν ούτε τη δουλειά τους, ούτε εξασφάλισαν ότι δε θα έχουν νέα μείωση μισθών.

Το ΕΚΛ είχε προειδοποιήσει γι' αυτό και δυστυχώς επιβεβαιώνεται συνεχώς.

  • Αυτό δείχνει η περίπτωση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ "Λάρισα", που τους επέβαλαν 2 φορές ατομικές συμβάσεις με συνολική μείωση μισθών 30%, αλλά μετά απολύθηκαν περίπου 50 εργαζόμενοι, είναι απλήρωτοι 8 μήνες και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, με την πώληση καταστημάτων ή το κλείσιμό τους.
  • Στον όμιλο "Βιοκαρπέτ - Εξάλκο", που η πλειοψηφία των εργαζομένων υπέγραψε ατομική σύμβαση με μείωση 22% του μισθού για να μη γίνουν απολύσεις, δεν απέτρεψαν μέσα σε ένα χρόνο 100 απολύσεις που ακολούθησαν.
  • Το ίδιο στη ΣΤΑΦ, στην "Μπετίννα", στα περισσότερα εργοστάσια Επίπλων, Μετάλλου, Πλαστικών, στα ΓΚΟΥΝΤΙΣ, στον ΟΛΥΜΠΟ, ή σε εκείνες τις επιχειρήσεις που τους έχουν απλήρωτους για μήνες και δεν αντιδρούν (σχεδόν σε όλες τις κλινικές, κ.α.).

Αντίθετα, στο ΚΤΕΛ, που αρνήθηκαν τις ατομικές συμβάσεις, διατήρησαν τη ΣΣΕ, στα ΚΑΡΦΟΥΡ που οι εργαζόμενοι αρχικά αντέδρασαν δεν πέρασαν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού, στην ΑΡΩΓΗ όταν κινητοποιήθηκαν πληρώθηκαν τα μισά οφειλόμενα».

Καθήκοντα και πρόγραμμα δράσης

Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, σήμερα είναι αναγκαίο «ένα συνδικαλιστικό κίνημα ταξικό, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και το κράτος της. Κίνημα απαλλαγμένο από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ, αγρότες, γυναίκες και νέους των λαϊκών στρωμάτων, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες πάνω στους εξής άξονες:

  • Μαζικοποίηση των σωματείων με εγγραφή νέων μελών, συσπείρωση στη λειτουργία και στη δράση τους, συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς, ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού τους.
  • Ισχυροποίηση των κλαδικών συνδικάτων και προσπάθεια δημιουργίας νέων, μέσω συνενώσεων.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολογισμός της δράσης και στόχοι για τη συνέχεια

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση
Απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε την περασμένη χρονιά, έκανε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Τόσο η εισήγηση, που έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χρύσανθος Κυριαζής, όσο και οι παρεμβάσεις από εργαζόμενους στους Δήμους, στα «πεντάμηνα», από άλλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ακόμα και από σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών, στάθηκαν σε θετικά παραδείγματα από τη δράση του Συνδικάτου, σε αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν και έθεσαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τα επόμενα βήματα.

Το Συνδικάτο αξιολογεί ως σημαντική τη συνεργασία με τα επιχειρησιακά σωματεία, στο τιμόνι των οποίων βρίσκονται ταξικές δυνάμεις, τη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής στο Περιστέρι, τη σύσταση Επιτροπής από τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», αλλά και στους νέους και τις νέες που δουλεύουν στους Δήμους με προγράμματα μαθητείας. Στους στόχους που θέτει για το επόμενο διάστημα, είναι η δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε περισσότερους δήμους και παραρτημάτων του Συνδικάτου.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει το Συνδικάτο στο ζήτημα της ενότητας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας με την οποία δουλεύουν, στην επεξεργασία αιτημάτων που ενώνουν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει οξύνει την αντιπαράθεση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία δε δέχεται την ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία. Η εμπειρία που μεταφέρθηκε από τις κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα «πεντάμηνα», για να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να έχουν ίσα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα άδειες, με τους άλλους εργαζόμενους, θεωρείται παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν ταξικά σωματεία για την ανεργία στις 6 Μάρτη και στη συγκέντρωση των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ στις 7 Μάρτη για τη Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας. Παράλληλα, οι δυνάμεις του βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς στις 23/3 τελειώνει η περίοδος διαθεσιμότητας για τους σχολικούς φύλακες και η μεγάλη τους πλειοψηφία έρχεται πλέον αντιμέτωπη με την απόλυση.

Προετοιμάζει, επίσης, νέες παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» και ανάλογες πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των σπουδαστών των ΕΠΑΣ που κάνουν μαθητεία στους Δήμους. Τέλος, οι δυνάμεις του Συνδικάτου δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ για τα μέσα Μάρτη, με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς.

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων
  • Σήμερα Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων συγκαλεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β), στις 6 το απόγευμα.
  • Κάλεσμα μαζικής αποφασιστικής συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (σταθμός Ακρόπολη).
  • Την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί, σήμερα Τετάρτη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, όπισθεν Δημαρχείου Αθήνας).
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, σήμερα Τετάρτη 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ζήτημα αιχμής τη μάχη της Σύμβασης.
  • Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση καλεί την Κυριακή 9 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνουν από το Σάββατο 29/3 έως την Κυριακή 11/4.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ