ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για νέους στην κατάρτιση και στα προγράμματα απασχόλησης

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καλεί τους νέους άνεργους, τους σπουδαστές στη μαθητεία και στην κατάρτιση, τους εργαζομένους στα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα: «Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Οχι στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6 και Λιοσίων) και θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συζήτηση με τους νέους στην κατάρτιση, προκειμένου να κάνει γνωστές τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία και τα προγράμματα απασχόλησης αλλά και τη λύση που προτείνει το Κόμμα. Με σχετική ανακοίνωσή της για την εκδήλωση, απευθύνεται στους νέους καλώντας τους να σκεφτούν:

«Γιατί τα ποσοστά ανεργίας συνεχώς αυξάνονται; Ποιος φταίει; Πώς μπορούμε να πάρουμε ανάσα; Μήπως περισσεύουν εργαζόμενοι από την παραγωγή; Μήπως είναι περισσότεροι από όσους χρειάζονται;

Με βάση τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας σήμερα χρειάζονται τόσοι κι άλλοι τόσοι εργαζόμενοι. Ομως η ανεργία, ειδικά στους νέους, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά γιγαντώθηκε.

Σκέψου! Μόνο μέσα στο 2013 τα όργανα της ΕΕ συνεδρίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά 5 ΦΟΡΕΣ για να κάνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι προτάσεις τους είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Για σένα σημαίνουν να ζεις ίσα-ίσα για να μπορείς να δουλεύεις και να παράγεις κέρδη. Ενδιαφέρονται μόνο για το μέγιστο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Δίνουν ζεστό χρήμα μέσω επιδοτήσεων στα μονοπώλια για να προσλαμβάνουν νέους μισοανέργους. Δίνουν "ευκαιρίες απασχόλησης" αλλά ούτε μια θέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς», τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ.

Παράλληλα, προπαγανδίζοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τις θέσεις του Κόμματος, αυτό το διάστημα οργανώνει μια σειρά περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, σχολές μαθητείας, κατάρτισης και ΟΑΕΔ. Μια τέτοια περιοδεία κάνει σήμερα, στις 10 π.μ., η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» και την ΕΠΑΣ Παίδων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Ανάλογες παρεμβάσεις κάνει η ΚΝΕ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου Κρήτης οργάνωσε την περασμένη Δευτέρα περιοδεία στις σχολές (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ. Μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους σπουδαστές, τονίζοντας ότι η ΕΕ και όσοι πίνουν νερό στο όνομά της (κεφάλαιο-αστικά κόμματα) χρησιμοποιούν τις σχολές αυτές ως πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού για το κεφάλαιο. Μίλησαν για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για το ότι οι σπουδαστές χρυσοπληρώνουν για αναλώσιμα, εργαλεία κ.ά. και κάλεσαν τους σπουδαστές να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για πρακτική άσκηση που θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, για ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φαντάροι καταδικάζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές επιχειρήσεις

Φαντάροι που υπηρετούν στην 8η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (ΕΑΝ) στο Καλπάκι Ιωαννίνων, με κείμενό τους, καταδικάζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το κείμενό τους έχει ως εξής:

«Εμείς, Ελληνες φαντάροι, παιδιά των λαϊκών οικογενειών που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία στην 8η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως στο Καλπάκι Ιωαννίνων, καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτήν. Καταδικάζουμε την παραχώρηση από την κυβέρνηση του στρατηγείου της Λάρισας για την προετοιμασία της επέμβασης και τη χρησιμοποίηση Ελλήνων στρατιωτών. Διαμαρτυρόμαστε για την τιμωρία συναδέλφου μας φαντάρου που βγήκε στην αναφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου στρατηγείου δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της άμυνάς της και των στρατευμένων νέων, όπως γράφτηκε και καταγγέλθηκε στον Τύπο.

Για άλλη μια φορά αυτοί που έχουν κηρύξει λυσσαλέα επίθεση στη ζωή μας, αυτοί που μάτωσαν τα προηγούμενα χρόνια τους λαούς, διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, γέμισαν με εκατοντάδες νεκρούς το Ιράκ και το Αφγανιστάν, επεμβαίνουν τώρα στην Αφρική. Ο πόλεμος που εξαπολύεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ γίνεται, όπως και όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, για το μοίρασμα των αγορών, του φυσικού πλούτου και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας.

Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή τη μοιρασιά παρά μόνο δεινά.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλο το λαό και απαιτούμε:

  • Καμία διευκόλυνση στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
  • Να κλείσει το ευρωΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Λάρισα, να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας για την οργάνωση και το σχεδιασμό της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί κανένας φαντάρος σε οποιαδήποτε υπηρεσία προετοιμασίας και υποστήριξης της επέμβασης, στο Στρατηγείο στη Λάρισας και οπουδήποτε αλλού.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας».
Αντιδράσεις από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους

Με πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή. Μέχρι στιγμής σχετικό ψήφισμα έχουν υιοθετήσει οι γενικές συνελεύσεις ή τα ΔΣ των συλλόγων: Νοσηλευτικής και Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθήνας, Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Πολιτικών Μηχανικών Βόλου, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Λάρισας.

Οι σύλλογοι σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι: «Την ίδια στιγμή που μειώνουν μισθούς, κλείνουν νοσοκομεία, επιβάλλουν φόρους και χαράτσια στο λαό, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των οικογενειών μας, ταυτόχρονα δίνουν απλόχερα χρήμα, πόρους και υποδομές στους φονιάδες ιμπεριαλιστές. Η συγκεκριμένη επέμβαση, όπως και δεκάδες άλλες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία), πραγματικό στόχο έχει την προάσπιση των συμφερόντων των Ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή. Εμείς οι νέοι και οι νέες που ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής που τσακίζει το λαό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που βιώνουμε την ανεργία και την ανασφάλεια για το μέλλον, που βλέπουμε τις οικογένειές μας να στενάζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ, γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι που έχουν κηρύξει πόλεμο στη ζωή και τα δικαιώματά μας είναι αυτοί που για τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων προετοιμάζουν και υλοποιούν στρατιωτικές επεμβάσεις όπου γης», τονίζουν οι σύλλογοι και απαιτούν να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση, να κλείσει το ευρωΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα και η βάση της Σούδας, να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και να μη χρησιμοποιηθεί κανένας φαντάρος, για προετοιμασία, οργάνωση, υποστήριξη ή σχεδιασμό πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 11.30 το πρωί θα προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση και τη στάση εργασίας απευθύνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ μαζί με την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στην Πρόληψη και Απεξάρτηση, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση έχει πραγματικά φτάσει στο απροχώρητο, είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι και δεν υπάρχει πια περιθώριο για άλλη αδράνεια. Πέρα από το πρόβλημα της μη καταβολής των μισθών, η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, αλλά και των άλλων δομών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες συγχωνεύσεις, που πρακτικά σημαίνουν κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ