ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προβληματισμοί για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Ο νέος υπουργός Αμυνας που όρισε η νέα αστική κυβέρνηση μεταβαίνει αύριο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από την Ντόνετσκ, όπου εργαζόμενοι φυλάνε άγαλμα του Λένιν από επιθέσεις εθνικιστών φασιστών
Στιγμιότυπο από την Ντόνετσκ, όπου εργαζόμενοι φυλάνε άγαλμα του Λένιν από επιθέσεις εθνικιστών φασιστών
ΚΙΕΒΟ.--

Η νέα αστική εξουσία στην Ουκρανία, που ανέτρεψε τον προηγούμενο Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς, προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση ενώ οξύνεται η καπιταλιστική κρίση και ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει. Οι αστικές αυτές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις έχουν τη στήριξη των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ που στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία επεμβαίνουν ανοιχτά στη χώρα. Ταυτόχρονα εμφανίζονται να προβληματίζονται για την εδαφική ακεραιότητά της καθώς στις ανατολικές περιοχές, με έντονο το ρωσικό στοιχείο, δεν αναγνωρίζουν τη νέα εξουσία, που προχωράει αύριο, Πέμπτη, σε ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης, έχει προκηρύξει προεδρικές εκλογές έως τις 25 Μάη.

Ταυτόχρονα, η Βουλή, με αλλαγμένους συσχετισμούς, αφού το πρώην κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών» στηρίζει πλέον την αντιπολίτευση, αποφάσισε να παραπέμψει τον Γιανουκόβιτς στο δικαστήριο της Χάγης για «σοβαρά εγκλήματα».

Χτες, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες και κάλεσε σύσκεψη υπουργείων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι ο νέος υπουργός Αμυνας θα βρίσκεται αύριο στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, διορίστηκε ρωσόφωνος δήμαρχος, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν ενάντια στις νέες αρχές της χώρας, τις οποίες χαρακτηρίζουν «φασιστικές». Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

«Βοήθειες» και μαχαίρια ιμπεριαλιστών

Στο Κίεβο βρέθηκε χτες η εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που κρατούσε και «καρότο» και «μαστίγιο». Συναντήθηκε με όλα τα αστικά κόμματα και το πρώην κυβερνητικό και υποσχέθηκε «βοήθεια», ενώ πρότεινε ταυτόχρονα να υπάρξει εθνική ενότητα. Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τη Ρωσία λέγοντας με νόημα ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση κατανοεί την ανάγκη για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ταυτόχρονα προέτρεψε και το ΔΝΤ να κάνει τη δική του «προσφορά». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι «ο άνεμος της αλλαγής χτυπά και πάλι την πόρτα της Ουκρανίας και η λαϊκή βούληση θα πρέπει να επικρατήσει».

Για «παροχή στήριξης» μίλησε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, που δήλωσε ότι αυτή μπορεί να «συμπληρωθεί με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», ωστόσο πρόσθεσε ότι όλα αυτά «είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που σημείωσε: «Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: "Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας"». Ο Γκριγκόρι Καράσιν, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Μόσχα, Βολόντιμιρ Γελτσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία των ρωσικών αρχών για την ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στο ουκρανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μία άλλη πολιτική εξέλιξη, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Αναμένεται και οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Α. Γιατσενιούκ και Ολεγκ Τιαχνιμπόκ, να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ η Γιούλια Τιμοσένκο δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της» και προς το παρόν μεταβαίνει στο Βερολίνο, μετά από πρόταση της Α. Μέρκελ για να υποβληθεί σε θεραπεία για τη δισκοπάθεια από την οποία πάσχει. Η Τιμοσένκο, που θησαύρισε από την ληστεία του λαϊκού πλούτου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έγινε πρωθυπουργός, καταδικάστηκε για διαφθορά και τώρα ελευθερώθηκε από τη νέα εξουσία, αναμένεται να πάρει μέρος και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο το Μάρτη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ με στόχο την ευρύτερη Μ. Ανατολή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την επιβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού ρόλου και στόχων του Βερολίνου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιλέγοντας το ρόλο του «καλύτερου συμμάχου του Ισραήλ στην Ευρώπη», ανέδειξε χτες με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, έχοντας μαζί της σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Η Μέρκελ επέστρεψε έτσι στο Βερολίνο ικανοποιημένη, έχοντας παράλληλα στις αποσκευές της ένα μετάλλιο από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, και την υπογραφή αναρίθμητων μνημονίων διμερούς συνεργασίας για σύσφιξη των γερμανο-ισραηλινών σχέσεων σε οικονομία, εμπόριο, πολιτισμό (υπέρ, εννοείται, των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου).

Οσον αφορά στην ουσία των στόχων του ταξιδιού της στο Ισραήλ, η Μέρκελ οριοθέτησε την ταύτιση και την (ανάλογα την περίπτωση) διαφοροποίηση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών Βερολίνου - Τελ Αβίβ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ένα πιθανό εμπάργκο από την πλευρά της ΕΕ σε ισραηλινά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί σε εβραϊκούς εποικισμούς των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών (εφόσον ναυαγήσει η σημερινή ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαπραγμάτευση), η Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεσή της. Οπως σημείωσε, για το Βερολίνο «το εμπάργκο ή το μποϋκοτάρισμα των προϊόντων δεν είναι επιλογή»! Συμφώνησε ωστόσο με τη σήμανση στην ετικέτα της προέλευσης των ισραηλινών προϊόντων, λέγοντας ότι αυτό δε θα ήταν πρόβλημα.

Η αντίθεση της Μέρκελ σε ένα πιθανό εμπάργκο της ΕΕ επί των ισραηλινών προϊόντων προκάλεσε την ικανοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που φορώντας αίφνης τη μάσκα του πολέμιου των... εμπάργκο, δήλωσε ότι «ένα εμπάργκο δε θα είναι «ούτε ηθικό, ούτε παραγωγικό», γιατί... «εμποδίζει την ειρήνευση».

Διαφοροποίηση των δύο ηγετών υπήρχε στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Νετανιάχου απαίτησε την κατάργηση ακόμη και ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος, λέγοντας: «Αν η Τεχεράνη γίνει πυρηνική δύναμη, θα είναι σα να υπάρχουν 50 Βόρειες Κορέες»... Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει «μηδέν εμπλουτισμός, μηδέν συσκευές φυγοκέντρισης, μηδέν πλουτώνιο».

Αντίθετα, η Μέρκελ υποστήριξε τη συνέχιση των διεθνών διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι παρά την αλλαγή του τόνου από τη νέα ιρανική ηγεσία «ακόμη δεν υπάρχουν πράξεις». Σε επόμενο σημείο, όμως, υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «ως απειλή όχι μόνο για το κράτος του Ισραήλ αλλά ως μια γενική απειλή και για την Ευρώπη»...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρωθυπουργός μεγαλοεργολάβος

ΚΑΪΡΟ.--

«Ανθρωπος» των μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών εταιρειών που είχε διατελέσει στο παρελθόν ανώτερο στέλεχος του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» (NDP) του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ιμπραχίμ Μάχλαμπ.

Ο Μάχλαμπ, που ήταν ως προχτές υπουργός Οικισμού και στο παρελθόν διατέλεσε πρόεδρος της κρατικής αιγυπτιακής κατασκευαστικής εταιρείας «Αrab Contractors Corporation» που είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες του χώρου στη Μέση Ανατολή, αποδέχτηκε το διορισμό, ανακοινώνοντας ότι θα έχει συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σημείωσε πως θα δώσει έμφαση στη «συντριβή της τρομοκρατίας σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου», στην «πλήρη οικονομική και ηθική στήριξη» της αστυνομίας, στην αποκατάσταση της ηρεμίας, στην εξεύρεση τρόπων για ανάσχεση των απεργιών που συνεχίζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και υποσχέθηκε αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγής. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «απροσδόκητη» την προχτεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουι, καταλήγοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει «να πιέζει και να ενθαρρύνει την Αίγυπτο για τη λήψη μέτρων που θα προάγουν τη μεταβατική διαδικασία και θα οδηγήσουν σε μια δημοκρατική κυβέρνηση».

Τέλος, χτες, αιγυπτιακά δικαστήρια καταδίκασαν 220 υποστηρικτές του ισλαμιστή ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης έως και επτά χρόνων για υποκίνηση βίας και συμμετοχή σε «παράνομες» διαδηλώσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους κομμουνιστές της Ουκρανίας

Το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Ουκρανίας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις επιθέσεις βανδαλισμού σε βάρος των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, όπως και το κάψιμο του σπιτιού του γιου του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Π. Σιμονιένκο.

Οι επιθέσεις αυτές, όπως και οι βανδαλισμοί σε βάρος σοβιετικών και αντιφασιστικών μνημείων, εντάσσονται στα σχέδια τρομοκράτησης του λαού και των κομμουνιστών της Ουκρανίας και είμαστε σίγουροι πως δεν θα περάσουν!

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και συνολικότερα στους εργαζόμενους της Ουκρανίας».

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
«Εμπιστοσύνη» και στη Βουλή

ΡΩΜΗ.--

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, του νέου αστού διαχειριστή και καταλληλότερου για τη χειραγώγηση του λαού, εξασφάλισε χτες βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης και στη Βουλή (378 υπέρ, 220 κατά και μία αποχή, ενώ κάποιοι από τους 630 βουλευτές δε συμμετείχαν). Είχε προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει με τη διπλή ταχύτητα από εκείνη της Ευρώπης» και ότι «μέσα στην Ευρώπη η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες απ' ό,τι άλλες χώρες». Ενώ έσπευσε να λαϊκίσει και πάλι λέγοντας ότι δε «θέλει μια Ιταλία που θα κάνει ό,τι της λέει η ΕΕ, αλλά που θα συναποφασίζει».

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα (που τον ανέτρεψε ο Ρέντσι στο Δημοκρατικό Κόμμα και μετά στην πρωθυπουργία) και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι που είχε υποστεί εγκεφαλικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ