ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Κινητικότητα για αναβαθμισμένο ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας
Τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας εξέτασαν χτες οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Σερβίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Νεμπόισα Ρόντιτς, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα υπουργού. Οι επαφές αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο δραστηριότητας που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση για αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο υπουργοί έδωσαν έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της σερβικής να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ. Οσον αφορά το Κόσσοβο, ο Ελληνας υπουργός επανέλαβε τη γενικόλογη θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί «σχέσεων καλής γειτονίας» και «περιφερειακής συνεργασίας», ώστε η περιοχή να εξελιχτεί σε «όαση ασφάλειας» κ.λπ. Παράλληλα προσκάλεσε το Σέρβο ομόλογό του να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το επόμενο δίμηνο.

Την πιο ενεργό συμμετοχή και της Σερβίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ν. Ρόντιτς, δηλώνοντας ότι, μετά τις σερβικές εκλογές, το Μάρτη, θα ληφθεί απόφαση για την επιχειρησιακή συμμετοχή μονάδων της Σερβίας στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Ανήγγειλε την υπογραφή τεχνικής συμφωνίας για τη μεταφορά σερβικών δυνάμεων σε «ειρηνευτικές αποστολές» με ελληνικά πλοία και ανέφερε, επίσης, πως η κυβέρνησή του «εξετάζει» τη συμμετοχή Σέρβων αξιωματικών στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ATΑLANTA» στο κέρας της Αφρικής, όπου περιπολεί και ελληνική φρεγάτα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή, ως παρατηρητή, Σέρβου αξιωματικού στο στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα, ενώ εστίασε και στο γεγονός ότι οι δυο πλευρές προωθούν τις ανταλλαγές αξιωματικών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδος.

Χτες το μεσημέρι, εξάλλου, ο Ρόντιτς επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος ευχήθηκε η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και σερβικών ενόπλων δυνάμεων να επεκταθεί και στην εξοπλιστική βιομηχανία. Σήμερα ο Ρόντιτς επισκέπτεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας.

Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει την επιρροή της εντάσσεται και η υπογραφή την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Αμυνας του Μαυροβουνίου, του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2014 μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου.

Συζήτηση για την Ουκρανία στη σημερινή ΝΑΤΟική Σύνοδο

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο, στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, θα συζητηθεί επίσης η «ενδιάμεση έκθεση αμυντικών δυνατοτήτων», το κείμενο της οποίας θα παρουσιάσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στην Ουαλία,τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Επιθεώρηση από αέρος Ρώσων αξιολογητών

Σε επιθεώρηση από αέρος (πτήση παρατήρησης) των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα προχώρησε ομάδα Ρώσων αξιολογητών με ειδικά διασκευασμένο αεροσκάφος Αn-30, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία δεν ξεπερνούν σε αριθμό όσα προβλέπει η Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί».

Η «Open Skies» υπογράφηκε στο Ελσίνκι στις 24/3/1992. Αρχικά συμμετείχαν 27 χώρες, δηλαδή οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σήμερα αριθμεί 34 χώρες - μέλη και, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ισορροπιών, της έχουν αποδώσει χαρακτήρα «Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», αποσκοπώντας στη «διαφάνεια» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ μέσω «εναέριων παρατηρήσεων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Περιοδείες και συγκεντρώσεις με σύνθημα: «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία», πραγματοποιούνται απ' τις ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 12 μ. στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πορτοκαλί Αμφιθέατρο, θα μιλήσει ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο ΤΕΑΔΥ, θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Ακτωρ», θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Γ. Καλύβας, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στη 1 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πορτοκαλί Αμφιθέατρο, θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη 1 μ.μ. στη Φιλοσοφική Σχολή, αμφιθέατρο 316, θα μιλήσει ο Θ. Χιώνης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 12 μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Πολλαπλών Χρήσεων, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 2:30 μ.μ. στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, αμφιθέατρο ΝΑΒΟ, θα μιλήσει ο Γ. Κρητικός, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας.

-- Στις 12 μ. στην ΑΣΠΑΙΤΕ, αίθουσα 203 - 4, θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας του Τομέα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 11 π.μ. στην ΗΔΙΚΑ, θα μιλήσει η Βέτα Πανουτσάκου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ. στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», θα μιλήσει ο Χ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 10 π.μ. στο Τζάνειο νοσοκομείο, θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια Δήμαρχο Πειραιά.

Στη Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στη ΔΕΗ στο Βαρδάρι με τον Γ. Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Γ. Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

-- Περιοδεία με τον Γ. Δελή στις 9 π.μ. στην Πυροσβεστική της Μαρτίου και στις 10 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά στο Γήπεδο του ΠΑΟΚ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ με τη Γ. Τριανταφύλλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Γ. Δελή, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στις γραμματείες της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τον Ν. Μπάστα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις γραμματείες της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με τον Σ. Σκαπέρα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Τετάρτη

-- Εκδήλωση «Για τη δημόσια - δωρεάν Υγεία του λαού με Λαϊκή Συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ παντού», στις 6:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με εισηγητή τον Κ. Πελετίδη, υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καλαμάτα στο καφενείο «ΠΟΛ» στην πλατεία Φυτειάς, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι Ν. Διασάκος και Π. Κουφαλάκος.

-- Στη 1 μ.μ. στη Φαρμακαποθήκη Ηλείας, θα μιλήσει ο Α. Κολόσσακας, υποψήφιος δήμαρχος Ιλιδας.

Αύριο, Πέμπτη

-- Συνέντευξη Τύπου της ΤΕ Ηλείας, στα γραφεία της στον Πύργο, στις 6 μ.μ., για τις εξελίξεις στην Υγεία. Θα μιλήσει ο Β. Θωμόπουλος, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στην Κάτω Αχαγιά, στις 7.30 μ.μ., με τον Αλ. Θανόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο.

-- Στις 8 μ.μ. ομιλία στο Γούμερο Ηλείας απ' τον υποψήφιο δήμαρχο Πύργου, Χρ. Γιάνναρο.

Βιβλιοπαρουσίαση στη «Σύγχρονη Εποχή»

Αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της «Σύγχρονης Εποχής», Μαυροκορδάτου 3 Αθήνα, η ΚΟΒ Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Το βιογραφικό και οι σχεδιασμοί...

Συνεχείς και ποικίλες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Αξιοποιεί προς τούτο τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως αυτή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ πριν από λίγες μέρες πήρε και τα εύσημα του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη συμβολή της αυτή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογοι συνειρμοί δημιουργούνται, ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του νέου αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά (ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την περασμένη Δευτέρα), στο οποίο, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: Το 1996 - 1998 διετέλεσε διοικητής της Ελληνικής Δύναμης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το 2000 - 2003 Διοικητής της Διοίκησης του Ελληνικού Τάγματος στην κατοχική ΝΑΤΟική δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν, το 2005 - 2008 υπηρέτησε στη ΝΑΤΟική Ανώτατη Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) στο Βέλγιο ως Διευθυντής του 9ου Επιτελικού Γραφείου (ACOS J9), ενώ το διάστημα 2012 - 2013 διετέλεσε Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ