ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινούν την Κυριακή οι αγώνες

Στιγμιότυπο από την περσινή διοργάνωση
Στιγμιότυπο από την περσινή διοργάνωση
Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή συμμετοχών η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φετινού Εργατικού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ έχει ξεκινήσει, με την 1η αγωνιστική να είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 9 Μάρτη. Σημειώνεται ότι για φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 52 ομάδες από χώρους δουλειάς, κλάδους, λαϊκές επιτροπές, σχολές μαθητείας, θεραπευτικές κοινότητες, κάτι που δείχνει την απήχηση της διοργάνωσης στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Οι συγκεκριμένοι αγώνες με τη δωρεάν συμμετοχή ουσιαστικά κάνουν πράξη το δικαίωμα στην άθληση για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, σε μια εποχή που ο αθλητισμός πλέον αποτελεί πολυτέλεια για τους περισσότερους εξαιτίας του κόστους που χρειάζεται για να αθληθεί κάποιος.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ, μέσω του Τουρνουά, προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο αθλητισμού αλλά και γενικότερου τρόπου ζωής, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους εποικοδομητικά, ενισχύοντας την άθληση και την άμιλλα, τη δημιουργία και τη διασκέδαση.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ ενημέρωσε τις ομάδες για τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης: Για τη φάση των 52 θα πραγματοποιηθούν αγώνες νοκ-άουτ στις 9 Μάρτη. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία θα ακολουθήσουν παράταση και πέναλτι. Για τη φάση των 26 θα πραγματοποιηθούν αγώνες νοκ-άουτ στις 16 Μάρτη με νέα κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο. Στις 13 ομάδες που θα προκριθούν θα προστεθούν 3 ομάδες που αποκλείστηκαν από τη φάση των 26, με κριτήριο το μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων που έχουν πετύχει από την έναρξη του τουρνουά. Σε περίπτωση ίδιου αριθμού επίτευξης τερμάτων θα μετρήσει η διαφορά των γκολ για κάθε ομάδα. Θα ακολουθήσουν αγώνες νοκ-άουτ στις 23 και 30 Μάρτη. Οι ημιτελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 6 Απρίλη. Ο μικρός και ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθούν στις 13 Απρίλη.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Κάτι της χρωστάει...

Mε τα περιθώρια απωλειών ολοένα και να στενεύουν (ουσιαστικά εντός έδρας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο πλέον) και έχοντας έναν ανοιχτό λογαριασμό με τους συγκεκριμένους αντιπάλους, ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα στο ΣΕΦ την Αρμάνι Μιλάνο (21.00 ΝOVA) για την 9η αγωνιστική του ομίλου στο ΤΟΠ - 16 της Ευρωλίγκα. Οπως έχει διαμορφωθεί πλέον το σκηνικό στις θέσεις για την πρόκριση με την πρωτοπόρο και αήττητη Μπαρτσελόνα να έχει κλειδώσει την παρουσία της στους οκτώ και από κει και πέρα 5 ομάδες να βρίσκονται επί ίσοις όροις στο κυνήγι των άλλων τριών προνομιούχων θέσεων, ισοβαθμώντας μεταξύ τους, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα του παιχνιδιού με τους ερυθρόλευκους. Παράλληλα, εκτός των αγωνιστικών ζητημάτων, οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν και άλλους λόγους να επιζητούν τη νίκη με την ιταλική ομάδα, η οποία στον πρώτο γύρο τους υποχρέωσε σε μια από τις βαρύτερες ευρωπαϊκές τους ήττες, επικρατώντας με 30 πόντους διαφορά (81 - 51). Παρότι όπως δείχνουν τα πράγματα οι διαφορές μεταξύ των ομάδων που θα κοντραριστούν για την πρόκριση θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τον Ολυμπιακό, το ζητούμενο σήμερα είναι να έρθει η νίκη. Με όπλο την πολύ καλή παράδοση όταν υποδέχεται την ομάδα του Μιλάνο στο Φάληρο (4 - 0 νίκες), αλλά και αγωνία για την κατάσταση των Σπανούλη, Πρίντεζη που υποφέρουν από τραυματισμούς και η συμμετοχή τους είναι αμφίβολη - με τον δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες ν' αγωνιστεί - στον Ολυμπιακό αισιοδοξούν για το θετικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του ο τεχνικός των Πειραιωτών Γιώργος Μπαρτζώκας χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό παιχνίδι και την Αρμάνι μια σπουδαία αντίπαλο με διαφορετικό στιλ απ' όσες έχει αντιμετωπίσει η ομάδα του μέχρι τώρα. Οπως εξήγησε, εκείνο που προέχει είναι η νίκη και όχι το κυνήγι της διαφοράς, ενώ στα αγωνιστικά ανέφερε τον έλεγχο τον ριμπάουντ ως ένα από τα κλειδιά της αναμέτρησης.

  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η άλλη αναμέτρηση του ίδιου ομίλου, που θα γίνει σήμερα μεταξύ Μπαρτσελόνα και Φενέρ (21.45). Επίσης σήμερα θα γίνουν και οι αγώνες: Ζαλγκίρις - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19.45), Παρτιζάν - Μπάγερν Μ. (21.45).
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αδιάβαστοι οι άντρες... επιτυχία των νέων

Αδιάβαστη πιάστηκε η Εθνική Ανδρών στο τεστ κόντρα στη Νότια Κορέα που πραγματοποίησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» χτες, προκειμένου να δει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος την κατάσταση των διεθνών. Η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-0 (18' Παρκ, 55' Σον) από τους αξιόμαχους και πιο αποτελεσματικούς στην κυκλοφορία και την τελική προσπάθεια Νοτιοκορεάτες, που έδειξαν να αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με περισσότερη διάθεση από τους «γαλανόλευκους». Το ελληνικό συγκρότημα, αν και αγωνίστηκε με αλλαγές σε σχέση με τη βασική σύνθεση που χρησιμοποιεί συνήθως ο Πορτογάλος τεχνικός, εντούτοις στερήθηκε κινητικότητας και σταθερού ρυθμού στο παιχνίδι, εμφανίζοντας προβλήματα κυρίως σε άμυνα και κέντρο. Στην επίθεση, αν και περισσότερο στηριζόμενη στις ατομικές προσπάθειες, η Ελλάδα έχασε κάποιες ευκαιρίες με πιο σημαντικές τα τρία δοκάρια αρχικά σε σουτ του Κατσουράνη (23') και σε διπλή φάση με τους Τοροσίδη και Παπαδόπουλο στο 31'.

Νίκη με ανατροπή για Ελπίδες

Κάνοντας σπουδαία ανατροπή, αφού βρέθηκε να χάνει νωρίς νωρίς με 1-0 και αγωνιζόμενοι με 9 παίκτες, η Εθνική Ελπίδων επικράτησε στην Κατερίνη της Τουρκίας με 2-1, σε παιχνίδι για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν με εύστοχο πέναλτι του Μπασάν στο 11' ενώ η απάντηση από πλευράς Ελλάδας ήρθε στο β' μέρος όταν με τέρματα των Καρέλη (61') και Μπουχαλάκη (89') έφτασε στη σπουδαία νίκη. Από το πρώτο ημίχρονο, η Ελλάδα αγωνιζόταν με 9 παίκτες λόγω των αποβολής Τριανταφυλλόπουλου (στη φάση του πέναλτι των Τούρκων) και Κίτσιου (χτύπημα εκτός φάσης στον Ερντογάν).

ΒΟΛΕΪ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Βήμα... πρωτιάς για Ολυμπιακό

Το κουμπί της ΑΕΚ, ιδιαίτερα όταν την υποδέχεται στου Ρέντη, έχει βρει για τα καλά ο Ολυμπιακός, που χτες επικράτησε για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγες μέρες (μετά από τον αγώνα του Κυπέλλου) της Ενωσης με 3 - 1 σετ για το πρωτάθλημα, αποκτώντας έτσι τον τίτλο του φαβορί για πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Ο αγώνας ήταν εξ αναβολής για την 11η αγωνιστική, όταν και τότε οι ερυθρόλευκες είχαν επικρατήσει με το ίδιο σκορ, αλλά η Ενωση υπέβαλε ένσταση για παρατυπία στην εφαρμογή των κανονισμών από τους διαιτητές και δικαιώθηκε. Ετσι ορίστηκε η επανάληψη του παιχνιδιού. Οι γηπεδούχες, εκτός του δεύτερου σετ, ήταν ανώτερες της ΑΕΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι στο κρίσιμο τρίτο σετ, αν και βρέθηκαν να χάνουν με 17 - 10, κατάφεραν να το κερδίσουν με 25 - 23 βάζοντας τις βάσεις για την επιτυχία. Αναλυτικά τα σετ: 26 - 24, 17 - 25, 25 - 23, 25 - 29. Ο Ολυμπιακός προηγείται πλέον με 51β έναντι 48 της ΑΕΚ.

  • Με τον Ολυμπιακό να είναι ξεκάθαρο φαβορί στην αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ και τις Κηφισιά και ΑΕΚ να βαδίζουν σε πιο λεπτές ισορροπίες στην έτερη αναμέτρηση που θεωρείται πιο αμφίρροπη, θα διεξαχθούν οι φετινοί ημιτελικοί του Κυπέλλου. Αυτά προέκυψαν μετά από τη χτεσινή κλήρωση για το φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα το διήμερο 15 - 16 Μάρτη. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σάββατο 15 Μάρτη 16.00 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, 19.15 ΑΟ Κηφισιάς - ΑΕΚ. Κυριακή 16 Μάρτη 19.30 τελικός.
  • Το ντέρμπι αιωνίων μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού ξεχωρίζει στην κλήρωση του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Γυναικών που θα γίνει στην Πύλο 29 - 30 Μάρτη. Στα άλλα ζευγάρια θα κοντραριστούν Πανναξιακός και Ηρακλής. Το πρόγραμμα αναλυτικά: Σάββατο 29 Μάρτη 16.00 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, 19.15 Πανναξιακός - Ηρακλής. Κυριακή 30 Μάρτη 19.30 τελικός.
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Λίγοι, αλλά... με ελπίδες στο Σόποτ

Για το Σόποτ της Πολωνίας, εκεί όπου την Παρασκευή θα ξεκινήσει το 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αναχώρησε χτες η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από πέντε μέλη, τέσσερις αθλητές και μια αθλήτρια. Στην ομάδα μετέχουν: Λούης Τσάτουμας (μήκος), Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Κώστας Δουβαλίδης (60 μ. εμπ.), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Μαρία Γάτου (60 μ.). Παρά την ολιγομελή αποστολή, εν τούτοις οι Ελληνες αθλητές, με βάση την παρουσία τους μέχρι τώρα σε διεθνείς αγώνες, συγκεντρώνουν ελπίδες διάκρισης.

  • Οπως ανακοινώθηκε, η ΔΤ δε θα καλύψει τηλεοπτικά τους αγώνες του Παγκόσμιου Κλειστού Στίβου.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η ΑΕΚ το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής στην Α1 με τον ΠΑΟΚ, επικρατώντας εύκολα στο κλειστό της Κυψέλης με 34 - 20 και παραμένοντας έτσι μόνη πρώτη στη βαθμολογία. Σε άλλο παιχνίδι, ο Δούκας, ανεβάζοντας την απόδοσή του στο β' ημίχρονο, νίκησε εύκολα με 28 - 19 τη ΧΑΝΘ και επέστρεψε ξανά στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν Φοίβος Συκεών και Κιλκίς, που ήρθαν ισόπαλοι 26 - 26. Τη νίκη πήρε ο Διομήδης εκτός έδρας επί του Αρχέλαου με 36 - 22.

ΠΟΛΟ: Εντός της πρώτης τριάδας της βαθμολογίας στην Α1 ανδρών παρέμεινε ο ΠΑΟΚ, που για τη 18η αγωνιστική επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη του Νηρέα Λαμίας με 12 - 3. Σε άλλον αγώνα σπουδαίας σημασίας, νίκη στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή στην κατηγορία πέτυχε και η Κέρκυρα, επικρατώντας της Χίου με 13 - 12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ