ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να δοθεί λύση στα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών

Συναντήσεις φορέων Κεφαλονιάς και Ιθάκης με πολιτικά κόμματα

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης για τα σοβαρά ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι σεισμόπληκτοι μαθητές στην Κεφαλονιά, αντιπροσωπεία φορέων του νησιού είχε χτες το μεσημέρι στη Βουλή συνάντηση με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Στα πολιτικά κόμματα επιδόθηκε το υπόμνημα που υπογράφουν οι: Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (και άλλες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Ενώσεις Γονέων, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, Σύλλογος Φαρακλάδων «Εύγερος» Κεφαλονιάς και Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι Αθήνας - Πειραιά.

Οι φορείς ζήτησαν από εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να πάρουν θέση στα αιτήματα για ειδική ρύθμιση για τις εξετάσεις των μαθητών, για την ασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και για τους σεισμόπληκτους μαθητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι με συνεχείς μετασεισμούς, οι μαθητές δεν βρίσκονται σε θέση να δώσουν εξετάσεις και ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι εκείνα που βιώνουν έντονα τις συνέπειες αφού μένουν χωρίς σπίτι, σχολείο και χωρίς πρόσβαση σε φροντιστήριο.

Ξεκάθαρα υπέρ των προτάσεων των φορέων τάχθηκε το ΚΚΕ, διά στόματος των βουλευτών του Διαμάντως Μανωλάκου και Νίκου Καραθανασόπουλου. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση με την οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων όπως διατυπώνονται από τους φορείς της Κεφαλονιάς. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε ήδη παρέμβαση από την πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Παιδείας, ενώ το Κόμμα θα καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή Αναφοράς το υπόμνημα των φορέων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φορέων, από πλευράς ΝΔ ειπώθηκε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για να διευκολυνθούν οι μαθητές σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ποια θα είναι αυτή. Παρέπεμψαν στην αντιμετώπιση που είχαν οι υποψήφιοι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Κατά της εισαγωγής των μαθητών χωρίς εξετάσεις τάχθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι ζήτημα ηθικής τάξης, ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για αναζήτηση φόρμουλας για την αντιμετώπιση ειδικά του ζητήματος της εισαγωγής των μαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπομνήματα κατέθεσαν οι φορείς στους ΑΝΕΛ και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

Στο μεταξύ, αναχωρεί από το λιμάνι του Αργοστολίου μετά από ενάμιση μήνα το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που φιλοξενούσε καθημερινά πάνω από 1.000 σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς. Tο πλοίο αναχωρεί σήμερα και ζητήθηκε από τους επιβαίνοντες να ετοιμαστούν για αποβίβαση. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσπαθεί να βρει λύση για τη στέγαση αυτών των σεισμοπαθών, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κάποιοι από αυτούς θα μεταφερθούν στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου, ενώ άλλοι θα πρέπει να νοικιάσουν σπίτι με την επιδότηση ενοικίου που έχει αρχίσει να καταβάλλεται.

Υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε χτες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Σ. Κεγκέρογλου, σχετικά με την πρόκληση απέναντι στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι όχι μόνο είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη, αλλά το αν θα πληρωθούν εξαρτάται από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου στο οποίο υποβάλλονται για να αξιολογηθούν! Ο υφυπουργός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης, έκανε σαφές ότι η πρόκληση του ερωτηματολογίου δεν πρόκειται να καταργηθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αξιολόγηση.

Ο υπουργός εξήγησε το θέμα του ερωτηματολογίου ως εξής: «Η εν λόγω πράξη αφορά τη διερεύνηση των παραμέτρων αναμόρφωσης και εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους άξονες προτεραιότητας 1, 2 και 3 του επιχειρησιακού προγράμματος "Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση" και έχει πάρει και έγκριση υπό συγκεκριμένους όρους, όπως συμβαίνει πάντοτε με τέτοια προγράμματα. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του προγράμματος σπουδών και αυτόν το στόχο εξυπηρετεί η συμπλήρωση (σ.σ. ερωτηματολογίου) κάθε μήνα από τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα»!

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 14.545.000 ευρώ. Από αυτά τα 14.410.000 ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία των αναπληρωτών και δήλωσε ότι «από μέρα σε μέρα» οι αναπληρωτές «θα πληρωθούν και τον Ιανουάριο» και ότι «από εδώ και πέρα μπαίνουμε στη φάση ομαλοποίησης της διαδικασίας, ώστε να πληρωθούν το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη για τον Φεβρουάριο όπως και κάθε μήνα από εδώ και πέρα».

Βέβαια στο ερώτημα που του έθεσε ο Χρ. Κατσώτης, «Για ποιο λόγο πρέπει να εξαρτάται η αμοιβή των εκπαιδευτικών με το ερωτηματολόγιο», ο υφυπουργός δεν απάντησε.

Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ στη Λάρισα

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ οργάνωσαν, προχτές βράδυ, στο «Χατζηγιάννειο», οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΣΔΕ. Η εκδήλωση περιελάμβανε θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, μουσικό πρόγραμμα και αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Κουβέλας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Στις γραμμές της η ΕΠΟΝ συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας, διαπαιδαγώγησε με τις αξίες του αγώνα, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης, χιλιάδες νέους και νέες. Η δράση της ξεδιπλώθηκε σε όλα τα μέτωπα, στη μόρφωση, στο πεδίο της μάχης μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, στον Πολιτισμό, στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην ανοικοδόμηση (...)

Χρέος μας για να τιμήσουμε τις θυσίες των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα είναι να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, φτάνοντας στην τελική νίκη, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα μας, οικοδομώντας την πιο πλατιά συμμαχία των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν αντικειμενικό συμφέρον για το τσάκισμα του καπιταλισμού, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, τη λαϊκή εξουσία.

Να γιατί, δε χωρά η ΕΠΟΝ στην καπηλεία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Σχεδίου Β, και καθενός που παίρνει την παρέα του και φτιάχνει ένα λεγόμενο "αντιμνημονιακό - πατριωτικό" κόμμα. Πρόκειται για δυνάμεις επικίνδυνες, εντός των τειχών, συστημικές, που δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού, την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής».

Διαμαρτυρία φαντάρων για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στρατιώτες της 3 Μ/Κ ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ» στον Εβρο, με κείμενό τους διαμαρτύρονται για την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δηλώνοντας συγκεκριμένα:

«Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στον Εβρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πολλές ελλείψεις. Από τη μία, μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα λόγω των περικοπών και καλούν εμάς και τις οικογένειές μας να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και, από την άλλη, η κυβέρνηση δίνει εγκαταστάσεις και προσωπικό για να διευκολύνει την εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Είμαστε στρατευμένα παιδιά του λαού, εναντιωνόμαστε στην εμπλοκή της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Διαμαρτυρόμαστε για την τιμωρία συναδέλφου μας φαντάρου, ο οποίος τιμωρήθηκε λόγω της διαμαρτυρίας του για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού στρατηγείου στη Λάρισα και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κανένας στρατιώτης στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών».

Παρουσίαση στην Κατερίνη

Ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, το μορφωτικό σωματείο που εκδίδει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», παρουσιάζει στην Κατερίνη την τελευταία του έκδοση «Aναπτυξιακή Ψυχολογία και αγωγή του παιδιού». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πιερίας και το βιβλιοπωλείο «Νέστωρ», σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Κανάρη 5, πεζόδρομος της πλατείας Ελευθερίας). Θα μιλήσει η Χαρά Παπαϊωάννου, Σχολική Ψυχολόγος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Σε επίσχεση εργασίας από την Τρίτη

Ακαρπη ήταν η συνάντηση των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ με την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή χτες, η οποία για άλλη μια φορά πέταξε το μπαλάκι για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ από τη μεριά της η διοίκηση κάνει λόγο για ευθύνες του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι τις τελευταίες 48 ώρες πραγματοποιούν διαδοχικές στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των δύο τελευταίων μηνών, ενώ απέναντι στον εμπαιγμό και τις θολές απαντήσεις που παίρνουν συνολικά για το μέλλον του Οργανισμού, την Τρίτη προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ