ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η ασφυξία στην Υγεία φέρει την υπογραφή και υποψηφίων δημάρχων

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, χτες στο ΓΝΑ «Λαϊκό»

Να σταθούν απέναντι και στις τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, με ενιαίο κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, με περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το πρωί.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το κλείσιμο πέντε νοσοκομείων της Αθήνας, μαζί με την εκρηκτική κατάσταση στα υπόλοιπα που λειτουργούν, φέρει την υπογραφή των δύο βουλευτών της ΝΔ που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και του δημάρχου της συγκυβέρνησης κ. Καμίνη. Οι αερολογίες για την Αθήνα, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, αντίθετα αναδεικνύεται η ανάγκη για την καταδίκη της πολιτικής τους».

Θέλουν νοσοκομεία και δήμους - επιχειρήσεις

Συζητώντας με νοσηλευτές, γιατρούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, ο Ν. Σοφιανός υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια η αντιλαϊκή πολιτική «κόστισε» στα λαϊκά στρώματα της Αθήνας πέντε νοσοκομεία και δεκάδες δημόσιες δομές Υγείας. Στην κατάργηση αυτών προστίθεται η έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το πρόσφατο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Ολα τα παραπάνω μαζί έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που απευθύνονται στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε αυτά και στο «Λαϊκό».

Υπεύθυνος για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, δεν είναι μόνο ένας υπουργός αλλά η συνολική πολιτική που εφαρμόστηκε από διαφορετικούς υπουργούς και κυβερνήσεις, από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους.

Υπογράμμισε πως το μοντέλο του νοσοκομείου - επιχείρησης έχει επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ασθενείς, ενώ αντίστοιχη είναι η πείρα από την προώθηση του Δήμου - επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε πως η δουλειά μέσα από τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, μέσα από τα «πεντάμηνα», που έχουν ήδη γενικευθεί στο Δήμο της Αθήνας, θα εμφανιστούν και στα νοσοκομεία. Παράλληλα, οι εργολάβοι που ήδη δραστηριοποιούνται σε μια σειρά υπηρεσίες, όπως στην καθαριότητα με μισθούς ψίχουλα και ωράρια λάστιχο, ετοιμάζονται να επεκταθούν και σε άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου. Οπως σημείωσαν, μάλιστα, ορισμένοι εργαζόμενοι, σειρά φαίνεται πως έχουν το λογιστήριο και τα εργαστήρια.

Στην επισήμανση εργαζομένων πως έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες, ο Ν. Σοφιανός απάντησε πως η διαίσθηση του κόσμου που αγωνιά και φοβάται για χειρότερα είναι σωστή. Πρόσθεσε όμως πως ο λαός δεν είναι χαμένος, πως πρέπει να σπάσει η ηττοπάθεια και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα. Να κάνει στροφή ο λαός στη σκέψη του και να στείλει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ψήφο του ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει πνοή στους αγώνες, ανοίγει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές

Στο Νοσοκομείο «Τζάνειο» περιόδευσε χτες το πρωί το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Από τη χτεσινή περιοδεία στο «Τζάνειο»
Από τη χτεσινή περιοδεία στο «Τζάνειο»
Το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» επισκέφτηκε χτες το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

Ξεναγήθηκε από εργαζόμενους στο λεγόμενο Κέντρο Μητέρας και Παιδιού - με γυναικολογικές, μαιευτικές, παιδιατρικές κλινικές - το οποίο στην πραγματικότητα ωστόσο δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ώστε να λειτουργεί ως τέτοιο. Αντίθετα το σύγχρονο κτίριο μαραζώνει χωρίς το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Είναι ενδεικτικό πως η Παιδοχειρουργική Κλινική δεν λειτουργεί πια, καθώς συνταξιοδοτήθηκε και ο τελευταίος γιατρός. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγότερο από «οριακό», δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις εφημερίες, όλες τις ανάγκες. Επίσης λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα στην εξέλιξη της γυναικολογίας, όπως λαπαροσκόπιο και υστεροσκόπιο, ενώ γενικά το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ο αξονικός είναι πεπαλαιωμένος.

Η Ελπίδα Παντελάκη θύμισε το πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος της περιοχής για Παιδιατρικό - Γυναικολογικό Νοσοκομείο στον Πειραιά - το οποίο στηρίζει και το ΚΚΕ - σε μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, ενώ υπογράμμισε πως αν στέκονται όρθια αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού.

Ξεκαθάρισε πως μόνο το ΚΚΕ είναι υπέρ της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και αξιοποίηση των δομών και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οδηγεί σε υποβάθμιση του πρώτου και σε λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φθηνούς εργαζόμενους, πληρωμές των ασθενών, περικοπές στις δωρεάν παροχές και τις υπηρεσίες. «Τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά είναι υπό κατάρρευση και ταυτόχρονα γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κλπ.», είπε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην «τσιμπήσουν» στα «νέα» πολιτικά σχήματα και σε επίδοξους «άφθαρτους», «αδοκίμαστους» διαχειριστές που εγκλωβίζουν το λαό στο μονόδρομο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. «Ηρθε η ώρα να αποτυπωθεί και στις τρεις κάλπες η λαϊκή δυσαρέσκεια, να μπει στο στόχαστρο ο αντίπαλος που είναι η ΕΕ, ο βάρβαρος δρόμος ανάπτυξης και τα κόμματα που τον χαράζουν ή τον ακολουθούν. Η ψήφος στο ΚΚΕ "επιστρέφει" στο κίνημα, είναι ψήφος ανατρεπτική, αντισυστημική που θα δώσει πνοή στους αγώνες και ανοίγει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Πλατιά πολιτική δράση αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με σύνθημα: «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία». Ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις προβάλλονται στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος. Μεταξύ αυτών για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Την Τετάρτη 5/3

-- Στις 9 π.μ. στα γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22) θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Την Πέμπτη 6/3

-- Στη 1.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ του Πειραιά, στο αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα 2», θα μιλήσει ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ. στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Στη Μακεδονία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στη ΔΕΗ της Παπαναστασίου, ο Γ. Ζιώγας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην κονσερβοποιία «Venus» στη Βέροια, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις γραμματείες της Γεωπονικής Σχολής, ο Α. Αδάμ, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στη 1.30 το μεσημέρι, περιοδεία στην κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Παρασκευή

-- Εκδήλωση στο Γύθειο, στο καφενείο «Ο Μόλος», στις 7 μ.μ., με τον Δ. Μαστρογιαννόπουλο, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας.

-- Συνέντευξη Τύπου της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ στις 11 π.μ., στα γραφεία της, για την Υγεία.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καλαμάτα στο καφενείο «Ανατολή», στη φοιτητική εστία, θα μιλήσει ο Δ. Οικονομάκος, μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πεταλίδι στο καφενείο «Κατσάς» θα μιλήσει ο Κ. Αποστολόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης.

-- Στις 11 π.μ. στη Μεγαλόπολη, καφενείο «Παπαϊωάννου» θα μιλήσει ο Ν. Γούργαρης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και θα χαιρετίσει ο Π. Λαμπρόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Μεγαλόπολης.

-- Στις 7 μ.μ. στο Λεωνίδιο, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ν. Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, θα χαιρετίσει ο Η. Σιώρας, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Ν. Χείλαρης, υποψήφιος δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας.

-- Στις 7 μ.μ., στα Ζερβάτα της περιοχής Σάμης, στο καφενείο «Καλεράντε», ομιλία με την Αγγελική Τσώλου, γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στη Θεσσαλία

Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ μπροστά στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σήμερα Παρασκευή, στη Φαρκαδόνα, στις 7 μ.μ., στο χώρο του ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ