ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέχρι την Κυριακή οι εκλογές στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» στήθηκε χτες κάλπη

Από τις εκλογές στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»
Από τις εκλογές στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»
Μέχρι την Κυριακή 16 Μάρτη συνεχίζονται οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής: Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, στο Χαλάνδρι (Σοφοκλή Βενιζέλου 62), σήμερα Παρασκευή 14 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, σε αίθουσα του δημαρχείου Γλυφάδας (Αλσους 15), αύριο Σάββατο 15 Μάρτη, 11 π.μ. έως 7 μ.μ. και την Κυριακή 16 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ.

Κάλπη για τις εκλογές στήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν». Ο Γιώργος Χατζούδας, απερχόμενος πρόεδρος του παραρτήματος δυτικών του συνδικάτου, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ και γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου, είπε στον «Ριζοσπάστη»:

«Το προηγούμενο διάστημα έγιναν συσκέψεις, στις οποίες συζητήθηκε η σημασία που έχει, κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε έναν κλάδο που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν αναγορεύσει σε "άρμα" για την ανάπτυξη, η μαζική συμμετοχή και στήριξη του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ στις εκλογές του συνδικάτου. Στόχος, να μπορέσουν οι εργαζόμενοι, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο, να εμποδίσουν τα αντεργατικά μέτρα, τα σχέδια της εργοδοσίας σε κάθε χώρο δουλειάς, να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας τα δικαιώματά τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει η φημολογία πως ετοιμάζονται απολύσεις. Μάλιστα, χτες, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Η ανησυχία των εργαζομένων για τη δουλειά τους δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οπως εξηγεί ο Γ. Χατζούδας, ο όγκος της δουλειάς είναι αυξημένος και η εντατικοποίηση μεγαλώνει.

Σημειώνει πως τα πράγματα είναι χειρότερα, όσον αφορά μισθούς και δικαιώματα, για τους δεκάδες νέους που δουλεύουν μέσα από τα προγράμματα για τους ανέργους, πολλοί από τους οποίους πήραν χτες μέρος στις εκλογές: «Με τους νέους αυτούς το συνδικάτο οργάνωσε σύσκεψη, τους κάλεσε όχι μόνο να ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες αλλά και να συμμετέχουν στη δράση του, στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Νέων που λειτουργεί στα πλαίσια του συνδικάτου».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απέκλεισαν τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα»

Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ για τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην εκλογική διαδικασία

Από κοινού, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισαν από την εκλογική διαδικασία του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, τους εργαζόμενους με 5μηνη σχέση εργασίας, ανατρέποντας απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Τους αρνήθηκαν, στην ουσία, το δικαίωμα να γράφονται και να ψηφίζουν στο σύλλογο, με το προκλητικό επιχείρημα ότι «δεν είναι συνάδελφοί μας, αφού πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ».

Σε ανακοίνωση - καταγγελία, η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Λάρισας, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Είναι όλοι αυτοί που κόπτονται για την ενότητα (!) των εργαζομένων, χωρίζοντας όμως τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σύμβαση, από που πληρώνονται κ.ά., τους "κοιτάνε στα δόντια" δηλαδή. Πάνω από όλα, όμως, η συντεχνιακή τους λογική που έχει πολιτικές προεκτάσεις, ακυρώνει κάθε προσπάθεια για ενότητα των εργαζομένων και οργάνωση στη βάση, που μεγαλόστομα εκφωνούν στους λόγους τους στα συνέδρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τις συγκεντρώσεις ή όταν είναι μπροστά οι εργαζόμενοι με συμβάσεις όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Οταν αυτή η προσπάθειά τους ανατρέπεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως έγινε στο σύλλογό μας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση 25-2-2014, τότε επιστρατεύουν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα.

Δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις της ΓΣ, δεν σφράγισαν και δεν υπέγραψαν το μητρώο με τους εργαζόμενους με 5μηνη σχέση εργασίας, έκαναν αίτηση προς την Εφορευτική Επιτροπή κατά της εγκυρότητας των εκλογών, αν ψηφίσει έστω και ένας εργαζόμενος με 5μηνη σχέση εργασίας, απειλώντας, μάλιστα, με ασφαλιστικά μέτρα. Σ' όλη αυτήν την εξέλιξη θέση πήρε και ο καινούριος σχηματισμός-ψηφοδέλτιο "ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ" όπως θέλουν να λέγονται, που είναι "ενάντια στις παρατάξεις" και συντάχθηκε με τη θέση των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Κινητοποίηση για τους σχολικούς φύλακες

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Επίσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανδημοσιοϋπαλληλική 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 2.234 σχολικούς φύλακες από τον Ιούλη. Σήμερα, λίγες μόνο μέρες από το τέλος της διαθεσιμότητας, όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι σχολικοί φυλακές παραμένουν μετέωροι, με την απόλυση να είναι προ των πυλών.

Η Επιτροπή διεκδικεί: Να σταματήσουν όλες οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Να επανατοποθετηθούν όλοι οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία. Να μην εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές ή άλλες «κοινωνικοσυνεταιριστικές» εταιρείες. Οχι στην επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ. Οχι στα πεντάμηνα προγράμματα που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους. Να αναγνωριστεί ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά η προϋπηρεσία που είχαν οι σχολικοί φύλακες (πέντε περίπου χρόνια με συμβάσεις).

  • Τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα που συμμετείχαν στην απεργία στις 12/3 μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, χαιρετίζει η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. «Η προσπάθεια που κάναμε θα πρέπει να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες για να δώσουμε με ακόμα καλύτερους όρους τη μάχη για την επιτυχία της νέας 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη», σημειώνει.
Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και ΟΙΥΕ, στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας. Οι εκλογές συνεχίζονται καθημερινά, από 2 μ.μ. έως 8 μ.μ., το Σάββατο 15 Μάρτη και την Κυριακή 16 Μάρτη, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΑ (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος).

-- Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. Οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 22/3, 11 π.μ. έως 7 μ.μ., την Κυριακή 23/3, 10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ., και τη Δευτέρα 24/3, 5.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26).

Συνελεύσεις συνταξιουχικών σωματείων
  • Το ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική τακτική Γενική Συνέλευση με τα εξής θέματα: Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβουλίου. Οικονομικός απολογισμός - Ισολογισμός - Προϋπολογισμός. Εκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής - Απαλλαγή ΔΣ. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Μέλη που θέλουν να εκλεγούν στο νέο ΔΣ, στην Ελεγκτική Επιτροπή ή ως αντιπρόσωποι της Ενωσης στην ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας προς το ΔΣ τέσσερις (4) μέρες τουλάχιστον πριν από τη Γενική Συνέλευση. Λόγω μη απαρτίας, η σύγκληση της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης θα γίνει στις 20/3/2014, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52) και ώρα 10 το πρωί. Οριστικά, η τρίτη ΓΣ θα πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε αριθμό παρόντων στις 27/3/2014 στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.
  • Την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευσή του πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», την Τρίτη 18 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ