ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Περιοδεία στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Βόλου

Από τη συζήτηση με τους εργαζομένους στο ΕΑΚ Βόλου
Από τη συζήτηση με τους εργαζομένους στο ΕΑΚ Βόλου
Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) και, γενικότερα, ο Αθλητισμός στη χώρα μας και οι προτάσεις του ΚΚΕ για την εξασφάλιση του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού στη δωρεάν άθληση και φυσική αγωγή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαγνησίας Γιώργος Λούμας και ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αποστόλης Νάνος, με τους εργαζόμενους στο ΕΑΚ Βόλου, κατά την επίσκεψή τους εκεί.

Οπως σημειώθηκε, σε όλα σχεδόν τα ΕΑΚ της χώρας οι εγκαταστάσεις συντηρούνται, είτε με την υπερπροσπάθεια των λίγων εργαζομένων, είτε από τα ίδια τα σωματεία, πολλές φορές και από την τσέπη των αθλητών. Πολλές εγκαταστάσεις βρίσκονται, μόνιμα, υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού. Κάποιες, μάλιστα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία και την ασφάλειά τους - δεν έχουν και αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες - κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τους αθλούμενους.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ σημείωσαν ότι, σήμερα, ο αθλητισμός και η αναψυχή της λαϊκής οικογένειας έχουν γίνει πολυτέλεια και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πληρώσουν για να αθληθούν, ή ακόμα και να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

«Είμαστε» - επεσήμαναν - «σε μια περίοδο που τα σχέδια της ΕΕ και των βιομηχάνων δίνουν τη χαριστική βολή στον Αθλητισμό, που, με πρόφαση την οικονομική κρίση, η πολιτεία προσφέρει ψίχουλα ως κρατική χρηματοδότηση. Ρίχνουν τη χαριστική βολή στον Αθλητισμό, παραδίνοντάς τον στα ιδιωτικά συμφέροντα και τον μετατρέπουν σε επικερδή επιχείρηση για τους επιχειρηματίες και πολυτέλεια για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους».

Αναφέρθηκαν στις αγωνιστικές διεκδικήσεις που χρειάζεται να γίνουν υπόθεση του λαού και είναι:

  • Να στελεχωθούν όλα τα ΕΑΚ, αλλά και κάθε αθλητική εγκατάσταση, με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.
  • Να συντηρηθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα οι υποδομές, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
  • Να δοθεί χρηματοδότηση, ώστε να σταματήσει η εισφορά της λαϊκής οικογένειας.
  • Η Απόδοση στους δήμους της τακτικής επιχορήγησης στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και για τα σωματεία - συλλόγους.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Τουρνουά με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών

Συνολικά 450 φοιτητές μέσα από 62 ομάδες ποδοσφαίρου και 45 ομάδες μπάσκετ, συμμετέχουν στο αθλητικό τουρνουά που διοργανώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Την πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικοτρόφων την αγκάλιασαν και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης και στο τουρνουά καλούν επίσης οι Σύλλογοι: Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών, Φυσικού, Βιολογικού, Μαθηματικού, Χημικού, Παιδαγωγικού και Φιλοσοφίας.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η κλήρωση των ομάδων και την Κυριακή ξεκίνησε η πρώτη φάση του τουρνουά μπάσκετ 3x3, με τη διεξαγωγή 12 αγώνων. Αύριο Πέμπτη θα συνεχιστούν οι αγώνες μπάσκετ και στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσουν και οι αγώνες ποδοσφαίρου 5x5.

«Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα - Μη βάζεις το χέρι στην τσέπη!», είναι το σύνθημα του τουρνουά και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη σαπίλα που είναι βουτηγμένος ο αθλητισμός σήμερα. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου της Εστίας αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νέων για ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αποτελεί απάντηση σε όσους ευθύνονται για τον αποκλεισμό των νέων από το δικαίωμα στην άσκηση, για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ο Σύλλογος της Εστίας, μέσα και από αυτήν τη διοργάνωση, απαιτεί:

  • Συντήρηση - προστασία - αναβάθμιση όλων των χώρων άθλησης του Πανεπιστημίου (γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβος, γυμναστήριο, κολυμβητήριο).
  • Καμία απόλυση - διαθεσιμότητα προσωπικού στο Πανεπιστήμιο.
  • Πρόσληψη γυμναστών και γιατρών στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο και κολυμβητήριο.
  • Κατασκευή δωρεάν χώρων άθλησης στην Πάτρα.
  • Με ευθύνη του κράτους και των δημοτικών αρχών, να ανακαινιστεί το κολυμβητήριο στην Κανελλοπούλου και το γήπεδο ποδοσφαίρου στη φτωχογειτονιά των Προσφυγικών.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Να... πρωταγωνιστήσει στο «θέατρο των ονείρων»

Με τον αέρα του πρωταθλητή Ελλάδας και τη φετινή χρονιά μετά τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου το περασμένο Σάββατο και εφαλτήριο τη σπουδαίας σημασίας νίκη στο πρώτο παιχνίδι (2-0), ο Ολυμπιακός καλείται σήμερα στο περίφημο «Θέατρο των ονείρων» του Μάντσεστερ (παρατσούκλι του «Ολντ Τράφορντ») να μιλήσει με... πράξεις κόντρα στη Γιουνάιτεντ (21.45 ΔΤ και ΝS 1). Στον επαναληπτικό αγώνα των δυο ομάδων για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, με βάση το πώς έχουν δημιουργηθεί τα δεδομένα, οι «ερυθρόλευκοι» διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκριση στην οκτάδα του θεσμού. Μάλιστα, η άσχημη αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι «μπέμπηδες» καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς αυξάνει κατά πολύ τις προϋποθέσεις διάκρισης για την ελληνική ομάδα. Πάντως, για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Μίτσελ, η εικόνα της Μάντσεστερ δεν αποτελεί κριτήριο καθώς, όπως τόνισε, τέτοιου είδους ομάδες σε όποια κατάσταση κι αν βρεθούν, παραμένουν επικίνδυνος αντίπαλος. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εφημερίδα της Ισπανίας, «όταν οι μεγάλες ομάδες περνάνε κρίση... μελαγχολίας βρίσκουν άμυνες για να την ξεπεράσουν». Για τον Ισπανό τεχνικό το κυνήγι ενός τουλάχιστον γκολ, που θα κάνει την αποστολή της ομάδας του ακόμα πιο εύκολη, είναι ζητούμενο για τους παίκτες του, ενώ, όπως εξήγησε, προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο των χώρων και τις στημένες φάσεις. Στο έμψυχο δυναμικό, Μαρκάνο και Σαβιόλα παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν είναι έτοιμοι να προσφέρουν.

Το... πιστεύει ο Μόγες

Στην αντίπερα όχθη, με τον Ντέιβιντ Μόγες να παίζει τη θέση του αφού πλέον βρίσκεται για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο μετά και την ήττα από τη Λίβερπουλ και τη (σύμφωνα με πληροφορίες) επιστράτευση στην αρχική ενδεκάδα του Γκικς ύστερα από αρκετό καιρό (20 Γενάρη), η Γιουνάιτεντ ψάχνει το βάλσαμο για τις πληγές της. Μια πρόκριση στην οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα με ανατροπή θα αποτελέσει μια καλή απάντηση στις επικρίσεις ότι η χρονιά τελείωσε για την ομάδα των «κόκκινων διαβόλων». Από την πλευρά του ο Σκοτσέζος τεχνικός δήλωσε την πίστη του πως μπορεί να κάνει την ανατροπή η ομάδα του, που έχει δουλέψει για να προσφέρει ένα βράδυ που θα το θυμούνται όλοι, όπως διευκρίνισε.

  • Στο άλλο παιχνίδι της βραδιάς η Ντόρτμουντ μετά την εκτός έδρας νίκη με 4-2 αναμένεται να σφραγίσει το εισιτήριο για τους «οκτώ» φιλοξενώντας τη Ζενίτ (21.45 ΝS2).
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τα αποτελέσματα των εξ αναβολής αγώνων

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Μάρτη τα παιχνίδια που είχαν αναβληθεί για διάφορους λόγους στην πρώτη φάση του φετινού ποδοσφαιρικού εργατικού τουρνουά του ΠΑΜΕ. Τα αποτελέσματα (σημ. με μαύρα οι ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση): Συνδικάτο Μετάλλου Παράρτημα Θριασίου - Φοιτητές Γεωπονική I : 7-5, Σωματείο Εργαζομένων στον Κωσταντακάτο - Φοιτητές Νομικής: 14-4, Σωματείο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Αττικής - ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάσεων 2 : 4-8, Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα ΓΚΥΖΗ - ΚΥΨΕΛΗΣ - ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ (κοινωνική επανένταξη): 3-9, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά - Συνδικάτο ΟΤΑ: 4-12, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Λαϊκή Επιτροπή Καισαριανής : 2-0, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ - Μετανάστες εργαζόμενοι Αφγανιστάν: 0-2, Λογιστές- ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάσεων 1 : 7-3, Νέοι εργατικών κατοικιών στο Ηλιακό Χωριό Πεύκης - ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Καλαμακίου : 14-8.

Επίσης πραγματοποιήθηκε φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας ανάμεσα στις ομάδες από τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, στο οποίο κέρδισε η ομάδα από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ με σκορ 6-4.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ
Κρίνεται το Κύπελλο στο χάντμπολ

Ο πρώτος τίτλος για τη φετινή χρονιά στο χάντμπολ ανδρών θα κριθεί σήμερα στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, όπου ΑΕΚ και Διομήδης Αργους διεκδικούν το τρόπαιο του Κυπέλλου συμμετέχοντας στον τελικό του θεσμού (17.30 ΟΤΕ SPORTS 5 ). Η πρωτοπόρος και ο δεύτερος του πρωταθλήματος της Α1 αυτήν τη στιγμή, επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά για την παρουσία τους στον τελικό και σήμερα καλούνται να κάνουν πράξη τον ένα απ' τους δυο στόχους που έχουν για τη χρονιά. Πάντως τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο ...χαρτοπόλεμος των διοικήσεων των δυο αντιπάλων, με αφορμή την έδρα του τελικού για την οποία είχε διαμαρτυρηθεί έντονα η ομάδα του Αργους.

ΠΟΛΟ: Με τα δυο ντέρμπι του Πειραιά μεταξύ Εθνικού και Ολυμπιακού και το συνοικιακό μεταξύ Γλυφάδας - Βουλιαγμένης να ξεχωρίζουν απ' το πρόγραμμα, διεξάγεται σήμερα η προημιτελική φάση του Κυπέλλου ανδρών, απ' την οποία θα προκύψουν οι ομάδες του φετινού φάιναλ φορ. Σημειώνεται πως οι αγώνες είναι νοκ άουτ.Αναλυτικά τα παιχνίδια: Χίος - Παναθηναϊκός (16.00), Νηρέας Λαμίας - ΠΑΟΚ (18.00), Βουλιαγμένη - Γλυφάδα (19.00), Εθνικός - Ολυμπιακός (19.00). Αντίθετα, λόγω προβλημάτων στο κολυμβητήριο Λαμίας, αναβλήθηκε ο αγώνας Νηρέα Λαμίας - ΠΑΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ