ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στο βωμό του κεφαλαίου

Επικυρώθηκε η συμφωνία από το Γιούρογκρουπ. Τμηματικά και με προαπαιτούμενα η εκταμίευση της δόσης από την ΕΕ

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου αποτυπώνονται στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης

Eurokinissi

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου αποτυπώνονται στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωζώνης
Στην επικύρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας τους με τη συγκυβέρνηση προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των διήμερων συνεδριάσεων των Συμβουλίων Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα, ενώ σχετικό μπαράζ υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων ξεκινά τις ερχόμενες μέρες. Στόχος η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον πρόσφατο πολυνόμο, η εφαρμογή του οποίου είναι προαπαιτούμενο για την τμηματική εκταμίευση της δόσης (συνολικά 8,3 δισ. ευρώ) από τα δάνεια που αφορούν την πλευρά της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γιούρογκρουπ επισημαίνεται:

1. «Πρόοδος» έχει επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργώντας «υγιές επενδυτικό περιβάλλον». Σημειώνουν, επίσης, ότι οι «τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη».

2. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων. Κρίνουν «σημαντική» την κλιμάκωση των «μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση» καθώς και τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

3. Αναγνωρίζονται οι δράσεις για τη διασφάλιση του τραπεζικού κλάδου, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Το Γιούρογκρουπ αναμένει και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Εθνική, Γιούρομπανκ) να αντλήσουν άμεσα τα κεφάλαια που χρειάζονται, πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα.

4. Η εκταμίευση της δόσης (8,3 δισ. ευρώ) θα αποδοθεί τμηματικά. Το πρώτο τμήμα (6,3 δισ. ευρώ) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων. Η εκταμίευση του δεύτερου και τρίτου τμήματος (από 1 δισ. το καθένα, Ιούνη και Ιούλη, αντίστοιχα) συνδέεται με την εφαρμογή των «ορόσημων» που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Μέτρα χωρίς τέλος

Τα προαπαιτούμενα για την τμηματική εκταμίευση της τρέχουσας δόσης των 8,3 δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, με νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αλλά και νέα δημοσιονομικά μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Συγκεκριμένα, για την εκταμίευση των υποδόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση νόμων για το υπαίθριο εμπόριο και την αδειοδότηση επιχειρήσεων, «επικαιροποίηση» της λίστας με τις εισφορές «υπέρ τρίτων» που θα καταργηθούν, έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κ.ά.

Η συμφωνία συγκυβέρνησης - τρόικας περιλαμβάνει ακόμη:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτήν τη φορά, το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης είναι και η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.

-- Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική.

Εξάλλου, μέχρι το φθινόπωρο, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προσδιοριστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2015 - 2017. Για το 2016, η τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 3,9 δισ. ευρώ, και 2,2 δισ. ευρώ για το 2017.

«Συχαρίκια» για την αντιλαϊκή πολιτική

Την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα επιβράβευσαν τα επιτελεία της ΕΕ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Γιούρογκρουπ. Ο επικεφαλής του, Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι «στο τέλος του προγράμματος, μετά το καλοκαίρι θα επανέλθουμε στο ζήτημα ενός τρίτου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι «δε θα χρειαστεί».

Ο κοινοτικός Επίτροπος Ο. Ρεν δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται» και ότι «επανέρχεται η εμπιστοσύνη» γενικότερα στην Ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στάθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση στα τραπεζικά συστήματα κάθε χώρας», πριν προηγηθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας στη «ΔΤ», δήλωσε πως η «Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», τονίζοντας βέβαια ότι «λιτότητα και ανάπτυξη δεν αποτελούν αντιφατικές έννοιες»...

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

Διαβεβαιώσεις στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ότι συνεχίζει στοχοπροσηλωμένα την πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, στην Ελλάδα και την ΕΕ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που λαμβάνουν μέρος στο ΕΚΟΦΙΝ.

Στην ομιλία του σκιαγράφησε τους στόχους των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για ενίσχυση της ΕΕ διεθνώς, στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αναλώθηκε σε κάποια ευχολόγια για μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, ενώ διαφήμισε τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που πέτυχε η «ελληνική οικονομία», πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων. Ταύτισε την «επιτυχία» με την «ιδιωτική πρωτοβουλία», χαρακτήρισε την κρίση ως ευκαιρία για «πρόοδο και ανάπτυξη», ενώ τόνισε, απευθυνόμενος στο μεγάλο κεφάλαιο, ότι «έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», δίνοντας ουσιαστικά υπόσχεση για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων διασφάλισης της κερδοφορίας του.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικά συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Τέλος, διαρρέεται ότι ο Αντ. Σαμαράς αναμένει στην Αθήνα, στις 11 Απρίλη, τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Μπίζνες στις πλάτες του λαού

Σε αναζήτηση νέων κρατικών δανείων από τς διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές βρίσκεται η συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να δηλώνει επισήμως, μιλώντας στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ, πως η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μέσω έκδοσης ομολόγων 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το εγχείρημα αφορά στην άντληση δανειακών κεφαλαίων ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ, με τη συγκυβέρνηση να εμφανίζεται περισσότερο «επιφυλακτική» ως προς το ύψος.

Παράλληλα, η πορεία συγκρότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μέτοχος του Ταμείου θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 50% και με κεφάλαια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές». Ηδη, υπάρχει συμφωνία με τη γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η οποία είναι ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα, ενώ κεφάλαια θα συνεισφέρουν το Ιδρυμα Ωνάση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είναι ολοφάνερη η επιχείρηση στήριξης τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου (βιομηχάνων, κατασκευαστικών ομίλων κ.ά.) μέσω αυτού του μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δίνονται και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ