ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ερμαια σε εκβιασμούς οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί

Κοινή δήλωση του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του Δ. Αβρανά, υποψήφιου δημάρχου Ελασσόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν για ν' αγοράσουν τα καπνά «κοψοχρονιά»

ICON

Οι καπνέμποροι εκβιάζουν για ν' αγοράσουν τα καπνά «κοψοχρονιά»
Ερμαια στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων είναι οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι, ενώ ξεκίνησαν να καλλιεργούν το προϊόν τους, κάνοντας πολλά έξοδα, βρίσκονται στον «αέρα» και δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να πουλήσουν τη σοδειά τους. Μάλιστα, καπνέμποροι διαμήνυσαν στους παραγωγούς της Ελασσόνας ότι δε θα συνάψουν μαζί τους συμβόλαια.

Πρόκειται για νέους κυρίως παραγωγούς που στράφηκαν φέτος στην καπνοκαλλιέργεια, αναζητώντας ένα μικρό εισόδημα για την επιβίωσή τους. Ομως, ακόμη και σε παλιούς καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν σύναψαν συμβόλαια το περασμένο φθινόπωρο, οι καπνέμποροι διαμήνυσαν ότι δε θα πάρουν την παραγωγή τους.

Βεβαίως και τα συμβόλαια που υπογράφονται δε δίνουν καμία εγγύηση στους παραγωγούς, αφού δε γίνεται καμία αναφορά και κανένας καθορισμός της τιμής πώλησης του καπνού. Οι καπνέμποροι εκβιάζουν για ν' αγοράσουν τα καπνά «κοψοχρονιά» και η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμιά προστασία στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Σε κοινή δήλωση για το θέμα, ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δημήτρης Αβρανάς, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Μετά την περσινή πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία του πρωθυπουργού με τη "Phillips Morris" και τα πανηγύρια της κυβέρνησης, έρχονται φέτος οι μεγαλέμποροι και τα μονοπώλια του καπνού να δείξουν τις πραγματικές τους διαθέσεις και την προοπτική που ετοιμάζουν για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, πρέπει να πάρουν θέση και οι τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη για τις συμφωνίες αυτές. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να βγάλουν κι από αυτήν την εξέλιξη τα συμπεράσματά τους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα, καμία προοπτική για τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Οι νόμοι - κανονισμοί της ΕΕ, των μονοπωλίων και της αγοράς θα ρημάξουν τον τόπο.

Η ελπίδα και προοπτική βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Απέκλεισαν από το προεδρείο την ΔΑΣ ΟΤΑ

Πρωτεργάτης στη μεθόδευση η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού

Με συνεργασία όλων των άλλων παρατάξεων - του ΣΥΡΙΖΑ, των δυο που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, καθώς και της «Αντίδρασης» - και με συντονιστή, οργανωτή και καθοδηγητή την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Ριζοσπαστική Ενωτική Πρωτοβουλία», αποκλείστηκε από το προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας η παράταξη της ΔΑΣ - ΟΤΑ, η οποία στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου βγήκε πρώτη δύναμη, με ποσοστό 45% και κατέλαβε τις 4 από τις 9 έδρες στο νέο ΔΣ (όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν από 1 έδρα).

Στη συνεδρίαση του νέου ΔΣ για τη συγκρότηση προεδρείου, οι πέντε αυτές παρατάξεις, δρώντας σα μια, δε συμφώνησαν με την πρόταση της ΔΑΣ το προεδρείο να είναι αντιπροσωπευτικό, ανάλογα με τις ψήφους που πήρε η κάθε παράταξη στις τελευταίες εκλογές - αυτό, δηλαδή, που γινόταν χρόνια τώρα και λειτουργούσε το ΔΣ - και την απέκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Για την ενεργεία και τη στάση τους αυτή επικαλούνται τη μη λειτουργία του ΔΣ του Συλλόγου και την παραβίαση των αποφάσεών του, όταν ήταν αυτές οι παρατάξεις που, όλες μαζί, κουρέλιασαν και υπονόμευσαν κάθε απόφαση και μπλόκαραν κάθε διαδικασία. Η προσυμφωνημένη κολεγιά φανερώθηκε και στο μοίρασμα των καρεκλών που έκαναν αυτές οι παρατάξεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ - ΟΤΑ, ανάμεσα στα άλλα, τονίζει: «Στόχος τους δεν είναι άλλος που κατ' επανάληψη τον έχουμε καταγγείλει: Η επίθεση στο ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα και στο να σύρουν τους εργαζόμενους στην υποτέλεια την υποταγή και το συμβιβασμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιληφθούν το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (...) αλλά και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία παλεύει... για την "ταξική ενότητα" (!) και "ανασυγκρότηση" (!!) πιπιλίζοντας τα μυαλά των εργαζομένων και από την άλλη συνεργάζεται με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό για την "ενότητα" ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, ενάντια στον ταξικό προσανατολισμό, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επέλεξαν και για το σύλλογό μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις».

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προσωρινή αναστολή στο πλαφόν από το ΣτΕ

Το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων ανέστειλε, προσωρινά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να «παγώσει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Επιπρόσθετα, στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, υπογραμμίζεται ότι παραμένει εν ισχύι η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία», όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Η τελευταία αυτή απόφαση, αναφέρεται «στο μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».

Ο

ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ: Σε απεργία βρίσκονται χτες και σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ που απασχολούνται στα δίκτυα της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές Αθήνα και Πειραιά. Την απεργία κήρυξε το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, επειδή η εργοδοσία αθέτησε τις υποσχέσεις της για πληρωμή των δεδουλευμένων για πολλοστή φορά. Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, η συμμετοχή ήταν 100%.

ΙΓΜΕ: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. στο ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 119), προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην υποβάθμιση του Ινστιτούτου και στη διάλυσή του, στην οποία οδηγεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ετοιμάζει το υπουργείο. Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο, δεν υπάρχει προϋπολογισμός για το ΙΓΜΕ για το 2014, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι 3 μήνες, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα να μην έχουν πάρει την αποζημίωσή τους και τα έργα να έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

ΥΔΡΑΥΛΙΚOI: Σήμερα, από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ., πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών, στα γραφεία του Συνδέσμου (Π. Ράλλη και Σαλαμινίας 9). Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους υδραυλικούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Υδραυλικών» απευθύνουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ: «Με τη συμμετοχή μας ισχυροποιούμε το Σωματείο μας, οργανώνουμε την πάλη μας και συνεχίζουμε στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση εναντίον των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή μας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Σε εκδικητική απόλυση της εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση 40% των αποδοχών, προχώρησε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης. Η Διοίκηση της ΕΑΣ με το πιστόλι στον κρόταφο ανάγκασε την πλειοψηφία των 29 εργαζομένων που απασχολεί, να αποδεχτούν τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις των μισθών και απέλυσε την εργαζόμενη, που δεν υπέγραψε. Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση. Καλεί το Σωματείο και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ να παλέψουν για να μην περάσει η εκδικητική απόλυση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ: Την είσπραξη του χαρατσιού των 5 ευρώ από ασθενείς που πηγαίνουν στο ΚΥ σε ώρες εφημερίας και παραπέμπονται στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Σερρών καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών» και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο). Αφορμή αποτέλεσε η περίπτωση παραπομπής ασθενούς από ΚΥ, σε ημέρα αργίας και ώρα εφημερίας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών. Το περιστατικό είχε εκτιμηθεί στο ΚΥ ως μη επείγον, αλλά παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση ως επείγον!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»: Συνεχίζουν τον αγώνα τους για υπογραφή ΣΣΕ χωρίς περικοπές και ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Χτες, σε γενική συνέλευση αποφάσισαν να κάνουν ανοιχτή γενική συνέλευση στα εξωτερικά ιατρεία σήμερα από τις 7.30 έως τις 10.30 το πρωί, και να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες, την Πέμπτη στα χειρουργεία και την Παρασκευή στα εξωτερικά ιατρεία. Στις 9 Απρίλη θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία και προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10 π.μ. στις ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Τη συμπαράσταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα των εργαζομένων του «Παπαγεωργίου» εξέφρασε ο Γιώργος Βούρτσας, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ