ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον «Ευαγγελισμό» περιόδευσε ο Θανάσης Παφίλης

Με γιατρούς και εργαζόμενους στο νοσοκομείο συζήτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
«Με τέτοια αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τόσο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, υποδομές, πώς και γιατί καλούμαστε να ζήσουμε όπως 60 χρόνια πριν;». Αυτό τον προβληματισμό έθεσε μπροστά και στην επερχόμενη διπλή εκλογική μάχη ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε περιοδεία του χτες το πρωί στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ο Θ. Παφίλης μίλησε με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικούς εργάτες, νοσηλευτές που κάνουν πρακτική, γιατρούς, διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους. Οπως σημείωσε, μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα εκφράσει ατόφια τη δυσαρέσκεια του λαού απέναντι στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ο λαός να ανασκουμπωθεί, να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές και όλο τον παραγόμενο πλούτο. Αντίθετα όλα τα υπόλοιπα κόμματα - και αυτά που «ξεφυτρώνουν» - συμφωνούν με τη γενική πολιτική, με την ΕΕ, καλούν το λαό να συμβιβαστεί. Υπογράμμισε τις ευθύνες των περιφερειαρχών, δημάρχων ή άλλων εκλεγμένων των άλλων κομμάτων που δεν εναντιώνονται σ' αυτήν την πολιτική.

«Κανείς δεν μπορεί να λέει σήμερα ότι δεν ξέρει τι σημαίνει ΕΕ», είπε. Επειδή όλα τα κόμματα με τον τρόπο τους κοροϊδεύουν ή λένε τη μισή αλήθεια, η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα «περνούν» με αφορμή την καπιταλιστική κρίση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η «Λευκή Βίβλος» προέβλεπε ξήλωμα των σταθερών εργασιακών σχέσεων. Στην «Πράσινη Βίβλο» αναφερόταν πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα. Στο Σύμφωνο για το ευρώ έλεγαν πως οι μισθοί στην ΕΕ πρέπει να είναι αντίστοιχοι με αυτούς των εμπορικών εταίρων της Ενωσης, δηλαδή της Ινδίας, της Κίνας κ.ά. Ομως τότε τα κόμματα - η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ - είτε ψήφιζαν υπέρ, είτε λευκό. Σήμερα ακόμη κρύβουν ότι τα μνημόνια είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ισχύει και σε άλλες χώρες και πως μόλις «τελειώσουν» τα μνημόνια θα παραμείνουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, στους αγώνες των κομμουνιστών δημάρχων και άλλων εκλεγμένων, ώστε οι παιδικοί σταθμοί να είναι δωρεάν, να γίνονται ουσιαστικά έργα που έχει ανάγκη ο λαός, να δημιουργούνται χώροι πρασίνου, Αθλητισμού, Πολιτισμού χωρίς το χαράτσωμα του κόσμου. Υπογράμμισε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ σηματοδοτεί πως «τα θέλουμε όλα» γιατί εμείς παράγουμε τα πάντα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Σε άρθρο της, η «Αυγή» περιγράφει τα προβλήματα που οξύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας στην υπολειτουργία των δομών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι περιγραφές της «Αυγής» για τους γιατρούς και τις υποδομές που λείπουν, για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν, για την πρόληψη που δεν μπορεί να λειτουργήσει, και άλλα παρόμοια, αντανακλούν μια πραγματικότητα που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, αν χρειαστεί να αναζητήσει υπηρεσίες στο κρατικό σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να κατηγορεί για όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές την «εξυπηρέτηση - διευκόλυνση» από την κυβέρνηση «των επενδυτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».

Πού καταλήγει ο αρθρογράφος; Σημειώνει: «Κατόπιν τούτων, είναι φανερό ότι η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο - καθολικό - αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα πρόληψης των νόσων, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσας - δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ισότιμες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ως θεμελιώδες δικαίωμά τους, αναγνωρισμένο θεωρητικά από το Ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορεί να υπηρετηθεί παρά μόνον με ένα big bang των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, τη θεαματική άνοδο στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικών σχημάτων αποφασισμένων να συμμαχήσουν μαζί του και την ανάδειξη ενός κυβερνητικού μετώπου συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Τι λέει η «Αυγή»; Οτι τα πράγματα στην Υγεία θα αντιστραφούν ως διά μαγείας για το λαό, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί δηλαδή να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για να έχει δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και ...πάει λέγοντας. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται στο πρόγραμμά του τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ως κυβέρνηση θα φτιάξει ένα «ανταγωνιστικό» δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει πιο πάνω; Αν το σύστημα που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, παρέχει τέτοιες υπηρεσίες για όλο το λαό, ανεξάρτητα από εισόδημα και ασφαλιστικό φορέα, τότε τι χρειάζονται τα χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια;

Η απάντηση είναι απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που θέλει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό, δεν μπορεί και δεν θέλει να καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αλλωστε, από τον τομέα αυτό προσδοκά να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις, πράγμα για το οποίο κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν το κάνει. Για να θολώσει μάλιστα τα νερά, λέει ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί «κερδοσκοπικά συμφέροντα», σαν να υπάρχει επένδυση από την πλευρά του καπιταλιστή που να μη γίνεται για το κέρδος! Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να πείσει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά με «υγιείς» επενδύσεις και σε «αρμονία» με το δημόσιο σύστημα της Υγείας. Αρα, σε ό,τι αφορά την ουσία, καμιά κοσμογονία δεν πρόκειται να υπάρξει προς όφελος του λαού και στο χώρο της Υγείας, αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι προσπαθεί να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι άλλες κυβερνήσεις που διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από μείγμα. Κρατικό σύστημα Υγείας υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, με την έννοια της ευθύνης που έχει το αστικό κράτος να εξασφαλίζει για όλους ένα ελάχιστο όριο παροχών, είτε μέσα από κρατικές δομές, είτε σε συνεργασία με ιδιώτες, είτε με «δίκτυα» στους δήμους και τη συμμετοχή ΜΚΟ. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει, θα έχει και την υγεία του. Αυτή η τάση ενισχύεται με τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ από την κυβέρνηση, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών από το δημόσιο σύστημα για όλους και από εκεί και πέρα ο ασθενής θα αγοράζει υπηρεσίες ανάλογα με το βαλάντιό του από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη όσο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής παραμένει κυρίαρχος, όσο το κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην οικονομία και την εξουσία. Από αυτήν τη σκοπιά, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να εξασφαλίσει καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Αυτό που σήμερα χρειάζεται ο λαός, είναι να οργανώσει τη δική του εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να βάλει εμπόδια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, να συγκεντρώνει δυνάμεις στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και στην Υγεία, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.


Π.


Στο «αέρα» παραμένουν οι απολυμένοι της «ΕΛΙΤ»

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων της «ΕΛΙΤ» σε παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων της «ΕΛΙΤ» σε παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Στην ανεργία, χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων σχεδόν ενός χρόνου, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «ΕΛΙΤ», από τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και τη στήριξη που της παρέχει το υπουργείο Εργασίας. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά τον περασμένο Δεκέμβρη και οι απολύσεις κοινοποιήθηκαν στα σπίτια των 30 εργαζομένων που είχαν απομείνει, χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις. Το Σεπτέμβρη είχαν προηγηθεί οι απολύσεις άλλων 15 εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν από τότε σε επίσχεση εργασίας.

Παράλληλα, η εργοδοσία μετέφερε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μέρος των μηχανημάτων σε άλλο χώρο. Στόχος της, όπως έχει καταγγείλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, είναι να λειτουργήσει την εταιρεία κάτω από νέα επωνυμία, με διοίκηση συγγενικά πρόσωπα των εργοδοτών. Μάλιστα, επιδίωξε να μεταφέρει στη νέα εταιρεία και το προσωπικό, απολύοντας και προσλαμβάνοντάς τους σε αυτή με ατομικές συμβάσεις, με όρους πολύ χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η σύμβαση του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι, με την Επιτροπή Αγώνα και το κλαδικό Συνδικάτο, έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Ωστόσο, στις τριμερείς συναντήσεις που έγιναν, η εργοδοσία έκανε ξεκάθαρο πως δεν σκοπεύει να καταβάλει τα οφειλόμενα. Την προκλητική της στάση διευκολύνει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, καθώς - όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο - αρνείται ακόμα και να συναντήσει τους εργαζόμενους, όπως κατ' επανάληψη έχουν ζητήσει, και να τους καταβληθεί επίδομα αφερεγγυότητας και οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ