ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκλογές σήμερα για νέο Πρόεδρο

Το αποτέλεσμα θα επιδράσει στις διαπραγματεύσεις για την «ασφάλεια» της χώρας, που εκφράζουν κόντρες για τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου

Με ισχυρά μέτρα «ασφαλείας» διεξάγονται οι σημερινές εκλογές (φωτ. υπάλληλοι ετοιμάζουν τις κάλπες)
Με ισχυρά μέτρα «ασφαλείας» διεξάγονται οι σημερινές εκλογές (φωτ. υπάλληλοι ετοιμάζουν τις κάλπες)
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με οκτώ συνολικά υποψηφίους να διεκδικούν την ψήφο των Αφγανών ανοίγουν σήμερα οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην πολύπαθη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Η αναμέτρηση θεωρείται «κρίσιμη» για τη «δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας», αλλά και την προστασία των όσων έχουν κερδηθεί τα τελευταία χρόνια 12 χρόνια στον τομέα της ασφάλειας, όπως δήλωσε την Τετάρτη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές εν μέσω διαρκών συγκρούσεων των επίσημων αρχών και των Ταλιμπάν, με τους τελευταίους να έχουν καλέσει σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών και να στοχοποιούν με φονικές επιθέσεις υποψηφίους, εργαζόμενους σε εκλογικά κέντρα κλπ. Την Τετάρτη έγινε επίθεση αυτοκτονίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Χτες, μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλη μία τραυματίστηκε, ενώ επισκέπτονταν με τη συνοδεία μελών της Εκλογικής Επιτροπής ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και χτυπήθηκαν από πυρά της αστυνομίας.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι θεωρούνται ο αντίπαλος του Καρζάι το 2009 και ΥΠΕΞ την περίοδο 2001-2006 Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2004-2006, ακαδημαϊκός και αμερικανοσπουδαγμένο στέλεχος σήμερα της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γκάνι Αχμαντζάι και ο επίσης ΥΠΕΞ κατά την περίοδο 2010-2013 Ζαλμάι Ρασούλ. Και οι τρεις έχουν δηλώσει έτοιμοι να υπογράψουν τη συμφωνία «ασφαλείας» για την παράταση της παραμονής αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα ως το 2024. Συμφωνία που συνδέεται άμεσα και με τα «οικονομικά» πακέτα, για την «ανοικοδόμηση» της χώρας, που στρώνουν το έδαφος για επενδύσεις πολυεθνικών που ανταγωνίζονται στο ποιος θα βάλει πρώτος στο χέρι τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο Καρζάι - που διετέλεσε Πρόεδρος όλα τα χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001 - δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα λόγω του συντάγματος.

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν «αναζωπυρώνουν» συνεχώς τη συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας, ενόψει και της προγραμματισμένης αποχώρησης της ΝΑΤΟικής Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας (ISAF) μέχρι το τέλος του 2014.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιδράσει και στις διαπραγματεύσεις για το ποιος θα εξακολουθήσει να στηρίζει την «ασφάλεια» στη χώρα, ζήτημα άμεσα «δεμένο» με το προβάδισμα που διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεκδικούν στον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και της εκμετάλλευσης της γεωστρατηγικής της θέσης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση αστών για χειραγώγηση του λαού

Μια γεύση της άσφαιρης και αδιάφορης για το λαό αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοευρωενωσιακών και ευρωσκεπτικιστών αστών πολιτικών που πασχίζουν για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου ήταν η λεγόμενη τηλεμαχία που έγινε προχτές στη Βρετανία, ανάμεσα στον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ και τον αρχηγό του κόμματος ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

O Φάρατζ άρχισε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά να μην είναι τμήμα της και παρουσίασε τον Νικ Κλεγκ και συνολικά το πολιτικό κατεστημένο ως εμπόδια στην πορεία της «ανεξαρτησίας» της Βρετανίας. Παράλληλα, ενώ ο εθνικιστής πολιτικός είναι εκπρόσωπος του κεφαλαίου και διεκδικεί γι' αυτό άλλες συμμαχίες, υποτίθεται έβαλε κατά της ΕΕ, επειδή «επιδιώκει να αποκτήσει δικό της στρατό και ναυτικό» και χαρακτήρισε τη Βρετανία «κουρασμένη από τους ατελείωτους πολέμους στο εξωτερικό». «Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι στρατιωτικές μας επεμβάσεις κάνουν καλό στις χώρες στις οποίες επεμβαίνουμε», είπε με νόημα.

Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν επίσης πεδίο αντιπαράθεσης όπου υπήρξε και σύγκλιση για τον περιορισμό της, αλλά βέβαια δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για τις αιτίες του ζητήματος. Πάντως, ο Φάρατζ, προσπαθώντας να προσεταιριστεί την υπαρκτή δυσαρέσκεια εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ και στη Βρετανία χωρίς να είναι στη ζώνη του ευρώ, υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλυθεί δημοκρατικά, γιατί αν δε συμβεί αυτό, θα διαλυθεί με άσχημο τρόπο».

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση της εταιρείας ΙCM για λογαριασμό της εφημερίδας «Γκάρντιαν» το 69% θεώρησε ότι αυτός που επικράτησε στην τηλεμαχία ήταν ο Φάρατζ έναντι 31% που θεώρησε ότι ήταν ο Κλεγκ. Και από αυτό φαίνεται ότι δυνάμεις αστικές που ασκούν κριτική στην ΕΕ αλλά είναι με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να χειραγωγήσουν εργαζόμενους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ έγιναν και χτες στην Ισπανία. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας με συνθήματα ενάντια στη λιτότητα, ενώ τα στελέχη ρεφορμιστικών συνδικάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος για ασυνέπεια λόγων και έργων με το επιχείρημα ότι όσα εφαρμόζει δεν ήταν μέρος του προγράμματός της.

ΣΕΟΥΛ.-- Νεκροί ανασύρθηκαν δύο ναύτες του πλοίου με μογγολική σημαία που νωρίς χτες το πρωί εξέπεμψε σήμα κινδύνου, 130 χλμ. νότια από το λιμάνι Γεοσού της Ν. Κορέας. Η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή διέσωσε τρία μέλη του πληρώματος (με συνολικά 16 Βορειοκορεάτες) ενώ 11 ακόμα αγνοούνται. Το φορτηγό πλοίο μετέφερε σιδηρομετάλλευμα και δεν έχει εντοπιστεί.

ΧΟΝΙΑΡΑ.-- Τουλάχιστον δεκαέξι νεκρούς και 10.000 άστεγους προκάλεσαν οι πλημμύρες στα Νησιά Σολομώντα, του μικρού νησιωτικού κρατιδίου που βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, και έχει 550.000 κατοίκους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- 1,8 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν (από ινδονησιακές ΜΚΟ, διασημότητες κ.ά.), για να δοθούν ως «αποζημίωση» στην οικογένεια της εργοδότριας από τη Σαουδική Αραβία, ώστε να μην εκτελεστεί η 41χρονη υπηρέτριά της που καταδικάστηκε ως ένοχη για το θάνατό της. Η εργαζόμενη είχε δηλώσει αθώα, λέγοντας ότι αντέδρασε όταν η εργοδότριά της την άρπαξε και άρχισε να χτυπά το κεφάλι της σε τοίχο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης ενάντια στις μεθοδεύσεις απομάκρυνσης της σημερινής πρωθυπουργού, πέντε μήνες μετά την έναρξη των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οργανώνει η αντιπολίτευση. Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός, Σιναουάτρα, έχει 15 μέρες προθεσμία να ετοιμάσει την απολογία της (αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας κ.τ.λ.), ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνουν νέες εκλογές καθώς το αποτέλεσμα της 2ης Φλεβάρη κρίθηκε αντισυνταγματικό.

ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωπος της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» ανέλαβε χτες την ευθύνη για τη φονική επίθεση στα μέσα της βδομάδας σε συγκρότημα του στρατού της Υεμένης στο νότιο λιμάνι Αντεν, υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια της επιχείρησης καταστράφηκε κοινό επιχειρησιακό δωμάτιο για τη χρήση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

ΟΣΤΙΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε, χτες, την αίτηση του 49χρονου θανατοποινίτη Τόμι Σελς, που ζητούσε να μάθει την προέλευση μείγματος βαρβιτουρικών, που του χορηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα σε θάλαμο εκτέλεσής του στο Τέξας.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι υγειονομικές αρχές του Μάλι έστειλαν χτες στις ΗΠΑ δείγματα DNA από τρία ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, σε μία περίοδο έξαρσης επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στη γειτονική Γουινέα που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 86 ατόμων και άλλων οκτώ ατόμων στη δυτικοαφρικανική Λιβερία.

ΜΠΑΝΓΚΙ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Υπό τις καταγγελίες για ωμή παρέμβαση υπέρ της πλευράς των ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που κατέλαβε πέρσι πραξικοπηματικά την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εκπρόσωπος του στρατού του Τσαντ επιβεβαίωσε χτες την αποχώρηση των περίπου 850 Τσαντιανών στρατιωτών που βρίσκονται αυτόκλητα στην κεντροαφρικανική χώρα για να βοηθήσουν τάχα τη μουσουλμανική μειονότητα.

ΣΟΥΔΑΝ
Κατάσχεση φύλλων της εφημερίδας του Σουδανικού ΚΚ

XAΡΤΟΥΜ.--

Ανδρες των κρατικών μυστικών υπηρεσιών κατάσχεσαν προχτές φύλλα της εφημερίδας του Σουδανικού ΚΚ, «Αλ Μιντάν», χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Η κίνηση αυτή γίνεται ένα μήνα μετά την επανακυκλοφορία της εφημερίδας και τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις του Σουδανού ισλαμιστή Προέδρου, Ομάρ Μπασίρ, για αλλαγές προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και της μεγαλύτερης πολιτικής «ελευθερίας». Οι κρατικές υπηρεσίες και οι μηχανισμοί αντίδρασης που στηρίζουν την κυβέρνηση Μπασίρ ανέστειλαν ουσιαστικά την έκδοσή της σχεδόν όλο το 2012. Στις αρχές του 2013, έγιναν έφοδοι πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών σε σπίτια στελεχών του Σουδανικού ΚΚ, μεταξύ αυτών και του οργανωτικού Γραμματέα του κόμματος στο Ομντουρμάν, Αλί Αλ Κανέιν, και αποχώρησαν αφού προηγουμένως κατάσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικό υλικό.

ΧΙΛΗ
Σεισμικής ακολουθίας συνέχεια

ΙΚΙΚΕ.-- Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Βόρεια Χιλή μετά το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου την περασμένη Τρίτη μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και χιλιάδες κόσμου παραμένουν έξω από τα σπίτια τους. Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και εντάσσεται όπως λένε οι επιστήμονες στην κανονική μετασεισμική ακολουθία που έχει ξεπεράσει τις 260 δονήσεις. Ο σεισμός σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο της Χιλής είχε επίκεντρο 62 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Ικίκε, σε βάθος 40,2 χλμ. Η Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (Onemi) δεν ανέφερε θύματα. Μετασεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης 20 χλμ. νότια της παράκτιας πόλης Ικίκε, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο μεγάλος σεισμός προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και ανάγκασε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ