ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Εκσυγχρονισμός μέσων για τη λυκοσυμμαχία ενάντια στους λαούς

Οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, με χρήση υπερσύγχρονων μέσων ακόμα και για εσωτερική καταστολή, εξετάζονται στην «Εβδομάδα Ανάπτυξης Δυνατοτήτων», που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας», χτες διεξήχθη ειδική ημερίδα για τα «μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών» (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) και τη χρήση τους στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013, καθορίζοντας τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της ΚΠΑΑ, έβαλε στόχο την ανάπτυξη RPAS στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025.

Στην ημερίδα συμμετείχαν αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη, την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αμυνας, στελέχη από φορείς και βιομηχανίες του χώρου. Οπως τονίστηκε, η ΕΕ ωφελείται αναπτύσσοντας κοινή πολιτική, «δυνατότητες» και «κατανόηση» πάνω σε θέματα που αφορούν τα RPAS. Εξετάστηκε η προοπτική για τη συνεισφορά τους όχι μόνο για στρατιωτική χρήση αλλά σε ένα ευρύ πεδίο «πολιτικών εφαρμογών», όπως (σε πρώτη φάση) η συνοριοφύλαξη, ο εντοπισμός καραβανιών και πλοιαρίων με μετανάστες. Σε αυτά τα πλαίσια, άλλωστε, ανώτατα στελέχη του στρατού σημειώνουν το γεγονός ότι «η ΚΠΑΑ δεν κάνει λόγο μόνο για άμυνα αλλά και ασφάλεια», παραπέμποντας ουσιαστικά στον όλο και πιο συστηματικό προσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, για θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιδιώκει να έχει «δυνατότητες αντίδρασης» σε πέντε «περιβάλλοντα»: Γη, αέρα, θάλασσα, διάστημα, κυβερνοχώρο. Εξ ου και ως στόχος προβάλλεται η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και στη δορυφορική επικοινωνία, ενώ στο σημερινό κλείσιμο της «Εβδομάδας Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων» προγραμματίζεται άλλη ημερίδα με θέμα τη λεγόμενη διαστημική πολιτική της ΕΕ, «τη χρήση του διαστήματος στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Ομήρου

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη, στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και συνολικότερα για τις εξελίξεις με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την Κύπρο και ευρύτερα στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε στον Γ. Ομήρου τις ανησυχίες του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις και το σχέδιο Αναστασιάδη - Ερόγλου για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη σταθερή θέση του Κόμματος για έκφραση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό, για μια Κύπρο ενιαία, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Συνέχισαν τις προηγούμενες μέρες τις συναντήσεις τους στην Κύπρο, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, και ο βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ουσιαστικά διχοτομικής «λύσης» του Κυπριακού. Ο Στ. Φούλε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δείπνο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών το βράδυ της Δευτέρας, πρόβαλλε τα οφέλη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη μεταφορά τους με αγωγό μέσω Τουρκίας.

«Η λύση θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας των επιχειρήσεων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η λύση θα οδηγήσει στο διπλασιασμό περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2035», φέρεται να είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η υποτιθέμενη λύση θα «άνοιγε την τουρκική αγορά για την Κύπρο και την αγορά της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους. Η κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία θα ήταν εφικτή». Πάντως, σύμφωνα με τις κυπριακές εφημερίδες, ο Επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Κομισιόν το επόμενο διάστημα με τον εκπρόσωπό της Πίτερ Βαν Νούφελ, δε φαίνεται να αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα ο Στ. Φούλε, συναντήθηκε και με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Α. Μαυρογιάννη και Τ. Ορζάι, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ε. Ρούμπιν, συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη των Κατεχομένων, εκφράζοντας την επιθυμία των ΗΠΑ «να μη βαλτώσει η διαπραγμάτευση» και σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», περιλαμβανομένης και της Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στην εγκαταλελειμμένη περιοχή την Βαρωσίων, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη οικονομικοτεχνικής μελέτης που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ΗΠΑ και ΕΕ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Ε. Ρούμπιν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία θέτοντας χρονοδιάγραμμα και απάντησε ότι πιστεύουν σε μια ταχεία πρόοδο, που πρέπει να επιδιώξουν οι δύο πλευρές.

Στην Κεφαλονιά η Αλέκα Παπαρήγα

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί την Κεφαλονιά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 12/4

-- 8.30 π.μ.: Περιοδεία στο Γηροκομείο Αργοστολίου

-- 9.30 π.μ.: Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων

-- 11 π.μ.: Επίσκεψη στο Γηροκομείο Ληξουρίου

-- 8 μ.μ.: Συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Θέκλη

Την Κυριακή 13/4

-- 10.30 π.μ.: Σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ληξουρίου με θέμα: «Κατοικία-Δημόσιες Υποδομές»

-- 12.30 μ.μ.: Συνάντηση με επαγγελματίες του Νομού (Αμφιθέατρο ΤΕΙ Ληξουρίου)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2014, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52).

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα, Πέμπτη, στο Αγρίνιο

20.15 Συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας.

21.00 Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία.

Αύριο, Παρασκευή, στην Κέρκυρα

13.20 Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

20.30 Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην Πάνω Πλατεία (Πεντοφάναρο).

Το Σάββατο 12/4, στα Γιάννενα

20.30 Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στη Ζίτσα Ιωαννίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ