ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ
Αίρεται κάθε εμπόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης «πέρασε» χτες το βράδυ από την ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας», το οποίο απειλεί με οικολογική καταστροφή ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις του είναι φωτογραφικές υπέρ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Για το χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων αποχαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, ρέματα, δασικές εκτάσεις και πάει λέγοντας. Είναι τόσο εξόφθαλμο αυτό που προωθείται που ακόμα και η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της βουλής στη σελίδα 7 του τμήματος της νομοτεχνικής επεξεργασίας κάνει παρατήρηση ότι πρέπει να προστατευτούν οι περιοχές NATURA στις οποίες «βάζει χέρι» το νομοσχέδιο!

Ακόμα ρυθμίσεις του ευνοούν τους καταπατητές, καταργούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, δίνοντας το «ελεύθερο» σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν και 9 εντελώς άσχετες τροπολογίες που το έκαναν ακόμα πιο επιθετικό. Πρόκειται για τροπολογίες που ανοίγουν το δρόμο για αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, εντείνουν τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ. Καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση, μετά τον ΟΛΠ και ΟΛΘ και των άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας. Μέχρι τροπολογίες που ευνοούν τους πετρελαιάδες εφοπλιστές κατατέθηκαν.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι ανάμεσα σε άλλα «υπάρχουν ειδικές διατάξεις που με την αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει κατάληψη και εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αφού ο ιδιώτης ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση. Σκόπιμα προφανώς δεν ξεκαθαρίζετε για τμήματα υδατορεμάτων που εκτρέπονται αν θα οριοθετούνται με ποιες παροχές θα οριοθετούνται, αν οριοθετούνται και τελικά πώς θα υπολογίζεται η έκταση οριοθέτησης» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μέσα και από αυτό το νομοσχέδιο με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ εμπορεύεται και καταστρέφει «ακόμα πιο πολύ το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Παίρνονται μέτρα που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με παράκαμψη, και εξαφάνιση κάθε εμποδίου και φραγμού που θεωρούν ότι υπάρχουν για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν τα νέα κέρδη τους». Τόνισε ότι είναι μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική και οι εργαζόμενοι, ο λαός, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά με την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος να την ανατρέψουμε. Εκεί είναι η δύναμη και η ελπίδα μαζί».

Οσον αφορά το θέμα των τροπολογιών η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, τελευταία στιγμή να' ρχονται τροπολογίες υπουργικές γι' άσχετα θέματα, που δεν προλαβαίνει κανείς ούτε να τα δει, ούτε να μιλήσει. Ως διακοσμητικό χρησιμοποιείτε το κοινοβούλιο κι αυτή είναι η αστική δημοκρατία σας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Αφ. Θεοπεφτάτου, στο πλαίσιο της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ περί υγιούς επιχειρηματικότητας, εξέφρασε διαφωνία για το νομοσχέδιο γιατί δεν ξεφεύγει από τη γραφειοκρατία, και «θεωρεί τα υδοτορέματα εμπόδιο» χωρίς να διευκρινίσει για ποιον.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Ρατσιστικό το κίνητρο εκτίμησε η εισαγγελέας

Την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων, Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, για τη δολοφονία του 26χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, με στιλέτα «πεταλούδα», στις 17 Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα, πρότεινε χτες η εισαγγελέας, στο Μεικτό Ορκωτό. Να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο βρίσκονται οι γονείς του δολοφονημένου μετανάστη που έχουν έρθει από τη χώρα τους. Η εισαγγελέας στην πρότασή της, υπογράμμισε το ρατσιστικό κίνητρο τονίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο κίνητρο «παρά μόνο η διαφορετικότητα».

Ανάμεσα σε άλλα, η εισαγγελική πρόταση τόνισε ότι ο Δ. Λιακόπουλος και ο Χ.Στεργιόπουλος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαν συναποφασίσει το έγκλημα «είχαν αποφασίσει από τα πριν να εκτελέσουν το έγκλημά τους και πήραν τα μαχαίρια τύπου πεταλούδα... ξεκίνησαν με συγκεκριμένες προθέσεις και σκέψεις...». Εκανε αναφορά, στη μεγάλη ψυχραιμία και ηρεμία των δύο, πριν και μετά τη δολοφονία. Τόνισε, επίσης, την ανεύρεση στο σπίτι τους, μαχαιριών, σιδηρογροθιών μαζί με τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι την εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος δεν κατευθύνθηκαν στο σπίτι τους μετά, αλλά στο κέντρο της Αθήνας. «Ηταν σαν να έκαναν το γύρο του θριάμβου», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Υποβάθμιση του έργου μέσα από τη νέα δομή

Ξεκίνησε χτες η εφαρμογή του νομοθετήματος για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με τη νέα τους δομή και με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Ο νόμος υποβαθμίζει και συρρικνώνει το υπάρχον υποτυπώδες σύστημα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας και τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών. Επιβάλλει την ευελιξία - κινητικότητα, διεύρυνση της εποχικότητας, επιπλέον «αξιολόγηση» των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του και αβέβαιο εργασιακό μέλλον, χωρίς καμιά εξασφάλιση για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για τους μόνιμους και για τους 5ετούς θητείας και για τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Στοχεύει αποκλειστικά στην περαιτέρω απαλλαγή του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και την επιβολή της ανταποδοτικότητας με εμπορευματοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών και επιβάρυνση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την αντίστοιχη εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη νέα δομή του, το Πυροσβεστικό Σώμα διαρθρώνεται σε δύο Κλάδους: Τον Κλάδο Υποστήριξης, με επικεφαλής τον υπαρχηγό Υποστήριξης, και τον Κλάδο Επιχειρήσεων, του οποίου προΐσταται ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων.

Στον υπαρχηγό Υποστήριξης και στον Κλάδο Υποστήριξης ανήκει η εποπτεία του Επιτελείου, το οποίο απαρτίζεται από έξι Διευθύνσεις (τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, τη Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, τη Διεύθυνση Οικονομικών και τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών) και τη Νομική Υπηρεσία, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΠΣ (ΥΓΥΠΣ). Επισημαίνεται ότι στη Διεύθυνση Οικονομικών λειτουργεί, για πρώτη φορά, τμήμα κοστολόγησης επιχειρήσεων. Ο υπαρχηγός Υποστήριξης επικουρείται από τον συντονιστή Υποστήριξης.

Στον υπαρχηγό Επιχειρήσεων υπάγονται: Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων (ΥΕΜΠΣ), η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (ΥΠΛΩΜ), η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), καθώς και η εποπτεία των 13 Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕΠΥΔ). Ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικουρείται από 3 συντονιστές Επιχειρήσεων.

Για πλημμέλημα ο Ραγκούσης

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της πρόσκλησης σε τέλεση κακουργήματος, άσκησε η εισαγγελέας Κ. Νταγιάντα στον γνωστό δικηγόρο Φρ. Ραγκούση. Η δίωξη ασκήθηκε με αφορμή έγγραφο που διακινήθηκε από το γραφείο του δικηγόρου και εντοπίστηκε στη φυλακή της Κέρκυρας. Ο Φρ. Ραγκούσης που κατέθεσε ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων υποστήριξε ότι σκοπός του ήταν η αποσυμπίεση της κατάστασης, μέσω της συλλογής υπογραφών και όχι η υποκίνηση των κρατουμένων σε στάση. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα τον καλέσει σε απολογία.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Πολωνία

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), συνεχίζοντας τις παιδαγωγικές - ενημερωτικές Εκδρομές «Ιστορικής Μνήμης» που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, φέτος, από τις 13 έως τις 21 Ιούλη 2014, διοργανώνει 9ήμερη εκδρομή στην Πολωνία που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων: Επίσκεψη και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στο «Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250», που λειτούργησε, αποκλειστικά, για τη νοσηλεία - περίθαλψη τραυματιών μαχητών/τριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στα 1949 - 1950. Ακόμα, επίσκεψη στο Στρατόπεδο - σφαγείο - του Αουσβιτς στην Κρακοβία.

Για δηλώσεις συμμετοχής με πούλμαν - με την παράκληση το δυνατό συντομότερο για να κλείσει ο κατάλογος συμμετοχών - στο τηλέφωνο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 2108222952, ή στα γραφεία (Μαυροματαίων 12, 2ος όροφος), καθημερινά από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Σήμερα, Παρασκευή 11 Απρίλη και ώρα 7 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή», διοργανώνεται ψυχαγωγική εκδήλωση, με τη συμμετοχή της Συμπτωματικής Κομπανίας (τραγούδι, μπουζούκι, κλαρίνο κλπ.). Είσοδος ελεύθερη για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων και τους φίλους του Σπιτιού.

Σε δίκη για τοκογλυφία ο Γ. Ανθόπουλος

Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ιωάν. Ανθόπουλος, παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, να δικαστεί για το αδίκημα της τοκογλυφίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση. Μαζί του παραπέμπονται και 3 ακόμη άτομα που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου. Μέχρι τη δίκη θα ισχύουν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους. Ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται για τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε ισχυρή δημόσια θέση. Από τα στοιχεία της δικογραφίας σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002-2005. Στη δικογραφία εμπεριέχονται στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα. Στην απολογία στον ανακριτή, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας.

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο μέχρι πρότινος γενικός επιθεωρητής βόρειας Ελλάδας αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες των κρίσεων, υπέβαλε προχτές την παραίτησή του ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, στον οποίο είχε δοθεί παράταση θητείας μέχρι τον Οκτώβρη. Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποστράτευσε τον Ν. Παπαγιαννόπουλο και τοποθέτησε στη θέση του τον Δ. Τσακνάκη. Ακολούθως συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων υπό τον νέο αρχηγό και δύο αντιστράτηγους του Στρατού, το οποίο έκρινε τους αντιστράτηγους της Αστυνομίας. Αποστρατεύθηκε ο υπαρχηγός αντιστράτηγος Α. Σταματάκης, ενώ διατηρητέοι στο βαθμό του αντιστράτηγου κρίθηκαν οι Κ. Τσουβάλας μέχρι σήμερα επιτελάρχης, και Σ. Παπασπύρου γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας. Ακολούθησαν οι κρίσεις και των υπόλοιπων αξιωματικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ